ciasto - 164325 przepisów (strona:4331/10955)

Tort z kaszą manną 260

oczywiście Ewa i Adam a także Sylwester i Mieczysław. Innym również życzymy samych słodkości. Do rzeczy:    Dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem biszkoptu, propozycja tortu z ciasta miodowego, które zawsze się udaje. Krem też będzie inny, niż popularne kremy.    Składniki na ciasto: -3,5 szklanki maki pszennej -0,5 szklanki cukru -2 łyżki płynnego miodu(...)Gotujemy ok. 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.    Do mąki dodajemy cukier i margarynę i wszystko skruszamy. Dodajemy śmietanę, jajka, miód i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części.    Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort.    Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia

Maminek kulinarny
Babeczki z mięsem 203

Dziś trochę pofantazjujemy z ciastem na sakiewki (ciasto jest na naszym blogu-sakiewki z kaszanką). Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań   z mięsem   czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka(...)mięsa mielonego. Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę.    Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki.    Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji. Układamy w foremkach na babeczki.    Smarujemy roztrzepanym jajkiem

Maminek kulinarny
Kokosanka 240

Proste, szybkie i ciekawe w smaku ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi.    Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru -20 dkg masła lub margaryny -4 żółtka -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli    Składniki na wypełnienie: -1 litr jogurtu brzoskwiniowego -0,5 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy -20 dkg wiórków kokosowych -4 białka(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia    Składniki na ciasto ścieramy w palcach, aby powstała kruszonka.    Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy połowę kruszonki. Resztę wstawiamy do lodówki.    Ubijamy pianę z białek.To jest jedyna czynność, do której potrzebujemy mikser.    Do jogurtu dodajemy cukier, proszek budyniowy

Maminek kulinarny
Kotlety z karkówki w panierce 243

woreczka foliowego i użyć wałka.     Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy odrobinę przyprawy barbecue i soli, dosypujemy mąkę i mieszamy. Dolewamy mleko i gotowe.    Przygotowanym ciastem jajecznym zalewamy kotlety tak, aby ciasto dostało się też pod spód.    Namoczone w cieście kotlety przenosimy na talerz z panierką, potem moczymy w cieście i jeszcze raz w panierce

Maminek kulinarny
Drożdżówka bez zagniatania 236

Zupełnie inne ciasto drożdżowe. Nie trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda. O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe. Składniki na ciasto: -3 jajka -1/2 szklanki oleju -3/4 szklanki cukru -1 szklanka mleka 3,2 % -3 szklanki mąki -5 dkg drożdży -szczypta soli -aromat(...)margaryny -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania -szczypta soli Wszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę.    Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm.    Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając.    Posypujemy kruszonką.    Wstawiamy do zimnego piekarnika

Maminek kulinarny
Pączki 195

Przelewamy rozczyn do większej miski, dodajemy kolejną szklankę ciepłej wody, szczyptę soli, kilka kropli aromatu i żółtka. Mieszamy łyżką a następnie dodajemy 4 szklanki mąki i wyrabiamy dość luźne ciasto. Dodajemy spirytus i nadal zagniatamy. Dodajemy ostatnią szklankę mąki, wyrabiamy ciasto i powoli wlewamy roztopione masło.    Kiedy ciasto pochłonie cały tłuszcz przykrywamy je ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia(...)Wyrośnięte przekładamy na posypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na grubość 1 cm  i wycinamy krążki.    Na każdy krążek nakładamy konfiturę i zbieramy brzegi ciasta, dokładnie je sklejając. Gotowe pączki układamy na posypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.    W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Jest stary, "babciny" sposób, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący

Maminek kulinarny
Babka makowa 256

Wymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta. Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową. Składniki: -na kruche ciasto:                             -1,5 szklanki mąki pszennej                             -0,5 szklanki cukru pudru(...)cukru pudru                -1/2 łyżeczki soku z cytryny    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy,  tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :)    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.    Żółtka ucieramy z cukrem

Maminek kulinarny
Paluchy z piersi kurczaka 237

Przygotujemy pyszne paluchy z fileta z piersi kurczaka w cieście. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -2 jajka -2 szklanki mąki pszennej -2 szklanki bardzo zimnej wody -olej do smażenia        Fileta płuczemy i osuszamy. Kroimy w długie, wąskie paski. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.    Mięso przyprawiamy solą, pieprzem(...)posypujemy czosnkiem. Pozostawiamy na czas przygotowania ciasta.    Wodę, mąkę, jajka i odrobinę soli miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Paski mięsa moczymy w cieście i smażymy do zrumienienia.    Przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej. Można też dodać sos czosnkowy.    Jeśli zostanie

Maminek kulinarny
Pierogi w rosole 201

angielskie, listek laurowy -sól, pieprz    Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego  i 2 ćwiartek z kurczaka. Na ciasto: -3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg ) -4 jajka -5 żółtek    W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso.    Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół(...)maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy farsz.    Do mąki dodajemy jajka i żółtka i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 20 minut do lodówki.    Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka lub paski na pierogi. Technika dowolna. Na ciasto nakładamy farsz.    Formujemy pierogi. Kształt

Maminek kulinarny
Łazanki 195

kiszonej -40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki -20 dkg pieczarek -1 cebula -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -liść laurowy i ziele angielskie -olej lub masło klarowane Do tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy.    Kapustę płuczemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez ok. 60 minut(...)odsączamy z wody i kroimy.    Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dokładamy mięso. Smażymy razem ok. 10 minut.     Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy.    Rozwałkowane placki ciasta pozostawiamy na 30 minut do przeschnięcia.    Placki tniemy na pasy, układamy jeden na drugim i odcinamy prostokąty

Maminek kulinarny
Kołaczyki ze śliwkami 202

późnej jesieni możemy piec kołaczyki ze śliwkami. Wybieramy śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ. Składniki na ciasto -5 dkg drożdży -1,5 szklanki ciepłego mleka -3 łyżki cukru -ok. 5 szklanek mąki 450 -4 jajka oraz jedno do smarowania -1/2 kostki margaryny -szczypta soli -aromat śmietankowy lub waniliowy Na kruszonkę: -20 dkg mąki(...)miski wsypujemy 3 szklanki mąki, dodajemy sól, aromat, pozostałe mleko, 2 jajka i 2 żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Wstępnie zagniatamy, dosypujemy stopniowo mąkę a na koniec roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło:    Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.    Wycinamy spore krążki, które przekładamy

Maminek kulinarny
Krajanka z dżemem i makiem 227

szklanki mąki -10 dkg masła lub margaryny -1/2 szklanki cukru pudru -1 jajko -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.    Dżem miksujemy.    Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki.    Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut(...)Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie stopniowo żółtka i miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.    Kruchy spód jest upieczony.    Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy.    Posypujemy makiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Rurki z mięsem 184

czosnek z dodatkiem suszu warzywnego  gotujemy jak na rosół.    Gdy jest miękkie wyjmujemy z garnka i studzimy. Odławiamy tez marchew i czosnek.    Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki pszennej -10 dkg masła -2 żółtka i jedno jajko -2 łyżki kwaśnej śmietany -szczypta soli -1 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -łyżka wody -jedno jajko(...)smarowania    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka, masło, śmietanę oraz drożdże utarte z cukrem i wymieszane z wodą. Zagniatamy ciasto.    Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.     Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć

Maminek kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 256

Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z wytrawnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs(...)przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 posiekana cebula 4 posiekane pieczarki 1/2 posiekanej czerwonej papryki 2 łyżki oliwy 100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób) żółtko   Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki czekoladowe z serkiem waniliowym 231

Naleśniki warte grzechu! Idealne naleśniki powinny być cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Ciasto naleśnikowe powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni, a po przygotowaniu należy pozwolić mu trochę odpocząć (moje spędziło pół godziny w lodówce).  Składniki na 10-12 naleśników: 100g mąki pszennej 25g kakao 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru(...)miski mąkę, kakao, sól i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło i mleko. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Smażenie naleśników zaczynamy od roztopienia na patelni odrobiny masła. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni, by pokryło ją cienką warstwą. Smażymy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania