jest prosta i niezbyt skomplikowana. Ciasto kruchutkie , rozpływa się w ustach. Można po prostu jeść , jeść i jeść... Polecam. Tu link do tarty ze szpinakiem Quiche ze szpinakiem SKŁADNIKI Ciasto 20 dag mąki 100 g. masła 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki wody Farsz: 1 brokuł 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy
W kuchennym oknie EwyJuż od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia ciasta ze szpinakiem. A skoro zbliżają się święta, to postawiłam na babkę z tym zdrowym, zielonym dodatkiem :) Wszystko było pięknie, do czasu wyciągnięcia jej z formy, którą posmarowałam tylko tłuszczem, dlatego Wam od razu radzę, by prócz tłuszczu wysypać formę bułką tartą. No- chyba że posiadacie sylikonową lub naprawdę konkretną(...)Jajka wraz z cukrem kryształem oraz waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać sok z cytryny. 2. Odciśnięty, rozmrożony szpinak zmiksować z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej i miksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia. 3. Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką
Kuchnia w czekoladzieMakaron ze szpinakiem i piersią z kurczaka to pomysł na prosty, szybki i pyszny obiad:) Mam nadzieję, że po spróbowaniu tego przepisu również podzielicie moje zdanie
Kuchnia Pełna PasjiGeneralna inspiracja z bloga Kuchnia Ellie . Składniki: (blaszka 20/30cm, okolice 4 porcji) gotowe, rozwałkowane ciasto francuskie - moje ma 320g 1 łyżka oleju 2 zabki czosnku 2 zielone cebulki sałatkowe 100g szpinaku 10 pomidorków koktajlowych 100g sera koziego, miękkiego i twarożkowatego 5 jajek 1 szklanka jogurtu naturalnego sól i pieprz Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). Przygotuj blaszkę - wyłóż(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze zamieszaj. Dodaj posiekana cebulkę i szpinak. Smaż, często mieszajac, aż szpinak zwiędnie. Dopraw do smaku sola. Na lekko przestudzonym spodzie z ciasta wyłóż warstwę szpinaku. Następnie poukładaj pokruszony kozi ser i przekrojone na połówki pomidorki. Zalej jajkami roztrzepanymi z jogurtem i doprawionymi do smaku sola i pieprzem. Piecz około 30 minut
Lejdi of the housePyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 300 g mrożonego szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany) 60 g fety 2 łyżki smietany 18 % 1 garść startego sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 małe jajko Szpinak podsmażyć
Monia miesza i gotujeszpinakiem tak bardzo jak ja, muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić pewne składniki. W zamrażarce czekały grzyby z jesiennych wypraw do lasu, więc powstały pierogi z borowikami i szpinakiem...pycha! Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól(...)dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Farsz grzybowo- szpinakowy: 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów, u mnie borowiki i kozaki 20 dag świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz 2-3 łyżki bułki tartej majeranek bazylia Sprawdzone suszone
Apetyczna babeczkaSkładniki: Ciasto białe: • 1 ½ szklanka mąki pszennej • 5 jajek • 125g masła lub margaryny • pół szklanki cukru • 3 łyżki cukru waniliowego • 3 łyżki śmietany • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto szpinakowe: • szpinaku • 1 ½ szklanka mąki pszennej • 3 jajka • 125g margaryny • pół szklanki cukru • 3 łyżki cukru waniliowego • 3 łyżki śmietany • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ciasto: Miękkie masło ucieramy
Podróż w kulinariawykorzystać wiele warzyw. Przyjmuje si ę , ż e do przygotowania ciasta na makaron na 1 jajko przypada 80-90 gram gotowego purèe z warzyw, dobrze odsączonego z wody. Zielony makaron - możemy przygotować dodając do niego purèe ze szpinaku, pokrzywy, bazylii, szałwii lub mięty . Składniki: 500 g maki(...)jest taka potrzeba. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy szpinak. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. Różowy makaron Składniki: 500 g maki 400 g świeżych pomidorów 3 jajka szczypta soli Przygotowanie: Z pomidorów
La grande e la piccola cuocaPrzepis na szybki obiad dla totalnie zabieganych Wystarczy po drodze kupić kilka składników i w dosłownie pół godziny mieć przepyszną tartę serową ze szpinakiem i łososiem. Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego zrobienie jej zajmuje dosłownie chwilę, potem wystarczy, że wstawisz ją do piekarnika i po robocie Tarta jest cudownie serowa i zdobywa uznanie jedzących. Uwaga jest jedna – to dość kaloryczne(...)szczypty soli i starty żółty ser i wymieszaj wszystko dokładnie. Wrzuć pokrojony w kawałki lub kostkę camembert i gorgonzolę i delikatnie wymieszaj masę. Na podpieczone ciasto wyłóż kawałki łososia, połówki pomidorków koktajlowych i liście szpinaku. Wlej masę serową. Wstaw tartę do piekarnika na 20 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące prosto z piekarnika : ) Składniki opakowanie ciasta francuskiego
Eat me! Fit me!kulkę, wkładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i rozciągamy równomiernie na natłuszczonych foremkach. składniki na wierzch: sos pomidorowy 2 garście świeżych liści szpinaku(...)sera feta ok. 70 g sera mozzarella 5 szt. czarnych oliwek suszone oregano oliwa z oliwek do podania wykonanie: Szpinak blanszujemy i dokładnie osączamy. Na cieście rozsmarowujemy sos. Układamy liski szpinaku, pokrojoną w kostkę fetę, porwaną mozzarellę oraz pokrojone w plasterki oliwki. Całość posypujemy oregano. Pieczemy w 200 st.C przez ok. 10 min. Przed podaniem skrapiamy oliwą
Domowy Smak JedzeniaZawsze zastanawiałam się, czy ciasto ze szpinakiem jest smaczne. Na zdjęciach - piękny, zielony kolor. A smak? Niesamowity, zaskakujący. Spróbujcie sami, zachęcam. Składniki: 3 jajka 35 dag mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Blenderem miksujemy(...)niego dodajemy stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej. Na koniec dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy w kwadratowej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut. Po wystudzeniu obcinamy wierzch ciasta i kruszymy na talerzyku. Krem: 400 ml śmietany 200 g serka
Pyszności SłodkościDziś przedstawiamy Wam przepis na tort okolicznościowy jaki miałyśmy okazję wykonać dla brata koleżanki. Jest to połączenie naszego ulubionego szpinakowego ciasta z kakaowym biszkoptem, karmelem kokosowym oraz kremem jaglanym w wersji waniliowej i kakaowej . Do tego całość udekorowana jest w militarnym stylu według zainteresowań solenizanta 😊 Wiadomo, że tort pojechał dalej więc, nie ma wyjątkowo zdjęcia w przekroju ale sądzimy(...)suszonych daktyli -4 łyżki gorzkiego kakao -1/4 szkl. ciepłej wody - 2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -sok z ½ cytryny + woda (do nasączenia blatów) SZPINAKOWE CIASTO Świeży szpinak zmiksować go razem z olejem na gładką masę. Żółtka utrzeć z ksylitolem na kogel-mogel a białka ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli. Do żółtek dodać zieloną masę, wymieszać
Candy PandasKuchnia włoska jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych. Zachwyca swoimi smakami i różnorodnością dań. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na włoskie ravioli ze szpinakiem i ricottą. Ciasto jest bardzo delikatne, ponieważ w przygotowaniu zwraca się uwagę, aby było bardzo cienkie. Całość polałam sosem pomidorowym, który świetnie dopełnia smaki. Przepis jest dość wymagający, ale zdecydowanie warto poświęcić czas na przygotowanie tego(...)dania . Ravioli ze szpinakiem i ricottą Farsz 400 g świeżego szpinaku 250 g sera ricotta 20 g tartego parmezanu Przyprawy: pieprz, sól, czosnek, gałka muszkatołowa Ciasto 250 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 2 jajka 1 białko jajka ((do posmarowania ciasta)) 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy: sól Sos 250 g przecieru pomidorowego Przyprawy: świeża bazylia, czosnek, sól, pieprz Farsz Szpinak
Przepisy na widelcupites (z ang. green pie), o którym myślałam od czasu mojego majowego posta o horcie (dzikiej zieleninie). Upiekłam więc hortopitę , czyli taką jakby tartę z ciasta filo z nadzieniem z zieleniny ( może być np. szpinak, u mnie botwinka wespół ze szczawiem ), ziół i fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka(...)oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) / wino oraz herbata należą do głównych źródeł kwercetyny w północnej Europie /. Myślę, że ciasto przygotowane przez nas ze szpinakiem, botwinką czy inną zieleniną również będzie bardzo zdrowe:) Uwagi do przepisu Przypuszczam, że gdy zajrzycie do przepisu, przygotowanie hortopity może wydać Wam się skomplikowane, ale jest prostsze niż przypuszczacie
Chilli Czosnek i OliwaIlość: 6 porcji Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 1/2 niedużego bakłażana (ok. 150 g) – 200 g świeżego szpinaku baby – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 średniej wielkości pomidor – 180 g sera typu feta – 1/2 papryczki chilli – 1 jajko rozmiar(...)Zawijamy boki ciasta do środka. 6. Rozrabiamy jajko z 2 łyżkami śmietany. Za pomocą pędzelka lub łyżki smarujemy ciasto cienką warstwą powstałej mieszaniny. 7. Na tak przygotowanym cieście układamy równomiernie bakłażana, szpinak, pomidora pokrojonego w plasterki, wlewamy pozostałą część mieszanki jajka i śmietany. Posypujemy ziołami, następnie układamy oliwki, ser feta pokrojony w kostkę, papryczkę chilli pokrojoną w plasterki oraz starty
Podwójnaporcja