odrobiną soli. Odsączam go przez szmatkę. Puree ziemniaczane kładę na potrzepanej mąką stolnicy w środku robię wgłębienie i wbijam do tego jajko, dodaję oliwę i szpinak. Wyrabiam ciasto dosypując stopniowo mąki aż nabierze elastycznej i miękkiej konsystencji. Następnie formuję z tego wałki i kroję skośnie w poprzek na równe kawałki. Gotuję je w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Podaję
Tanio smacznie i prostoSkładniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 3 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy16 g 1 szklanka oleju Krem : serek mascarpone - 250 g śmietana 36% - 250 g cukier puder - 4 łyżki Dodatkowo : owoc granatu Sposób przygotowania: Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości, następnie dodawać stopniowo olej(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać odciśnięty szpinak, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do tortownicy , wyłożonej papierem o wymiarach 25 cm, piec przez ok. 60 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to ciasto upieczone. Z upieczonego ciasta odciąć wierzch, drobno pokruszyć. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę , ubić na sztywno
Kuchnia Danusiardzo Wam się spodobały wczorajsze propozycje na sylwestrowy stół. Zrobiłam zatem drugie takie zestawienie, może komuś jeszcze coś wpadnie w oko :) 1. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim Kliknij tu po przepis. 2. Nadziewane sałatką muszle makaronowe Kliknij tu po przepis. 3. Bułki "ślimaki" Kliknij tu po przepis. 4. Jajka faszerowane Kliknij tu po przepis
W kuchni u Monikisolą i pieprzem. Matryoshkę mogę polecić z czystym sumieniem. Wcześniej pisałam o niej tutaj . Obsługa bardzo miła, ceny umiarkowane, jedzenie pierwsza klasa. Dziś: słynne pieczone pierogi w drożdżowym cieście nadziewane szpinakiem (są również inne wersje do wyboru) i półwytrawne gruzińskie czerwone wino. PS Zdecydowanie lepiej usiąść przy stołach niż na kanapach (wygodniej wtedy jeść). Gośka i Robert Rafał
Qlinarnie i Qlinarniemalinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną. Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam (kiepsko doprawione niestety). Co do nieszczęśliwej niespodzianki - Wrocław
Słodkie PrzyjemnościŁosoś Łosoś na parze z parowaru Łosoś z masłem czosnkowym Łosoś ze szpinakiem w cieście Łosoś i pstrąg w galarecie Pstrąg z grilla Pstrąg łososiowy Pstrąg łososiowy z tymiankiem Smażona tołpyga Zapiekana rybka z warzywami
Aga w kuchnicałkowitego rozmrożenia szpinaku. Odsączamy na sitku i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, łyżkę mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy razem ze szpinakiem. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 15-20 min w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na ściereczce zawijamy w roladę. Pozostawiamy do ostygnięcia
My Culinary Artpstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem(...)winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo
Kulinarne przygody Gatityjuż jestem w temacie pierogów, to nie może zabraknąć farszu ze szpinakiem. Ten farsz akurat jest z dodatkiem sera feta, ale pierogi z samym szpinakiem też są rewelacyjne. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 1 cebula 4 ząbki czosnku pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę(...)szpinak i gotować. Gdy szpinak się rozmrozi dodać gałkę i pieprz. Gotować aż nadmiar wody odparuje. Szpinak ostudzić. Jeśli w szpinaku nadal jest dużo wody, wodę odcisnąć a następnie go posiekać. Dodać ser feta i dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi
Mama Gotujetarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego szpinaku kawałek sera pleśniowego lazur 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)przeźroczystą folię i włożyłam na około godzinę do lodówki. Druga część przyda się do następnej tarty i będzie sobie czekała w zamrażalniku. Można ją tam przechowywać około 3 miesięcy. Ciasto podsypując mąką można rozwałkować, albo wylepić palcami formę. Ja użyłam formy o średnicy 30cm. Spód podziurkowałam widelcem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Formę
potrawyregionalnepasuje na kolację jak i na błyskawiczny obiad. Kruche ciasto francuskiego, zalane masą jajeczno-śmietanową, która "ukrywa" szpinak, pomidora i kawałki piersi z kurczaka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pomidor ser żółty starty 2 całe jajka + 2 żółtka śmietana 18% sól, pieprz olej do smażenia(...)Ciasto francuskie umieścić w formie do pieczenia tarty. Całe ciasto nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia zbyt mocno nie urosło. Wstawić do piekarnika na 15 minut do 200 °C. 2. W międzyczasie czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć czosnek. 3. Następnie dodać świeży szpinak. Nie przejmujcie się tym, że szpinak ledwo co mieści się
Ugotowaćpierogi z tym nadzieniem. Pierwszy raz jadłam je w Żaganiu w barze DUET przy ulicy Warszawskiej. Wtedy były chyba też z fetą. U mnie będzie wersja z mrożonego szpinaku oraz twarogu. Ciasto klasyczne jak na pierogi. I pyszny farsz pachnący cebulą i czosnkiem. Kto jeszcze nie robił ? Musi koniecznie spróbować. Składniki : Ciasto na pierogi : * pół kg mąki pszennej * jajko * szczypta(...)soli * ciepła przegotowana woda Przygotowanie : Składniki na ciasto dobrze wyrobić i odstawić. Można przykryć ściereczką. Rozwałkować na cienkie ciasto. Wykroić kółka szklanką. Farsz do pierogów : * kostka mrożonego szpinaku * cebula * czosnek * łyżka śmietany 12 % * 2 łyżki twarogu półtłustego * oliwa z oliwek * sól , pieprz , gałka muszkatołowa Przygotowanie : Na oliwie poddusić cebulę z czosnkiem. Wrzucić szpinak i dusić aż się rozmrozi. Odparować
Magiczne Życie Martywszystkich, w dowolnej jego postaci. Postanowiłam urozmaicić smak szpinaku dodatkiem pieczonej piersi kurczaka. Idealne na obiad :) Składniki: Dwie duże piersi z kurczaka ok 400g szpinaku (może być mrożony) opakowanie sera feta pomidor płat ciasta francuskiego sól, pieprz, papryka ostra 3 ząbki czosnku oliwa bazylia, oregano Przygotowanie: Czosnek obieramy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy czosnek(...)kurczaka myjemy. Jedną część delikatnie smarujemy oliwą i bazylią z oregano oraz solą. Kładziemy tą częścią kurczaka na ciasto francuskie. Na niedoprawioną część kurczaka wykładamy przygotowany szpinak. Delikatnie zwijamy kurczaka oraz ciasto francuskie (zlepiamy). Przewracamy na drugą stronę (na papierze do pieczenia) tak, aby łączenie ciasta było na spodzie. Górę możemy posmarować jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni
ChilliJemysosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem(...)bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli
Kulinarne przygody Gatitymleku i odstawić na 10 minut. W międzyczasie szpinak płuczemy i gotujemy na parze przez 5 minut. Możemy go też zblanszować, czyli zalać gorącą woda. Szpinak odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone(...)mąką. Ciasto smarujemy oliwą z oliwek, układamy na nim zblanszowane liście szpinaku, mozzarellę pokrojoną w plastry i pomidory pokrojone w paski. Skrapiamy jeszcze delikatnie oliwą, solimy i posypujemy oregano. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem do pieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni. Gdy piekarnik
Kulinarne przygody Gatity