Ciasteczka maślane 197masło - całość ucieramy mikserem, aż do połączenia masła i mąki. Dodajemy jajko, cukier puder i cukier waniliowy - całość mieszamy łyżką i wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto. Żeby nasze stempelki się ładnie odbiły ciasto musi być grubo rozwałkowane, około 4 cm. Moje ciasteczka wykrawałam szklanką i każde(...)nich ozdabiałam stempelkiem. Aby nasze stempelki ładnie się odbijały, ciasto musi być zimne :) Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor, około 15 minut. Najsmaczniejsze są prosto z blaszki.... A ten zapach
Lawendowe Niebo
Paluchy krucho-drożdżowe z serem 304smarowania Przygotowanie: Drożdże rozmieszać z cukrem i śmietaną. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i żółtka, drożdże rozmieszane ze śmietaną i wyrobić ciasto. Całość włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na stolnicy, na grubość około 0.5 cm Ciasto posypać solą, startym żółtym serem i kminkiem. Następnie wgnieść(...)wałkiem ser w ciasto. Posmarować rozmąconym białkiem. Paluszki kroić radełkiem, skręcać i układać długie spirale na dobrze natłuszczonej blaszce. Piec na złoty kolor około 20 minut w 180 stopniach
Lawendowe Niebo
Pierogi ze szpinakiem i bryndzą 225razem ze względu na ostry smak bryndzy biały ser. Mieszam na jednolitą masę dosmaczam solą i pieprzem i wkładam do lodówki. W casicie kiedy masa się chłodzi przygotowuję ciasto pierogowe. Na stolnice wysypuje mąkę, dodaję żółtko i ciepłą wodę (około 1 kubka, tak aby ciasto było zwarte i nie kleiło się do rąk). Szybko wyrabiam ciasto. Rozwałkowuje ciasto bardzo
Magiczna kuchnia Darii
Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe na Święta 217pomarańczy a następnie wyciskam z niej sok. Połowę drugiej pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i miksuję na gładka masę. Skórkę pomarańczową i zmiksowana pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady. Ciasto zwijam w folię i wkładam(...)lodówki na minimum godzinę ( ostatnio o nim zapomniałam i przelezało w lodówce do następnego dnia). Schłodzone ciasto rozwałkowuję na około 3 milimetry i wykrawam foremkami. Piekę w 170 stopniach przez około 15 minut
Magiczna kuchnia Darii
Tarta z pieczonymi burakami serem feta / Tart with roasted beets with feta cheese 242mojej rodzinki je uwielbia, druga połowa szczerze nienawidzi:) Cóż zrobić tak to bywa. Wielbicielom szczerze polecam pyszną tartę w której słodki smak buraków idealnie równoważy słona feta. SKŁADNIKI ciasto 225 gram mąki 140 gram masła szczypta soli łyżka zimnej wody farsz 4 średni buraki oliwa z oliwek do skropienia buraków 200 gram sera feta (może być również(...)blaszce do pieczenie. Skrapiam oliwą z oliwek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 - 25 minut. W połowie pieczenia obracam plastry na drugą stronę. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam do formy o średnicy 24 cm dokładnie dociskając brzegi. Wierzch ciasta nakłuwam w kilku miejscach widelcem. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut. Jajka wybijam do misy
Magiczna kuchnia Darii
Tacos - placki domowym sposobem 451mieszam z solą w misce, dodaje olej i mi ponownie mieszam. Kiedy mąka połączy się z olejem dodaje wodę i zarabiam całość widelcem a następnie szybko wyrabiam ręcznie ciasto. Formuję kule i odstawiam na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie dzielę kulę na 8 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 2 milimetrów. Wykrawam(...)ciasta krążki (idealnie do tego nadaję się plastikowy talerzyk z IKEA :) ). Krążki smażę na suchej patelni około 1 minuty z każdej strony. W czasie smażenia nalezy widelcem nakłuwać powietrzne bąble, które tworzą się w cieście. Usmażony krążek zwijam na pół na małym wałku i zostawiam do ostygnięcia, aby zachował ładny kształt. Jeżeli zbyt długo będziecie smażyć placki to zrobią się
Magiczna kuchnia Darii
Sernik z musem z papai 272nadrobienie blogowych zaległości:) Po sportowych szaleństwach postanowiłam uraczyć Rodzinkę cudownym sernikiem z kremem z papai. Ostatnio trochę się rozleniwiła i o ile tylko to możliwe zamiast tradycyjnego kruchego ciasta jako podkład do ciast robię ekspresowy spód z herbatników i masła. Szybko i sprawnie a do tego efekt smakowy rewelacyjny:) SKŁADNIKI: ciasto 1 opakowanie czekoladowych herbatników maślanych 10 dkg masła(...)cukru pudru sok z połowy limonki PRZYGOTOWANIE Herbatniki wkładam do miksera i rozdrabniam na mąkę. Kiedy są rozdrobnione dodaję roztopione masło i miksuje do połączenia się składników. Tak przygotowane "ciasto" przekładam do tortownicy (składniki są sypkie) i dokładnie dociskam do jej spodu i brzegów. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut. Masa serowa: masło z cukrem ucieram mikserem
Magiczna kuchnia Darii
Small MasterChef i jak zrobić chałkę serową 277gram sera białego na sernik 4 jajka 700 gram mąki 100 ml oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli + jajko do posmarowania ciasta przygotowanie Jajka z cukrem, olejem i cukrem waniliowym miksuję chwilę aż masa się połączy i lekko spieni. Miksujemy Następnie dodaję(...)uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Miksujemy z serem Do powstałej masy dodaję przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ponownie miksuję na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Ciasto przekładam na blat i wyrabiam podsypując mąką. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno kleić się do rąk. Wykładamy na blat Zagniatamy Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione dzielę
Magiczna kuchnia Darii
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM 328niej mam zamiłowanie do gotowania. Oraz po babci - obydwie to świetne kucharki, teraz więc czas na mnie. Biszkopt z tego tortu to tzw. biszkopt"rzucany". Upuszczenie blachy z gorącym ciastem, zaraz po upieczeniu ma na celu sprawić, aby nasz biszkopt był gładki, równy jak stół. TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM /wg pomysłu mojej mamy;/ biszkopt kakaowy: (źródło: Moje Wypieki(...)papierem do pieczenia. Z papieru wycinam koło o średnicy dna i wkładam do formy. Boki muszą pozostać bez papieru, nie natłuszczam ich, nie obsypuję też mąką. Delikatnie przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 35-40 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika, gorący biszkopt upuszczam ("rzucam") z wysokości 30-40 cm na pokryty ręcznikiem
W kuchni Karmel-itki
Babka cytrynowa - najlepsza na świecie 219rozpuścić i wystudzić. 2. Żółtka ubić z cukrem. Dodać margarynę/masło, skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować. 3. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do ciasta. 4. Foremkę (keksówkę lub formę z kominem) wysmarować margaryną (spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180 ºC. 5. Ciasto przestudzić(...)Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę do lodówki (żeby lukier szybciej stężał). Inspiracja: Kotlet.TV
Kto ugości moich gości?
Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym 418żółtka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g masła Przygotowanie: Mąkę przesypać na stolnicę dodać cukier waniliowy, zimne masło pokrojone w kostkę, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm i długości około(...)Pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce. Krem budyniowy:w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając
Ala piecze i gotuje
Serniczki z gruszkami zapiekane w cieście filo 256Bardzo mi się spodobały zabawy z ciastem filo jakie pojawiło się niedawno w jednym z marketów. Mniej już podoba mi się fakt, że była to jakaś akcja świąteczna i ciasta nie ma w sprzedaży. Nie poszalałam bo przecież nie ma sensu kupować wielu opakowań za jednym razem. Ponieważ robiłam już wytrawne Rożki z serem i łososiem to zachciało mi się(...)czegoś słodkiego z ciasta filo. No i popełniłam serniczki, które wyglądają jakby były w papierowych papilotach. Ciasto zapiekło się ładnie i jego kruche, chrupiące płatki ciekawie kontrastowały z serowym, miękkim środkiem i soczystymi owocami. Domownicy już pytają kiedy zrobię je znowu... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Deser z owocami i ciastem francuskim 204taki deser, który powstał trochę przez przypadek. Niedawno robiłam uproszczoną kremówkę, czyli ciasto francuskie, bita śmietana, truskawki. Okazało się, że zjedzenie jej za pomocą widelczyka czy łyżeczki jest może nie niemożliwe, ale trochę skomplikowane. Ciasto francuskie się kruszy, ucieka nam z bitej śmietany, nie da się tak łatwo wydzielić porcji widelczykiem na jeden kęs. A ponieważ deser bardzo nam smakował(...)postanowiłam go trochę ujarzmić i dopieścić. Ciasto francuskie podane w pucharku, przełożone musem owocowym i bitą śmietaną, do tego sos czekoladowy, który tak naprawdę jest... najzwyklejszą i najprostszą polewą do ciast. Zastanawiałam się czy mam prawo użyć nazwy "sos czekoladowy", skoro czekolady jako takiej w nim nie ma. Jest kakao. Ale to przecież główny składnik czekolady :) Świeże maliny
bistro mama
Błyskawiczne ciasto z owocami 160ciasto jest trochę takie mało współczesne. Przy obecnej modzie na łączenie przeróżnych składników, przy wymyślaniu pięknych, złożonych i obcobrzmiących nazw dla potraw, ciasto odstaje mocno od roku 2013. Ma jednak nad obecnymi frykasami trochę przewagi. Zabiera nas w podróż w czasie, na wakacje do babci. Jakieś 20 lat wstecz. Do kuchni, gdzie w honorowym miejscu stał prodiż(...)babcia takie właśnie ciasto piekła. Ukręcone na szybko, z owocami z sadu. Czytaj więcej
bistro mama
Bajaderki czekoladowo-orzechowe 193Czasami zdarza się, że ciasto nie wyjdzie i przydarzy się zakalec. Prawdopodobieństwo zakalca wzrasta, gdy ciasto robimy dla kogoś i wiemy, że ten ktoś na to ciasto bardzo czeka. Zwłaszcza jeśli ma 7 lat i ciasto ma być urodzinowym tortem... Na szczęście drugie wyszło bez zakalca, ale pierwsze się nie zmarnowało. Podzieliłam na trzy części i zamroziłam. Dwie już wykorzystałam
bistro mama