ciasto - 164325 przepisów (strona:4300/10955)

Bułeczki z nutellą 301

mąki  2 łyżki masła 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 1 jajko nutella  Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia[ u mnie w misce -Tupperware].Jak ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować i pociąć radełkiem na prostokąty.Każdy kawałek ciasta [ połowę(...)prostokąta] posmarować nutellą, a drugą połowę naciąć wałkiem do kratkowania ciasta i zwinąć roladki, ułożyć na blaszce i odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać cukrem

Moje domowe kucharzenie
Faworki 327

soli, spirytus i śmietanę ( wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej). W tym momencie możemy również dodać cukier waniliowy, aby podkreślić słodkość wypieku. Dobrze wyrabiamy do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odkładamy zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej). Po upływie czasu wybijamy ciasto walkiem, w celu zwiększenia pulchności. Rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem(...)skończeniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, radełkiem wykrawamy prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku i przewlekamy przez otwór. Smażymy w gorącym tłuszczu (175ºC) z obu stron, na złoty kolor. Osączamy na ręczniczku papierowym. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Pyszna kanapka z kurczakiem 434

Kiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej

Kuchnia Pełna Pasji
Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym 207

przepis na tej stronie ..http://www.justmydelicious.com/2010/12/piernikowe-filizanki-z-kremem.html                  .moje uszka do filiżanek są z ciasta piernikowego(...)lyzek miodu * 3/4 szkl cukru * 1 lyzeczka sody oczyszczonej * 2 lyzeczki przyprawy do piernika * 2 lyzki masla * 1 jajko Do przesianej maki wlej rozpuszczony goracy miód i lyzka wyrób ciasto. Dodaj cukier, sode, przyprawy, maslo i jajko. Teraz calosc wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny i piecz az beda rumiane w 180C

w mojej kuchni
Winogrono z pieczarkami 246

Drożdżowe Winogrono z pieczarkowym nadzieniem Ciasto 1 szklanka mleka 2 jajka 25g drożdży 1 łyżeczka cukru 3-4 szklanki mąki 1.5 łyżeczki soli W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Farsz: 30dag pieczarek cebula sól, pieprz Pieczarki myjemy, ścieramy(...)tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni z pokrojoną drobno cebulką; doprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko i szklanką wykrajamy kółka. Do każdego nakładamy małą łyżeczkę nadzienia pieczarkowego i formujemy kuleczkę. Na natłuszczonej i podsypanej mąką blaszce układamy kuleczki w formie gronek:   Z ciasta formujemy także gałązkę i listek: Winogrono smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp

w mojej kuchni
kurczak w sakiewce 184

opakowanie ciasta francuskiego 6 szt podudzi z kurczaka 50 dkg szpinaku 2-3 cukinie 1-2 cebuli masło do smażenia sól,pieprz,dowolne przyprawy Podudzia posypać solą,pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.i zostawić na 1 godz. lub całą noc ..).Podudzia upiec i odstawic do wystygnięcia Cukinie pokroić na plastry ,posolić ,popieprzyć i usmażyć na patelni ,lub upiec w piekarniku Ciasto francuskie(...)podzielić na sześć kwadratów na każdy kwadrat nałożyć 2 łyżki szpinaku,a w środku umieścić udko. Końce ciasta zwinąć w sakiewkę..Można końcówki udek zawinąć w folię aluminiową,aby się za bardzo nie spiekły.Sakiewki układamy w formie do pieczenia i pieczemy ok.30-40 min. w temperaturze 180-200 stopni,aż ciasto przybierze złocisty kolor i stanie się chrupiące.U mnie

w mojej kuchni
Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim 228

dorsz, opakowanie brykietów mrożonego szpinaku ,, 2 ząbki czosnku opakowanie ciasta francuskiego,, 1/4 szklanki śmietanki 1 trójkątny serek śmietankowy pieprz, sól(...)czekamy aż się zarumienią ( na małym ogniu!). Gdy czosnek się zarumieni dodajemy zamrożony szpinak, przyprawiamy solą i czekamy aż woda odparuje. Dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na środek ciasta szpinak. Wszystko zawijamy w ciasto francuskie, ciasto przez włożeniem do piekarnika smarujemy odrobiną oleju. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy przez ok 30 minut na najniższym poziomie

w mojej kuchni
Beza i kruche ciasteczka z marmoladą 252

Składniki na ciasto: 350g mąki pszennej 3 żółtka 200g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany,marmolada ,dżem do posmarowania ale niekoniecznie...u mnie dzem pomarańczowy Beza: 300g cukru pudru 3 białka Wykonanie: Mąkę, żółtka, miękkie masło pokrojone w kostkę oraz kwaśną śmietanę wymieszać i zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne.U mnie w mikserze robione. Gotowe przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki(...)30minut. Beza: Białka lekko ubić, dodać cukier puder. ,aż beza bedzie sztywna. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i pociąć na malutkie prostokąty (to zależy już od Was jakiej chce wielkości ciastka :P).Miałam pomocnika ,córcie ,więc,na ciasto rozwałkowane  ,rozsmarowałam dżem,a następnie pokryłam ubita bezą ,bo córcia  kroiła  ,dlatego są nierówne kawałki.. Piec

w mojej kuchni
Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym 186

Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym..przepis na tej stronie ..http://www.justmydelicious.com/2010/12/piernikowe-filizanki-z-kremem.html.........moje uszka do filiżanek są z ciasta piernikowego(...)lyzek miodu * 3/4 szkl cukru * 1 lyzeczka sody oczyszczonej * 2 lyzeczki przyprawy do piernika * 2 lyzki masla * 1 jajko Do przesianej maki wlej rozpuszczony goracy miód i lyzka wyrób ciasto. Dodaj cukier, sode, przyprawy, maslo i jajko. Teraz calosc wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny i piecz az beda rumiane w 180C

w mojej kuchni
Bułeczki "ogony pawia" 190

jajka. Mieszać drewnianą łyżką - zaczynając od środka i zbierając systematycznie mąkę z boków miski. W razie potrzeby dodawać małymi porcjami resztę mleka - jego ilość zależy od rodzaju mąki. Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać 10 minut - powinno być zwarte i elastyczne. Miskę wysmarować stopionym masłem, włożyć do niej kulę ciasta i kilka razy obtoczyć tak, aby całe pokryło się masłem(...)godziny do wyrośnięcia. Odgazować naciskając dłonią, przykryć i odstawić jeszcze na 10 minut. W tym czasie stopionym masłem wysmarować foremki do muffinek (nie mogą być silikonowe). Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 równe części, jedną z powrotem schować do miski, drugą zaś rozwałkować na prostokąt wielkości 30x24 cm i grubości ok. 6 mm. Brzegi najlepiej równo dociąć prostym radełkiem

w mojej kuchni
Z JABŁKAMI -KIBINAJ 218

łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Potem dodać drożdże(...)ksylitolem (lub cukrem) rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej

w mojej kuchni
Chleb drożdżowy 196

wsypać drożdże ,dodac letnia wode  i wymieszać .Następnie dodawać mąki ,stale mieszając .Dodac olej  ,sól i ziarna jakie chcemy -lubimy.W ilości razem zebranych 1 -1 i1/2 szkl Ciasto musi byc dokładnie wyrobione .Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół .Polowe ciasta przekladamy do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej ziarnami ,z drugiej formujemy bułeczki .Odstawiamy(...)minut ,aby ciasto odpoczęło i podrosło.W między czasie nagrzewamy piekarnik  do 180-200 stopni C i pieczemy chlebek około 30 minut-do suchego patyczka.Po wyjęciu chlebka wstawiamy bułeczki na 20 minut,lub jak mamy duży piekarnik pieczemy razem .Można 2 chlebki zamiast bułek...Pod koniec pieczenia smarujemy chleb rozmąconym jżółtkiem z lyżką mleka.Smacznego

w mojej kuchni
Chleb z czerwonym ryżem 152

wystudzenia. 2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na ok. 10 minut, aby ,,ruszyły,,.  3. Mąkę przesiać do miski, połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 równych części. Z każdej części formować wałek o szerokości formy(...)wypieku chleba. Wałeczki równo ułożyć, formę z ciastem odstawić ponownie na ok. 30 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4. Piekarnik rozgrzać do 220 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Ostatnie 5 minut piec na samym dole, aby spód wypiekł się na rumiano. Przepis inspirowany ,,Encyklopedią chleba

Apetyczna babeczka
Churros z sosem czekoladowym 228

sosem czekoladowym. Mocno cynamonowe i niezbyt słodkie. Za to sos robi swoje. Źródło: Moje Wypieki . Oczywiście zdjęcia do bani, a to wszystko przez to, że najpierw jedna szpryca do ciasta odmówiła posłuszeństwa, a później kolejna... Na szczęście uratowała mnie ciocia, która wygrzebała gdzieś swój egzemplarz. Z popołudnia zrobił się wieczór i mogłam pomarzyć o dziennym świetle. A z churros pozostało(...)masłem, cukrem i solą. Mieszać do roztopienia masła i cukru, po czym dodać przesianą mąkę wraz z cynamonem oraz z ekstraktem z wanilii i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy wbić jajka i miksować do uzyskania gładkiego i gęstego ciasta.  W rondelku rozgrzać olej i za pomocą rękawa

Pasja Smaku
Drożdżowe ciasto baobab z cynamonem i syropem klonowym 205

prawdziwą maniaczkę drożdżówek przystało musiałam wypróbować ten przepis. Zaciekawił mnie wygląd drożdżówki a na cynamonowe wypieki mam ochotę chyba zawsze ;) Wyszło naprawdę bosko! Delikatne ciasto z niemal chrupiącą słodką skorupką. Akurat gdy wyciągałam gotowe ciasto z piekarnika, mieliśmy gości. Jeszcze gorąca drożdżówka znikała w ekspresowym tempie :) Wszyscy zadowoleni, a ja chętnie powtórzę ten wypiek, polecam. Przepis znalazłam na blogu Wegan(...)Pokruszone drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy syrop z agawy oraz 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie przelewamy je do reszty mąki, solimy i wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy olej i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i kroimy na około 50 części. Z każdego kawałka formujemy kuleczkę

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania