ząbki czosnku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Sugeruję aby zrobić to dzień lub co najmniej parę godzin przed zaczęciem robienia ciasta. Obrałam je ze skórki i przecisnęłam przez praskę. Szpinak gotowałam około 10 minut aby jak najbardziej się odsączył(...)był wodnisty. Odrobinę go posoliłam, dodałam pieprz i czosnek. Ziemniaczane puree wyłożyłam na opruszony mąką blat. W środku zrobiłam wgłębienie do którego włożyłam jajko,oliwę i szpinak. Wyrabiałam ciasto dosypując stopniowo mąkę, aż nabrało elastycznej i miekkiej konsystencji. Następnie formowałam małe kluseczki. Można też zrobić wałeczki i kroić na około 2cm kawałki, robiąc w środku każdego wgłębienie. Zagotowałam
potrawyregionalnesię przypomina ulubione słówko Hani z czasów przedszkolnych: TRZEBAŁO) pomyśleć o czymś nowym. Kiedyś robiłam kolorowe naleśniki, znajdziecie je TUTAJ . Idąc tym tropem, czemu nie dodać szpinaku do ciasta na pierogi? Albo buraczka ćwikłowego? Albo przecieru pomidorowego? A do tych na słodko ciemnego kakao. Można pójść dalej i dodać te składniki do ciasta na pizzę. Różową już robiłam i kiedyś(...)liściach) szczypta soli Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło, śmietanę i szpinak . Zaczynamy mieszać i wąską strużką dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite (lub pozwalamy robotowi kuchennemu wykonać tę część pracy za nas). Rozwałkowujemy dość cienko (ok. 2 mm). Wycinamy za pomocą foremki
bistro mamasmaku 80 ml wody środek 1 duże jajko ,lub dwa małe 160 g śmietany 1 szklanka szpinaku 2 szklanki szpinaku sól i pieprz do smaku Wykonanie Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę . Wyrobić ciasto i pozostawić(...)minut w misce przykrytej talerzem. Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić boki i dno. Jajko , śmietanę ,szklankę liści szpinaku ,sól i pieprz do smaku zmiksować . Na ciasto wyłożyć liście szpinaku .Wlać mieszaninę zmiksowaną . Piec w piecu w temp. 180 ° C przez około 40-45 minut. pyszna ,syta ,gorąco polecam wyjdą dwie sztuki spodu cienko rozwałkowane z tego ciasta
mojej kuchnismaku 80 ml wody środek 1 duże jajko ,lub dwa małe 160 g śmietany 1 szklanka szpinaku 2 szklanki szpinaku sól i pieprz do smaku Wykonanie Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę . Wyrobić ciasto i pozostawić(...)minut w misce przykrytej talerzem. Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić boki i dno. Jajko , śmietanę ,szklankę liści szpinaku ,sól i pieprz do smaku zmiksować . Na ciasto wyłożyć liście szpinaku .Wlać mieszaninę zmiksowaną . Piec w piecu w temp. 180 ° C przez około 40-45 minut. pyszna ,syta ,gorąco polecam wyjdą dwie sztuki spodu cienko rozwałkowane z tego ciasta
w mojej kuchnimięso, ale nie pałam do niego zbytnią miłością. Lubię - owszem, od czasu do czasu. Niemniej jednak, "kluchy" pod wszelaką postacią lubię bardziej :D Dziś proponuję ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta ! CIASTO: 2 szklanki mąki 2 jaja 1 łyżka oliwy z oliwek sól woda FARSZ: szpinak ( u mnie 450g szpinaku w brykiecie ) 2-3 ząbki czosnku 250 g sera(...)buro-zielony. Pod koniec smażenia dodać roztarty czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak odstawić do wystygnięcia - musi być całkowicie zimny. Do zimnego szpinaku dodać ser ricotta, ewentualnie dosmaczyć. Połowę ciasta wałkujemy na prostokątny, cienki placek. Na cieście w równych odstępach, kładziemy porcję farszu. Przestrzenie pomiędzy farszem oraz brzegi placka smarujemy rozmąconym jajkiem. Wałkujemy pozostałe ciasto, nakrywamy
kolorowotorcikowoCiasto szpinakowe ze świeżego szpinaku to obowiązkowe ciasto na sezon wiosna - lato. To zdjęcie niestety nie oddaje soczystej zieleni tego biszkoptu, naprawdę kusi swym kolorem. A krem śmietanowo - porzeczkowy swym zdecydowanym smakiem porzeczki sprawia, że ciasto nie jest ani trochę słodko-mdłe. Każdą kostkę koniecznie udekorujcie jadalnymi kwiatami takimi jak bratki, nasturcja, akacja, czarny(...)kremówki 36% Szpinak i olej zmiksować blenderem na gładki mus. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijając, następnie dodać żółtka po jednym. Dodać mus szpinakowy i ubić do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy
Jadło i czytadłoFaszerowany filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim Wyśmienity pomysł na soczystą i aromatyczną pierś z kurczaka faszerowaną szpinakiem i serem feta oraz zapiekaną w cieście francuskim Składniki: 1 opakowania ciasta francuskiego 2 pojedyncze filety z kurczaka 20dkg szpinaku 1 niewielka cebula 10dkg sera feta 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, gałka(...)myjemy, osuszamy i delikatnie rozcinamy w poprzek tworząc kieszonki. Przyprawiamy z zewnątrz oraz w środku solą, pieprzem, papryką i ziołami *** *** Do kieszonek wkładamy porcje szpinaku oraz sera fety *** *** Nafaszerowane piersi kładziemy na ponacinanych płatach ciasta francuskiego *** *** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy,lewy, prawy, lewy) do środka- tak jak widać na zdjęciu. Końcówkę lekko podwijamy pod spód, jeśli ciasto
Blog z Apetytemtopimy masło i wlewamy je do ciasta, które cały czas mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery części i do każdej z nich dodajemy składnik, który doda koloru. Do ciasta ze szpinakiem być może trzeba będzie dodać trochę mleka lub wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Natomiast do ciasta z sokiem z buraków dosypujemy trochę mąki Smażymy naleśniki na patelni bez użycia
bistro mamadodać pozostałe mleko i jajko. Wymieszać. Wlać roztopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 2/3 przygotowanego szpinaku. Wyrabiać jeszcze chwilę starając się równomiernie rozprowadzić szpinak. Naczynie z ciastem przykryć pokrywką, po czym odstawić do momentu , aż ciasto podwoi objętość. Obrane i pokrojone pieczarki oraz posiekaną cebulę poddusić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pozostały szpinak i przeciśnięty
Praktyczna plpołączeniu z aksamitnym ciastem naleśnikowym tworzy kulinarne arcydzieło - świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) - Składniki: (na 10 dużych naleśników) Ciasto Naleśnikowe: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 140 ml wody 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli olej do smażenia Sos Szpinakowy: 600 g rozdrobnionego szpinaku(...)surowego łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) - Sposób przygotoania: Ciasto Naleśnikowe: Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor (na niewielkiej ilości oleju). Sos Szpinakowy: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy
Słodka Stronagustu domownikom , więc zagoszczą jeszcze nie raz . Chaczapuri to jedno z najbardziej popularnych dań Gruzji , smaczne i sycące , doskonałe także na zimno . Farsz do tego typu ciasta bywa różny , ja wypróbowałam na początek szpinak z fetą , gdyż jest to nasze ulubione połączenie . Chociaż, chyba za dużo farszu wpakowałam , ale my tak lubimy szpinak ,że ciężko było się oprzeć Składniki : ciasto(...)Składniki na ciasto wsypujemy do miski lub robota kuchennego , dodajemy do nich roztopione masło i wyrabiamy na gładkie , odchodzące od rąk ciasto . Gdyby się zbyt kleiło można podsypać mąką . Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Szpinak dusimy na maśle z dodatkiem wszystkich przypraw . Po odparowaniu wody , studzimy .Na koniec dodajemy do niego pokruszony, ser feta i mieszamy
Ogrodnik w podróżyzrozumiałam, że zawsze w szafce mam mieć schowane biszkopty. Tak na czarną godzinę. Torcik Tiramisu z borówkami Ta czarna godzina nastąpiła u mnie kiedy po podjętej próbie upieczenia ciasta ze szpinakiem z przepisu znalezionego w necie, otrzymałam cegłę. Ciasto miało być na urodziny mojego znajomego a nadawało się do kosza. Było już późno wieczorem, bo wszystko robiłam po pracy. Musiałam
mecooksSkładniki: ciasto francuskie (1 opakowanie) szpinak (wiązka świeżego lub 30 dag mrożonego) zielone oliwki (ok. 15 szt.) sól pieprz ziołowy Czas przygotowania: 30 min Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy. Następnie dusimy przez kilka minut. Dodajemy pokrojone oliwki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Ciasto francuskie kroimy na kilka prostokątnych części (wielkość wedle uznania). Na każdą z nich nakładamy trochę szpinaku. Zlepiamy
Weganka gotujezdecydujemy. A może wy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Lepszy taki drewniany, z bali, murowany? A może lepiej zostać w mieszkaniu w bloku? :) Potrzebujemy: 2 opakowania ciasta francuskiego 200 g szpinaku 200 g fety 150 g wędzonego łososia 2 łyżki masła + masło do posmarowania foremek 1 łyżka śmietany 20 g obranych pistacji sól, pieprz Szpinak myjemy i osuszamy. Smażymy(...)maśle, dodajemy łyżkę śmietany, doprawiamy pieprzem i lekko solimy. Fetę kroimy w małą kostkę, a szpinak w cienkie paseczki. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty i wykładamy nim posmarowane masłem foremki do babeczek, tak aby ciasto wystawało ponad nie. Wkładamy do środka łyżkę szpinaku, kosteczkę lub dwie fety oraz trochę łososia. Posypujemy pokruszonymi pistacjami i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni
Marder&Marder Manufacturetortowa 2 szklanki (ok.400g) Woda 1 szklanka Mleko 1 szklanka Szpinak użyłam 400g mrożonego, co dało po odparowaniu ok. 250g szpinaku Jajko 2 sztuki Olej 4 łyżki do ciasta Wykonanie: Szpinak podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody. […] The post Naleśniki szpinakowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje