Drożdżowe ślimaczki 142ciepłe miejsce na ok. 15 minut aby wyrosły. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy (ma być ciepłe, nie gorące). M ąkę, cukier, szczyptę soli i rozczyn mieszamy i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i wyrabiamy tak długo, aż masło się wchłonie. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Następnie rozwałkowujemy ciasto(...)prostokąt. Smarujemy dżemem całą powierzchnię ciasta i zawijamy jak roladę (od dłuższego boku). Kroimy na 2-centymetrowe plasterki i gotowe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka. Ja dodatkowo posypałam je cukrem, ale po upieczeniu nie został po nim nawet ślad :). Pieczemy w 200 stopniach przez
KasiekGotuje
Cebulaki 201smakuje i nie odstrasza swoją ostrością i zapaszkiem :). Dodatek sera żółtego jeszcze bardziej ubogaca wspaniały smak. Świetna przekąska na ciepło i na zimno. Warto wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki pszennej -opak. drożdży instant (7g) -2 łyżki oleju lub oliwy -1 szklanka letniej wody -szczypta cukru -płaska łyżeczka soli -olej -przecier pomidorowy -pieprz, sól -przyprawa do pizzy(...)łyżki oleju i pół słoiczka przecieru pomidorowego, dokładnie mieszamy. Przecieru dodać można mniej, uzyskamy wtedy mniej wyrazisty pomidorowy smak. Cebulę odstawiamy na min. pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. W naczyniu mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól, wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Jeśli się zbyt klei, można dodać trochę mąki. Z gotowego ciasta formujemy okrągłe placki i układamy
KasiekGotuje
Naleśniki cytrynowe 256Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej soku z 0,5 cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli tłuszcz gęsi Nadzienie serowe: 250 gram sera 1 jajko 50 gram cukru 1 cytryna cukier waniliowy 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko oraz wodę gazowaną, sól. Miksujemy(...)samym końcu dodajemy sok z cytryny delikatnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem gęsim, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej delikatnie
kgwjanczewo
Pikantne, razowe bułeczki 163mleka 20 gram świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego szczypta oregano, chili, bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem chili + 2 łyżki do wysmarowania bułek 1/2 łyżeczki soli Ciasto drożdżowe zazwyczaj robię według przepisu mojej mamy, zawsze w tej samej kolejności. Zaczynam od zrobienia rozczynu. Świeże drożdże mieszam z cukrem aż do uzyskania płynnej masy. Dodaję kilka łyżek mąki(...)oraz mleka (najlepiej w temperaturze pokojowej bądź podgrzanego). Mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Po tym czasie dodaję resztę mąki i mleka, oliwę z oliwek i sól. Dokładnie wyrabiam ciasto, powinno być zwarte. W razie potrzeby dolewam mleka bądź dodaję mąkę. Formuję kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny
Mango Papaja
Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego 456faworki, które wyjdą każdemu :) Błyskawicznie się je robi, a smakują naprawdę pysznie. To taki przepis na chrust w wersji light ;) Wykonanie mojego Męża :) SKŁADNIKI opakowanie ciasta francuskiego cukier puder PRZYGOTOWANIE Rozwijamy ciasto francuskie. Nożem lub radełkiem kroimy ciasto wzdłuż na ok.2.5 centymetrowe paski. Każdy pasek przekrawamy na 3 części (najlepiej po skosie). Nacinamy
Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta śmietankowa z truskawkami 171warto przy niej liczyć kalorie czy kilogramy, Dlatego wypróbujmy najlepszy przepis prosto od mamy. Jej kruchość i delikatność wypieści nasze podniebienie, Co więcej, zagwarantuje smakowo nieziemskie uniesienie ;) Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 masła - najlepiej 82 % zawartości tłuszczu 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Po połączeniu wstawiamy(...)minut do lodówki. Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na wielkość o 3 cm większą niż średnica naszej foremki do tarty (moja foremka 26 cm). Układamy ciasto w foremce, dociskamy boki i nakłuwamy widelcem. Ja nie stosuje układania grochu czy innego obciążenia. Nie widzę takiej potrzeby, nakłucie widelcem zdecydowanie wystarcza. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 20 minut. Krem
Mój Smak na Życie
Pizza z salami i mozzarellą 174czasu do czasu nie umiem się mu oprzeć. Przepis podkradłam mamie :) Jak zwykle okazał się niezawodny. Tym razem przygotowałam prostą pizzę z salami, pomidorem, czarnymi oliwkami i mozzarellą. Ciasto - mała porcja (na formę od tarty) 250 gram mąki 1/4 droższy 1/3 szklanki ciepłej wody sól, pieprz Wszystkie składniki zagnieść. Gdy ciasto jest zbyt mokre, podsypać mąką. Odstawić na pół(...)godziny. Ciasto rozwałkować, zawinąć rogi do środka, polać sosem pomidorowym i przyprawić ziołami. Następnie wystarczy ułożyć składniki i wstawić do piekarnika 180 st. na 10 minut... ...po 10 minutach posypać mozzarellą i piec kolejne 10 minut w piekarniku. Pizza gotowa :) Jeśli chcesz przygotować większą pizzę, wystarczy podwoić składniki na ciasto. Pół kg mąki, połowa droższy
Mój Smak na Życie
Jesienna tarta 137Jesienna tarta z kiwi, śliwkami i mandarynkami. Wygląda apetycznie prawda? Ciasto 1,5 szklanki mąki 0,5 masła - najlepiej 82 % zawartości tłuszczu 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Po połączeniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na wielkość o 3 cm większą niż średnica naszej(...)foremki do tarty (moja foremka 26 cm). Układamy ciasto w foremce, dociskamy boki i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 20 minut. Krem: Przygotowuje zwykły budyń śmietankowy, zgodnie z przepisem z jedną uwagą. Zmniejszmy ilość mleka o ok. 100 ml. Można osłodzić do smaku - 2 łyżki. Po ugotowaniu i wystygnięciu, miksujemy budyń dodając pomału
Mój Smak na Życie
Pierożki z jabłkami dla leniwych łasuchów 203słodkie maliny, agrest i porzeczki... Takie obrazy i wspomnienia, przywołał u mnie zapach, roztaczający się po domu w czasie przygotowywania pierożków z jabłkami . Nigdy wcześniej nie korzystałam z gotowego ciasta kruchego, natomiast dostałam je od siostry, więc trzeba było koniecznie znaleźć dla niego odpowiednie wykorzystanie :) Pierożki są idealne dla leniwych łasuchów, bo praktycznie nie wymagają żadnego wysiłku. Delikatne, soczyste jabłko(...)otulone kruchym, chrupiącym ciastem :) Potrzebujemy tylko 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego i jabłko pokrojone na plastry. Z ciasta wycinamy np. za pomocą szklanki kółka, nadziewamy plastrem jabłka. Zlepiamy jak pierogi. Smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i po 35 minutach wyciągamy z piekarnika (temp. 180 st.). Tak to już koniec tego przepisu :) Świetnie smakują z poranną kawą :) Szybko, prosto i bezproblemowo
Mój Smak na Życie
