Malinowy Pocałunek 228Malinowy Pocałunek- ciasto składające się z prostego, puszystego spodu z równie prostą masą jogurtową z dżemem malinowym (w wersji na zimno) z dodatkiem malin i polewy z białej czekolady i posypki w postaci maleńkich kropelek. To proste ciasto może mieć wiele odsłon- w zależności od smaku dodanego dżemu i owoców- można także pokusić się o zrobienie na spodzie(...)podłużnych biszkoptów (tzw. 'kocie języczki') będzie wtedy jeszcze prościej i szybciej! :) Reasumując: ciasto o rozkosznym i delikatnym smaku malin, nie za słodkie, proste w przygotowaniu i idealne na uroczystość kobiecą, gdyż utrzymane jest w uroczej, delikatnie różowej tonacji :))) Spód: * mąka pszenna- 300 g * jajka- 3 szt. * cukier trzcinowy- 3/4 szklanki * mleko- 1/2 szklanki * olej- 1/2 szklanki * cukier waniliowy- 1 opakowanie
Kraina Miodem Płynąca
21. Keks napakowany bakaliami 178Keks jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu. 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 150 g orzechów, śliwki suszonej, żurawiny 100 ml rumu 200 g masła 150 g cukru pudru 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki zalać rumem(...)Masło utrzeć, dodając powoli cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz wszystkie bakalie oraz rum, którego nie wpiły rodzynki. Na samym końcu dodać ubite białka na sztywno. Ciasto przełożyć do długiej foremki i piec przez 45 minut w 170 stopniach. Ciasto po upieczeniu będzie suche, ale po 2-3 dniach naprawdę nabiera wilgoci i jest pyszne
Jadło i czytadło
87. Ciasto brzoskwiniowo - serowe 396puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać ok 5 minut, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy ok 20x30 cm i piec przez 20-25 minut w 170 stopniach. Gotowe i schłodzone ciasto zwilżyć wodą z cytryną lub samą wodą. Masa serowa: Galaretkę ugotować(...)wylać na biszkopt. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie zmiksować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i dodać do masy. Tężejącą masę wylać na masę serową. Na końcu na ciasto można zetrzeć białą czekoladę
Jadło i czytadło
151. Ciasto z ciepłymi lodami 488lubi ciepłe lody, z pewnością polubi to ciasto. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka miałkiego cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 1 duże opakowanie ciepłych lodów 1/2 kg serka z wiaderka 2 cytrynowe galaretki 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe na wierzch Sposób przygotowania: Ubijamy białka na sztywno(...)stopniach. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku, studzimy. Z ciepłych lodów odcinamy spody (ja tego nie zrobiłam i wafelek był bardzo twardy) . Lody ustawiamy na cieście. Śmietanę ubijamy. Ser mieszamy ze śmietaną i tężejącymi galaretkami. Wylewamy na ciasto i lody. Na samym końcu wylewamy pozostałe dwie galaretki
Jadło i czytadło
176. Rolada z pieczonymi jabłkami 174spróbowałam tej rolady u mojej cioci, nie mogłam się nadziwić, że takie niby zwyczajne ciasto, a tak pyszne. Jego sekret tkwi w jabłkach, które pieczone są razem z puszystym biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem jabłek. No ale któż chciałby tak długo czekać... ok. 6-7 jabłek cynamon 4 jajka 1 szklanka cukru(...)ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wylać na jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy jabłkami do góry i zwinąć w roladę. Gotową
Jadło i czytadło
Ciasto gruszkowe w aromatycznym syropie 212Gruszka to dla mnie symbol kończącego się lata... niestety. Pękate i słodkie wylądowały w mym babkowym cieście, otulone aromatycznym syropem. Gruszki w syropie: 1 kg kruszek 3/4 szklanki cukru 2 ziarenka kardamonu 1 gwiazdka anyżu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku Gruszki(...)sztywno dodać cukier, ubijać przez chwilę i dodać żółtka nadal ubijając. Odstawić mikser, dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, na samym końcu dodać oliwę. Ciasto wylać na gruszki i wstawić do piekarnika na 30 minut. Przez pierwsze 10 minut należy piec z górną i dolną grzałką, kolejne 20 minut tylko górna
Jadło i czytadło
Chałwowiec z granatem i malinami 400Mięciutki biszkopt z kawałkami czekolady, kwaskowatość malin i granatu oraz słodycz chałwy sprawiają, że ciasto jest tak pyszne. Jeden kawałek do kawy to zdecydowanie za mało. Biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 16 g cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe po 47 g (na ½ litra mleka) 50 g czekolady mlecznej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Chałwę rozgniatamy i dodajemy do masy. Złożenie ciasta: W blaszce układamy pierwszy biszkopt. Na niego wylewamy delikatnie stężałą masę galaretkową z malinami i granatem. Następnie wykładamy większą połowę masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Wierzch
VioletoweKucharzenie
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 250torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 200 g margaryny(...)śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy
VioletoweKucharzenie
Krajanka z ciasta francuskiego 383bardzo nie mam na to czasu. Wczoraj po całym dniu w biegu miała mnie odwiedzić koleżanka, więc wypadało coś przygotować. Postawiłam na smaczną i błyskawiczną przekąskę - krajankę z ciasta francuskiego. Do tego gorąca czekolada z cynamonem i jesteśmy w raju. Przepis banalny, wykonanie zajmuje raptem 5 minut, później wystarczy pilnować piekarnika. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - jajko - cukier Przygotowanie: Ciasto
W poszukiwaniu inspiracji
DROŻDŻOWE MUFFINY Z ŻURAWINĄ 234minut w ciepłe miejsce. Żółtka rozkręcamy mikserem z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę i skórkę pomarańczową - mieszamy łyżką. Ciasto jest dość rzadkie, i takie powinno być. Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut
Walijskie Pichcenie
Ciasto pomarańczowo - kakaowe bez pieczenia. 566serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto łatwe w przygotowaniu. Prezentuje się ładnie, a połączenie pomarańczy i kakaowych herbatników jest idealne. Polecam! Składniki: 1 litr tłustego mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)równe części. Spód formy o wymiarach 22x32 cm wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy trzy razy, kończąc na masie. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło. Rozpuszczamy 1,5 opakowania galaretki w 500ml wody, odstawiamy żeby lekko stężała. Następnie polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki
Symfonia smakowa
łatwa,szybka,smaczna babka kokosowa ucierana z rodzynkami... 254mąkę z proszkiem i wymieszać, wsypać wiórki kokosowe i sparzone rodzynki posypane maką, wymieszać w trakcie mieszania wlewać pomału rozpuszczoną gorącą palmę i krótko wymieszać forma silikonowa 22cm - przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest lekkie, nie za suche smakuje do kawki, herbatki............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Serniczek z KRuszonkĄ Owsianą 257Składniki: Ciasto i kruszonka: 2 szklanki mąki 0,5 kubka cukru 0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny 2 kubki płatków owsianych Masa serowa: 50 dkg twarogu sernikowego lub śmietankowego 0,5 kubka cukru pudru 1 jajko 0,5 kubka kwaśnej śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy 2 kubki mrożonych wiśni ( lub ze słoika) Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy(...)przesianą mąkę. Z ciasta odkładamy mniejszą część, około 1/3, którą miksujemy jeszcze z płatkami. Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Układamy na niej wiśnie, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35 minut
Luźna Kuchnia
Szarlotka z kruszonką 228kilku dni miałam ochotę na szarlotkę ;), więc postanowiłam spróbować upiec. Składniki: Ciasto: - 500g mąki - łyżka proszku do pieczenia - łyżka cukru waniliowego - 250 g margaryny - jajko - szklanka cukru - szczypta soli Środek: - 6 średnich jabłek - cynamon - cukier Dodatki: - cukier puder - cytryna Wykonanie: Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier, sól i posiekać z margaryną. Wbić jajko. Wyrobić ciasto.Podzieli(...)Piec ok. 10 min w temperaturze 195 st. (ma się troszkę zarumienić). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dosypać cynamonu i cukru. Wymieszać. Nałożyć na upieczone ciasto. Posypać startym na dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Włożyć piekarnika na ok. 25 minut w temp. 195 stopni. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni bez szafek
Zawijasy z ciasta francuskiego 187Ciasto francuskie, zwłaszcza to gotowe, to szybki sposób na smaczne danie czy deser. Ja często go używam właśnie do wytrawnych potraw i dzisiaj takie właśnie Wam proponuję. Proste i smaczne jedzonko.Cieszy oko i też tak smakuje. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 250 g) 100 g salami 100 g pikantnego sera żółtego 1 pomidor kilka listków bazylii i szczypiorku 1 jajko(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto lekko rozwałkować. Obłożyć po środku pokrojonymi w plastry....serem, wędliną i pomidorem. Doprawić, zwinąć i pokroić w grube plastry.Jajko rozbełtać i posmarować zawijasy. Ułożyć w kwiatki na blasze wyłożonej pergaminem. Udekorować półplasterkami salami i piec około 15-20 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180-200 stopni.Podawać gorące
Gosia gotuje