ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:37/245)

Roladka łososiowa 198

ogniu około 4 minut, aż zmięknie. Następnie zdjąć z ognia, zblendować i podzielić: 2/3 i 1/3. Mniejszą część odłożyć na później. Kolejno należy zająć się naszym ciastem na roladkę.  Do 2/3 szpinaku należy dodać mąkę i mleko, następnie zmiksować całość blenderem. Dodać sól i pieprz do smaku. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do zmiksowanej masy(...)papierem do pieczenia.  Na papier wyłożyć naszą masę.  Rozsmarować równomiernie na całej blaszce. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut.  Po ostygnięciu na ciasto wyłożyć pozostałą część szpinaku, na to warstwę plastrów wędzonego łososia, na wierzch serek.  Całość zwinąć w rulon, owinąć ciasno folią. Włożyć do lodówki na minimum godzinę.  Bon appetit

Garniec Magalie
Ravioli z fetą i szpinakiem 169

jadłam je we Włoszech i się po prostu zakochałam...zwłaszcza w tych podawanych z oliwą  :) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 3 jajka ciepła woda łyżka oliwy szczypta soli Farsz: 1/2 kostki sera feta  opakowanie baby szpinaku pieprz świeżo zmielony  ząbek czosnku Oliwa + bazylia do podania Przygotowanie: Mąkę przesiać i połączyć z solą. Dodać jajka(...)minut. W tym czasie pokroić czosnek i delikatnie go zeszklić na patelni. Dodać umyte liście szpinaku i dusić do zmiękczenia liści. Przestudzić. Szpinak wymieszać z rozdrobnionym szpinakiem i świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy cienko. Przecinamy je na pół. Farsz układamy na jednej części ciasta w odległości około 3 cm od siebie. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta

ChilliJemy
RAVIOLI ZE SZPINAKIEM 155

postawiłam na klasykę i swoje ravioli nadziałam szpinakiem oraz serem ricotta, polałam roztopionym masłem z czosnkiem i siekaną natką pietruszki. Przepis pochodzi z naszego poprzedniego bloga. RAVIOLI ZE SZPINAKIEM Składniki na ciasto 300 g mąki pszennej 3 jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek ciepła woda Składniki na nadzienie 3 łyżki oleju 1 cebula  2-3 ząbki czosnku(...)wody. Ugniatam gładkie i twarde ciasto, dodając pod koniec oliwę z oliwek. Formuję kulę z ciasta, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na kilka minut. Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam obrane i posiekane cebulę oraz czosnek i szklę. Następnie wrzucam lekko odmrożony szpinak lub świeże, umyte i posiekane drobno liście. Duszę, aż szpinak albo się rozmrozi i zgęstnieje, albo

W kuchni Karmel-itki
Wegańskie ciasto „Leśny mech” 295

cukru ugotuj na mleku. Mieszaj od czasu do czasu. Zblenduj banana z olejem i cukrem. Dodaj do powstałej masy szpinak i ponownie zblenduj. Powstanie o taka właśnie zielona breja. Dokładnie zmiksuj zieloną papkę z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie, a boki formy posmaruj delikatnie olejem. Piecz ciasto przez około(...)kremem, górna warstwę również i posyp kruszonką z ciasta. Radzę obkleić okruchami również boki, w miejscach gdzie jest krem, to zapobiegnie jego wysychaniu na brzegach. Smacznego! Ps. Szpinak jest niewyczuwalny w cieście, a samo ciasto jest lekkie, krem ryżowy przypomina w smaku ciut mleko skondensowane, w połączeniu w teksturą ciasta robi wrażenie

greenscarf
Naleśniki szpinakowe z szynką 110

Naleśniki szpinakowe z szynką są przykładem na to, że naleśniki nie tylko można nadziewać, ale część wybranych dodatków można dodać bezpośrednio do ciasta. I nie muszą być one gładkiej konsystencji, żeby dokładnie wymieszały się z pozostałymi składnikami. Szpinak usmażony w naleśnikach bardzo ładnie wygląda, a do tego można jeszcze czymś wzbogacić smak dania, np. szynką i serem, ale możliwości jest(...)sól. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą. Dodać szpinak, wymieszać. Dolać odrobinę mleka, żeby ciasto stało się ponownie płynne – dokładna ilość mleka zależy od wody, która została dodana razem ze szpinakiem. Wykonanie Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki

niecodziennikpary
Ciasto dyniowo-szpinakowe z figami 206

pudru, na pewno nie zaszkodzi. W zamian możemy także użyć roztopionej gorzkiej czekolady, ale ja zdecydowanie wolę słodszą wersję ;) Składniki na blaszkę 24x24cm Ciasto I: 3 małe jajka 1/2 szklanki cukru ok 200g mąki 150g świeżego szpinaku baby 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto(...)300g surowej) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju rzepakowego Dodatkowo ok 4 figi cukier puder Sposób przygotowania: 1. Ciasto I: Olej miksujemy ze szpinakiem i sokiem z cytryny. Jajka łączymy z cukrami oraz przygotowaną wcześniej papką szpinakową. Do ciasta przesiewamy połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy powoli, ale tylko do połączenia

Kuchnia w czekoladzie
Francuski warkocz ze szpinakiem 158

ciasto francuskie to przedstawiam przepis na pyszne jedzonko. Francuski warkocz faszerowany szpinakiem, prosciutto i oscypkiem to szybkie, efektowne i wytrawne danie. Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego 450g mrożonego szpinaku 150g szynki parmeńskiej - Prosciutto (7 plastrów) 150g wędzonego oscypka (1/2 dużego) 1 mała cebula pieprz, oregano ostra papryka 1 jajko 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Zamrożony szpinak wrzucamy(...)ogniu - wrzucamy do miski. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną szynkę i cebulę - smażymy ok. 5 min. i dodajemy do szpinaku. Oscypka kroimy w kosteczkę - dodajemy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Na środku rozkładamy farsz (wzdłuż dłuższej części) a boki ciasta nacinamy pod kątem, tak aby można nimi przykryć wierzch warkocza. Nacięte

Alutka-Gotuje
NALESNIKOWE SLIMAKI, czyli... 141

szybko znikają z talerza :) Polecam przepis na naleśnikowe ślimaki! --------------------------------------------------- Liczba porcji : około 10 naleśników Czas przygotowania : 30 minut* --------------------------------------------------- * oprócz czasu na schłodzenie SKŁADNIKI:  na ciasto naleśnikowe: ok. 200g mąki pszennej 170g mrożonego szpinaku* 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki 4 jajka 500ml mleka szczypta soli morskiej lub himalajskiej oraz pieprzu łyżeczka oliwy z oliwek  * szpinak odmrażamy(...)ogórka PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, oliwę z oliwek, dodajemy posiekany koperek, szczyptę soli oraz pieprzu, mąkę - mieszamy. Następnie do ciasta naleśnikowego dodajemy szpinak, całość miksujemy za pomocą blendera. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Krok 2. Usmażone naleśniki  smarujemy z wierzchu serkiem Almette, na warstwę serka kładziemy plasterki szynki, całość rolujemy

Moja Książka Kucharska
Bułeczki ze szpinakiem 283

oliwy 60 g liści szpinaku 20 g oliwy z oliwek 20 g startego sera parmezan Bułeczki ze szpinakiem. Thermomix przepisy. WYKONANIE: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę. Dodajemy drożdże z cukrem i mieszamy czas 2 min/37 stopni/obr.3. Dosypujemy mąkę, sól i oliwę, wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto zostawiamy w misie Thermomix do wyrośnięcia(...)Ponownie wyrabiamy ciasto czas 1 min/Interwał. Ciasto wałkujemy do kształtu prostokąta. Do naczynia Thermomix wlewamy oliwę, dodajemy liście szpinaku i miksujemy czas 15s/obr.5. Rozdrobnionym szpinakiem smarujemy powierzchnię ciasta. Posypujemy startym parmezanem. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na 12 kawałków. Każdy kawałek kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy w nagrzanym

Themo przepisy
Tort szpinakowo- truskawkowy 207

połączeniu z kremem truskawkowym i białą czekoladą był obłędny w smaku i zachwycał wyglądem. Do powtórzenia na pewno! Składniki n a tortownicę o śr 16cm   Ciasto szpinakowe:  180g szpinaku baby 3 jajka 1/3 szklanki oleju sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki cukru kryształu ok 250-300g mąki tortowej 1 niezbyt pełna łyżeczka proszku do pieczenia   Krem(...)pudru 300g truskawek (mogą być mrożone)   Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady ok 80 ml słodkiej śmietanki kolorowe perełki do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia przyciętym do odpowiedniego rozmiaru. Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo

Kuchnia w czekoladzie
Dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar 197

nocne bułeczki ( klik ). Pracy przy tych ślimaczkach nie jest za wiele, więc warto wypróbować. Kombinacji smaku nadzienia są jest mnóstwo. Dzisiaj wersja zielona :) 'drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar' Składniki: * ciasto: - 3 szklanki mąki pszenej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru - 40g świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 1 łyżeczka soli - 4-5 łyżek oleju * farsz(...)Szpinak, czosnek, oliwę z oliwek umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Dodać 2 łyżki cheddar'a, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Pomidory drobno posiekać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5mm. Następnie rozsmarować szpinak, równomiernie rozłożyć pomidory i resztę sera. Zawinąć w roladę. Roladę pokroić na jednakowej grubości ślimaczki (u mnie 16 ślimaczków) i przełożyć je do blachy wyłożonej

CookYourself
Pampuchy ze szpinakiem 341

sól, dodać jajko, cukier, ciepłe mleko i rozpuszczone, wystudzone masło. 2. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Na patelni z tłuszczem podsmażamy przeciśnięty czosnek ze szpinakiem(...)koniec smażenia dodajemy opakowanie serka kremowego Apetina i mieszamy. 4. Pora na lepienie pampuchów. Odrywamy od całości ciasta ilość pozwalającą ulepić kulkę o średnicy ok. 6cm. Rozpłaszczamy ciasto na ręce, umieszczamy szpinak i zalepiamy dokładnie nie pozwalając farszowi wypłynąć 5. Gotowe kulki umieszczamy w parowarze lub na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą. Przykrywamy. Parujemy

Podwójnaporcja
Rolada szpinakowo – łososiowa 202

efektowna przystawka. Przepis zaczerpnięty z internetu. RADA:  Woda musi dobrze odparować ze szpinaku, bo inaczej po upieczeniu, ciasto będzie wilgotne Rolada szpinakowo – łososiowa Składniki: na ciasto szpinakowe opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) 4 jajka 3- ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka - masła Nadzienie do rolady szpinakowej 200 g wędzonego łososia w plastrach 2 - serki chrzanowe Sposób przygotowania: Masło rozgrzać(...)ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę, dodać do szpinaku, delikatnie wymieszać.  Blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową, delikatnie wyrównać.  Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 15 minut, odstawić do ostudzenia.  Następnie ostrożnie zdjąć papier z ciasta szpinakowego.  Ciasto posmarować serkiem chrzanowym i ułożyć plastry łososia

Kuchnia Danusi
Koszyczki z ciasta filo z jabłkiem i malinami 170

filo, warto go użyć. Do tego jabłka, maliny, cynamon, niech żyje prostota :) Inne pomysły na ciasto filo: Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa   Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku    Składniki (6-8 porcji): - 2 płaty ciasta filo - 2 średnie jabłka - 1/2 szklanki malin mrożonych* - 1 łyżka cynamonu - cukier puder do posypania (opcjonalnie) - olej/rozpuszczone masło do posmarowania

Corner With Recipes
Leśny mech - ciasto ze szpinaku 167

Leśny mech", to ciasto o niecodziennym wyglądzie. Wyrazisty zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Ułożone na nim czerwone owoce mocno kontrastują z zielenią ciasta. Jest nie tylko ładne, ale też smaczne. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne