Kuchnia włoska jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych. Zachwyca swoimi smakami i różnorodnością dań. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na włoskie ravioli ze szpinakiem i ricottą. Ciasto jest bardzo delikatne, ponieważ w przygotowaniu zwraca się uwagę, aby było bardzo cienkie. Całość polałam sosem pomidorowym, który świetnie dopełnia smaki. Przepis jest dość wymagający, ale zdecydowanie warto poświęcić czas na przygotowanie tego(...)dania . Ravioli ze szpinakiem i ricottą Farsz 400 g świeżego szpinaku 250 g sera ricotta 20 g tartego parmezanu Przyprawy: pieprz, sól, czosnek, gałka muszkatołowa Ciasto 250 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 2 jajka 1 białko jajka ((do posmarowania ciasta)) 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy: sól Sos 250 g przecieru pomidorowego Przyprawy: świeża bazylia, czosnek, sól, pieprz Farsz Szpinak
Przepisy na widelcupites (z ang. green pie), o którym myślałam od czasu mojego majowego posta o horcie (dzikiej zieleninie). Upiekłam więc hortopitę , czyli taką jakby tartę z ciasta filo z nadzieniem z zieleniny ( może być np. szpinak, u mnie botwinka wespół ze szczawiem ), ziół i fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka(...)oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) / wino oraz herbata należą do głównych źródeł kwercetyny w północnej Europie /. Myślę, że ciasto przygotowane przez nas ze szpinakiem, botwinką czy inną zieleniną również będzie bardzo zdrowe:) Uwagi do przepisu Przypuszczam, że gdy zajrzycie do przepisu, przygotowanie hortopity może wydać Wam się skomplikowane, ale jest prostsze niż przypuszczacie
Chilli Czosnek i OliwaIlość: 6 porcji Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 1/2 niedużego bakłażana (ok. 150 g) – 200 g świeżego szpinaku baby – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 średniej wielkości pomidor – 180 g sera typu feta – 1/2 papryczki chilli – 1 jajko rozmiar(...)Zawijamy boki ciasta do środka. 6. Rozrabiamy jajko z 2 łyżkami śmietany. Za pomocą pędzelka lub łyżki smarujemy ciasto cienką warstwą powstałej mieszaniny. 7. Na tak przygotowanym cieście układamy równomiernie bakłażana, szpinak, pomidora pokrojonego w plasterki, wlewamy pozostałą część mieszanki jajka i śmietany. Posypujemy ziołami, następnie układamy oliwki, ser feta pokrojony w kostkę, papryczkę chilli pokrojoną w plasterki oraz starty
PodwójnaporcjaLeśny mech - ciasto zawdzięcza swój kolor szpinakowi i niewielkiemu dodatkowi szczawiu. Dekoracja może być dowolna – owoce (pewnie najlepiej leśne, chociaż bardzo polularne są pestki granatu), ja udekorowałam kremem i kwiatkami. ciasto: 240 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 40 g pulpy ze szczawiu, 100 ml soku z cytryny, 200 g cukru, 4 jajka, 120 ml oleju rzepakowego(...)puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Tortownicę (u mnie 22 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na około 45 minut
królestwo garówKiedy mam wolne w pracy staram się urozmaicać posiłki i podawać coś innego, ale zdrowego i lekkiego. Do przepisu wykorzystałam pomidory, które zjadamy garściami. W tartaletkach jest również szpinak, który nadaje ciastu delikatny zielony kolor. W takim wydaniu każdy polubi szpinak :) Zapraszam więc na letnie tartaletki. Składniki: 60 g płatków śniadaniowych kukurydzianych 140 g mąki 55 ml oliwy z oliwek(...)zimnej wody 1 jajko 3 łyżki musztardy 3 czerwone pomidory 3 żółte pomidory sól pieprz ulubione zioła Mąkę mieszamy z płatkami śniadaniowymi, posiekanym szpinakiem i solą. Dodajemy wodę, oliwę z oliwek i jajko. Ugniatamy aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy formy na tartaletki i nakłuwamy spód widelcem. Podpiekamy w 180 st przez ok 7 minut
Kuchnia w oparachpiszę;) Nie wiem czy będą powtórki, bo mnie to danie nie powaliło, ale być może znajdą się tacy, którym ta tarta bardziej zasmakuje;) 1 op. ciasta francuskiego xl 250-300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła około 150 g sera feta około 150 g żółtego sera w kawałku (u mnie kawałek goudy i kawałek sera(...)oraz feta kroimy na cienkie słupki. Owijamy je plasterkami szynki. Jajka roztrzepujemy z mieloną papryką. Dodajemy tarty ser żółty, serek kanapkowy oraz bułkę tartą. Całość mieszamy ze szpinakiem. Masę wykładamy na ciasto francuskie w formie. Układamy kawałki serów w szynce. Wierzch dekorujemy paseczkami pozostałego ciasta francuskiego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut (do zrumienienia się
Smaki Na Talerzudawno tarty nie było W zasadzie to miałam ogromną ochotę na brukselkę, szpinak, no i …. tartę. Połączyłam wszystkie moje „ochoty”, dodając orzechy włoskie i słonecznik i wyszło zielone niebo w gębie. Dodaję do mojej zakładki „must eat”, bo dawno tak uszy mi się nie trzęsły. Czy jak Wam powiem, że zjadłam sama prawie całą(...)umyć, oderwać niepotrzebne łodygi, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajka, śmietanę połączyć w jednej misce, dodać starty ser żółty, pokrojony szczypiorek i przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią. Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie szpinak, zalać masą jajeczno-śmietanowo-serową, na wierzch poukładać gęsto przekrojoną brukselkę (wypukłą częścią do góry). Wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół
gutfutktóre zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić następnie odsączyć(...)wody Jajka zmiksować z cukrem oraz olejem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, gdy masa jest już połączona dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy, piec około godziny w temperaturze 180C. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Z ciasta obciąć wierzch i rozdrobnić na mniejsze kawałki- czyli tzw. mech Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody połączyć
RAROSSAfileta łososia 1 opakowanie szpinaku 3 ząbki czosnku 4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka cytryny 1 jajko Szpinak umyć i odsączyć z wody. Na maśle poddusić posiekany czosnek i dodać(...)czosnek. Smażyć aż zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Na koniec dodać twaróg ( może być też np. ser typu lazur ). Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia. Na środku ułożyć szpinak, na nim położyć kawałki osolonego i popieprzonego łososia. Skropić lekko sokiem z cytryny. Ciasto naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie
Jemy Pijemyjogurtu naturalnego 350 g twarogu 200 ml mleka 3 jajka sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 400 g świeżego szpinaku 20 g masła 1 młoda cebulka ze szczypiorem 50 g żółtego sera wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszam w misce i zagniatam (w razie potrzeby dodaję odrobinę wody). Formuję kulkę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na pół godziny(...)masa. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę na tartę (o średnicy 26 cm) smaruję olejem. Ciasto wałkuję, przekładam do formy, dociskam do dna i brzegów. Na ciasto wykładam osączony szpinak i zalewam go masą twarogową. Wierzch posypuję posiekaną cebulką i szczypiorem oraz startym serem. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formieważnym składnikiem jest ta odmiana sera. Więcej jej nie pominę! A przepis na najlepszą tartę szpinakową prezentuje poniżej. (Dla szwagierki wielki buziak za przepis :*) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w talarki. Po chwili dorzucamy drobno posiekany czosnek. Kiedy cebulka się(...)nieco zarumieni wrzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy w paski, a fetę rozdrabniamy. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Farsz ściągamy z gazu i dorzucamy jajko. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty i przekładamy na nią ciepły farsz. Z wierzchu układamy kratkę z ciasta
Kolizje Smakówciasto : 250g mąki 120 g masła około pół szklanki wody sól, pieprz farsz: 1 opakowanie szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz łyżka masła łyżka gęstej śmietany farsz na samą górę 1 opakowanie serka feta 3 łyżki gęstej śmietany Składniki na ciasto połączyć, zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę(...)dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na ciasto farsz ze szpinaku a na samym końcu farsz z serka.. Można podawać na ciepło jak i zimno
Jadło i czytadłonazwa jest zawsze tylko umowna. Składniki: Ciasto zielone: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 jajko 4 g drożdży instant 1/4 szkl. cukru 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 25 g roztopionego masła Ciasto żółte: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 jajko 4 g drożdży instant 1/4 szkl. cukru około 1/3 szkl. letniego mleka 1 łyżeczka kurkumy 25 g roztopionego masła(...)szpinakowy - żeby go uzyskać 200g rozdrobnionego szpinaku zagotowujemy w rondelku, a po przestudzeniu odciskamy przy pomocy gazy (wyszło mi około 1/3 szkl. letniego soku ze szpinaku (jeśli masz mniej dorób lub uzupełnij mlekiem). Zagniatamy ciasto, kiedy będzie już dobrze wyrobione, bez śladów jajka, wlewamy roztopione, przestudzone masło i długo wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne
Kolorowy Przepisownikpomidorów Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 5. Biedronki na krakersach(...)suszonymi pomidorami Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 8. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim Klik po przepis 9. Czosnkowa sałatka z serem żółtym Klik po przepis
W kuchni u Moniki