Kluski nadziewane kiełbasą 480doprawiać, bo ona jest już wystarczająco doprawiona, wystarczy zdjąć tylko osłonę z niej i ją zmielić. Takie kluski też dobrze, a nawet lepiej smakują odsmażane następnego dnia. Przygotowując ciasto ziemniaczane, muszę napisać tak, jeżeli ziemniaki są bardzo mączyste, to możemy dać nieco miej mąki, natomiast jeżeli by ciasto było rzadkie, musimy jej dosypać, ale nie za dużo(...)zdjąć osłonę, zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu. Ziemniaki ostudzić, przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać obie mąki, szczyptę soli i jajko, zagnieść ciasto. Nożem odcinać krążki grubości 2 cm. Spłaszczać je w dłoniach, na środku kłaść łyżką porcję kiełbasy. Ciasto dokładnie zlepiać formując podłużne kluski. Do garnka wlać wodę, dodać sól i olej
Kuchnia Danusi
Bułeczki z gruszkami 218Delikatne ciasto drożdżowe a w środku gruszki i żurawina. Składniki: -ok. 4 szklanki mąki -300 ml ciepłego mleka -5 dkg drożdży -10 dkg masła -3 żółtka i jajko do smarowania -3 łyżki cukru -szczypta soli -aromat -2 łyżki oleju -gruszki z zalewy -garść żurawiny -można dodać garść orzeszków ziemnych Gruszki, żurawinę i orzeszki kroimy w kostkę(...)drożdży, łyżki cukru, 1/2 szklanki mleka i kilku łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko, cukier, sól, aromat, żółtka i stopniowo mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy na kwadraty
Maminek kulinarny
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 622Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte
Kuchnia Pełna Pasji
Najlepsza tarta malinowo-migdałowa 190migdałów w połączeniu z kwaskowatym smakiem malin na ciepłym kruchym spodzie sprawia, że tarta znika w mgnieniu oka. Nigdy jeszcze nie przetrwała do następnego dnia... Tarta malinowo-migdałowa Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajo 2 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki na około godzinę. Formę(...)tartę o średnicy 24cm posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi formy. Piec 15 minut w 180stopniach. Ostudzić. Krem migdałowy: 200g migdałów 100g masła 100g cukru pudru 50ml likieru baileys 1 jajo Wierzch: 200g malin 50g płatków migdałowych Migdały rozetrzeć na proszek (można również kupić migdały mielone, ja jednak zawsze wolę dokładnie wiedzieć czego używam w mojej
Zapiski Młodej Żony
Kruche babeczki 194masła 10 dag mąki krupczatki 8 dag cukru pudru Na stolnicy usypuję kopczyk z mąki i cukru, dorzucam zimne masło posiekane na małe kawałki i wyrabiam ciasto. Gdy składniki dokładnie wymieszają się ze sobą formuję z ciasta kulę i owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na cienki placek (około(...)dużą szklanką wykrawam koła. Ciasto układam w wysmarowanych masłem foremkach i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piekę około 15 minut, aż się zezłocą. Podaję je z dżemami, kremami, bitą śmietaną. Hitem są u mnie babeczki z plastrami banana i czekoladową polewą**. Na zdjęciu babeczki z waniliową ricottą (ricotta+ ekstrakt z wanilii +cukier wg uznania), brzoskwiniami Paraguayo
Zapiski Młodej Żony
Simmit- tureckie obwarzanki 196czekały na właściwy moment. Podgrzane przez chwilę** w piekarniku odzyskują chrupkość i są naprawde smaczne. Jedyną rzeczą o której należy pamiętać przy tym wypieku jest średnica okręgów surowego ciasta. Jak widać moje były zbyt małe, ale zapewniam, jako tradycyjne byłeczki smakują równie wyśmienicie:). *Pieczywo ze sklepu może i jest łatwiejsze, ale w moim domu nie ma dla niego miejsca(...)zaleca 8 minut w 175 stopniach. Simmit (12 obwarzanków) 550g mąki 340g wody 11g soli 10g drożdży 120g masła Wszystkie składniki, oprócz masła, wyrabiałam dokładnie, aż uzyskałam dość sztywne ciasto o jednolitej konsystencji. Następnie dodałam pokrojone na kawałki masło (idealną konsystencję masło osiąga gdy możemy formować z nigo nie przylepiające się do rąk kuleczki) Wyrabiałam do czasu wchłonięcia masła przez
Zapiski Młodej Żony