ciasto - 164325 przepisów (strona:4340/10955)

Tort makowy z masą czekoladową 254

wolny czas, więc eksperymentowałam w kuchni. Powstał tort makowy nadziany masą z gorzką czekoladą i nalewką malinową. Wilgotny i pyszny, z umiarkowaną ilością słodkości, idealny do kawy. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: 2 szklanki niebieskiego maku 1 i 1/2  szklanka cukru kryształu 2 łyżki kakao 2 łyżki mielonej kawy 4 łyżki maki pszennej(...)ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Dodać mak, mąkę, kakao i kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia.  2. Przygotować tortownicę, piekarnik rozgrzać do 180 C i ciasto piec ok 30-40 minut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta. Masa czekoladowa: 75 dag masła

Apetyczna babeczka
Dietetyczna tarta z jogurtem naturalnym, gruszkami i czekoladą 229

gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% migdały w płatkach Z mąki orkiszowej, jogurtu naturalnego, jednego żółtka, oleju kokosowego, szczypty soli i łyżki stewii zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Dwa żółtka ubijamy z trzema łyżkami stewii na puszystą piankę i powoli dodajemy jogurt naturalny cały czas ubijając(...)Dodajemy mąkę kokosową oraz aromat waniliowy. W innym pojemniku ubijamy białka na sztywno. Do masy jogurtowej powoli dodajemy ubite białka. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałujemy ciasto dość cienko i układamy w formie do tarty, pieczemy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wlewamy masę jogurtową, układamy niej pokrojone w cienkie plastry gruszki i pieczemy całość

Mango Papaja
JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ 286

jabłek najlepiek kwaskowych (lub słoik jabłek prażonych) bułka tarta. Wykonanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło, cukier puder i jajko posiekać dokładnie. Następnie dodaj śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Pozostaw na dwie godziny w lodówce. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Rozgotuj je lekko z łyżką cukru. Wystudź. Połowę ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto(...)posyp bułką tartą i ułóż na niej lekko rozgotowane jabłka. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce na oczkach. Powstanie wtedy kruszonka. Piec przez 45 minut w  piekarniku nagrzanym do 175-180st. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj

Walijskie Pichcenie
BUŁECZKI Z ZIARNAMI 128

miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i otręby wymieszać z solą, wsypać do miski, zrobić wgłębienie i dodać wyrośnięte drożdże . Powoli dodając wodę (jej ilość zależy od użytej mąki) zacząć wyrabiać ciasto, po chwili dodać ziarna i dalej wyrabiać  Gdy ciasto jest już gładkie, elastyczne i nie klei się do dłoni, uformować kulę, przełożyć do lekko wysmarowanej oliwą  miski, przykryć(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h (ciasto ma podwoić objętość). Następnie ciasto przełożyć na blat i podzielić na 8-10 równych części. Z każdej uformować okrągłe (lub podłużne) bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem blasze, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wyrośnięte bułeczki posmarować odrobiną wody i posypać nasionami. Piec

Walijskie Pichcenie
JABŁKA W CIEŚCIE 312

Jabłka w cieście nie są jakąś wyrafinowana przekąską (deserem?).  Ale czasem szukamy czegoś prostego, szybkiego i smacznego. Czegoś co udałoby nam się zrobić nie stojąc pół dnia w kuchni.  Smażone jabłuszka są wg mnie właśnie takim... powrotem do dzieciństwa :-) Składniki: 1,5 szkl.  mąki szczypta soli 1 łyżka stołowa cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka(...)misce, dodajemy roztopione masło i rodzynki. Dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy pół szklanki letniej wody i całość dokładnie wyrabiamy.  Podobnie jak przy naleśnikach, odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie   obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne (ja zrobiłam to nożem), kroimy na plastry ok 1cm. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy

Walijskie Pichcenie
UCIERANE CIASTO Z BORÓWKAMI 179

wiem skąd to skojarzenie, ale ciasto ucierane zawsze kojarzy mi się z jesienią ... może dlatego, że moja mama często je piecze z sezonowymi owocami, a tych - wiadomo - jesienią jest najwięcej.  Właściwie to wystarczy mieć jeden "żelazny" przepis na takie ciasto, i modyfikować je tylko owocami.  U mnie dziś z borówkami i morelami, a przepis na ciasto pochodzi

Walijskie Pichcenie
SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI 4981

tempie nadrobię zaległości, bo pokochałam je od pierwszego ... posmakowania.  Dla tych, którzy nie bardzo kojarzą co to takiego już wyjaśniam :)  Sofficini to pierożki rodem z Włoch z ciasta parzonego, obtoczone w jajku i bułce tartej i smażone na oleju. Nie wiem jaki powinno być oryginalne nadzienie, na wielu blogach pisze, że dowolne: może być to mięso mielone, szynka(...)robi się bardzo szynko, a efekt.... efekt jest rewelacyjny!  Polecam! Po raz pierwszy znalazłam przepis  TUTAJ  i z tego przepisu korzystałam. Proszę nie przejmować się "luźnym" ciastem, które trzeba podsypać sporą ilością mąki, bo pierożki nie tracą przez to na smaku. Składniki na ciasto: 1 szkl. mleka 1 szkl. mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania

Walijskie Pichcenie
CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 199

łyżki usmażonej na maśle cebulki 2 łyżki siemienia lnianego, słonecznika lub sezamu łyżka oleju Wykonanie:  Wszystkie trzy gatunki mąki przesiać. Dodać suche drożdże, wodę i wyrobić mikserem ciasto za pomocą haka. Wyrabiać  około 10 minut. Nie przejmować się konsystencja ciasta, która jest dość rzadka. Następnie dodać pozostałe składniki: sól, olej, usmażoną cebulkę i ulubione ziarna. Wszystko ponownie(...)wyrobić mikserem, następnie przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na około godzinę. Ja ustawiam miskę na ciepłym grzejniku lub wkładam do piekarnika ustawionego na min. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie (użyłam znowu haka w mikserze) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na kolejna godzinę. Piekarnik nastawić na  230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie

Walijskie Pichcenie
MOZAIKOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ 218

gęstej śmietanki Serek podusić widelcem, bądź zblendować. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i śmietanę. Wymieszać dokładnie, jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta - dodać odrobinę mleka. Wykonanie naleśników: Zrobić ciasto naleśnikowe mieszając ze sobą dokładnie: jajka, szczyptę soli, mleko, wodę, cukier  i mąkę. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać pół szklanki ciasta i dodać do niego(...)kakao. Dokładnie połączyć. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wlać średnią łyżkę wazową trochę jasnego ciasta, na to cienkim strumieniem (lub łyżką) wlewamy kakaowe ciasto w formie wąskich pasków. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Stronę bez pasków smarujemy naszym serkiem i zwijamy w rulon

Walijskie Pichcenie
RACUCHY CZYLI PĄCZKI Z PATELNI 238

Miały być racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :)  Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami.  Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka(...)łyżeczki cukru zarobić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyć z jajkiem, szczyptą soli, pozostałym cukrem, otarta skórką z cytryny, rozpuszczonym letnim masłem i rozczynem z drożdży. Ciasto wyrobić. Nie trzeba odkładać do wyrastania. Nabierać łyżką, do środka kłaść odrobinę marmolady, skleić, nadać lekko kulisty kształt (jeśli ciasto mocno się klei posypać dłonie mąką) i smażyć na patelni

Walijskie Pichcenie
CHRUŚCIKI 2014 194

tego samego przepisu, jednak w tym roku z duszą na ramieniu zrobiłam odstępstwo. Zaintrygował mnie przepis ze strony Smacznej Pyzy (oryginał TUTAJ ).  W przepisie, aby dobrze napowietrzyć ciasto zaleca się przemielenie je dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Pomysł wydał mi się rewelacyjny! Robiąc ciasto w powyższego przepisu troszkę się martwiłam, bo ciasto po wyrobieniu i zmieleniu było lekko(...)biegnę podziękować  Smacznej Pyzie za niezawodny przepis! Składniki i wykonanie:  szczegółowo tutaj, więc nie ma sensu powielać.Smaczna Pyza opisała wszystko rewelacyjnie   Tak wyglądało ciasto po zmieleniu w maszynce :) A tu już efekt końcowy

Walijskie Pichcenie
EXPRESOWA PIZZA Z PATELNI 272

patelni zadowoli spokojnie 2 głodomorów, bo pizza jest syta.  Polecam przepis - odkąd go znalazłam w jednej z gazet - tradycyjna pizza z piekarnika poszła w zapomnienie ... :)) Składniki na ciasto:  20g drożdży  szczypta cukru  1,5 szklanki mąki pszennej  pół szklanki ciepłej wody  2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli Na wierzch:  100g szynki(...)cukru i 2 łyżki ciepłej wody. Wyrabiamy. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok 15 minut). Do miski wsypujemy przesianą mąkę ,olej,wodę ,sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy na gładką masę - możemy ręcznie, można przy użyciu miksera, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą a ciasto stanie się elastyczne. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy

Walijskie Pichcenie
ANGIELSKIE BUŁECZKI SCONES 238

masełkiem i powidłami lub domową konfiturą.  Zazwyczaj robi się je z rodzynkami, ale ja pominęłam je i upiekłam w "czystej wersji".  Bułeczki nie są pracochłonne, a ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, bo bułki mogą wyjść twarde.  Najlepiej zjeść je w dniu pieczenia, bo niestety na drugi dzień nie są już tak smaczne ... Składniki na 10sztuk(...)tarce masło. Wyrabiamy palcami, aby powstała kruszonka. Wsypujemy cukier. Następnie pośrodku robimy dołek i wlewamy lekko ciepłe mleko połączone z rozkłóconym jajkiem. Mieszamy całość drewnianą łyżką, aby otrzymać gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka (kiedy ciasto jest za suche) lub dosypujemy trochę mąki (jeśli ciasto jest zbyt klejące). Formujemy z niego kulę. Spłaszczamy ją delikatnie ręką

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ I ŚLIWKAMI 219

Ciasto drożdżowe - nieodzowny element wspomnień rodzinnego domu :) Uwielbiam je robić, uwielbiam patrzeć jak wyrasta, a potem rozkoszować się zapachem dochodzącym z piekarnika ...  A potem następuje apogeum czyli ... jedzenie :))  I wtedy moje kubki smakowe szaleją jak przy niczym innym ... Dziś wersja z czarną porzeczką i śliwkami. Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce

Walijskie Pichcenie
DWUKOLOROWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI 278

Wykonanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, układamy owoce a następnie(...)wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 50-55minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania