ciasto - 164325 przepisów (strona:4297/10955)

Donaty (donuts) 301

cukru pudru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 5 łyżeczek  mleka kolorowa posypka Wykonanie:  Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wykładamy je na omączony blat, wałkujemy na prostokąt o grubości(...)wykrawamy donaty. Ja użyłam specjalnej wykrawaczki, ale można też użyć szklanki i kieliszka. Wykrojone ciasta przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Donaty smażymy za złoty kolor  z obydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy donaty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy esencję

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekany warkocz z kurczakiem i brokułami 371

Proste, szybkie i bardzo pyszne danie na obiad jak i na kolację :) Potrzebujemy: 1 główka brokułów 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 150g startego sera żółtego 1 mozzarella 1 jajko oregano sól pieprz majeranek Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 min., kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem(...)majerankiem i oregano.  Na blasze rozkładamy płat ciasta francuskiego wykładamy kurczaka i brokuły. Następnie pokrojoną w kostkę mozzarellę i ser żółty. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski. Po jednej i drugiej stronie powinno być tyle samo nacięć, a paski powinny być mniej więcej tej samej szerokości. Zaplatamy warkocz, nakładając jeden pasek na drugi, na przemian

Kolejny blog o gotowaniu
Manakisz- arabska pizza z za'atarem 226

cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.  W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę i mieszamy, następnie wlewamy drożdże i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat/stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy do naoliwionej  miski, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce(...)około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy ciasto na 8 części. Na posypanym mąką blacie układamy 8 kulek obok siebie, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy jeszcze na 15 minut. Rozwałkowujemy placki, tak by były dość cienkie, o średnicy około 18 cm. Następnie palcami uciskamy dołeczki (w miejscu na przyprawy), pomijając brzegi. Za'atar mieszamy z oliwą z oliwek

Smakowity Blog Kulinarny
Kwadratowe mini pączki 271

smalec a do reszty mleka w kruszyć drożdże dodać łyżkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić by zrobił się zaczyn. Zaczyn wlać do misy z mąką i zmiksować na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno się kleić dosypać mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć na około pół godziny by ciasto podrosło. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagnieść i rozwałkować

Ala piecze i gotuje
Muffinki z twarogiem, gruszkami i kruszonką 670

muffinki z twarogiem, gruszkami i kruszonką. Przepis podstawowy pochodzi ze strony Moje Wypieki, który ja wzbogaciłam o dodatek gruszek do sera i kruszonkę na wierzchu. Wyszło mi 16 sztuk. Ciasto : 2,5 szkl.mąki pszennej   1/2 szkl. cuku 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g masła, rozpuszczonego 1 szklanka mleka 2 jajka Ser: 25 dag twarogu półtłustego(...)żółtko 1 cukier wanilinowy 2-3 dojrzałe gruszki Kruszonka: 5 dag miękkiego masła (w temp. pokojowej) 4 -5 łyżek cukru  10 płaskich łyżek mąki 1. Ciasto: Wymieszać w osobnych miskach składniki suche i mokre, wlać mokre do suchych i wymieszać wszystko razem do połączenia się składników. 2. Ser: Ser, żółtko i cukier wymieszać ze sobą (ja rozgniotłam widelcem). Gruszki

Kto ugości moich gości?
Piernik litewski z bakaliami 217

bakalie i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Ciasta z dodatkiem sody należy od razu po zrobieniu wstawiać do piekarnika żeby zmniejszyć szansę na zakalec. Jeśli robimy ciasto w jednej większej blaszce to pieczemy około 80 minut(...)przypadkach należy sprawdzić ciasto patyczkiem przed wyjęciem. Wystudzić i polać lukrem lub czekoladą. Smacznego Post Piernik litewski z bakaliami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Tartinki z owocami 225

mleka 2 łyżki cukru 30 g masła galaretka owocowa owoce Przygotowanie: Odszukujemy stolnicę i na nią przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, schłodzone masło, żółtko i śmietana. Z tych składników wyrabiamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciasto trzeba rozwałkować i wykleić nim foremki na tartinki. Foremki muszą być dobrze natłuszczone, żeby potem nasza tartinka dobrze opuszczała foremkę(...)Ciasto w tartinkach nakłuwamy widelcem,by w czasie pieczenia uciekło powietrze na zewnątrz zamiast robić nam pęcherzyki w cieście :) Pieczemy w 200 stopniach 25 minut.  Upieczone ciasteczka studzimy. Przygotowujemy masę budyniową: odlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy do niej budyń - całość mieszamy ;) Resztę mleka trzeba zagotować z cukrem i masłem, a kiedy się zagotuje wlewamy budyń i gotujemy

Lawendowe Niebo
Pączki z nadzieniem kajmakowym. 231

wsypać cukier,wlać ciepłe mleko,spirytus. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem., a następnie wlać do mąki. Wlać wyrośnięte drożdże i olej. Wszystko zagnieść bardzo dokładnie i długo. Ciasto powinno odklejać się od rąk. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 1,5 godziny. Kiedy(...)ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go. Są dwa sposoby formowania pączków. Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. Po 15 minutach lekko spłaszczam je dłonią i czekam do ponownego wyrośnięcia. Trwa

O kuchni z uczuciem
Pizza z patelni (bez drożdży) 290

pizza w 10 minut bez dodatku drożdży! z ulubionymi dodatkami smakuje wyśmienicie :) Składniki: (na 1 pizzę) CIASTO: -100 g mąki -3 łyżki jogurtu greckiego -3 łyżki majonezu -1 jajko -pieprz i sól do smaki NA WIERZCH: (dowolne składniki) -kilka plastrów dowolnej wędliny -100 g startego sera gouda -ketchup -oregano, bazylia Wykonanie: Roztrzepane jajko łączymy z jogurtem greckim i majonezem, dokładnie(...)mieszamy trzepaczką. Stopniowo dodajemy mąkę, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do mieszania ciasta cały czas używamy trzepaczki. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy olej na patelni i wylewamy ciasto. Warstwa ciasta nie powinna być zbyt gruba. Jeśli posługujemy się małą patelnią, lepiej zrobić 2 pizze z tego przepisu (moja patelnia ma 25 cm średnicy). Zmniejszamy ogień i smarujemy

KasiekGotuje
Francuska tarta tatin z pomidorami - Wielki test !!! Aż 7 obiadów za100zł. "Moje Smaki Życia" 230

przyprawy Przygotowanie: Mąkę łączymy z 1/2 łyżeczką soli, pokrojonym w kosteczkę zimnym masłem i kilkoma łyżkami zimnej przegotowanej wody. Ugniatamy i owijamy w folię spożywczą tak aby uzyskać gładkie ciasto. Wsadzamy do zamrażarki na 10 minut.  Pomidory myjemy i przekrawamy na pół. Wykładamy na wysmarowanej tłuszczem blasze (skórką do blaszki) i posypujemy solą, pieprzem i przyprawami. Blaszkę z pomidorami(...)rozgrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy 25 minut (gazetka zaleca 180 stopni i 15 minut- ja znam swój piekarnik i czas u mnie jest dłuższy). W tym czasie rozwałkowujemy ciasto.  Nie mam blaszki do tarty więc użyłam sylikonowej- i to był błąd :) ale udało się uratować tartę. Ostrożnie wyjmujemy pomidory z blaszka z piekarnika. Przekładamy na deskę z ręcznikiem

ClauditteMissCooking
Ciasteczka powitalne dla przedszkolaka 164

dziecko jest znowu szczęśliwe. Po miesiącu będzie już tylko lepiej. Wszak Gabek chodził już do żłobka :) sytuacja się powtarza.  Ciastka francuskie wypełnione tym co najlepsze  Składniki: Ciasto francuskie jabłko śliwki 1 duża łyżka miodu rzepakowego 2 garść mieszanki keksowej 1 mała garść borówek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z opcją góra i dół. Płat ciasta dzielimy(...)kawałków lub więcej po rozwałkowaniu. Ja podzieliłam na kółka (użyłam do tego szklanki :)) Z ciasta zrobiłam takie miseczki, foremki.  Ciasto wypełniamy pokrojonymi w drobną kosteczkę owocami wymieszanymi z miodem i mieszanką keksową.  Pieczemy około 20 minut

ClauditteMissCooking
Domowy budyń i ciasteczka owsiane z chilli 172

średniej misce wymieszać razem masło, śmietanę, i brązowy cukier. Rozbełtać jajka, a następnie wymieszać z wanilią i chilli. Połącz ze sobą mąkę, sodę, sól; dodaj następnie do kremowej konsystencji ciasta. Wymieszać ciasto z płatkami, kakaem i siemieniem. Zakryć miskę z ciastem i odłożyć do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Arkusze papieru do pieczenia lekko posmaruj tłuszczem(...)Uformuj ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie umieść 2 cm od siebie na arkuszach papieru do pieczenia. Spłaszczyć delikatnie każde ciasteczko. Piec przez 8 do 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Pozostawić do ostygnięcia ciasteczka na blasze do całkowitego wystygnięcia

ClauditteMissCooking
Krokiety gryczano - pszenne ze szpinakiem 273

szklanka mąki pszennej, - 1 szklanka wody, - 1 szklanka mleka, - 2 jajka, - 1 opakowanie szpinaku, - trochę sera (5 dkg jakiegokolwiek) - 5 ząbków czosku, - sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie: 1. Ciasto na naleśniki otrzymujemy mieszając mąkę, wodę, mleko, 1 jajko (ja to robię trzepaczką do ciasta), dodaję też soli, papryki, pieprzu (ciasto ma wtedy też delikatny smak). 2. Farsz otrzymujemy podsmażając(...)drobno pokrojonym czosnkiem, pieprzem i papryką oraz solą (ilość przypraw zależy od naszego smaku, ale przynajmniej po kilka szczypt powinno wylądować w szpinaku). 3. Naleśniki smażymy wylewając ilość ciasta z małej chochelki na patelnie lekko nasmarowaną tłuszczem i zarumieniamy z obu stron. Pozostawiamy do wystudzenia. 4. Krokiety uzyskujemy kładąc farsz w centrum naleśnika, następnie zaginając brzegi z prawej i lewej

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Karmelowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami! 531

Szybkie ciasto na herbatnikach bez pieczenia, z dodatkiem masy krówkowej, budyniu i bitej śmietany. Takie banalne a taaaakie pyszne! ;-))) Kto chętny?!!! ;-) SŁODKIE!!!! ;-) SKŁADNIKI NA PROSTOKĄTNĄ FORMĘ TZW. KEKSÓWKĘ - 4 - 5 paczek herbatników - 1 duży budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - puszka masy krówkowej - kajmak o smaku np. ajerkoniak lub karmel - 150 ml schłodzonej śmietany 36% - 6 cukierków(...)kajmaku (ostatnią) na to herbatniki, i warstwę z kremu czekoladowego np. Nutella.  Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Wykładamy jako ostatnią warstwę śmietankę. Na wierzch posypujemy pokruszonymi cukierkami kokosowymi. Ciasto schładzamy przez trzy godziny w lodówce. Ciasto jest bardzo smaczne, jest też dość słodkie. Jeżeli lubicie karmel i słodkości to idealne połączenie

SMYKWKUCHNI
Chaczapuri z wędzonym boczkiem 200

dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka wyłączyć ogień. Do mąki dodać drożdże, szczyptę gałki muszkatołowej, soli, ciepłe mleko ( jak będzie zimne to trudniej będzie je zarobić ) zagnieść ciasto. Przełożyć do miseczki, położyć na garnku z ciepłą wodą i przykryć ściereczką ( ciepła kąpiel ułatwi nam rozwałkowanie ciasta i ładnie nam wyrośnie ) Po 10 min rozwałkować  ciasto(...)położyć wszystkie dodatki, żółty ser, feta, boczek z cebulką i plasterki szynki, suszone pomidorki, zawinąć ciasto i smażyć na tej samej patelni co smażyliśmy boczek ( nie myć patelni, wtedy nie będziemy musieli już dodawać tłuszczu ). Po 2min z każdej strony po 4 razy na średnim ogniu ( w ten sposób będzie się równomiernie rumienić i nie spali się ). Na końcu wyłączyć

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania