ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:17/245)

ZIELONE CIASTO Z RUKOLĄ I KREMEM FIOŁKOWO-JAGODOWYM 182

Ciasto ze szpinakiem zna już każdy. Nie dziwi już moich znajomych jak na stół stawiam ciasto w kolorze zielonym. Postanowiłam więc ostatnio, że przygotuje ciasto z rukoli z masą z cukru fiołkowego domowej roboty. Ciasto wyszło delikatne, miękkie i wilgotne a masa kwiatowa nadaje wyjątkowego charakteru ciastu. Bazą ciasta są zielone blaty. Masę maślano-budyniową przygotowałam na Palma firmy Bielmar(...)słodka i idealnie komponuje się z zielonym rukolowym ciastem. Trzeba pamiętać, że rukola jest bardziej intensywna w smaku niż szpinak dlatego należy dodać go zdecydowanie mniej niż szpinaku. Rukola sprawia, że ciasto jest wilgotne. Lubię przygotowywać to ciasto ponieważ zaskakuje smakiem i udowadnia, że zaskakujące połączenia są smaczne. To ciasto przypomina mi letnie spotkania z przyjaciółmi za miastem. Czas kiedy

Kuchnia w oparach
Halloweenowy biszkopt 135

Polsce. Chciałam by prócz przebrań i zbierania cukierków miały „coś” specjalnie dla nich z okazji Halloween. Jak sama nazwa wskazuje – głównym składnikiem ciasta jest biszkopt, a dzięki dodaniu szpinaku, kakaa powstał Halloweenowy biszkopt. Składniki na: Halloweenowy biszkopt […] The post Halloweenowy biszkopt appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem smażone na oleju rzepakowym 237

Pisałam że będzie szpinakowo i jest. Dziś pyszne zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku nadziane wiosennym twarożkiem z rzodkiewką i kwiatami szczypiorku. składniki: ciasto 100 g świeżego szpinaku 3 pełniutkie szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody może być gazowana 1 duża szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego olej rzepakowy(...)smażenia farsz 800 g twarożku użyłam kanapkowo-sernikowego Wieluń 200 g rzodkiewek 7-10 kwiatków szczypiorku sól ziołowa Kamis do smaku jogurt naturalny 2-3 łyżki Przygotować ciasto naleśnikowe. Szpinak wrzucić do rozdrabniacza i dodać pół szklanki wody, zmiksować. Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Leśny mech 141

ujrzałam. I od razu postanowiłam, że na pewno zagości również w moim domu. Ta chwila właśnie nadeszła i jest! Wspaniałe, wilgotne, delikatne i niezapomniane w smaku, cudowne połączenie szpinaku i ciasta. Oryginalny przepis zawiera jeszcze owoc granatu,  ale z braku tegoż owocu u mnie z rodzynkami i M&M's do kontrastu. Przepis znaleziony na blogu o nazwie(...)Przyjemność z pieczenia . Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 3 jajka 1 1/3 szklanki cukru 1 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenie Masa: 330 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzątku rodzynki m&m's w kolorze czerwonym Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę

Ciasteczkowy Potwór
Tarta ze szpinakiem i szynką 154

ciasto 1 szkl mąki pszennej, 0.5 szkl mąki graham 125 g masła 2 żółtka szczypta soli szczypta sody nadzienie 1 op szpinaku świeżego 200 g 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz 100 g szynki tłuszcz do smażenia serowa polewa 120 g twarogu pół szkl mleka 2 białka garść tartego żółtego sera sól pieprz 1 kulka mozzarelli Ciasto zagniatamy(...)smażymy ok 5 min , doprawiamy do smaku. Do kubka blendera wkładamy składniki na polewę serową i blendujemy przez ok 10-15 sekund. Ciasto podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min. Wyjmujemy i wykładamy równomiernie szpinak z szynką , polewamy polewą serową i układamy cienkie plasterki mozzarelli. Zapiekamy

Gotowanie jest łatwe
Pierożki ze szpinakiem 180

francuskie jest taki wspaniałym wynalazkiem, że chyba każdy go używa w swojej kuchni :) Od wczoraj zostało mi trochę farszu szpinakowego, więc postanowiłam zrobić na szybko, pyszne pierożki ze szpinakiem :) Składniki: 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich.   Przygotowanie:        Na patelni(...)rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka (parzystą liczbę). Na połowę kółek nakładamy łyżeczką farsz szpinakowym, przykrywamy drugim kółeczkiem (tym bez farszu) i widelcem zlepiamy brzegi. Pierożki smarujemy żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy

Aga w kuchni
Ciasto Zielona Wyspa 607

wyspa to pyszne ciasto będące połączeniem biszkoptu szpinakowego, masy śmietanowej z mascarpone oraz bananów i galaretki. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować, ponieważ jest przepyszne.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g rozdrobionego szpinaku, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 5 łyżek serka mascarpone, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo(...)Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rozdrobniony szpinak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam

