ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:18/245)

Soczysty łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 211

Postawić na wolnym ogniu i powoli podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie smaki i aromaty. Na tak przygotowanej oliwie z czosnkiem i papryczką smażymy liście szpinaku - przyprawiamy solą. Ciasto francuskie pokroić tak, aby powstały 4 placki  - powinny być większe od kawałków łososia, aby móc go ładnie zawinąć w ciasto. I teraz instrukcja - co robić po kolei(...)każdym kawałkiem ciasta i łososia. Na cieście francuskim (mniej więcej na połowie szerokości układac szpinak. Na szpinaku kładziemy łososia. W drugiej połówce ciasta robimy 3-4 nacięcia. Zawijamy tę część ciasta przykrywając łososia (nacięcia powinny wyjść na górze) i sklejamy coś w rodzaju pieroga. Analogicznie postępujemy z każdą porcją. Przed wstawieniem do piekarnika należy ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać

Kulinarne Inspiracje
Ciasto szpinakowe z bakaliami 241

Zielone ciasto zaskoczy niejednego gościa swoim kolorem. Smakiem nie zaskoczy bo jest po prostu pyszne. Jak zwykle, stwierdziły moje kochane Żarłoczki. Do ciasta wykorzystałam szpinak mrożony bo to wygodne. Jest dostępny cały rok, nie trzeba go płukać, łatwo odmierzyć odpowiednia ilość ponieważ jest zamrożony w niedużych kostkach a proces mrożenia zachowuje doskonale smak i kolor warzywa. Po prostu wyjmuję(...)uwiodła. Jeśli jeszcze ktoś ma wątpliwości to podpowiem, że w wypieku nie czuć szpinaku więc nawet osoby, które go nie lubią chętnie się poczęstują. Starszy Żarłoczek szpinaku nie znosi a ciasto bardzo przypadło mu do gustu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 193

zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić sokiem(...)składniki się połączyły. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego kawałka ułożyć po 1/4  części szpinaku, przyprawiony filet z ryby i na wierzchu resztę szpinaku. Boki ciasta ponacinać na paski około 1 cm, skrajne zawinąć wokół ryby. Pozostałe paski ciasta zakładać na siebie, na kształt warkocza zamykając rybę wewnątrz ciasta. Tak przygotowane danie wysmarować

Kuchnia w opałach
Greckie pierożki ze szpinakiem i serem feta 172

Pyszne pierożki z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Ciasto filo jest bardzo pracochłonne, ale możemy kupić  gotowe ciasto, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Podobnym daniem w kuchni greckiej jest spanakopita, czyli lazania z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Lazania jest równie pyszna, ale pierożki świetnie sprawdzą się jako imprezowa zakąska. Podawałam(...)chrupiące... Składniki: nadzienie: szpinak 200 g, cebula pół szt, ser feta 100 g, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: ciasto filo 270 g, masło 120 g, Sposób przygotowania: Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następne podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy szpinak i smażymy do momentu aż odparuje wodę

kulinarne odsłony pati
Spanakopita 183

Spanakopita to tradycyjny grecki placek z ciasta filo, nadziewany szpinakiem i serem feta. Nie jest może zbyt fotogeniczny, ale tak pyszny, że według mnie można opisać go tylko jednym słowem: "mniam" ;).  Moja spanakopita zwinięta jest w ślimaka i krojona w trójkąty jak pizza, ale równie dobrze można ją przygotować jak lasagne, przekładając warstwy ciasta farszem. Polecam! Składniki(...)tworząc "ślimaka". Całość posmarować cienko oliwą i piec w temp. 200ºC przez ok. 40 minut, do zrumienienia. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego! Wyliczenia: szpinak 2,5 zł ser 2 zł ciasto 5 zł czosnek 0,3 zł oliwa 0,5 zł Koszt całego dania: 10,30 zł Porcja

Obiad za dychę
Szpinakowy, słodki biszkopt Stasi 199

szklanka cukru 3 jajka 1 i 1/3 szklanka oleju np. rzepakowego 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sicie, a jeszcze lepiej odciskamy, sok zostawiamy i ewentualnie dodajemy do ciasta gdyby było za suche Całe jajka miksujemy z cukrem, wlewamy stopniowo olej- miksujemy, wsypujemy(...)łyżce mąki zmieszanej z proszkiem Gdy składniki połączymy, dodajemy odciśnięty szpinak, mieszamy go delikatnie z masą jedynie łyżką, gdyby ciasto było za suche możemy dodać odrobinę soku ze szpinaku ( konsystencja ciasta ma być taka jak na zwykły biszkopt) Pieczemy w temp. 180*C około 1 godz., do suchego patyczka Po wystudzeniu skrawamy cieniutko wierzch ciasta (bo jest brązowy

Proste Potrawy
Łosoś w cieście francuskim 189

Smaczna,efektowna i szybka wykonaniu przekąska,która u mnie sprawdziła się na niejednej imprezie. 1 op ciasta francuskiego 250 g filetu z łososia 100 g sera feta 100 g świeżego szpinaku ( można użyć mrożonego) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska 1 jajko (do posmarowania) 2 łyżki ziaren sezamu Filet(...)stracił ładnego zielonego koloru. Ser feta pokroić na  paski. Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na 12 części. Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję łososia,kawałek fety i porcję szpinaku. Złożyć ciasto na połowę i zlepić boki.  Gotowe porcje ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Kolorowa kuchnia Elki
Gniazdka ze szpinakiem i jajkiem 180

Pyszne gniazdka z ciasta francuskiego nadziane szpinakiem i jajem. Pyszne na ciepło jak i na zimno. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g świeżego szpinaku 125 g ricotty sól,pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła klarowanego 6 jajek suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak odparuje(...)Dobrze doprawić solą, pieprzem i gałką. Zestawić z ognia, dodać ricottę. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Ciastem wylepić foremki na duże muffiny formując gniazdko. Do każdego gniazdka nałożyć szpinak, wyszło po ok 1 łyżce na każde gniazdko. Na wierzch wbić jajko i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Leśny mech 197

Leśnego mchu". Ciasto to jest jednym z tradycyjnych tureckich wypieków. Nie jest ono trudne do przygotowania, nie potrzeba także do niego wyszukanych składników. Zielony kolor to zasługa szpinaku, ale wbrew pozorom, ciasto nie jest wytrawne. Dobrze smakuje z ziarenkami granatu, lecz zmodyfikowałam nieco przepis i blaty posmarowałam galaretką porzeczkową, taką z cukrem żelującym, robioną latem- z galaretką z torebki raczej(...)lepsze słodkości.   v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Składniki na tortownicę 26cm: Ciasto: 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200ml śmietany 30-36% 250g mascarpone 1 łyżka cukru

Wrzosowa Polana
DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 171

bardzo mi zasmakował quiche, że nie było innego wyjścia jak tylko przeczekać okres świąteczny i przygotować własną wersję. Poniżej mam dla Was przepis na przepyszny placek na kruchym cieście, nadziewany szpinakiem i serem camambert . Zasmakuje Wam :) Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze części 1 jajko 1/3 łyżeczki soli nadzienie(...)sera żółtego 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli Sposób przygotowania Przesianą mąkę wymieszać z masłem, jajkiem i solą. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut. Na rozgrzanej patelni rozmrozić szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę wymieszać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Marchewkę

Pink Envelope
Ciasto francuskie ze szpinakiem i ricottą 166

Bardzo lubię ciasto francuskie, bo można z niego  wyczarować przeróżne pyszności.  Świetnie smakuja na słodko jak i wytrawnie.  Dziś zapraszam na ciasto francuskie ze  szpinakiem i ricottą. Składniki: 1 ciasto francuskie 300 g mrożonego szpinaku 150 g sera ricotty 2-3 ząbki czosnku masło gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo jajko Wykonanie: Szpinak podsmażyć na maśle

magiczna kuchnia Kasi
Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem 140

Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem – czyli pyszny i syty obiad :) Tym razem kurczaka nadziałam farszem ze szpinaku i suszonych pomidorów. Wedle uznania suszone pomidory można np. zamienić na ser feta. Pierś z kurc The post Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pizza ze Szpinakiem i Suszonymi Pomidorami 245

tradycyjnej pizzy. Połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami i puszystym, przepysznym ciastem pizzowym to idealna kombinacja smaków, którą z pewnością warto wypróbować w naszych domach.  Pizza ze Szpinakiem i Suszonymi Pomidorami - Składniki: Ciasto: (na ok. 3 spody) 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli duża(...)szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli, pieprzu oraz tartym serem. Następnie kładziemy cienko pokrojone pieczarki, "kleksami" wykładamy szpinak i po kilka suszonych pomidorów. Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni. Wato przeczytać => Najlepsze Ciasto na Pizzę Moje posty

Słodka Strona
Tarta z ciasta francuskiego na zielono 218

kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem cayenne, solą, kurkumą i curry. Podsmażamy na patelni. 3. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy chwilę szpinak. 4. Ciasto rozkładamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta. Wylewamy przygotowany wcześniej sos na ciasto, a następnie układamy pokrojoną w plasterki cukinię i kurczaka. Tak przygotowaną tartę wkładamy(...)piekarnika nagrzanego do 180st na 15min. Po tym czasie wyjmujemy ją, umieszczamy na niej pozostałe składniki – groszek, szpinak i ser. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15min. 5. Przed wyjęciem z piekarnika upewniamy się, że ciasto ładnie się zarumieniło, jeżeli nie to zostawiamy jeszcze na chwilę. Smacznego ! CZY WIESZ, ŻE? Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych

Podwójnaporcja
Szpinakowe babeczki bezglutenowe z boczkiem i pomidorkami 94

Bezglutenowe, zielone i wytrawne babeczki świetnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska, drugie śniadanie lub kolacja. Możemy również zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą w

Tajemnice Smaku