ciasto - 164325 przepisów (strona:4315/10955)

Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami 182

kawałki, żurawinę kroimy na pół.  Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy migdały, żurawinę i drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość łączymy z mąką.  Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około(...)minut - do zarumieniania. Gdy ciasto zbrązowieje wyjmujemy z piekarnika i po około 10-15 minutach, aż ciasto ostygnie kroimy je w poprzek na kromki (1 cm ) i ponownie zapiekamy około 8 minut z jednej strony. Następnie przekładając na drugą i ponownie zapiekać. Studzimy na blaszce, przekładamy do pojemnika i trzymamy w zamknięciu.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Best of the best recipes from 2012 182

Najlepsze z najlepszych.  12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy? Czekoladowe ciasto z białek Ciastka owsiane z czekoladą Ciasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewą Lekkie ciasto z wiśniami Bajecznie czekoladowe babeczki Świąteczne czekoladowe ciasteczka Ten sernik nigdy nie opadnie! Najprostszy chleb bananowy Muffiny czekoladowe z posypka twix Ciasto Milionera Pierogi z jagodami Kluski Leniwe Przy okazji

Słodkie Przyjemności
Faworki na piwie! 186

puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy rozbełtane żółtka, szczyptę soli i miękkie masło. Zalewamy to wszystko piwem i ugniatamy, w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto bijemy wałkiem, aby się napowietrzyło (dzięki temu faworki będą bardziej kruche) u mnie około 5 minut, ale można dłużej. Ciasto dzielimy na mniejsze(...)kawałki i wałkujemy je na bardzo cienkie płaty. Najlepiej robić to na obsypanym mąką blacie, aby ciasto nie przywarło. Płaty kroimy w paski, w środku robimy nacięcia, przez które przeciągamy jeden z rogów. Faworki smażyłam w frytkownicy, w oleju nagrzanym do 180`C- 190`C, ale równie dobrze można to robić w szerokim rondelku. Smażymy z obu stron, wykładamy

Słodkie Przyjemności
Churros - na mój sposób 210

dzień Babci, wczoraj dzień Dziadka, świętowaliście? Ja przygotowałam karnawałowe Churros! Świetne z kawą, gorącą czekoladą, albo sprawdzone na Babcinym przykładzie - z korzenną herbatą. Ten Hiszpański smakołyk przygotowuje się z ciasta ptysiowego, ten który zamieszczam poniżej, jest moją wersją tych słodkości. Zapraszam na Churros!" Składniki : 150 g masła 3 szklanki wody 3 szklanki mąki szczypta soli 3 łyżeczki cukru z prawdziwą(...)wodę przekładamy do rondelka, posypujemy cukrem i szczyptą soli i mieszamy, do rozpuszczenia się wszystkich składników. Do rozpuszczonego masła wsypujemy partiami przesianą mąkę i mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Całość odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej do temperatury pokojowej). Do ciasta wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki

Słodkie Przyjemności
Wielkanocne ciasteczka czekoladowe 210

tylko wszystko dokładnie rozplanować i powinnam się wyrobić z  pieczeniem - i zdążyć to zrobić na czas. Nie jestem pewna czy mi się wszystko uda - szczególnie jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe - chcę poczekać do ostatniej chwili, aby wszystko było świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana(...)łyżki mleka i jajko i miksujemy dalej. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną i kakao. Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i dokładnie wyrabiamy - ja wyrabiam ciasto robotem, ale można też ręcznie.  Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki aby lekko stężało. Po około 20 minutach z ciasta przygotowujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej

Słodkie Przyjemności
Gniazdka Kokosowe 186

Koszyczki udekorowane? Ciasta upieczone? U mnie dziś jest zdecydowanie najaktywniejszy dzień przed świętami. To dziś będę piekła większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają(...)złoty kolor - odstawiamy do przestudzenia. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną, dodajemy ostudzone wiórki, sól i mieszamy. Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i wyrabiamy ( ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego). Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe gniazdka - ciasteczka praktycznie nie urosną, ale małe odstępy

Słodkie Przyjemności
Ravioli truskawkowo-miętowe 228

Truskawki myjemy, osuszamy a następnie oczyszczamy z szypułek. Każdą z nich kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miseczki. Mięte myjemy i rwiemy na drobno. Dodajemy cukier i mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, jedną rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm, drugą część ciasta pozostawiamy w misce pod przykryciem, aby się nie zeschła. Na rozwałkowanym(...)cieście rozkładamy po łyżeczce farszu truskawkowego co około 4-5 cm, następnie wierzch pierożków zakrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta, ugniatamy dookoła opuszkami palców i wycinamy kwadraciki. Gotujemy we wrzątku około 2 minut od wypłynięcia na wierzch garnka. Podajemy ze śmietana albo jogurtem naturalnym. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka biszkoptowe z ananasem 167

puszki Sposób przygotowania: Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem pudrem. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta - lekko mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika, bądź dużą prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190`C. Pieczemy do zarumienienia. Gotowe(...)ciasto kroimy na 12 -16 prostokątów - studzimy. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę - do wysokiej, szklanej miski (najlepiej zimnej) wlewamy śmietankę i ubijamy, do momentu, gdy masa będzie sztywna. Jeżeli chcecie możecie pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru. Świeżego ananasa obieramy i kroimy na plasterki, a następnie na małe cząstki. Na ostudzone ciastka nakładamy około łyżkę dżemu i rozsmarowujemy, następnie

Słodkie Przyjemności
Babeczki waniliowe z truskawkami 165

pracy magisterskiej. Wiem też, że chcę odpoczywać przy czymś smacznym, a Wy? Zdecydowanie mogę polecić Wam takie proste i szybkie babeczki z kremem waniliowym i truskawkami na francuskim cieście. Niebo!" Składniki : Opakowanie ciasta francuskiego 400 g truskawek Krem: 1/4 szklanki mleka 1/2 laski wanilii 1/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku 130 g masła(...)dodajemy mleko w proszku i mieszamy na najwyższych obrotach, do momentu połączenia się wszystkich składników. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do godziny do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, wycinamy koła wielkości szklanki i przekładamy do metalowych foremek na babeczki. Pieczemy w 200`C przez około 15 minut - do zarumienienia. Upieczone babeczki lekko zgniatamy. Pozostawiamy

Słodkie Przyjemności
Szarlotka Kukurydziana 378

mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta). Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy. Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika(...)Pieczemy do zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, mąkę i cukier, całość ugniatamy ręcznie, bądź przy pomocy miksera. Powinny powstać małe zlepione okruszki ciasta. Na podpieczony spód nakładamy starte jabłka, posypujemy je cukrem cynamonowym i kukurydzianą kruszonką. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30 -40 minut w 175`C, do zarumienienia.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Mini tarty szparagowe w sosie beszamelowym 173

już kończy, trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dlatego chciałam Wam zaproponować francuskie mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna przekąska na letnie przedpołudnie :) Zapraszam!" Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 9 białych szparagów 3 suszone pomidorki liście świeżej bazylii parmezan sos beszamelowy : szklanka mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól i pieprz Sposób  przygotowania: Szparagi myjemy, obieramy(...)masłem, zalewamy całość mlekiem, dodajemy przyprawy i mieszamy, do momentu, aż sos zgęstnieje (po całkowitym ostygnięciu sos gęstnieje bardzo mocno). Pomidory wyławiamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na 9 kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć ramkę z ciasta( zawijamy każdą ze stron na około 0,5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Słodkie Przyjemności
Oszukane Rogaliki z mirabelką 168

słoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite  Sposób przygotowania 470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki. Miękkie masło rozcieramy. Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką wieżę. Ostatni(...)górze wieży i pozostawiamy nie posmarowany masłem, za to obsypany mąką. Wieżę rozpłaszczamy, a następnie  cienko rozwałkowujemy - w  razie potrzeby lekko podsypujemy mąką.  Cienko rozwałkowane ciasto składamy w kopertę i ponownie wałkujemy - czynność tą powtarzamy kilkakrotnie ( około 3-4 razy). Przygotowane ciasto wstawiamy do zamrażalnika na około 25 minut - mniej więcej tyle zajęło mi posprzątanie kuchni

Słodkie Przyjemności
Tort czekoladowy z malinami 196

cukier i ubijamy - gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, które dodajemy stopniowo do wcześniej wymieszanej masy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej i pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 30 minut - do suchego patyczka. Następnie ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)czasie móc przekroić ciasto na dwa cienkie blaty. W tym czasie przygotowujemy krem.  Śmietankę ubijamy, serek rozcieramy razem z cukrem pudrem - następnie dodajemy do niego po łyżce ubitej śmietanki aż do uzyskania sztywnego kremu. Na ostudzony blat wykładamy połowę kremu który przyciskamy lekko drugim blatem. Wierzch dekorujemy śmietanką, na którą wykładamy maliny. Wstawiamy do lodówki na około

Słodkie Przyjemności
Muffiny cytrusowe 351

wszystko krótko wymieszać - składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy  - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać skórki, wyłożyć resztę ciasta, na wierzch wysypać pozostałe skórki - ciasto powinno zajmować około 3/4 wysokości papilotek - formę z muffinami

Smakołyki Bereniki
Babka z polewą z kukułek 298

święta dostałam od bratowej nalewkę z kukułek. Kompletnie nie spodziewałam się, że to coś tak pysznego! Nalewka była dość gęsta więc folgowałam sobie używając jej jako sos do ciast (szczególnie z sernikiem smakowała wybornie). Oczywiście wszystko z umiarem;)          Nalewka ta natchnęła mnie do rozważań nad wykorzystaniem kukułek do wypieków. Jako pierwsza przyszła(...)głowy polewa do ciasta. Upiekłam babkę według sprawdzonego przepisu na ciasto jogurtowe tyle, że zamiast oleju dodałam oliwy z oliwek. Babka wyszła troszkę zieleńsza ale w smaku nie zauważyłam różnicy - nadal była puszysta, wilgotna i miała maślany aromat. Polewa kukułkowa fajnie się z nią komponowała.   Przepis: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szkl cukru 1/3 szkl oliwy z oliwek

happycreatiff.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania