ciasto - 164325 przepisów (strona:4329/10955)

Miękkie Pierniczki z Lukrem 2176

oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce(...)minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 6-7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Z ciasta wykrawamy pierniczki dowolnych kształtów i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy

Słodka Strona
Placek z jabłkami i budyniem 348

jest ciasto, które zejdzie ze stołu błyskawicznie. Pyszne, z dużymi kawałkami jabłek, które będziecie chrupać. Składniki na ciasto półkruche: 2 szklanki mąki pszennej 500   Młyn Kopytowa 125g masła 1/2 szklanki drobnego cukru, najlepiej go zmielić w młynku 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ew. łyżka zimnej wody Masło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można(...)dodać łyżkę zimnej wody. Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę. Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży 4 łyżki cukru Z litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić w nim budyń. Pozostałe mleko wraz

Z Kuchni Do Kuchni
Bajeczny sernik 232

wszystko co serowe. Puki co to mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepszy mój wypiek do tej pory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje. Składniki: Ciasto kruche: szklanka mąki 4 łyżki masła (ok. 60g) pół szklanki cukru pudru żółtko Masa serowa: wiaderko serka mielonego na sernik (1kg) 100g masła 6 jaj (rozdzielonych) 1,5 szklanki cukru pudru(...)łyżki kaszy manny szczypta soli Polewa: 150g cukierków Bajecznych 1/2 szklanki kremówki (36%) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą tortownicę na spodzie wyłożyć papierem i posmarować masłem. Ciasto kruche: Mąkę przesiać, cukier puder przesiać i zmieszać razem. Następnie dodać masło i posiekać nożem, bądź łyżką. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na tortownice. Podziabać widelcem, i piec

Moje pyszne gotowanie
Kruche paszteciki 231

zaczęłam tematem sylwestrowym, to mam dzisiaj dla was przepis na danie sylwestrowe. Zrobiłam je właśnie specjalnie na ten dzień. Pyszne kruche maleństwa mocno nadziane. Składniki: (na ok.40 sztuk) Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% szczypta soli Farsz: 600 g łopatki wieprzowej jedna bułeczka cebula tłuszcz do smażenia jajko sól/pieprz po łyżeczce: curry(...)jakieś 15 - 20 minut, aż będzie miękkie). Następnie odstawić i przestudzić. Kiedy się schłodzi zmielić w maszynce, razem z namoczoną bułką. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać jajko. Dokładnie wymieszać. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy, elastyczne i jednolite ciasto. Następnie wkładamy na 30 min do lodówki (owinięte w folie).  Kiedy się schłodzi ciasto podzielić na 4 części każdą rozwałkować

Moje pyszne gotowanie
Strudel serowy 206

się na to nie poradzi. Dzisiaj mam dla was odkopany przepis, który czekał w kolejce na swe ujawnieni, a jest to pyszny Strudel serowy. Słodkawe nadzienie, puszyste drożdżowe ciasto, i warkocz, z którym miałam trochę problemów, bo przy pierwszym pomyliła mi się kolejność :), ale w końcu wyszło tak jak miało wyjść. Polecam do kawki i herbatki, tą drożdżową pychotkę. Składniki(...)miski, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i wymieszać. Kiedy nasz rozczynu zacznie już pracować dodajemy go do naszej mąki, i mieszamy. Dodać jajko i żółtka, wymieszać, następnie wlać masło. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie elastyczne (w razie potrzeby można dodać trochę mąki jak będzie za rzadkie, lub mleka jak będzie za gęste).  Odstawić do wyrośnięcia ok. godzinki. Aż ładnie

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka krojona z pianką 219

Krojona dlatego, że jabłuszka krojone są w plasterki. Jedna z moich lepszych szarlotek :D Składniki: (duża brytfanka prostokątna) Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki margaryna 5 żółtek cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę) 3-4 łyżki cukru Pianka: 5 białek 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5-6 większych jabłek cynamon 2 łyżki cukru Wykonanie: Ciasto: Mąkę(...)przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie dać pokrojoną margarynę razem posiekać. Dodać żółtka i tą łyżkę mleka, dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie. Jedną trochę większa. Tą większą rozłożyć na brytfankę wysmarowanej leciutko masłem. Drugą podzielić na mniejsze kawałki i do zamrażalki (szybciej stwardnieją). Nadzienie: Jabłka pokroić w plasterki i oprószyć je cukrem

Moje pyszne gotowanie
Kapelusze wiedźmy - ciasteczka dyniowe 163

Postanowiłam coś upiec na zbliżające się Halloween. Zakupiłam dynie i postanowiłam zrobić ciasteczka. Potem wpadł mi pomysł, że z ciasta uformuję "Czapeczki Wiedźmy", jak najbardziej w klimacie Halloween. Mam nadzieję, że chociaż trochę przybliżyłam się do ich kształtu. A same ciasteczka wyszły mięciutkie i nie za słodkie. Jednym słowem pyszne. Składniki: 3 szklanki mąki łyżeczka sody 110 g masła(...)wraz z sodą przesiać do miski, dodać cynamon. Masło zmiksować z cukrem na puszek i dodać do naszej przesianej mąki. Następnie dodajemy nasze puree i mleko. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto dobrze się gniecie i się nie lepi. Następnie z naszego ciasta odrywamy nieduże porcje ciasta i formujemy czapeczki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Smacznego Halloween

Moje pyszne gotowanie
Rurki cynamonwo - imbirowe z kremem piernikowym 242

słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne przyprawy :). Rurki najlepiej smakowały mi na drugi dzień.  Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 50 g miękkiego smalcu 50 g margaryny łyżeczka sody 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki imbiru łyżeczka cynamonu 2 łyżki jogurtu greckiego Krem 300 ml kremówki 250 g serka(...)Milandia" z dodatkiem mascarpone (chyba Piątnicy) 2 łyżki przyprawy do piernika łyżka cukru Dodatkowo sreberko  (nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki) Wykonanie: Ciasto Mąkę przesiać, dać cukier, przyprawy i wymieszać. Następnie dać smalec i margarynę, posiekać i dokładnie zagnieść ciasto, dodając jogurt. Z sreberka robić dłuższe grubsze paski. Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie

Moje pyszne gotowanie
Crusty Hard Rolls i wspólne wypiekanie 245

bułeczki piekłam prawdę mówiąc kilka dni temu.jakoś teraz nie mam natchnienia na jakieś wypieki itd..i nawet na niedzielę ciasta żadnego nie upiekłam....Te bułki były pieczone w ramach Wypiekanie na śniadanie  ..przepis na nie pochodzi  stąd. ..Ja zwiększyłam proporcje i zrobiłam jeszcze inne bułki..postaram się je niedługo Wam pokazać. 390 g mąki pszennej(...)świeżych] 250 ml letniej wody 1 ,5 łyżeczki soli morskiej 1,5  łyżeczki cukru Dodatkowo: jajko + 1 łyżka mleka do smarowania mak  sezam  Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.[ u mnie ciasto rosło w misce Tupperware]. Ciasto podzielić na 8 równych

Moje domowe kucharzenie
Pierniczki świąteczne 212

łyżki kakao przyprawy korzenne do smaku (imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie) bądź zakupić 2 opakowania przyprawy do piernika Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki połączyć na stolnicy. Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba się trochę namęczyć przy wyrabianiu ciasta, ale kiedy już się uda wystarczy podzielić je na kilka części i rozwałkować. Wykrawamy ciasteczka w dowolnych kształtach o grubości(...)puszek po ciasteczkach i dodatkowo jeszcze wkładam w torebkę foliową. Tak czekają aż do świąt.  Wskazówka:  Jeśli ktoś nie ma tyle czasu, żeby zrobić jednego dnia ciasto i wykrawać ciasteczka, ciasto można owinąć w folię i kilka dni przechowywać w lodówce. Po tych kilku dniach na spokojnie można zabrać się za formowanie pierniczków

upichcic
Gwiazda drożdżowa z makiem 226

PRZYGOTOWANIE:  Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać.   Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży.   Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.   Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki.   Pierwszy placek posmarować masą makową(...)przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy.   Nałożyć ostatni placek, dobrze docisnąć brzegi ciast, aby dobrze się skleiły, brzegi w koło jeszcze poprawić widelcem.   Ułożyć na środku mały spodeczek, najpierw naciąć na 4 części , potem znów na 4 , tak by w sumie było 16 części.   Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę.  Lekko

Kuchnia Danusi
Tort makowo - orzechowy 245

zawsze wszystkim smakuje. Jest przy tym dość prosty do przyrządzenia, choć może zabawa z parzeniem i mieleniem maku dla niektórych jest przerażająca. Zapewniam jednak, że warto się pobawić. ciasto: 30 dkg. maku 3 łyżki kaszy manny 20 dkg. cukru 8 jajek 1 łyżka tartej bułki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Mak trzeba dobrze sparzyć, odsączyć i zmielić(...)resztę składników. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy w temperaturze ok.180 stopni przez ok. godzinę. Przestudzone, najlepiej upieczone dzień wcześniej, ciasto, pokroić w krążki, nasączyć mocną herbatą z cytryną i ewentualnie alkoholem. Zanim jednak ciasto przestygnie robimy krem. Jest to już opisywany już przeze mnie krem orzechowy, którego użyłam do przygotowania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche rogaliki drożdżowe 214

Przeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada(...)ciepłego mleka i 4-5 łyżek mąki. Rozmieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mleka, przesianą mąkę i sól. Lekko zagnieść. Dodać kawałki margaryny i przesiekać nożem aż ciasto połączy się. Kiedy będzie już tworzyło w miarę zwartą bryłę, w której będą widoczne drobinki tłuszczu, zagnieść w kulkę.  Starać się jak najmniej zagniatać rękami, żeby tłuszcz

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania