ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:27/245)

Gozleme – turecki przysmak z fetą i szpinakiem 423

innych kuchni. Było już kilka z kuchni gruzińskiej : – Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane - Chaczapuri imeruli .. a dziś przyszła pora na turecki przysmak zwany GOZLEME. Jest to placek z ciasta faszerowany szpinakiem oraz fetą , który w Turcji przyrządzają najczęściej w przydrożnych budkach … barach. Farsz można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie ten z sera i szpinaku jest najbardziej popularny(...)FARSZ: - ser feta – 100g - szpinak – 250 g - sól - pieprz - czosnek granulowany     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem. Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut

Ostra na Słodko
Klasyczne połączenie - szpinak i łosoś. Tarta. 170

zachowało swoje właściwości i pozostało zwarte jak trzeba. Zachęcam Was do eksperymentowania z nadzieniem, gdyż dzięki temu za każdym razem możecie uzyskac zupełnie nowe danie. Tarta ze szpinakiem i łososiem składniki na ciasto: 1 jajko 200 g mąki owsianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  szczypta soli 100 g masła składniki na masę: 300 g świeżego łososia 100 g świeżego szpinaku(...)nasmarowanej masłem. Nakłuwamy ciasto widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia, na który wykładamy np. groch. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić, ściągnąć obciążenie z grochu. Szpinak umyć, osuszyć i razem z posiekanym czosnkiem podsmażyć przez około 3 minuty na łyżeczce masła klarowanego. Łososia pokroić na kostki wielkości około 1,5 cm, mozzarellę

Przysmaki Karolki
Tarta szpinakowo - serowa. 144

tarcie to fakt, że możemy zrobić ją tysiąc razy i za każdym razem zupełnie inaczej, wszystko zależy od naszej kreatywności. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 zółtko trochę soli 50 ml wody farsz: szpinak (najlepiej świeży ale może też być mrożony) ser pleśniowy lazur ser mozzarella (oczywiście nie ten z zalewy) 180g śmietanki 30% jajko gałka muszkatołowa trochę(...)grubych oczkach ser mozzarella (proporcje dowolne  ile kto lubi sera). Wlewamy śmietankę, wbijamy jajko. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem (lazur, który zaraz dodamy jest słony). Na cieście wykładamy szpinak i zalewamy śmietankowo-serowym sosem i układamy pokruszony lazur. Całość wsadzamy do piekarnika na (180st) 15-25min, obserwując czy jest już gotowe. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Rolada z ziemniaków ze szpinakiem 149

ciekawe z "kopytkowego ciasta", doskonała na przyjęcie bardziej uroczyste, ale i na niedzielny obiadek, zachwyci niewątpliwie gości i domowników, nie jest pracochłonna, wyśmienicie smakuje, zielony szpinak doskonale komponuje się z żółtym ciastem... Składniki: 1 kg ugotowanych  ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 jajko farsz: 400 dag szpinaku mrożonego (może być świeży ) 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól(...)ykładamy na stolnic ę, dodajemy mąkę, jajko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na foli spożywczej równo na grubość 1 cm zostawiając po 2 cm od brzegów foli. Na ciasto rozkładamy przestudzony szpinak. Delikatnie zwijamy roladę owijając folią, zawiązując po obu stronach brzegi foli.Tak przygotowaną roladę gotujemy w osolonej wodzie około 15 min, na wolnym ogniu. Ugotowaną roladę wykładamy na półmisek

kgwjanczewo
Tarta francuska ze szpinakiem i cukinią 126

trzeba się tak męczyć z rozkrajaniem tarty czy z myciem naczyń. Jeśli jesteście chętni na degustację to przygotujcie sobie lampkę dobrego wina i... do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie szpinaku mrożonego (w liściach) kilka małych pomidorków (koktajlowych, cherry lub daktylowych) 1/2 serka typu włoskiego  ok. 30 g sera żółtego ząbek czosnku 2 jajka sól, pieprz, oregano odrobina płatków(...)niewielką ilością wody i trzymamy na średnim ogniu do rozmrożenia.  Doprawiamy solą i pieprzem, a nadmiar wody odlewamy. Do szpinaku dodajemy dwa jajka, rozkruszony serek włoski, ser żółty oraz kilka łyżek płatków jaglanych w celu zagęszczenia.  Ciasto francuskie rozwijamy i nakładamy na nie warzywa zachowując ok. 2-3 centymetrów odstępu. Boki zlepiamy ze sobą i formujemy wedle upodobania

Kuchnia Ellie
Owsiane pierogi z parowaru z brokułami 168

Ciasto przepis  podstawowy : - 2 szklanki  płatków owsianych  - 1 szklanka wrzątku  - 2 łyżki oliwy z oliwek  - 4 łyżki płatków do podsypania  Ciasto dodatki :  - garść szpinaku  - 1 łyżka czarnuszki  Farsz : - brokuły 500g  - 1 marchew  - pęczek szczypiorku  - 1 ząbek czosnku  - serek Mój Ulubiony - Wieluń 200 g Przygotowanie: Ciasto przepis podstawowy(...)Płatki owsiane  mielimy. Zalewamy wrzątkiem,  wyrabiamy ciasto. Do podsypania używamy zmielonych płatków. Ciasto przepis z dodatkami: Płatki owsiane mielimy. Szpinak zalewamy wrzątkiem i blendujemy. Zalewamy zmielone płatki, dodajemy czarnuszke utartą w mozdziezu i wyrabiamy ciasto.  Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy mokrą ściereczka.  Farsz:  Brokuły i marchew gotujemy na parze. Przestudzamy.  Blendujemy

Szkrab Je Sam
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 170

pożądanie są tu "na widelcu" i to dosłownie. Bo jak tu się nie zakochać w poligamicznym związku łososia, szpinaku, pleśniowego sera, oliwek i mieszanki ziół i ziaren? Jak tu przejść obojętnie i nie dać się uwieść, gdy błyszcząca powierzchnia francuskiego ciasta zalotnie puszcza nam oczko i kusi swym zapachem. I gdy taki skażony przymusową, bezglutenową dietą romantyk znajdzie się(...)wytworzył' Ser pleśniowy kroimy w paski, oliwki w krążki Gdy szpinak i ryba ostygną, zabieramy się za rzeźbienie z ciasta :) Na papierze do pieczenia układamy dobrze schłodzone ciasto francuskie. Wykładamy na środku szpinak (rozmiar filetu z łososia), na szpinak układamy filet bez skórki, okładamy serem, posypujemy oliwkami i fantazyjnie zamykamy ciastem, tworząc bochenek. Smarujemy roztrzepanym zółtkiem, posypujemy ziarnami i ziołami

Wypisz Wymaluj
Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta 202

wytrawnie. Przekąska z daktylami czy przekąska z kozim serem albo przekąska z obiadowych resztek … Francuskie ciasto zawsze mam w lodówce! Przekąski na karnawał Składniki: rulon francuskiego ciasta 150 g szpinaku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka masła sól do smaku czarny pieprz, grubo mielony 50 g fety 80 g żółtego sera, u mnie ostry ser z papryką(...)piekarnika). Opłucz szpinak i drobno pokrój. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek i szpinak. Smaż szpinak dopóki nie odparuje wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Rozwiń francuskie ciasto na blasze. Rozprowadź równomiernie szpinak, następnie posyp pokruszoną fetą i utartym serem. Na końcu posyp przyprawą bruschetta. Wstaw placek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12 – 15 minut. Wyjmij

codojedzenia
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 426

sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko   Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)Nakłuć gęsto widelcem (tak co pół cm) i włożyć na 30 minut do lodówki . Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Ciasto włożyć do pieca i piec 15-18 minut (aż nabierze lekko złotego koloru). Szpinak namoczyć, usunąć twarde łodygi, opłukać, osuszyć. Dużą patelnię rozgrzać wraz z 1 łyżką oliwy . Włożyć część szpinaku i smażyć chwilę pod przykryciem

Moja Delicja
Pieczony łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim (Salmone in crosta di sfoglia con spinaci) 173

ryba z pewnością ucieszy nie tylko oko, ale i podniebienie ;) Polecam! SKŁ ADNIKI  600 g filetu z łososia bez sk ó ry  500 g szpinaku 3 łyżki musztardy 2 opakowania ciasta francuskiego 2-3  łyżki  mas ł a 1 ząbek czosnku 1 żółtko  s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 600 g di filetto di salmone(...)blaszce pokrytej papierem do pieczenia rozwijamy pierwsze ciasto francuskie, na które wykładamy łososia.  Wierzch ryby smarujemy 2-3 łyżkami musztardy.  Na łososia wykładamy podsmażony szpinak. Rybę przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego, dokładnie zlepiając brzegi i formując dekoracyjny bok. **** PREPARAZIONE Per preparare il salmone, iniziate pulendo gli spinaci, lavateli bene e asciugateli. Sciogliete il burro

La grande e la piccola cuoca
Trójkąty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą 130

Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego – pierożki ze szpinakiem i ricottą. Będzie pysznie jeśli odpowiednio wyraziście doprawicie farsz, więc nie żałujcie przypraw (aczkolwiek polecam dodawać je z umiarem i próbować, próbować, próbować…);) 1 op. ciasta francuskiego xl 250 g świeżego szpinaku 250 g serka Ricotta czosnek granulowany sól, pieprz Szpinak myjemy, przebieramy. Przelewamy na sicie wrzącą wodą(...)Pozostawiamy na sicie. Gdy szpinak przestygnie ponownie odciskamy go z nadmiaru wody po czym przekładamy na deskę i drobno siekamy. Szpinak łączymy z ricottą. Doprawiamy do smaku sporą ilością granulowanego czosnku, soli oraz pieprzu – farsz ma być wyrazisty. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy go wzdłuż na pół, a następnie na kwadraty – 6 sztuk (ciasto można również podzielić

Smaki Na Talerzu
Zupa cebulowa i pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą (Onion soup and yeast dumplings with spinach and feta cheese) 242

około 20 minut. Po tym czasie zupę możemy zblendować i dodać jogurt naturalny. Dla smaku można dodać również kilka kropli oliwy czosnkowej, odrobinę świeżego rozmarynu. Pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą Ciasto drożdżowe 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz 400g świeżego szpinaku 100g sera feta 1 ząbek czosnku szczypta(...)ściereczką w ciepłe miejsce, na około godzinę. Na odrobinę oleju podsmażyć szpinak, aż do całkowitego odparowania zebranej pod nim wody. Dodać starty ząbek czosnku. Do wystudzonego szpinaku dodać pokruszoną fetę i wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość około 5mm. Wykroić okręgi o średnicy około 10cm. Na środek każdego okręgu nałożyć łyżkę farszu. Zalepić jak tradycyjne pierogi, dociskając brzegi ząbkami widelca

Jacob Tastes
Banica z mięsem drobiowym 169

ostra papryczka, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, 3 łyżki masła, 200 ml bulionu, 440 g jogurtu greckiego, 2 jajka, 1 kg szpinaku, 3 łyżki masła, 1 -2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ciasto yufka, 150 g masła, Mięso rozdrobnić, nie mielić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, mięso, tymianek i posiekaną ostrą paprykę. Wlać bulion i dusić(...)Posmarować płat ciasta masłem, następnie rozsmarować na nim trochę masy mięsnej, na wierzchu ułożyć trochę szpinaku. Zrolować i ułożyć w tortownicy. Postępować tak z kolejnym płatem ciasta, aż do zużycia mięsa i szpinaku. Następnie posmarować masłem i przykryć pogniecionym płatem ciasta. Całość posmarować masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po tym czasie zdjąć wierzchni płat

królestwo garów
Zielona babka ze szpinakiem 173

szpinak. przyznam że przepis jest z gazety, nie ma autora ,Najbardziej podobał mi się wygląd babki i dla tego ją upiekłam , w smaku jest bardzo smaczna a szpinaku wcale nie czuć . ciasto 25 dag mąki tortowej 5 dag mąki ziemniaczanej 3 jajka 20 dag szpinaku – mrożony rozdrobniony 20 dag cukru kryształu 350 ml oleju 10 dag czekolady białej cukier(...)pieczenia. 3 jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym .Gdy masa będzie gładka ,nie przerywając miksowania dodawać na przemian po łyżce szpinaku i mąki   Gdy składniki się wyczerpią wlać białą czekoladę i zmiksować ostatni raz . Ciasto najlepiej piec w podłużnej foremce ok 1 godziny 170 st .. Tutaj jeszcze dodam super radę biały cukier można zastąpić trzcinowym ,a część mąki

Moje Wyroby
Chrupiące szpinakowe gofry 246

dużą mocą urządzenia podwoi nasz efekt i uzyskamy dzięki temu pysznie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku przekąski :) A co jeżeli postanowimy zagrać w zielone i dodać szpinaku do ciasta?   Składniki (ok 20 niedużych lub 14 dużych gofrów): 2 szklanki maki pszennej tortowej szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mleka(...)Szpinak dorzucamy do pozostałego mleka i blendujemy. Po tej czynności mieszamy szpinak z pozostałymi składnikami. W tym czasie włączamy gofrownicę, aby się rozgrzała. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do reszty masy a białka ubijamy oddzielnie na sztywna pianę. Mieszamy delikatnie białka z wcześniej przygotowana masa drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok 3-4 minut

ChilliJemy