Super prosta pizza na miękkim spodzie...uzależniająca! 199przez chwilę nie pisałam. Za to z każdym zrobionym obiadem zbierałam coraz więcej pysznych przepisów, które z chęcią Wam powierzę:) Dziś przepis, o którym już wspominałam - pizza na miękkim cieście boskiej Nigelli. Idealna dla każdego, który jest zbyt zmęczony/zapracowany/zniechęcony, by na godziny zaszywać się w kuchni, a chce wyczarować szybko coś dobrego! Tak naprawdę, nie jest to klasyczna(...)zapiekania o średnicy ok. 20 cm Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ubij jajko, mąkę ,mleko i sól na gładką masę (najlepiej mikserem). Wysmaruj masłem formę, dodaj do ciasta połowę utartego sera, wymieszaj i wlej do formy. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, nie wyłączając piekarnika, posyp je resztą sera i ułóż na nim kiełbasę. Wstaw
Gotowanie to kochanie
Eklery z kremem orzechowym 293lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny Palma „Bielmar” mała szczypta soli Krem orzechowy: 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)masła 4 żółtka 1 łyżka miodu 1 szklanka orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 30 g masła 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto parzone: Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego
Oryginalny smak
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami 251ziarnami Czas przygotowania: ok. 25 godzin Proporcje na 1 bochenek Składniki Zaczyn: 2- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 150 ml wody 150 g mąki żytniej typ 720 Ciasto właściwe: 380 g mąki żytniej typ 720 1,5 łyżeczki soli 200-230 ml wody w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka słodu naturalnego żytniego 25 g pestek dyni(...)ziaren słonecznika otręby do posypania Wykonanie: Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy i odstawiamy. Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami ciasta właściwego. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką. Następnie przekładamy je do keksówki o długości 30 cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią spożywczą
Kulinarne przygody Gatity
Podsumowanie Roku 2014 256było dla mnie to, że tak chętnie odwiedzacie niektóre wpisy, a które wydawały mi się mało popularne. Mam nadzieję, że w Nowym Roku równie chętnie będziecie odwiedzać Czerwoną Porzeczkę :) Ciasta- w tej kategorii królują ciasta ze zwierzętami w tytule :P Ciasto "Czarna Owca" Ciasto Mrówka Prince Polo Dania obiadowe: Tarta z kurczakiem Kotlety z kaszy jaglanej Kieszonki z piersi kurczaka
Czerwona Porzeczka
Szczęśliwego Nowego Roku! I obłędnie kawowe ciasto 250zamiar skupić się właśnie na tej jednej, jedynej rzeczy. Jeśli wypali, świat będzie stał przede mną otworem (a przynajmniej tak to sobie wyobrażam). Dzisiaj mam dla Was ciasto obłędnie kawowe, które znalazłam u Ansi . Idealne na Sylwestra - ilość kofeiny w jednym kawałku pobudzi nawet największego śpiocha do całonocnej zabawy. Moim zdaniem ciasto jest genialne - intensywne w smaku; kruchy, ciasteczkowy spód(...)ustach masa i delikatna, leciutka beza - po prostu niebo w buzi. Rzadko to robię, ale do tego przepisu wrócę z pewnością, bo to zdecydowanie to, co Tygryski lubią najbardziej . Ciasto cappuccino Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 140 g ciasteczek oreo (z kremem) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) 25 g masła krem kawowy: 250 ml mleka 2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrze
S jak... smakowity sylwester! 308może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku? Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowym składniki na 24 niewielkie babeczki (użyłam standardowej formy na 12 muffinów) Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować: 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła min. 82% 3 jajka 50 g drożdży 1 łyżeczkę cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo 1 łyżkę(...)Resztę mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, masło i sól. Mieszamy łyżką, a później zagniatamy na stolnicy/blacie przez kilka minut, aż ciasto przestanie się lepić i będzie ładnie odchodziło od ręki (raczej nie podsypujemy mąką). Wkładamy je z powrotem do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godz
Ratunku obiad
Mini niemieckie naleśniki 210soli - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/4 szklanki roztopionego masła - 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (opcjonalnie) Wszystkie składniki, oprócz masła, włożyłam wysokiego pojemnika i wyrobiłam robotem na gładkie ciasto (nie mogą pozostać żadne grudki – to ważne. Do gotowego ciasta dodałam roztopione, przestudzone masło, wymieszałam. Przygotowałam foremki i papilotki. Wlewałam ciasto, nie więcej niż do połowy wysokości papilotki ( nawet(...)lepiej wlać trochę mniej). Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 205°C na 15 minut. W międzyczasie uprażyłam jabłka. Po wyjęciu ciasta z piekarnika (nie obawiajcie się, że trochę opadną), zdjęłam papilotki, odwróciłam pustym denkiem do góry i napełniłam uprażonymi jabłkami. Dosłownie na chwilę wstawiłam jeszcze do piekarnika, aby lekko zapiec i podrumienić brzegi. Można podać na śniadanie lub jako deser
mojewypiekiinietylko
Liebster Blog Award 219się obejść? - *Bez książek. 7. Kto jest Twoim ulubionym kucharzem? - *Jest kilku, których lubię, ale na ulubionego… dalej czekam. 8. Co jest Twoim największym kulinarnym wyzwaniem? - *Kiedyś, było ciasto drożdżowe i beza. Ciągle szukam nowych wyzwań. 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? - *Lubię go po prostu m i e ć. 10. Twoja największa pasja to? - *Mój blog, Moje Wypieki(...)lubisz? Czym jest dla Ciebie Internet? Danie, które króluje, Twoim zdaniem, nad wszystkimi. Najlepszy program kulinarny… Bez czego się chleba nie upiecze? Jakie masz korzyści z prowadzenia bloga? Ciasto, z którym najbardziej lubisz „pracować”. Szybkie danie dla zabieganych… Twoja ulubiona książka, to… Twój kulinarny majstersztyk. Zapraszam do zabawy! ******************************************************************************************************************************* To moja III nominacja, za którą serdecznie dziękuję. Tym razem od Autorki
mojewypiekiinietylko
Wielkanocne ciasteczka ryżowo kokosowe 195sens dawać przepis na chwilę przed świętami. Każdy planuje potrawy i wypieki z wyprzedzeniem, więc może przyda się Wam mój przepis na Wielkanocne ciasteczka ryżowo kokosowe. Składniki na ciasto: - 170g kleiku ryżowego - 6 czubatych łyżek wiórków kokosowych - 3 łyżki mielonych migdałów - 1 łyżka mielonych pistacji niesolonych - ½ szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 jajka(...)które będzie nam potrzebne do masy kokosowej. Można też włożyć mleko do zamrażarki na 2,5 godziny (ja tak właśnie zrobiłam, tyle czasu wystarczyło). Mając już „gotowe mleko” przygotowujemy ciasto. Sypkie składniki (kleik ryżowy, wiórki kokosowe, migdały, pistacje, cukry, proszek do pieczenia) mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło oraz jajka. Zakładamy rękawiczkę jednorazową i dokładnie wyrabiając, łączymy
mojewypiekiinietylko
Podłużne bułki pszenne 258cukru i 100ml ciepłej wody robimy rozczyn, odstawiłamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, sól, wodę, wyrośnięty rozczyn i olej. Początkowo wyrabiamy ciasto robotem z hakami. Gdy składniki się połączą, dalej wyrabiałamy ciasto ręcznie. Tak, jak Paweł sugerował – łączny czas wyrabiania, aby ciasto było dobrze napowietrzone, to 20 minut. Formujemy kulę, lekko oprószamy(...)mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość zagniatamy je i dzielimy na 8 równych porcji. Każdą dosyć cienko wałkujemy, nadając kształt prostokąta i zwijamy, formując podłużne bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, na 1 godzinę. Następnie na każdej bułce robimy
mojewypiekiinietylko
Szpecle – Spätzle 207zasadzie bardzo dobrze znamy, ale… z nią nie kojarzymy. „ Szpecle - potrawa mączna kuchni południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej. To niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek. Zagniecione ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej wodzie. Podaje się je zapiekane z górskim serem Alm Käse , ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasem(...)łyżki masła - cebula - zielona cebulka - różowa sól himalajska Całe jajka wbijamy do miski (czy innego pojemnika), wlewamy wodę i łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką, do czasu, aż nie będzie grudek, a na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Solimy, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie zagotowujemy wodę. Wrzątek solimy. Do robienia szpecli jest
mojewypiekiinietylko
Biszkopt 408Dużym niedopatrzeniem było nieumieszczenie na blogu osobnego wpisu o biszkopcie. Jest on podstawą bardzo wielu ciast, a i przepisów na niego jest bardzo wiele. Najprawdopodobniej na tym jednym, u mnie, też się nie skończy. Jest to, tzw. pewniak. Nigdy mi się nie zdarzyło, aby nie wyszedł. Proporcje, które podaję poniżej są na tortownicę o średnicy 26cm. Przepis dostałam lata temu(...)ubitej piany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie łączymy składniki i przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt
mojewypiekiinietylko
Prawdziwe knedle ze śliwkami 193lubi) Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Po przestygnięciu – mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. Ilość użytej mąki zależy od wielkości jajek i wilgotności ziemniaków. Jeżeli jest taka potrzeba (ciasto za luźne) dosypujemy mąki. Umyte i osuszone śliwki nacinamy z jednej strony (jeżeli to są węgierki(...)duże przekrajamy na połówki – tak, jak u mnie) i wyjmujemy pestki. Wkładamy po kostce cukru i zamykamy śliwkę. Urywamy małe porcje ciasta, rozpłaszczamy na placuszek, kładziemy śliwkę (lub połówkę), otulamy ją ciastem i formujemy kulę. Odkładamy na blat posypany mąką. Każdorazowo lepimy tyle knedli ile nam się zmieści na jeden raz do garnka. Wrzucamy na wrzącą posoloną wodę, i gotujemy
mojewypiekiinietylko
Pączki z serka mascarpone 186miski przełożyć serek mascarpone, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rum, aromat rumowy, wbić jajka (kolejność bez znaczenia). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. W szerokim garnku (może też być frytownica, albo wysoka patelnia) rozgrzać olej. Nabierać porcje ciasta łyżką do lodów i kłaść na rozgrzany olej. Można też, jak Dorota – przełożyć ciasto do woreczka, wyciąć(...)otwór i wyciskać porcje ciasta na olej (robiłam jedne i drugie – do woreczka włożyłam tylkę w kaształcie gwiazdki – 13). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przekładać na ręczniki papierowe. Lekko przestudzone oprószyć cukrem pudrem. Pączki z serka mascarpone najlepiej smakują świeże. Jeśli zostaną na drugi dzień, w zasadzie też nie ma problemu. Wystarczy je dosłownie przez chwilkę
mojewypiekiinietylko
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 206Jeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją . Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami. Składniki: - 200g masła - 200g mąki tortowej - 120g mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jajka - 200g drobnego cukru(...)Cienkim strumieniem wlewamy letnie masło (dalej ubijając na najniższych obrotach), dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
mojewypiekiinietylko