Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 274można pominąć) SPOSÓB WYKONANIA : - w misce mieszam mąkę z solą, cukrem, drożdżami po czym powoli dodaję wodę plus oliwę, wyrabiam na jednolitą masę ok 8-10 minut - kiedy ciasto będzie lśniące i sprężyste i nie będzie się nam już kleiło do rąk wkładamy do miski posypujemy odrobiną mąki przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę aby podwoiło swoją objętość(...)wyrabiamy ok 2 minut dzielimy na 3 równe części a robię kawałki o wadzę ok 320 gram, jeżeli chcemy zrobić uchwyty to przykrywek, które odetniemy od chlebka. To od ciasta odrywamy kawałeczek i formujemy 3 równe kulki, które przykleimy do wierzchu chlebka za pomocą odrobiny wody - staramy się uformować jak najgładsze chlebki (rozpłaszczam ciasto zbieram do środka tworząc sakiewkę
Basia w kuchni
Chleb żytni na zakwasie żytnim bez drożdży 220sól 17 g (2 łyżeczki) zakwas (ten który wykonaliśmy poprzedniego dnia) - wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę (wyrabiałam ok 5-7 minut) - pierwsze wyrastanie 45 minut ciasto to wymaga tem. ok 27 stopni ja nagrzewam piekarnik do ok 30 stopni (wyłączam)i wkładam przykrytą miskę do piekarnika na pierwszą fazę wyrastania - po tym czasie dziele ciasto(...)połowę i formuję dwa bochenki mogą być okrągłe lub prostokątne, wkładam do keksówki (lub koszyka do wyrastania ciasta, może równie dobrze być zwykły koszyk tylko włożymy do niego lnianą ściereczką) wkładamy ciasto przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60-75 minut PIECZENIE - nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy 30-40 minut - przed pieczeniem smarujemy chleb wodą
Basia w kuchni
Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią 255pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki! :) Składniki: 18-20 pierożków Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 + do posypywania 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłe wody sól Farsz: 1/2 kostki tofu wędzonego 3 łyżki puree z dyni(...)sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując mąką. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Do głębokiego talerza dodajemy wędzone tofu, rozgniatani je widelcem. Kolejno dodajemy puree z dyni, posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy
Truskawkowa Fiesta
Ciastka waniliowe z kremem migdałowym wytłaczane wałkiem 324wanilii. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek i wbić jajko. Rozkłócić nożem, mieszając jajko z mąką. Dodać posiekane masło oraz nasiona wanilii. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm. Wałeczkiem przejechać po cieście, delikatnie dociskając by wzór dobrze się(...)Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać zmielone migdały oraz likier. Gładką masą przekładać ciastka. Ciastka najlepsze są na drugi dzień, gdy ciasto nieco zmięknie. Jeszcze kilka słów na temat wałka, który otrzymałam. Pan Darek ze swoją żoną robią prawdziwe cudeńka do ciastek. Piękne drewniane wałki czy stempelki do ciastek ich dzieła znajdziecie
Z miłości do słodkości
Muffiny z prażonymi orzechami laskowymi i sezamem 290Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół białej i pełnoziarnistej) 1/2 szklanki cukru brązowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju lub stopionego masła 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka szczypta soli Mieszamy osobno składniki mokre, osobno suche, potem łączymy wszystko razem. Orzechy laskowe w dowolnej ilości (ja dodałam ok. 3 duże garści(...)pieczemy w piekarniku na ok. 15-20 min. w temp. ok. 200 st. C. Następnie trzeba nieco rozdrobnić całe orzechy – najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wypełniamy foremki na muffiny do ok. 2/3, posypujemy sezamem i na środek dodajemy 1 lub kilka całych orzechów laskowych. Pieczemy przez
kuchcikownia
Ciasteczka kocie oczka z marmoladą 355Składniki: 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 180 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego , szczypta soli, marmolada Orzech . Przygotowanie: W misce zagniatamy ciasto z miękkiego masła, cukru białego i waniliowego, mąki, jajka i szczypty soli. Ciasto przekładamy do szprycy z tylką, która przypomina gwiazdkę. Najlepiej jak użyjemy szprycę materiałową, te jednorazowe często pękają, gdyż(...)ciasto jest dosyć twarde. Wyciskamy bezpośrednio na balszkę ciasto, tworząc kółka. Lekko dociskamy, tak by zlepiły się w okręgi. W środek wkładamy marmoladę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach
Aga w kuchni
PIERNIKOWY ŚWIECZNIK ADWENTOWY 289Pachnący piernikami świecznik, przypominający o zbliżających się świętach. SKŁADNIKI Ciasto 3 szklanki mąki 5 łyżek miodu płynnego 3 łyżki cukru pudru 2 jajka 30 dag masła łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do piernika Lukier jedno biało szklanka cukru pudru 4 świeczki WYKONANIE Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, następnie cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy jeden prostokąt 40 x 10 cm, 4 małe(...)gwiazdki i 4 duże gwiazdki. Najlepiej wycinać kształty bezpośrednio na papierze do pieczenia, ułatwi to przenoszenie ciasta na blachę. piec w 8-10 minut w temperaturze 180 C. Lukier Białko ubić na sztywną pianę dodać cukier puder i dokładnie zmiksować aż lukier stanie się lśniący. Spód gwiazdek pokrywamy lukrem i przyklejamy na przemian
RAROSSA
Kruche ciastka bez cukru 231Cała słodycz tych ciastek zawarta jest w marmoladzie/powidłach, których użyjemy jako nadzienia. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama cukru, jest lekkie i kruche. Ciasteczka te "prześladowały" mnie i uśmiechały się do mnie, kiedy przeglądałam blogi kulinarne - co chwilę na nie trafiałam. :) Postanowiłam je wypróbować i nie żałuję! 200 gram mąki pszennej 200 gram twarogu 200 gram(...)wtedy wkładam je na kilka sekund do mikrofalówki) dodajemy do mąki i wszystko razem siekamy. 2. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i ugniatamy do momentu utworzenia zwartej masy. Jeśli ciasto się klei, dodajemy więcej mąki. 3. Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut (latem dłużej). 3. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą obrotowego noża do pizzy, kroimy na kwadraty
Szefowa kuchni
Pieczone pierożki z kaszą gryczaną, fetą i papryką 299Przyrządzam takie pierożki praktycznie za każdym razem gdy ugotuję za dużo kaszy na obiad. Są bardzo proste bo ciasto wymaganie jedynie 3 składników + przyprawy. Przepis na takie szybkie ciasto podała mi kiedyś jedna z czytelniczek. Nadzienie możemy dodać dowolne ale to właśnie z kasza gryczaną smakują nam najbardziej, polecam :) 200g mąki pszennej 80ml ciepłego bulionu (użyłam bulionu warzywnego WINIARY(...)szczypta mielonego czosnku 0/5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 50 g fety 1/4 papryki ząbek czosnku łyżka oliwy ziołowej Składniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Wykrawamy 6-7 krążków o średnicy ok 11 cm. Kaszę mieszamy z pokrojoną w kosteczkę papryką, fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na każdym kawałku ciasta układamy
Mienta blog
Ciastka kokosowe 284Ciastka kokosowe na drożdżach. Robi się je bardzo łatwo i szybko. Można im nadać dowolny kształt. Ciasto: 50 dag mąki 25 dag margaryny 5 dag drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 2 żółtka pół łyżeczki aromatu waniliowego szczypta soli 2 - 3 łyżki kokosu Polewa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody Dodatkowo: cukier kryształ(...)obtaczania kokos do dekoracji Na blacie połączyć mąkę z margaryną jak na kruche ciasto. Zrobić na środku wgłębienie, a w nim umieścić drożdże roztarte z cukrem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować wałeczki, obtaczać je w cukrze, a następnie zginać w podkówkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze
Praktyczna pl
Zapiekanka brokułowa 669Składniki: 1 brokuł 30 dkg makaronu rurki lub świderki 1 nieduża papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy ok 20 dkg wędliny np. szynka 1 mała cebula ok
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tort miodowy 250chyba najprostszy tort urodzinowy , który może być również bożonarodzeniowym ciastem. Zrobicie go do południa i już wieczorem można go rozkroić! Szczerze polecam bo masa to nic innego jak kasza manna, inaczej grysik. Ciasto 3 szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa 2 jaja 1 łyżeczka sody 4 łyżki miodu 1 szklanka cukru 50 g margaryny Wykonanie: Roztop w rondelku miód, margarynę(...)oraz cukier. Wystudz i połącz ze pozostałymi składnikami w robocie lub ręcznie. Podziel ciasto na trzy równe części . Rozwałkuj, piecz każdy blat osobno, w okrągłej tortownicy około 15 minut. To będzie zależało od piekarnika. Sprawdzaj! Temperatura nie wyższa niż 180 stopni. Masa: 3 szklanki mleka 4 łyżki kopiaste kaszy manny 100 g masła 2 łyżki cukru łyżki
Z Kuchni Do Kuchni
Pyszne kajzerki 2550łyżeczki soli 2 łyżki miękkiego masła PRZYGOTOWANIE: 20 MIN WYRASTANIE: 115 MIN PIECZENIE: 16-19 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce łączymy wszystkie składniki, zagniatamy przez chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Odstawiamy na kilka minut, żeby "odetchnęło". Następnie wyrabiamy przez minimum 5 minut (a najlepiej 10 :)). Wyciągamy ciasto na chwilę z miski; miskę smarujemy olejem przy(...)pomocy pędzelka, wkładamy ciasto z powrotem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 2. Ciasto wyciągamy na podsypany odrobiną mąki blat, kroimy na 8 równych części. Z każdego kawałka formujemy placek, następnie zawijamy krawędzie do środka (zdj. poniżej), dokładnie zalepiamy i kładziemy łączeniem do dołu, wierzch nacinamy bardzo ostrym nożem. 3. Blaszkę, na której będziemy piec nasze bułki
My Culinary Art
513. Domowy makaron smażony w sosie. 249najmniej 30min, by makaron się podsuszył.***Gotuję w osolonym wrzątku przez ok.5min**** *nie wiem ile dokładnie bo dodawałam w między czasie tak "na oko", najlepiej dolewajcie łyżką, albo moczcie ciasto w wodzie i dalej zagniatajcie z reszta mąki ** ja zawsze trochę rozwałkowuje, przewracam na drugą stronę,jeżeli trzeba podsypię mąką, znów rozwałkowuje i tak co jakiś czas, aby ciasto(...)przywarło do blatu ***ciasto zrobiłam wieczorem i gotowy, ale nadal surowy makaron rozłożyłam na desce, przykryłam ściereczką i pozostawiłam na całą noc, jest to bardzo dobry sposób by zaoszczędzić rano czas na jego przygotowanie ****jeżeli będziecie go potem podsmażać, radzę gotować go krócej ok.3min, ja gotowałam go ok4min i myślę, że było to trochę za długo ponieważ potem musiałam uważać
More food, love and dreams
601. Zapieczone naleśniki i trochę wywodów. 217mnóstwo śmiechu i wygłupów. Dużo pysznego jedzenie, był przepyszny pasztet mojej mamy(o którego się bili xd) był domowy chleb z żurawiną, sałatki, jajka, dużoo jajek, dużo rzeczy było, ciasta też były, był sernik zebra, mazurek z sosem tofii i daktylami, było ciasto z kremem kajmakowym, były muffinki "kurczaczki", była babka marmurkowa i ciasta od cioci, tak na marginesie(...)Praktycznie go nie wyjęłam. Byłam tylko ja i osoby na których mi zależy, którzy mnie znają mniej czy więcej. Na śniadanie wyjadałam pasztet z deski i wyjadałam krem z ciasta. Bez upamiętniania, bez zdjęć, tak po prostu. Nie wiem, co zrobić z tym miejscem. Z jednej strony lubię je, lubię dzielić się z wami pomysłami, czerpać od was inspiracje, poznawać
More food, love and dreams