ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:25/245)

Kruche ciasto na słono 192

poszła w las i następnym razem już będę smakowała Twój własny przepis. Składniki ciasto:  2 szklanki mąki  pół zimnej margaryny  1 duże żółtko  szczypta soli  1 duża łyżka śmietany  szczypta gałki muszkatołowej  Składniki nadzienia :  1 opakowanie szpinaku mrożonego ( ok. 500 g)  270 g feta  250 g suszonych pomidorów(...)Sposób wykonania : Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę dokładnie nasmarować masłem..Po upływie czasu  spód i boki dokładnie wylepić ciastem. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni Szpinak przełożyć do garnka i pod przykryciem odmrozić. Po odparowaniu wody  dołożyć pokrojone pomidory, pokruszona fetę, czosnek wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać

pieprzny smaczek
Leśny mech-ciasto ze szpinakiem 284

Pyszne ciasto z dodatkiem szpinaku. Fajnie się prezentuje i świetnie smakuje. Zawsze to coś innego czym możemy zaskoczyć swoich gości. składniki: ciasto 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 szklanka mąki pszennej użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanki mąki krupczatki 250 g cukru 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki(...)masę. Nastęnie porcjami dodawać olej oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i odciśnięty szpinak. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C i piec do suchego patyczka, u mnie ok 45 minut.  Ciasto wystudzić i odciąć wierzch (mniej więcej 1/3 wysokości ciasta). Odkrojoną część ciasta pokruszyć. Śmietanę

Monia miesza i gotuje
Tarta z burakami i serem feta. 165

dziś proponuje Wam tarte właśnie z burakami, mięsem i serem feta. Wyszło pysznie! Polecam. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli    Składniki na nadzienie; 2  ugotowane buraki ćwikłowe garść szpinaku 1 ząbek czosnku 20 dag szynki pieczonej  15 dag sera feta sól, pieprz , słodka czerwona papryka(...)Szpinak myjemy , odsączamy i dusimy na łyżce masła. Dodajemy starty czosnek, doprawiamy do smaku, odstawiamy. Szynkę, ser a także buraki kroimy w kostkę. Wyjmujemy foremkę z lodówki. Na cieście wykładamy szpinak, następnie pokrojoną szynkę i buraki. W misce mieszamy jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy sos na tarte. Na wierzchu układamy kawałki sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C

Radość kipiąca uśmiechem.
Rożki ze szpinakiem i serem feta 371

Prosta przekąska lub danie wegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta. Składniki: płat ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku 250 g szpinaku 100 g sera feta sól, pieprz oliwa jajko Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć, ser pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i całość poddusić(...)liście szpinaku zwiędną i woda odparuje. Doprawić pieprzem i solą, wystudzić. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 małych kwadratów, na każdy nałożyć łyżkę szpinaku i 3-4 kostki fety. Zlepić na pół, by powstały trójkąty. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Podawać

wyzwania kuchenne
Leśny mech 272

prostu. "Leśny mech" jest bajeczny! Wilgotne, nieco ciężkie ciasto, kremowa bita śmietana z wanilią i orzeźwiające, kwaskowate nasiona granatu stworzyły trio doskonałe. Rodzice mojego mężczyzny byli wniebowzięci, a ja sama dumna jak diabli. I pomyśleć, że można by nazwać ten pyszny deser sałatką - w końcu to połączenie szpinaku i granatu... W ten oto sposób każdy niejadek pochłonie z wielką przyjemnością(...)Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Jajka i cukier zmiksować na gładką, puszystą masę. Ciągle miksując porcjami dodawać olej, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodać szpinak i wymieszać całość drewnianą łyżką. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (średnica 26 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 1 godzinę

W poszukiwaniu inspiracji
zielone naleśniki szpinakowe 201

łyżki oleju sól, gałka muszkatołowa tłuszcz do smażenia wykonanie: Szpinak rozmrażamy. Żółtka dokładnie mieszamy z mlekiem, mąką oraz olejem. Dodajemy rozmrożony szpinak, doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i wszystko razem blendujemy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Patelnię rozgrzewamy. Delikatnie natłuszczamy np. masłem. Porcjami nalewamy ciasto (cienką warstwę) i smażymy z obu stron

Domowy Smak Jedzenia
Kapuśniaczki Ani z kapustą i grzybami 191

Przepis na te kapuśniaczki dostałam od koleżanki Ani. To jeden z moich ulubionych przepisów. Przede wszystkim ciasto jest rewelacyjne. Robiłam już kiedyś na bazie tego ciasta paszteciki ze szpinakiem , rewelacja! Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki szczypta soli 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru 100 g drożdży 250 g margaryny/masła 1/2 szklanki śmietany Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty

Kuchnia domowa Ani
RYBA W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM 285

Macie już pomysł na niedzielny obiad? Przedstawiam szybki przepis na rybę ze szpinakiem w cieście francuskim! Smak jest obłędny. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego 2 filety miruny 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki pszennej Sól pieprz biały Gałka muszkatołowa 250 g serka kremowego śmietankowego Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelnię wkładamy masło, podsmażamy na nim szpinak(...)czosnek. Obficie doprawiamy (zwłaszcza czosnkiem). Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę i serek. Całość dusimy cały czas mieszając. Na koniec do sosu możemy dodać odrobinę mąki, aby zagęścić sos. Studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy, nacinamy lekko boki. Na środku kładziemy płat ryby, a na nią połowę sosu szpinakowego. Posypujemy startym serem (ja położyłam ser w plastrach) i zawijamy boki ciasta francuskiego

Słodki Zakątek
Naleśniki razowe ze szpinakiem i serem 194

Przepis  banalnie prosty i przez większość znany, a ci co nie znają  to zapraszam do  wypróbowania. Są naprawdę pyszne, pod warunkiem że się lubi szpinak :)   Składniki: ciasto tu farsz: 400 g mrożonego szpinaku 300 g białego sera 2 ząbki czosnku 1 cebula masło gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle

magiczna kuchnia Kasi
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i dwoma serami 190

dodał również, że nie tylko ładnie wygląda ale świetnie smakuje ☺ To chyba najlepsza rekomendacja dla dania, jaką mogłam sobie wymarzyć ☺ Zapraszam Was do zrobienia delikatnej tarty na cieście francuskim, z dużą ilością szpinaku i dwoma rodzajami sera: kremowym serkiem typu Philadelphia i serem feta. 50 min 2 składniki: ciasto francuskie 4 duże garści świeżego szpinaku czosnek 100 dag sera feta(...)Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Tak przygotowane nadzienie wrzucić na patelnię i mieszać przez około 4 minuty aby odparowała cała, która jest niepotrzebna. Ciasto francuskie wyłożyć na foremkę do tarty (u nas tym razem malutka wersja, wystarczy zwiększyć dwukrotnie składniki aby zrobić większą porcję

Ania i Marcin gotują
Szpinakowy tort z pandami na 23 urodziny (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 145

Dodatkowo jaglany-waniliowy krem oraz truskawki spełniają nasze pierwsze marzenie czyli ZJEŚĆ COŚ PYSZNEGO I UROCZEGO :) P.S. Przysięgamy, że szpinak nie jest wyczuwalny! :D Składniki: Pandki -1 jajko -łyżka ksylitolu -ok 4 łyżki mąki ryżowej -2 łyżki kakao Szpinakowe ciasto (śr: 18cm) -4 jajka L -200g ksylitolu -100 ml oleju -200g mąki ryżowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)minuty. Po tym czasie wyjąć i tak samo postąpić z ciemnymi częściami pand. Znów włożyć do piekarnika na 2 minuty. kliknij aby powiększyć SZPINAKOWE CIASTO Świeży szpinak opłukać i dokładnie odsączyć od wody. Zmiksować go razem z olejem na gładką masę. Żółtka utrzeć z ksylitolem na kogel-mogel a białka ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli. Do żółtek

Candy Pandas
Rolada szpinakowa z łososiem 728

mnie miejscami było go za dużo i trochę dominował smakiem – być może to właśnie mi przeszkadzało?). Pamiętajmy również, by nie przesuszyć samego ciasta, tak by nie pękało nam podczas zawijania. 350 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3 duże jajka 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej około 120-170 g wędzonego łososia w plastrach (wg uznania) 2 opakowanie(...)przekładamy do miski. Łączymy z żółtkami, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatnie ze szpinakiem. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Lekko go natłuszczamy. Rozprowadzamy na blaszce ciasto szpinakowe. Wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po tym czasie ciasto przekładamy na zwilżoną bawełnianą ściereczkę, papierem

Smaki Na Talerzu
Tarta z ciasta typu francuskiego własnej roboty ze szpinakiem, twarogiem ricotta i żółtkami 187

Tarta z ciasta typu francuskiego własnej roboty ze szpinakiem, twarogiem ricotta i żółtkami Ciasto na tę pyszną tartę zrobiłam sama, wiadomo,że takie będzie zdrowsze no i nie zawsze mamy w domu gotowe ciasto francuskie. Jest łatwe w wykonaniu i super smaczne. Pozdrawiam i smacznego 👌😋@zielonacukinka SKŁADNIKI NA CIASTO TYPU FRANCUSKIE 500g mąki około 290ml wody 30ml oleju z oliwek(...)jajek Do twarogu dodać ser,jajko,sól i pieprz do smaku a także szczyptę gałki muszkatałowej. Dokładnie wymieszać. Do wystudzonego szpinaku dodać jajko, białka oddzielone od żółtek sól i pieprz Rozwałkować na cienko większy kawałek ciasta, podsypując mąką i przy pomocy wałka wyścielić tortownicę posmarowaną olejem po czym również go posmarować obficie olejem. Rozwałkować tak samo drugi większy kawałek ciasta

zielonacukinka
Leśny mech 220

wyczuwalny, natomiast nadaje pięknej, naturalnie zielonej barwy, podkreślonej dodatkowo przez czerwone owoce. Ciasto jest wilgotne, delikatnie słodkie i smakuje bardzo dobrze nawet po 3 dniach. Mniam! Składniki Ciasto 450 g mrożonego szpinaku 3 duże jajka 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)miksera i stopniowo dodawać olej, cały czas miksując. Wlać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Mąkę tortową przesiać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do ciasta, dokładnie, lecz krótko zmiksować. Dodać szpinak i ponownie krótko, lecz dokładnie zmiksować całość. Tortownicę o śr. 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wygładzić wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym

Słodkie inspiracje
Jak przyrządzić tani obiad 147

szpinakiem. Przepisy na krokiety pojawiają się na moim blogu dość często, bo bardzo je lubimy. Krokiety ze szpinakiem prezentowałam już nie jeden raz w różnych osłonach. Dodaję szpinak do ciasta naleśnikowego i powstają zielone szpinakowe krokiety . Kroję szpinak, smażę lub blanszuję i dodaję do farszu. Krokiety nadziewane szpinakiem sa przesmaczne. Dzisiaj przepis, krokiety na obiad ze szpinakiem, kurczakiem i grzybami(...)maśle? Krokiety na obiad 8 dużych Składniki: Ciasto naleśnikowe 150 g pszennej mąki 3 jajka ½ l mleka 1½ łyżeczki soli masło do smażenia Nadzienie do krokietów około ½ kg mięso z małego i gotowanego kurczaka 200 g brązowych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki 100 g świeżego szpinaku 50 g masła do smażenia + 50 g do smażenia krokietów

codojedzenia