ciasto - 164325 przepisów (strona:4326/10955)

Cinnamon rolls 246

niego do tej pory uciekali może nawet się przekonają ;) Polecam! SKŁADNIKI : ( 6-8 szt ) ROZCZYN: * drożdże – 30 g * cukier – 25 g * mąka pszenna – 50 g * mleko – 150 ml CIASTO : * mąka pszenna – ok. 350 g * cukier – 25 g * sól – 1 szczypta * masło – 100 g * żółtko – 1 szt NADZIENIE: * cynamon – 3 łyżki * miękkie masło – ok. 100 g * cukier brązowy(...)szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN : Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut. CIASTO : Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli. Dodajemy cukier i schłodzone masło. W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę. Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko. Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe

Ostra na Słodko
Tarta z truskawkami 211

sezon truskawkowy rozpoczął się u mnie pełną parą! Ciasta … naleśniki … zapiekanki … koktajle i …. i tarty ! Tak – tarty! Dziś mam dla Was przepis na zwykłą , klasyczną i zarazem bardzo smaczną tartę z truskawkami. Robi się ją błyskawicznie i błyskawicznie znika! Jest świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości! Polecam! SKŁADNIKI : ( Blacha 20 x 24 cm ) * mąka(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę i gęstą śmietanę. Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie rozwałkowujemy. Przygotowanym ciastem wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy oczyszczone i pokrojone truskawki. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35-540 min. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Farszynki z mięsem – bez laktozy 228

wziąć je pod lupę ;) Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące. Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad. Gwarantuję , że będziecie najedzeni , albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * ziemniaki – ok. 500 g * mąka ziemniaczana – ok. 120 g * jajko – 1 szt * sol – do smaku FARSZ: * ugotowane mięso wieprzowe – 150 g * jajko(...)cebula – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Ziemniaki gotujemy , odcedzamy , tłuczemy albo mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko , mąkę i sól , a następnie wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto. FARSZ: Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni. Jajko gotujemy na twardo. Mięso mielimy razem z jajkiem i cebulą

Ostra na Słodko
Truskawkowe z kisielową bezą 273

jedno truskawkowe ciacho ( to chyba już ostatnie w tym sezonie! ;) ). Choć póki sezon trwa staram się w pełni go wykorzystywać … bo następna okazja dopiero za rok! Półkruche , delikatne ciasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą / pianą z kisielem tworzy fantastyczny , lekki deser do popołudniowej kawy. Polecam! SKŁADNIKI : ( Blacha 22 x 28 cm ) * mąka – 1,5 szkl * cukier – 4 łyżki * śmietana(...)pokrojone truskawki. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35 min. Po tym czasie ubijamy na sztywno białka , dodając pod koniec cukier puder i kisiel. Bezę wykładamy na ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika – na ok. 10-15 minut bez termoobiegu. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
MUFFINKI JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 219

Stragany , targi , place i ogrody już pełne przepysznych , słodkich , soczystych śliwek ! Robię z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami … knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę … Zapiekanki z kaszy jaglanej …. a także muffinki ! Przepyszne! Delikatne , niesamowicie mięciutkie , absolutnie nie za słodkie … wypełnione soczystymi śliwkami i pokryte obłędną, chrupiącą kruszonką! Koniecznie musicie je spróbować! Polecam! SKŁADNIKI(...)mąka pszenna – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 3 czubate łyżki * sól – 1 szczypta * olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka * cynamon – 1 łyżeczka * duże jajko – 1 szt * jogurt naturalny – 100 g * olej – 60 ml * śliwki – 200 g KRUSZONKA: * mąka – 50 g * cukier puder – 1 czubata łyżka

Ostra na Słodko
Naleśniki w gorącym sosie ananasowym 230

Dziś mam dla Was przepis na kolejne , niesamowicie pyszne naleśniki! Delikatne puszyste ciasto , wypełnione przepysznym musem ananasowym z kawałkami owoców i chrupiącym pod zębami kokosem , który przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje! Dodatek rumu sprawia , że danie smakuje obłędnie i jest fantastycznym pomysłem na obiad dla dwojga , albo kolację ze śniadaniem ;) Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 150 g * jajko(...)łyżki * rum – 4 łyżki * dżem brzoskwiniowy – 2 łyżki * ananas ( świeży albo z puszki ) – 1 szt / 1 op * wiórki kokosowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Smażymy średniej wielkości naleśniki , odstawiamy w ciepłe miejsce. NADZIENIE: Ananasa obieramy, kroimy w kosteczkę. Połowę miksujemy na mus. W rondelku roztapiamy

Ostra na Słodko
SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM 496

Był wczoraj rosół? Pewnie był! Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów. Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek. Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiad Gwarantuję , że będą znikać błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: FARSZ: * udka lub inne części kurczaka(...)400g * pieczarki – 200 g * cebula – 1 szt * sól * pieprz CIASTO: * szpinak – 80 g * czosnek – 1 ząbek * klarowane masło – 2 łyżki * mąka pszenna – 550 g * jajko – 1 szt * gorąca woda – 250 ml * olej – 2 łyżki * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Mięso gotujemy do miękkości ( tak jak pisałam , można użyć mięsa z rosołu

Ostra na Słodko
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE Z KASIĄ I DR. OETKER 227

dziękuję Agencji Blomedia za zaproszenie! Całej ekipie i wszystkim uczestniczkom za wspaniale spędzony czas! PS. Jeśli poszukujecie słodkich inspiracji warto zajrzeć na stronę kostki do pieczenia Kasia – Nasze Ciasto , gdzie znajdziecie mnóstwo fantastycznych pomysłów nie tylko na świąteczne wypieki! Za mną chodzi Świąteczny biały torcik! ____________________________________________________________________________________________ Znajdziecie tam również przepis na babeczki, które robiła jedna z grup – Słodki prezent(...)miękką Kasią na puszystą masę. Łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cappuccino i solą, dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Foremki do babeczek wykładamy papierowymi foremkami. Każdą foremkę napełniamy ciastem do 2/3 jej wysokości. Pieczemy je około 35 minut w temperaturze około 180 stopni C. DEKORACJA: Dekorujemy dopiero wystudzone babeczki. Smarujemy je za pomocą noża lukrem. Lukier tradycyjny domowy przygotowujemy

Ostra na Słodko
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 309

Farsz: ½ szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka gorącej wody (ew. woda  z namoczonych grzybów) ½ łyżeczki soli 2 cebule 2 łyżki oleju 70 g suszonych grzybów sól do smaku pieprz Ciasto 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy(...)użyć do ugotowania kaszy. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kaszę. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka

Kulinarne przygody Gatity
Gwiazdka w Bullerbyn.... 236

prezentów. Zwyczajem przedświątecznym w Bullerbyn było właśnie pieczenie pierniczków.  Dzieci miały do dyspozycji tylko jedną, jedyną foremkę w kształcie małego prosiaczka.  Każde dziecko dostawało po dużym kawałku ciasta i mogło do woli wykrawać pierniczki, aż do wyczerpania swoich zapasów ciasta. Pod koniec wykrawania z wszystkich ścinków dzieci lepiły jedno duże ciastko, które to było główną nagrodą w konkursie(...)masłem, nie gotować, odstawić do wystudzenia. 2. do dużej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i przyprawę do piernika. 3. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, aby nie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu na godzinę odstawić do lodówki. 4. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy małe prosiaczki

Apetyczna babeczka
Karmelowiec 250

ciasto szybko znika z talerza. Dwa placki przełożone bitą śmietaną i polane pyszną masą karmelową. Karmelowiec zadowoli każde podniebienie. Polecam! Składniki: 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 50 dag mąki tortowej  25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto. Pieczemy 2 placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni  około 20-30 minut(...)przestudzeniu ciasto przekładamy bitą śmietaną. 0,5 litra śmietany kremówki (36%) 1/2 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan fix Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fix.  Ciasto przełożone bitą śmietaną polewamy gorącym karmelem (puszkę skondensdowanego mleka słodzonego gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin). Smacznego

Salonik smaków
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 485

Słodkie pierniczki, o korzennym, miodowym smaku, które zawsze wychodzą idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki. Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast", wyd. WAM, str. 126. Składniki: Ciasto : 1/2 kg miodu 1/2 kg margaryny 1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel) 6 żółtek 4 jaja łyżka sody 1 proszek do pieczenia(...)łyżka kakao 2 opakowania przyprawy do piernika mąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg) Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce

RAROSSA
Sernik Izaura 356

dzisiaj. A do tego jest bardzo smaczny i zdecydowanie warty wypróbowania. Z wyglądu jest czarno-biały, w smaku lekko kokosowy. Od standardowych serników różni się zdecydowanie większą ilością ciasta, ale nie dominuje nad częścią białą-serową a idealnie z nią współgra. Sernik idealny na świąteczny stół, jak również na każdą inną okazję. Zachwyci Was. Polecam! Składniki na ciasto(...)obrotach miksera lub za pomocą łyżki mieszamy do połączenia się składników. Wykonanie: Formę okrągłą o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno boki smarujemy masłem. Wlewamy ciemne ciasto. Na ciemne ciasto kupkami nakładamy masę serową. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 80 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Następnie smarujemy

Made By Mom And Son
Świąteczny mak pitny z orzeszkami 244

Drożdże mieszamy w miseczce z łyżką cukru i mlekiem ciepłym, odstawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy - odstawiamy na 20 minut aby ciasto zwiększyło swoją objętość 2 x. ciasto rolujemy w wałek ok 0,5 cm i tniemy n małe orzeszki. Orzeszki układamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Niezły Młynek
KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU 440

korzennej (dałam Kotanyi) - szczypta soli Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania ciastek - u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta). Uformować kulę i schłodzić zawiniętą w folię spożywczą w lodówce, przez conajmniej 30 minut. Następnie wyjąć, rozwałkować na blacie(...)pożądaną grubość i wykrawać foremkami dowolne kształty. Odcięte kawałki ciasta zagniatamy powtórnie, rozwałkowujemy i wykrawamy, tak aż do wyczerpania ciasta. Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały. Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania