ciasto - 164325 przepisów (strona:4319/10955)

Owsiane naleśniki z kurczakiem, serkiem topionym i orzechami 432

orzechy włoskie łyżka płatków owsianych olej do smażenia Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Następnie dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Ciasto nie może być za gęste.  Naleśniki smażyć na małej ilości oleju, wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy(...)wyczerpania ciasta. Farsz: piersi z kurczaka gotujemy w bulionie. Gdy kurczak będzie ugotowany drobno go kroimy i podsmażamy na patelni z dodatkiem serków topionych. Dodajemy także drobno pokrojony por. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy w rulon. Posypujemy serem i układamy na wierzch orzechy włoskie. Zapiekamy około 15-20 minut  w 220 stopniach do roztopienia

Bon Appetit Małgorzaty
Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 225

dodać jaja oraz rozczyn z drożdży. Wymieszać. Potem dodać letnie roztopione masło, sól i wyrabiać drewnianą łyżką a potem rękoma. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, powierzchnię ciasta wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Około 40 minut do 1 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie rozwałkować(...)sobie pomóc, płócienną ściereczką, i obwiązać sznurkiem tak jak robiły nasze babcie :). Kluski podawać z sosem mięsno - grzybowym i najlepiej z kapustą :)  rozczyn wyrobione ciasto wycięte kółeczka gotowanie na parze

Bon Appetit Małgorzaty
Złociste pierogi z kapustą i grzybami 214

czynię to dopiero teraz :) ale całe szczęście, że pierogami można zajadać się cały rok :) Mnie najbardziej smakują smażone i ....zimne z lodówki :-P  Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju  ¼ szklanki gorącej wody  szczypta soli Farsz kilogram kiszonej kapusty 10 suszonych grzybów 1 cebula(...)podsmażamy z posiekaną cebula na oleju. Do kapusty dodajemy grzyby i jeszcze przez chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.  Odstawiamy by farsz ostygł.  Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować

Bon Appetit Małgorzaty
Houskove knedliky - czeskie knedle 199

ciepłe miejsce na 15 minut - robimy tym sposobem zaczyn. Mąkę wsypujemy razem z solą do miski, wlewamy roztrzepane jajko oraz zaczyn z drożdży i wodę. wyrabiamy ciasto do czasu aż przestanie się kleić do rak. Bułeczki kroimy w kostkę  i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do ciasta(...)dstawiamy ciasto w cieple miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godz.)  pod ściereczką.  Z gotowego ciasta formujemy 2 - 3 wałki. W dużym  garnku gotujemy wodę, solimy. Knedle wrzucamy do wrzątku  gotujemy 10 min na jednej stronie i 10 min na drugiej. Po wyciągnięciu nakłuwamy  widelcem. Przed podaniem kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem 218

bardziej pracochłonny przepis ale warto poświęcić swój czas by później smacznie zjeść :) Najbardziej lubię zielone szparagi, ponieważ nie trzeba ich obierać i wizualnie lepiej się prezentują :-P Składniki na ciasto: 200 g masła 300 g mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki ciepłej wody 2 żółtka Składniki na farsz: 250 śmietanki ( u mnie 18 %) 2 białka (te co zostały z ciasta(...)sera koziego ok. 50 g parmezanu albo mozarelli wiązanka zielonych szparag 1 mała czerwona papryka kilka suszonych pomidorów z zalewy sól, pieprz świeży tymianek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Szczawiowa z pokrzywą i rabarbarem podana z naleśnikiem 195

pokrzywy 1 cebula 2 gałązki rabarbar u 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietanki kremówk 2 łyżki masła pieprz ugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania  Składniki na ciasto naleśnikowe: ok. 150 g mąki   1 jajko   250 ml mleka szczypta soli   łyżka oleju Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej(...)wody. Ciasto nie może być za gęste.  Naleśniki smażymy na małej ilości oleju (wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem). Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Gotujemy bulion z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi ruskie z BOTWINĄ! :D 222

nich :) zdjęcia robiłam na grządkach z botwiną :-P poświęcenie musi być! Na fotkach widać nawet trochę ziemi na talerzu, którą potem i tak zjadłam ze smakiem :-P Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju  ¼ szklanki gorącej wody  szczypta soli Farsz 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu chudego(...)Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Botwinę umyć i osuszyć. Pokroić drobno. Podsmażyć na maśle i dodać do reszty farszu. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić

Bon Appetit Małgorzaty
Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P 206

Zawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :) Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju  ¼ szklanki gorącej wody  szczypta soli Farsz 500g ugotowanych ziemniaków 250g twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz ok. 5 łyżek ketchupu(...)czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Na sam koniec dodajemy ketchup i całość mieszamy. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z bobem i z chorizo 246

pierogi i uwielbiam bób! Jestem szczęściarą bo mam go pod dostatkiem w ogrodzie ;) Te pierogi to strzał w dziesiątkę, są lepsze niż moje ukochane ruskie. Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju  ¼ szklanki gorącej wody  szczypta soli Farsz 300 g ugotowanego bobu (najlepiej obranego, ale może(...)blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Chorizo i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do bobu. Mieszamy. Farsz jest już gotowy. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić

Bon Appetit Małgorzaty
Kwiaty cukinii w ketchupowej tempurze (kolokitholoulouda gemista) 191

tygodniowym urlopie w Grecji wróciłam natchiona nowymi pomysłami na grecką nutę ;) Kolokitholoulouda gemista to potrawa grecka. Kwiaty cukinii nadziewa się serem feta a następnie macza w cieście tempura. Ja do ciasta dodałam ketchup dzięki czemu potrawa zyskała wyrazisty smak :) Grecy robią tempurę z jajkiem, więc i ja tak zrobiłam :) Składniki: 4 kwiaty cukinii 100 g sera feta  Składniki(...)obtoczenia     Kwiaty myjemy, a potem osuszamy w papierowym ręczniku.  Mieszamy mąkę  z bardzo zimną, wręcz lodowatą wodą. Dodajemy jajko a następnie ketchup. Całość mieszamy. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste. Przygotowane ciasto nie powinno też długo stać.  Tempurę   należy smażyć na głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 160 - 180 stopni. Płatki delikatnie rozchylić

Bon Appetit Małgorzaty
Rafaello na krakersach 456

Czyli ciasto b ez piec zenia - oto mój sprawdzony przepis na te pyszne ciasto :) Składniki: 2 paczki słonych krakersów 200g wiórków kokosowych 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 opakowania cukru waniliowego 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub margaryny Sposób przygotowania: 1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym, dodajemy, obie(...)Blaszkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy warstwę krakersów, przekładamy masą , czynność powta rzamy tak, aby ostatnią warstwą byłą masa kokosowa. 4. Wierzch obficie posypujemy resztą wiórków kokosowyc h. 5. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy krakersy zmiękną. 6. W wersji dla dorosł ych do masy kokosowej można dodać spirytusu lub innego alkoholu. Smaczn

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe racuchy z jabłkami 410

wlewamy połowę letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę. 3. Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 4. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na wolnym(...)ogniu z obu stron. Warto po każdym nałożeniu ciasta na patelnię zanurzyć łyżkę w wodzie, wtedy ciasto nie będzie się kleić do łyżki. 5. Usmażone racuszki posypać cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Kruche babeczki

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 233

Zazwyczaj kaszę jaglaną jadam w wersji na słodko. Ale u Patrycji znalazłam ten przepis na pierogi i nie mogłam się oprzeć :) I do tego ciasto na maśl ance...trochę się go ob awiałam, ale wyszło deli katne i miękkie : ) Ponoć są to pierogi ruskie po staropolsku , a co mogę potwierdzić, to to, że są pyszne! Skł ad niki: Ciasto(...)mąki pół łyżeczki soli maślanka - ile zabierze ciasto Farsz: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 400 g białego sera 1 d uż a cebula 4 plastry wędzone go boczku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kaszę opłukać, w garnku zagotować 3 szklanki wody, osolić, na wrzącą wodę wrzucić kaszę i gotować do miękkości (ok.20 minut). Odstawić do ostudzenia. Kasza powinna wchłonąć cały

Kuchnia domowa Ani
Dróżdżówki z jabłkami 189

Sezon na jabłka w pełni. Zapraszam na pyszne drożdżówki, w sam raz do pracy, na śniadanie, do kubka kakao lub z czymkolwiek wolicie :) Składniki:   Ciasto:   pół kg mąki 2 jajka 50 g drożdży pół szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka margaryny lub masła 1 szklanka mleka szczypta soli Nadzienie: 3-4 jabłka pokrojone w kostkę 1 łyżeczka cynamonu(...)mikserem z cukrem pudrem. 3. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy jajka z cukrem i roztopioną letnią margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 4. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar odlewamy. 5. Kiedy ciasto podrośnie

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z bananami 234

Pyszne naleśniki na deser lub słodki obiad. Robiliśmy takie jak byliśmy mali, teraz przypominam sobie te smaki :) Składniki: Ciasto: ( w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka lub mąki) 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jajka sól do smaku 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 3-6 banany posiekana czekolada Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto naleśnikowe(...)odstawiamy na 15 minut, potem smażymy cienkie naleśniki (mi z tego ciasta wychodzi 10-12 naleśników, w zależności ile ciasta naleje mi się na patelnie). 2. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części (lub na 2 - jak kto woli). 3. Na naleśnika nakładamy kawałek banana, posypujemy siekaną czekoladą, zwiajmy w rulonik. Tak postępujemy z pozostałymi naleśnikami. 4. Naleśniki smażymy

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania