Banoffee na spodzie z pełnoziarnistych herbatników 426małe dojrzałe banany - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 300 ml śmietany 30 % Wykonanie: Herbatniki dokładnie rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć formę do tart przygotowanym "kruchym ciastem na szybko". Cukier rozpuścić w rondlu i delikatnie podgrzewać, aż zacznie zmieniać barwę na brązową. Następnie dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia, wystudzić. Pokrojone(...)plastry banany skropić sokiem z cytryny, ułożyć na blaszce z kruchym spodem i polać warstwę bananów karmelem. Ciasto odstawić do lodówki do czasu aż karmel zgęstnieje . Przed podaniem posmarować ciasto warstwą ubitej śmietany
Kuchenne syntezy
Drożdżówki z pomarańczowym serem 247lubię takie połączenie, czy to na śniadanie, czy na deser, czy kolację. Drożdżówki są pyszne, a serek z dodatkiem skórki pomarańczowej niezwykle aromatyczny. Całość polana lukrem pomarańczowym! Obłęd:) Składniki: CIASTO: - 0,5 kg mąki pszennej; - 100 g oleju; - 1/4 szklanki cukru; - 25 g świeżych drożdży; - 1 szklanka mleka; - szczypta soli; - 2 żółtka Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek(...)czasie przesiać mąkę, dodać sól, cukier i rozbełtane jajka. Gdy drożdże już zaczną pracować, wlać je do mąki i wymieszać z resztą składników. Wlać olej i zagniatać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. NADZIENIE: - 0,5 kg twarogu sernikowego; - 2 jajka, - 1/4 szklanki cukru; - opakowanie cukru wanilinowego; - skórka
dom-agi.pl
Szybki drożdżowiec 228Ostatnio jakoś focimy tylko ciasta, które pieczemy:) Może to i lepiej...ciasta są ok:) Dzisiaj też bardzo dobre drożdżowe;) Składniki; 10 dkg drożdży, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 3/4 szklanki letniego mleka, 4 szklanki mleka Wykonanie krok po kroku KLIKNIJ TUTAJ Wykonanie; W misce układamy warstwowo składniki. Na dno miski rozkruszamy drożdże. Cukier waniliowy(...)drożdże. Następnie wlewamy olej i mleko. Na koniec maka. Taką gotową miskę odstawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu aż drożdże wypłyną na wierzch. Po tym czasie wyrabiamy ciasto. Wkładamy do foremki. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Jak wyrośnie ponad normę /ok. 15 minut/ zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy około 50 minut
Anioły w kuchni
Chałka z kruszonką 158drożdży Do smarowania - jajko – 1 łyżka mleka Kruszonka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki cukru - 4 g cukru wanilinowego - 15 g miękkiego masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około godzinę. W ciągu wyrastania(...)ciasto należy dwukrotnie odgazować, uderzając w nie pięścią. 2. Masę po wyrastaniu podzielić na 6 równych części. Każdą uformować w rulon o długości ok. 25 cm. Wałki z ciasta dokładnie zlepić z jednej strony. Można je delikatnie zwilżyć wodą. Skrajne rulony przekładać do środka, na zmianę, raz z lewej strony, raz z prawej. Końcówki połączyć i zwinąć pod spód
dom-agi.pl
Kurczak w ziołowej panierce 304mogą być widoczne, ale obiecuję, że jak coś się pojawi to na pewno się pochwalę. Niestety martwię się, bo jeszcze nigdy nie hodowałam roślin. Tak właśnie odnalazłam dzisiejsze danie, ciasto trochę naleśnikowe, kryjące pysznego soczystego kurczaka… Składniki: - 2 spore piersi z kurczaka - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - ½ łyżeczki ostrej papryki - ½ łyżeczki suszonego tymianku Ciasto: - 1 łyżka soku z cytryny(...)obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.pl
Dyniowe rogaliki drożdżowe 162Uwielbiam rogaliki, co zresztą Wam już wspominałam. Z nimi jest inaczej niż z ciastem, zawsze mi się wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałek Oczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z ziemniaków , rogaliki drożdżowo-kruche , a teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem(...)masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy je na kształt
dom-agi.pl
Gruszkowe babeczki 210Zbliżają się Święta Wielkanocne, odpowiednim ciastem na te dni są różnego rodzaju babki. W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na babkę piaskową , którą wprost uwielbiam. W tym roku chciałam pokazać przepis na lekkie babeczki z dodatkiem wanilii i gruszki. Dzieci zajadały się z wielkim apetytem, a dla mnie idealnie komponowała się do kawy, delikatnie sobie „obskubując” kawałeczek(...)szczyptą soli, przesiać. Masło utrzeć mikserem z cukrami, kolejno dodawać jajka. Dodać mąki i połączyć na jednolitą masę. Gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ciasta. Formę (ja mam silikonową, więc nic z nią nie robiłam, w innym przypadku posmarować masłem i posypać bułką tartą), nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni
dom-agi.pl
Babka twarogowa 254inna, dzięki dodatkowi sera oraz oleju dłużej zachowuje świeżość i jest wilgotna. Ze smakiem ją zajadamy. Jak już pewnie zauważyliście, nie jestem artystką jeżeli chodzi o kompozycję, czy przyozdabianie ciast. Tą babkę postanowiłam polukrować lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny i przyozdobić małymi kolorowymi perełkami, które podbiły serce dzieci. Lukier na bazie soku z cytryny idealnie przełamuje(...)słodycz ciasta, dzięki czemu ciasto nie jest ciężkie. Można się nim zajadać. Składniki: - 4 jajka; - szklanka oleju rzepakowego; - 250 twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego; - 0,5 szklanki cukru; - opakowanie cukru wanilinowego; - 200 g mąki pszennej; - 100 g mąki ziemniaczanej; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać olej i zmiksować. Zmielony twaróg dodać do masy
dom-agi.pl
Szarlotka jabłkowo-gruszkowa z żurawiną na jaglanym cieście 398pysznego przygotowuję Żarłoczkowi kiedy chcę go udobruchać. Odpowiedź jest bardzo prosta bo jest tylko jedna rzecz działająca na niego jak balsam. To szarlotka . Najlepiej jeśli będzie mieć kruche ciasto i dużo owocowego nadzienia. No i musi być jej cała blacha żeby wystarczyło na przynajmniej kilka dużych porcji. Żarłoczek uwielbia szarlotkę a ponieważ lubię sprawiać mu przyjemność, także kulinarną, to upiekłam(...)kolejną wersję tego ciasta. Tym razem do ciasta wykorzystałam tylko mąkę jaglaną i wyszło niezwykle kruche. Farsz z jabłek, gruszek i żurawiny dopełnił smakowitej całości. Wyszło cudownie. A może upieczecie jabłecznik z budyniem ? Taka wersja szarlotki też bardzo smakowała mojemu Żarłoczkowi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Szpinaczki, czyli pyszne ciasteczka! 190ukradłam (i nieco zmodyfikowałam) z książki Z.Prokopczuka pt. "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Składniki (mi wystarczyło na 30 sztuk, ale to oczywiście zależy od wielkości ciastek i grubości wałkowania ciasta): Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej graham 200 g mąki pszennej typ 650 200 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła(...)czasie robimy farsz. Czosnek siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy szpinak, dusimy na małym ogniu aż do odparowania całej wody . Doprawiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy cienko, wycinamy kwadraty, wielkość wedle uznania (na zdjęciu ok. 7*7 cm). Pamiętajmy, że ciasteczka jeszcze urosną! Na każdym kwadraciku układamy szpinak i pokrojony drobno ser. Zaginamy wszystkie rogi ciasteczek do środka
Powiedz dietom nie
Ciasto Dyniowe 284oleju. Po czym wystudzić. Mleko podgrzewamy z cukrem, dodajmy drożdże i odrobinę maki- odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dosypujemy make i dodajemy nasza wystudzoną dynię. Wyrabiamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około pół godziny. To ciasto podobnie jak klasyczne drożdżowe jest pyszne z dżemem:) zwłaszcza śliwkowym. Smacznego
Luźna Kuchnia
Tarta czekoladowa 187Nadzienie: 1 szkl mleka zagęszczonego 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 0,5 kostki masła niesolonego 2 łyżki gęstej śmietany 3 tabliczki czekolady dobrej jakości-połamanej Przygotowanie: Składniki na ciasto rozcieramy palcami, tak aby powstała kruszonka, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Ciasto wałkujemy na grubość(...)nawijamy na wałek i rozwijamy na formę. Ciasto dokładnie dociskamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor. W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie- mleko gotujemy z cukrem i masłem oraz połamaną czekoladą. Studzimy, dodajemy śmietanę, odstawimy w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała. Wylewamy na ostudzony spód- podajemy oprószoną wiórkami kokosowymi. Smacznego
Luźna Kuchnia
zielone szparagi w cieście francuskim 187Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka(...)wiórków startego parmezanu, oraz ostudzone 2 lub 3 połówki szparagów tak przygotowane ciast zawijamy w rożek i pieczemy ok 15-20 minut w temp 200-220"C Smacznego
Luźna Kuchnia
Pierogi RUSKIE 325Składniki: ciasto: 2 kubki mąki poznańskiej 1 kubek gorącej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli farsz: 25 dkg twarogu 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz 2- 3 ziemniaki Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy kulkę ziemniaki obieramy, gotujemy cebule obieramy, kroimy w kosteczkę ziemniaki zgniatamy widelcem lub tłuczkiem jeśli posiadacie, mieszamy z serem margarynę roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę(...)podsmażamy na złoty kolor podsmażoną cebulkę wrzucamy do masy serowej, doprawiamy solą i pieprzem ciasto wałkujemy, wycinamy pierożki, wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę z odrobiną oliwy Podajemy gorące z wody, lub podsmażamy na przykład z cebulką SMACZNEGO
Luźna Kuchnia
Seromak z serkiem mascarpone 229Składniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kubek cukru Przygotowanie: składniki na kruchy spód siekamy i szybko wyrabiamy ciasto, wkładamy na pół godziny do lodówki ser ucieramy z połową cukru oraz masłem, żółtka oddzielamy od białek, kolejno wbijamy do masy serowej, z białek ubijamy pianę z pozostałym cukrem mąkę i cukier waniliowy dosypujemy do masy serowej Ciastem
Luźna Kuchnia