ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:34/245)

Leśny mech 152

Leśny mech - ciasto zawdzięcza swój kolor szpinakowi i niewielkiemu dodatkowi szczawiu. Dekoracja może być dowolna – owoce (pewnie najlepiej leśne, chociaż bardzo polularne są pestki granatu), ja udekorowałam kremem i kwiatkami. ciasto: 240 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 40 g pulpy ze szczawiu, 100 ml soku z cytryny, 200 g cukru, 4 jajka, 120 ml oleju rzepakowego(...)puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!).  Następnie dodać zmiksowany szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Tortownicę (u mnie 22 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na około 45 minut

królestwo garów
LETNIE TARTALETKI SZPINAKOWE Z POMIDORAMI 113

Kiedy mam wolne w pracy staram się urozmaicać posiłki i podawać coś innego, ale zdrowego i lekkiego. Do przepisu wykorzystałam pomidory, które zjadamy garściami. W tartaletkach jest również szpinak, który nadaje ciastu delikatny zielony kolor. W takim wydaniu każdy polubi szpinak :) Zapraszam więc na letnie tartaletki. Składniki: 60 g płatków śniadaniowych kukurydzianych 140 g mąki 55 ml oliwy z oliwek(...)zimnej wody 1 jajko 3 łyżki musztardy 3 czerwone pomidory 3 żółte pomidory sól pieprz ulubione zioła Mąkę mieszamy z płatkami śniadaniowymi, posiekanym szpinakiem i solą. Dodajemy wodę, oliwę z oliwek i jajko. Ugniatamy aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy formy na tartaletki i nakłuwamy spód widelcem. Podpiekamy w 180 st przez ok 7 minut

Kuchnia w oparach
Tarta serowa ze szpinakiem i szynką dojrzewającą 119

piszę;) Nie wiem czy będą powtórki, bo mnie to danie nie powaliło, ale być może znajdą się tacy, którym ta tarta bardziej zasmakuje;) 1 op. ciasta francuskiego xl 250-300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła około 150 g sera feta około 150 g żółtego sera w kawałku (u mnie kawałek goudy i kawałek sera(...)oraz feta kroimy na cienkie słupki. Owijamy je plasterkami szynki. Jajka roztrzepujemy z mieloną papryką. Dodajemy tarty ser żółty, serek kanapkowy oraz bułkę tartą. Całość mieszamy ze szpinakiem. Masę wykładamy na ciasto francuskie w formie. Układamy kawałki serów w szynce. Wierzch dekorujemy paseczkami pozostałego ciasta francuskiego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut (do zrumienienia się

Smaki Na Talerzu
Zielona tarta 152

dawno tarty nie było W zasadzie to miałam ogromną ochotę na brukselkę, szpinak, no i …. tartę. Połączyłam wszystkie moje „ochoty”, dodając orzechy włoskie i słonecznik i wyszło zielone niebo w gębie. Dodaję do mojej zakładki „must eat”, bo dawno tak uszy mi się nie trzęsły. Czy jak Wam powiem, że zjadłam sama prawie całą(...)umyć, oderwać niepotrzebne łodygi, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajka, śmietanę połączyć w jednej misce, dodać starty ser żółty, pokrojony szczypiorek i przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią. Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie szpinak, zalać masą jajeczno-śmietanowo-serową, na wierzch poukładać gęsto przekrojoną brukselkę (wypukłą częścią do góry). Wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół

gutfut
LEŚNY MECH 302

które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić następnie odsączyć(...)wody Jajka zmiksować z cukrem oraz olejem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, gdy masa jest już połączona dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy, piec około godziny w temperaturze 180C. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Z ciasta obciąć wierzch i rozdrobnić na mniejsze kawałki- czyli tzw. mech Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody połączyć

RAROSSA
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 150

fileta łososia  1 opakowanie szpinaku 3 ząbki czosnku  4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka cytryny 1 jajko Szpinak umyć i odsączyć z wody. Na maśle poddusić posiekany czosnek i dodać(...)czosnek. Smażyć aż zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Na koniec dodać twaróg ( może być też np. ser typu lazur ). Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia. Na środku ułożyć szpinak, na nim położyć kawałki osolonego i popieprzonego łososia. Skropić lekko sokiem z cytryny. Ciasto naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie

Jemy Pijemy
razowa tarta ze szpinakiem i twarogiem 155

jogurtu naturalnego 350 g twarogu 200 ml mleka 3 jajka sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 400 g świeżego szpinaku 20 g masła 1 młoda cebulka ze szczypiorem 50 g żółtego sera wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszam w misce i zagniatam (w razie potrzeby dodaję odrobinę wody). Formuję kulkę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na pół godziny(...)masa.  Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę na tartę (o średnicy 26 cm) smaruję olejem. Ciasto wałkuję, przekładam do formy, dociskam do dna i brzegów. Na ciasto wykładam osączony szpinak i zalewam go masą twarogową. Wierzch posypuję posiekaną cebulką i szczypiorem oraz startym serem. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
Tarta szpinakowa 154

ważnym składnikiem jest ta odmiana sera. Więcej jej nie pominę! A przepis na najlepszą tartę szpinakową prezentuje poniżej. (Dla szwagierki wielki buziak za przepis :*) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w talarki. Po chwili dorzucamy drobno posiekany czosnek. Kiedy cebulka się(...)nieco zarumieni wrzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy w paski, a fetę rozdrabniamy. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i  pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Farsz ściągamy z gazu i dorzucamy jajko. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty i przekładamy na nią ciepły farsz. Z wierzchu układamy kratkę z ciasta

Kolizje Smaków
35. Tartaletki ze szpinakiem i fetą 125

ciasto : 250g mąki 120 g masła około pół szklanki wody sól, pieprz farsz: 1 opakowanie szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz łyżka masła łyżka gęstej śmietany farsz na samą górę 1 opakowanie serka feta 3 łyżki gęstej śmietany Składniki na ciasto połączyć, zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę(...)dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na ciasto farsz ze szpinaku a na samym końcu farsz z serka.. Można podawać na ciepło jak i zimno

Jadło i czytadło
Oponki pieczone: żółte, zielone i... plecione ;) 160

nazwa jest zawsze tylko umowna. Składniki: Ciasto zielone: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 jajko 4 g drożdży instant 1/4 szkl. cukru 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 25 g roztopionego masła Ciasto żółte: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 jajko 4 g drożdży instant 1/4 szkl. cukru około 1/3 szkl. letniego mleka 1 łyżeczka kurkumy 25 g roztopionego masła(...)szpinakowy - żeby go uzyskać 200g rozdrobnionego szpinaku zagotowujemy w rondelku, a po przestudzeniu odciskamy przy pomocy gazy (wyszło mi około 1/3 szkl. letniego soku ze szpinaku (jeśli masz mniej dorób lub uzupełnij mlekiem). Zagniatamy ciasto, kiedy będzie już dobrze wyrobione, bez śladów jajka, wlewamy roztopione, przestudzone masło i długo wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne

Kolorowy Przepisownik
Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 209

pomidorów  Klik po przepis . Przepis również w  formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:  5. Biedronki na krakersach(...)suszonymi pomidorami  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:                             8. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim  Klik po przepis                             9. Czosnkowa sałatka z serem żółtym  Klik po przepis

W kuchni u Moniki
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 145

zastąpić 15-20 minutowymi, wkładając ciasto do zamrażarki (należy wybadać moment, kiedy masło jest już twarde). Trochę wtedy mniej rośnie podczas pieczenia, ale efekt, tj. listkowanie się ciasta, jest podobny. Blanszowany szpinak: 300 g młodych liści szpinaku 1 łyżka masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku ½  łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki startego parmezanu sól, świeżo mielony pieprz Posiekaj drobno szalotkę(...)Ciasto francuskie podziel na 4 porcje. Rozwałkuj na prostokąty trochę większe od kawałków ryby. Grubość ciasta powinna wynosić 3 - 5 mm. Dwa kawałki ciasta ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Nań rozłóż równomiernie szpinak, a na szpinak umieść łososia. Dodatkowo na każdym kawałku ryby połóż po dwie gałązki tymianku. Łososia przykryj kolejnymi kawałkami ciasta francuskiego. Brzegi sklej

Food Square
Zawijasy drożdżowe ze szpinakiem 253

gładką sprężystą masę. Miskę wysmarować olejem i włożyć wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał. Przygotowanie nadzienia – szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany drobno szpinak. Smażyć chwilkę, dodać szpinak i smażyć aż powstanie papka ze szpinaku

Kuchnia Pokoleń
Ciasto szpinakowe z suszoną żurawiną – zielonych mech 135

wyjątkowo wyrazistym zielonym kolorem oraz dodatkiem w postaci suszonej żurawiny lub owocu granatu. Postanowiłam użyć suszonej żurawiny gdyż bardziej przypomina las. Jest to troszkę zdrowsza wersja zwykłego ciasta, między innymi przez szpinak, suszoną żurawinę oraz mąkę pełnoziarnistą. Należy jednak pamiętać, że zawiera również sporą ilość cukru oraz tłuszczu. Mam jednak nadzieję, że stanie się to dla Was alternatywą do zwykłych(...)ciast ze śmietaną. Składniki: 500g szpinaku świeżego 3 jajka szklanka cukru szklanka oleju łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500ml śmietany kremówki 50 suszonej żurawiny Sposób przygotowania: W dużej misce miksuj jajka z cukrem oraz cukrem pudrem tak aż powstanie jasna puszysta masa. W osobnej misce zmiksuj szpinak z olejem. Dodawaj szpinak do oleju

wysmienity

Proponowane wyszukiwania