ciasto - 164325 przepisów (strona:4304/10955)

Tort snickers 201

Czekolada, orzech, kokos – czyli niezawodne trio na pyszny, słodki i efektowny tort. SKŁADNIKI: CIASTO: 8 jajek 25 dag zmielonych orzechów (dowolne:laskowe, włoskie, ziemne) 25 dag mąki 25 dag cukru Mały proszek do pieczenia Łyżka oleju BLAT KOKOSOWY: 6 białek 6 łyżek cukru pudru 50g wiórków kokosowych MASA: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła Słoik kremu Snickers (500g) DEKORACJA(...)batony Snickers WYKONANIE: Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować razem dodając na końcu białka. Piec 50 minut w temp. 180 stopni C. Ostudzić i przekroić na dwa placki. Blat kokosowy: Białka ubij, dodając cukier puder i na końcu wiórki. Piecz w tortownicy na złoty kolor w 200 stopniach C. Masa: Ubić jajka z cukrem na parze. Ostudzić

Pyry na Gaz
"Czerwone diamenty" czyli jagody goji 189

słodkim smakiem i najlepiej smakują ponoć prosto z drzewa, ale również w wersji suszonej stanowią smakowitą przekąskę. W Polskiej kuchni wykorzystywane są suszone owoce goji. Można dodawać ich do ciast, ciasteczek, deserów, koktajli, owsianki a nawet herbaty. Pełnoziarniste ciasteczka z jagodami goji   Składniki 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód(...)goji 40g nasion słonecznika Sposób przygotowania   Mąkę przesiewamy, podajemy cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 40-50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą

Pyry na Gaz
Ciasteczka ryżowo - kukurydziane 175

sezamu 100 gram mielonych orzechów 1 kostka miękkiego  masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól Wykonanie: Wszystkie suche produkty mieszamy w misce. Następnie dodajemy żółtka oraz masło. Zagniatamy ciasto na koniec dodajemy ubite białka ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, blachę wykładamy pergaminem, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w których tworzymy

kgwjanczewo
Chałka 219

mąkę, cukier i sól. Cały czas mieszając dodać jajka i masło. Następnie dodać 75 g mąki (czasem należy dać mniej czasami więcej) To ile dodacie mąki zależy od konsystencji ciasta nie może być zbite i suche. Ma być luźne i elastyczne niezbyt klejące. Kiedy cisto zacznie odstawać od ścianek miski wyjąć na blat i wyrabiać 5-10 minut. Następnie uformować(...)kulę, lekko spryskać olejem i włożyć do miski. W tym czasie ciasto dwukrotnie odgazować.  Należy wbijać pięść w ciasto, bardzo przyjemna sprawa :) Po wyrośnięciu ciasto podzielić na na 4 równe części u formować z nich wałki i dowolnie zapleść chałkę. Ostawić na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierom do pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia

Delicious Titbits
Muffinki z porzeczkami 237

szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1/2szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dkg mrożonych porzeczek Pół łyżeczki zapachu do ciasta (ja dałam pomarańczowy) Sposób wykonania: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną,  cukier, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej natomiast wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko, zapach(...)ciasta. Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać rozmrożone porzeczki i wymieszać. Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach.  Natłuszczam je margaryną  i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam na blaszce do pieczenia ciast. Należy piec  w temperaturze 200ºC przez 18 – 20  minut

Na słodko lub wytrawnie
Faworki 191

przeważnie dodaję octu) 4   żółtka Tłuszcz do smażenia (u mnie olej roślinny) Cukier puder do posypania faworków. Sposób wykonania: Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki   i zagnieść ciasto ( powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Pod koniec ciasto zbijać przez kilka minut wałkiem   by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez

Na słodko lub wytrawnie
Pączki 205

zaczyn z 20 dag mąki, ½ szklanki mleka i drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, oraz pozostałe produkty i wyrobić ciasto do momentu aż będzie odstawać od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu ok. 15 minut, a gdy zacznie rosnąć wyrobić. Gotowe ciasto można formować na dwa sposoby: 1/ Porcje ciasta nabierać(...)łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pól łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, i odłożyć na stolnicę dobrze oprószoną mąką. 2/ Ciasto  rozwałkować na grubość około 1 cm , mocno podsypując mąką by się nie kleiło, szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. Ja nadziałam pączki konfiturą po usmażeniu, w obawie że wypłyną. Użyłam do tego dekoratora do pączków

Na słodko lub wytrawnie
Wytrawna tarta serowa - czyli eksperymentuję 229

poddałam się.. i.. upiekłam coś  co stworzyłam zupełnie sama od podstaw.. nie korzystając z żadnych przepisów  a zdając się jedynie na teorie dotyczące kruchego ciasta a także  masę serową tworzyłam sama. Jeżeli nie boicie się mojego eksperymentu ( mąż przeżył ja także ;-) no i mruczał cały czas.. ;)) to podaję przepis na wytrawną tartę serową(...)mnie jedynie okruszki. Składniki spód:  1 ½ szklanki mąki pszennej 1 żółtko ½ łyżeczki soli 125 g masła lub margaryny Wszystkie składniki połączyć ze sobą i szybko wyrobić. Gotowym ciastem wyłożyć blachę( u mnie to bardziej wyglądało jak oblepianie) Składniki na farsz serowy: 40 dag sera 4 ziemniaki 2 cebule Kawałek kiełbasy lub skrawki wędlin 200 g jogurtu naturalnego

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z gruszkami 226

mmmm „niebo w gębie” ;-) Nigdy bym nie pomyślała, że połączenie gruszki z cynamonem i do tego jeszcze ser da tak smakowity wynik.   Ponieważ już kiedyś zrobiłam ciasto z gruszkami, pomyślałam sobie, a dlaczego nie może być to sernik z gruszkami? Tak wspaniałego sernika jeszcze nie jadłam. Zresztą to nie tylko moje zdanie i gdybym zrobiła podwójną ilość też pewnie(...)zaraz znikł :) Bazowałam na  TYM przepisie. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 125 g margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię włożyć do lodówki na jedną godzinę. Następnie wyjąć i rozwałkować na blaszce o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Prosty chleb pszenny z prażoną cebulką i majerankiem 176

ciepłego mleka 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki prażonej cebulki 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta kminku Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać drożdże,  cukier i pozostałe składniki. Ciasto wyrobić do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawić  w misce w ciepłym miejscu ok. 2 godzin do wyrośnięcia, podwojenia objętości.. Po wyrośnięciu ciasto uderzyć pięścią(...)krótko wyrobić. Uformować bochenek na blasze wyłożonej papierem i pozostawić jeszcze na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Gotowe ciasto można naciąć nożem i wysmarować jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Bułki z pieczarkami 230

minut aż drożdże ruszą. W przypadku suchych drożdży mąkę wymieszać z  drożdżami . Dodać resztę składników bez tłuszczu i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz.   Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć najlepiej do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu ok. 1 godziny . W międzyczasie przygotować(...)nadzienie: Pieczarki i cebule pokroić i usmażyć z dodatkiem oleju na patelni. Smażyć tak długo aż cebula się zeszkli a pieczarki będą podrumienione.  Wystudzić. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia.  Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka dla Karolinki 200

niej coś słodkiego. Postanowiłam upiec dla niej ciasteczka zwierzaczki.. No cóż może one tak do końca zwierzaków nie przypominają, jednakże mała była zachwycona ;-) Ciastka powstały z przepisu na ciasto na kruchym spodzie i.. gdyby jeszcze nie moje „gapowe” to pewnie ciastka by nie były takie dobre. Pomyliłam się i dodałam do wszystkiego bułkę tartą. Efekt? Ciasteczka wyszły lekko(...)margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 4 łyżki kwaśniej śmietany 4 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki połączyć i zagnieść z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i można je rozwałkować a następnie foremkami wykrawać ciasteczka

Na słodko lub wytrawnie
Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą z róży 333

nadzieję że już nadrobię zaległości. Na osłodę dzisiaj krucho drożdżowe rogaliki z marmoladą  z róży. Polecam, naprawdę są pyszne. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 30 g suchych drożdży 250 ml kwaśnej śmietany ( najlepiej 18 %) 1 łyżka cukru pudru 8 g cukru waniliowego Nadzienie: Marmolada lub powidła(...)dałam marmoladę z róży. Do smarowania ciasta: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka Mąkę przesiać. Dodać do niej posiekane drobno masło lub margarynę , śmietanę, cukier puder, drożdże, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wyrobić. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na minimum 12 godzin do lodówki. Następnie schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i krótko wyrobić.  Podzielić

Na słodko lub wytrawnie
Wielkanocne babeczki zaparzane 174

minut. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę a następnie dodać do wystudzonej masy i dokładnie wyrobić. Masło roztopić i wystudzić i dodać do wyrobionego ciasta wraz z resztą mąki, bakaliami do rozrobionego ciasta i ponownie dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Ciasto powinno być dosyć luźne i mieć dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli nie jest - należy dodać nieco(...)więcej ciepłego mleka. Foremki na babki wysmarować masłem a następnie wlewać do nich  1/2 wysokości ciasta a następnie pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 – 2 godziny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 – 20 w temperaturze 180 stopni C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babeczki się upiekły. Gdy patyczek będzie suchy to znaczy, że babeczki są upieczone. Po wystudzeniu można polać

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi na słodko - przepis teściowej 185

blogu małe przemeblowanie, trzeba wykorzystać zdobytą wiedzę :-) Dzisiaj chciałam podać przepis na pierogi mojej teściowej, najlepsze jakie jadłam, nie mogę się nigdy od nich oderwać. Składniki na ciasto: 1kg mąki pszennej 3 jajka 280 ml gorącej wody Składniki na nadzienie: 1 kg twarogu 7 łyżek cukru 3 jajka Dodatkowo do gotowania: 2 – 3 łyżki oleju odrobina soli Oraz(...)kwaśniej śmietany 10 – 18 % 1 – 2 łyżki cukru Sposób wykonania: Z mąki, gorącej wody i jajek zagnieść ciasto, podzielić na 4  części i każdą rozwałkować podsypując mąką bardzo cienko – grubość około 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką kółka. Przygotować farsz: Twaróg rozdrobnić widelcem, nie ma potrzeby mielenia, następnie połączyć z cukrem i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać gotowe

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania