Ravioli z kurczakiem, cukinią, szpinakiem i papryką 200kolejny dostałam do testów produkt od Tupperware. jest to przyrząd do robienia pierożków typu ravioli. Zaletą tego produktu jest to, że najwięcej pracy jest przy zrobieniu ciasta a reszta to już idzie ekspresowo. Potrzebny nam będzie dodatkowo wałek do ciasta. Przyrząd ma karbowaną krateczkę i otworki. Na przyrząd kładziemy płat ciasta czy to na pierogi czy francuskie, w miejsce otworków(...)kładziemy farsz łyżeczką, która jest dołączona do urządzenia, brzegi przecięć smarujemy jajkiem i kładziemy drugi płat ciasta. I teraz wałek i mamy piękne ravioli, no moje nie są takie piękne bo to mój debiut z ravioli. Al e jak to mówią praktyka czyni mistrza, więc będzie lepiej. Niecierpliwymi i nie lubiącym lepić pierożków jak i zapracowanym polecam to urządzenie
Ewa w kuchni
Piernikowe serca z ziemniakami 263wpadł mi w oko ten przepis musiałam go wypróbować . No i się nie zawiodłam , było warto. Kolejny łatwy w wykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem w te wyjątkowe dni. A w czym(...)rozpuścić podgrzewając . Dodać przyprawę i ziemniaki. Całość zmiksować na jednolita masę .Wystudzić Do miski wsypać mąkę (3,5 szklanki ) , sodę i wbić jajko . Dodać masę miodową i zagnieść ciasto , dosypując ewentualnie gdyby ciasto było za luźne pozostałą część mąki. Ciasto podzielić na części i rozwałkować na grubość ok 5-7 mm (niezbyt cienko ) Wykrawać wybrane kształty . Układać na blaszce
Malinowa Kawiarenka
Chleb z orzechami i rozmarynem 226mały otwór, do którego wlewamy 3 łyżki oliwy i wsypujemy sól. Dodajemy zaprawę drożdżową i pozostałą wodę. Mieszmy najpierw łyżką, następnie ręką wyrabiamy w misce aż uzyskamy jednolitą bryłę ciasta. Przekładamy na blat, dodajemy orzechy i rozmaryn. Wyrabiamy przez dobre 10-15 minut (przypominam: wyrabianie to – oprócz wyrastania – najważniejsza czynność w przygotowaniu wypieków, więc ja ZAWSZE wygniatam(...)zegarkiem w ręku). Ciasto wkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę (czasami to zajmie krócej, czasami dłużej) – aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyjęciu z miski, odpowietrzamy ciasto zagniatając kilka razy i dzielimy je na dwie równe części. Z każdej części formujemy mały bochenek – około 15 cm średnicy i układamy oba bochenki
UgotujmyTo.pl
Tartaletki z owocami figi 216przed przybyciem gości przykryć je folią aluminiową i na niskiej temperaturze odgrzać w piekarniku ok 30-40 min. Zachęcam to stworzenia własnych tart. Tartaletki z owocami figi – składniki: Ciasto : 150 g mąki 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka lub więcej zimnej wody szczypta soli Farsz : 3-4 figi kawałek sera pleśniowego ok. 100 g szynki parmeńskiej(...)śmietany 2 jajka sól, pieprz Do miski przesiewam mąkę i dodaję masło i szczyptę soli. Rozcieram wszystko aż powstaną okruszki. Dodaję żółtko i łyżkę wody. Wyrabiam ciasto i w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej wody. Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na ok 30-40 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowuję na lekko podsypanym mąką blacie
UgotujmyTo.pl
Przepis na Zucotto 361wyłożonej papierem blaszki. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta „placek”, który będzie spodem naszego ciasta. Miskę wyłożyć folią. Z pozostałego ciasta wycinać kawałki, które będziemy wykładać we wnętrzu naszej miski aby całość wypełnić. Skropić alkoholem. Śmietanę ubić
UgotujmyTo.pl
Stefanka 3170czasie ostatniego pobytu u Rodzinki udało mi się dogrzebać do jednego z przepisów, który zawsze będzie mi się kojarzył z moją młodością. Jest to Stefanka, pyszne ciasto z kaszy manny. W tamtych – zamierzchłych – czasach na popularność tego ciasta najbardziej miała wpływ dostępność składników, bo wiadomo, że wtedy za wiele nie można było kupić… Dla większości młodych ludzi(...)wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku – cały czas mieszając – i wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami, orzechami lub inną ulubioną posypką. Smacznego Post Stefanka pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl
Chleb pszenno żytni na zakwasie 191pszennej chlebowej 11 g soli 1. Zakwas wymieszać drewnianą łyżką z wodą. Dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na 20 minut. Dodać sól i wyrabiać ciasto około 10 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski na 2,5 godziny i w połowie tego czasu złożyć ciasto na pół. 2. Po tym czasie wyjmujemy(...)ciasto i formujemy bochenek – lub tak jak ja dwa – i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie przekładamy bochenki na ściereczkę wysypaną lekko mąką tak aby spód był teraz u góry i przekładamy do durszlaka do wyrośnięcia na 2,5 godziny. 3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni – jeśli mamy kamień do pizzy to przed włączeniem wkładamy kamień
UgotujmyTo.pl
Chlebki nadziewane gutap 443nadzienia, wykorzystując to, co miałam akurat w lodówce… ale chlebki bardzo nam smakowały więc na pewno przepis na gutap jeszcze nie raz wykorzystam. Chlebki nadziewane gutap – składniki: Ciasto: 1/2 łyżeczki soli 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 250 g mąki pszennej Farsz: 2 piersi z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1-2 ząbki czosnku(...)zdążył się rozmrozić więc trzymałam go na patelni dłużej ale na bardzo małym ogniu) i dusimy kilka minut. Następnie odciskamy nadmiar płynów. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy około 5 minut -mikserem- lub ręcznie dłużej aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkujemy
UgotujmyTo.pl
Biszkopt z truskawkami inaczej 522przesiane i wymieszane z proszkiem). Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 części. (Można biszkopt podzielić na dwie części i wtedy na zastygniętą warstwę truskawkową należy wyłożyć warstwę śmietankową) 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki obrać i umyć. Zmiksować, wlać(...)wrzenia. Zdjąć z gazu i dodać galaretkę rozpuszczoną w około 100 ml gorącej wody. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Jak masa zacznie tężeć wylać na nasączoną pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Wyjąć z lodówki i nasączyć drugi blat. 3. Warstwa śmietankowa: Ciasteczka Oreo oczyścić z kremu i pokruszyć używając wałka lub robota
UgotujmyTo.pl
Przepis na Rafaello na krakersach 432Rafaello uwielbiam, jak zresztą wszystko co kokosowe To ciasto jest znane i lubiane i każdy ma jego własną wersję. Ja przepis na rafaello dostałam od mojej bratowej Basi, nie obyło się jednak bez paru zmian… Po pierwsze zmieszałam zwykłe mleko z mleczkiem kokosowym, żeby zwiększyć kokosowe doznania. Po drugie wymieszałam budyń z białą czekoladą, zmiejszając jednocześnie ilość cukru(...)trzecie na wierzch posypałam ciasto uprażonymi wiórkami i mielonymi migdałami, ale można zostać przy zwykłych wiórkach kokosowych. Jedyne co mi nie pasuje w tej wersji to niestety brak właściwych krakersów… te do których miałam dostęp były niestety lekko twardawe. Mimo tej niedogodności ciasto jest fantastyczne… nie za bardzo słodkie, za to bardzo kokosowe. Chodzi mi po głowie bardzo
UgotujmyTo.pl
Chleb z miodem 239zaczyn: 50 g zakwasu żytniego 75 g mąki żytniej 100 g wody Składniki na zaczyn wymieszać i zostawić na 12-14 godzin (najlepiej na całą noc) Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 260 g wody 2 czubate łyżki miodu 5 g świeżych drożdży lub 2,5 g drożdży suchych 1/2 łyżeczki cukru(...)łyżeczki soli morskiej 1. Jeśli używamy świeżych drożdży to należy je rozpuścić w 2 łyżkach wody i zostawić na 10-15 min po czym dodać do wszystkich składników na ciasto właściwe i całość mieszać łyżką kilka minut. Foremkę o długości 25-28 cm wysmarować olejem rzepakowym lub masłem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto i lekko zwilżonymi rękoma delikatnie wyrównać
UgotujmyTo.pl
Chleb z porem karmelizowanym i pestkami 206zaczyn jest gotowy, przez nabranie zaczynu na łyżeczkę i wpuszczenie do szklanki zimnej wody. Jeśli pływa na powierzchni to znaczy, że jest gotowy. Jeśli nie to musi jeszcze fermentować. Ciasto właściwe: 2 szklanki wody (u mnie ponad 3 szklanki) 800 g mąki pszennej typ 550 400 g mąki pszennej razowej 1,5 łyżki soli cały zaczyn (minus 2 łyżki(...)dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej mąką- na gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia
UgotujmyTo.pl
Chleb z makiem 186szklanki wody Do zakwasu wlewamy wodę i dodajemy mąkę a następnie dokładnie mieszamy. Owijamy naczynie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 10-12 godzin. Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn j.w. 1 łyżeczka cukru 250g wody 300g mąki pszennej typ 550 100g mąki żytniej 1,5 łyżki soli 1/2 szklanki suchego maku Do miski z zaczynem dodajemy(...)resztę składników i mieszamy aż ciasto będzie gładkie. Keksówkę o długości 30 cm smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Przekładamy ciasto do foremki i zostawiamy do wyrośnięcia (aż ciasto urośnie do górnej krawędzi keksówki – około 10 -12 godzin). Pieczemy w 220 stopniach Celsjusza około 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy bochenek z formy i zapiekamy dodatkowo 15 minut w 200 stopniach
UgotujmyTo.pl
Chleb tygrysi 189łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: 1. Do miski dodać wszystkie składniki i dolewać po trochu wody cały czas mieszając ciasto. Wymieszane składniki przełożyć na blat i wyrabiać około 10-15 minut aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości(...)około 1 godziny. 2. Wszystkie składniki tygrysiej powłoki wymieszać i zostawić na 15 minut. 3. Po wyrośnięciu ciasto uderzyć pięścią, żeby je odgazować. Uformować bochenek i wyłożyć na blaszkę -przepis podaje, żeby blaszkę wysmarować olejem, ale chleb się przykleja… lepiej wysypać ją np. kaszą manną lub wyłożyć papierem. Bochenek posmarować tygrysią powłoką i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut
UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy na drożdżach 426chleb . Mój poprzedni przepis na chleb orkiszowy wymagał pieczenia go w garnku żeliwnym. Tym razem chleb orkiszowy pieczemy w zwykłej keksówce. Kolejną zaletą tego chleba jest to, że ciasto rośnie bardzo szybko, więc można go spokojnie upiec i zjeść w kilka godzin. Ten chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny. Na pewno – ze względu na łatwość przygotowania(...)foremki. 2. Mąkę, ziarna i sól wymieszać. Dodać suche drożdże i cukier. Dolać wody -aby masa przypominała gęstą śmietanę- i wymieszać (ja mieszałam mikserem około 4 minut) Zostawić ciasto-w ciepłym miejscu- w misce do wyrośnięcia na około 30 minut, aby ciasto przynajmniej podwoiło objętość. 3. Wyrośnięte ciasto zamieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (można ją wysmarować
UgotujmyTo.pl