Tradycyjna kuchnia Kasi
pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą... 165

sztuk, olej rzepakowy 3 łyżki, szpinak świeży 2 pęczki, kucharek 2 łyżeczki, sos pomidorowy 3/4 szklanki, oregano 1 łyżka, mozzarella w kulce 1 sztuka do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wlać ciepłą wodę i rozmieszać, następnie wsypać mąkę pszenną typ 500, mąkę żytnią typ 2000, sól, olej i hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto posypać mąką pszenną, przykryć(...)posmarować ostrym sosem pomidorowym, posypać oregano na oleju zeszklić pokrojoną porę, czosnek, dodać drobno pokrojony, opłukany szpinak, kucharka i podsmażać mieszając do odparowania wody, wystudzony szpinak rozsmarować na cieście na szpinaku poukładać pokrojone pomidory, mozzarellę piec w 200 C około 35-40 minut na 2 poziomie, grzanie góra/dół pizzę kroić lekko przestudzoną, jest chrupiąca, smaczna, syta..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada biszkoptowa ze szpinakiem 158

mrożonego szpinaku lub 1 kg świeżego. Mrożony szpinak - rozmrozić, gotować ok 10 , doprawić sol pieprzem, ząbkiem czosnku. Świeży- zagotować wodę, na osolony wrzątek wrzucić umyte listki szpinaku. Gotować ok 5-10 min. Doprawić . CIASTO: 0,5 kg mąki 1 szkl mleka 3 jaja 2 łyżki cukru 10 dag masła 3 dag drożdży sól Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku(...)utrzeć z solą, dodać do mąki, wlać wyrośnięte drożdże, na końcu rozpuszczone masło. Całość wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość , rozwałkować na prostokąt, na cieście rozsmarować szpinak i zwinąć roladę. Całość posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem. Odstawić na 15 min . Piekarnik nagrzać do 200 st C, piec

Z Marcepanem
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta 141

takie fajne małe poduszeczki ze szpinakiem. Jak się chwilę później okazało były niesamowite! A jeszcze szybciej przekonałem się o niesamowitości rogali - ale o tym niedługo. Teraz szpinakowe poduszeczki: ciasto francuskie szpinak czosnek ser feta pieprz Szpinak dusimy z czosnkiem i pieprzem. I czekamy aż wystygnie. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na 8 części. Na połowę każdego małego prostokąta(...)nakładamy szpinak, na niego pokruszony ser feta, zakrywamy drugą połową ciasta i krawędzie zagniatamy widelcem. Tak żeby taka poduszeczka właśnie wyszła. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :) A w następnym wpisie rogale z ciasta francuskiego. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
FRANCUSKI ŁOSOŚ 149

składniki: filet świeżego łososia porcja gotowego ciasta francuskiego(kupuję w lidlu) świeży szpinak 2 łyżki masła 1 jajo sól i pieprz Łososia(...)umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą i pieprzem. Szpinak umyć ,osuszyć i podsmażyć na maśle. Na cieście francuskim położyć połowę szpinaku, filet łososia i przykryć go resztą szpinak u . Zawinąć ciasto i pos marować  wierzch rozmąconym jajkiem

Cytryna&Co.
Wegańskie odjazdy :)) ZIELONE BABECZKI... 273

dzióbkiem". Cukru można dać mniej ale nie polecam nie dawać wcale - zrobiłam tak raz i ciacho było zdecydowanie zbyt wytrawne... (Sorry Andżelika ;)) Najważniejsza sprawa - w tym cieście w ogóle nie czuć szpinaku , nic a nic! Jeśli ktoś o nim nie wie, to nie wie, zagadkowy jest tylko kolor(...)przecudny, świeży, zielony, wiosenny, no po prostu piękny! W stosunku do oryginału zmiana polega na użyciu szpinaku świeżego zamiast mrożonego - i stąd właśnie taki a nie inny kolor ciasta. Ze szpinaku mrożonego kolor będzie bardzo ciemny zielony i już ewidentnie widać, że to szpinak. Nie robiłam, widać to po zdjęciach. Polecam Wam ten przepis gorąco i od razu spisujcie, żeby

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sernik na jogurtach greckich z mango i melisą 157

Dziś piekłam na zamówienie :) Padały propozycje sernika, ciasta tureckiego ze szpinakiem, jakiegoś mokrego ciasta. W końcu stanęło na tym, że ma być niespodzianka. Postanowiłam wszystko połączyć i wyszło mokre ciasto na jogurtach, a zamiast szpinaku użyłam melisy cytrynowej, ale w zdecydowanie mniejszej ilości ;) Klasyczny sernik na jogurtach greckich piekłam na Wielkanoc. Dziś zrobiłam z dodatkami i ze spodem z biszkoptów(...)masy jogurtowej i dobrze mieszać. Przelać masę na biszkopty. Na wierzchu ułożyć liście melisy cytrynowej. Piec sernik ok. godziny w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C. Delikatnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto leśny mech w wersji fit 163

wierzch ciastae pestkami granata, albo innymi czerwonymi owocami.  Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzone w lodówce. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto: 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego(...)szklanka erytrytolu 3 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 puszki gęstego mleka kokosowego (śmietanki kokosowej) 5 łyżek eytrytolu lub ksylitolu* Wykonanie: Ciasto: Rozmrozić szpinak, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak umyć, dokładnie odsączyć i również zblendować. Piekarnik nagrzać do 180 ºC . Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą

Healthy food explorer