ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:163/245)

Boxty - irlandzkie placki ziemniaczane 166

zeszłym roku było irlandzkie ciasto na piwie Guinness - klik tutaj ). Dziś w roli głównej Boxty, czyli placki ziemniaczane po irlandzku, które od naszych różnią się głównie tym, że ciasto jest mieszanką ziemniaków surowych i gotowanych. Do tego mąka, mleko bądź maślanka, soda oczyszczona i właściwie koniec. Są pyszne! Puszyste i mięciutkie (powiedziałabym nawet, że lekko kremowe od ziemniaczanego puree(...)irlandczyka Donala Skehana, dodałam do placków posiekaną dymkę, wprowadzając tym samym klimat młodej wiosny i moc aromatu :) Od siebie dodałam jeszcze jeden odcień zieleni w postaci podsmażonego z cebulką szpinaku i chrupiącą surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty, której połówka smuciła się w lodówce. Zwieńczeniem całości niech będzie tradycyjny kleks dobrej śmietany i rzut świeżego, pachnącego szczypioru ♥ Chodźcie wszyscy zieloni

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Leśny mech w słoiku 249

Tym wpisem chciałybym Was zachęcić do zabawy i eksperymentów z ciastem. Z poprzedniego przepisu na “LEŚNY MECH” zostało mi trochę zielonej kruszonki, dorobiłam krem

Tajemnice Smaku
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 845

sitku. Następnie do kielicha blendera lub miski wrzucić szpinak, żółtka, sok z cytryny, 1 przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i przyprawy. Całość dokładnie zblendować. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać masę szpinakową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Kiedyś dodawałam do ciasta odrobiny (1-2 łyżek) mąki kokosowej, ale odkąd raz o niej

Ola la LCHF
Restaurant Week - Powidok - Restauracja autorska 167

tekstura mięsa i udane połączenie dodatków, pasował tu i szpinak i boczniak. Forma podania ziemniaka w chrupiącej kuleczce z dodatkiem gorczycy zaskakująca i zachwycająca! Taki prosty, ale chrupiący dodatek kojarzył mi się nieco z daniami fast foodowymi, ale jego poziom był o klasę wyższy. Deser: 👉 Banan / czekolada 70 % / orzech / ciasto kruche To, że jestem ogromną fanką słodkości na pewno już

Cooking Monster
Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz 234

szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki  1/2 cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej

Kuchnia Ellie
smoothie szpinakowe z imbirem 224

składniki: 40 g świeżych, młodych liści szpinaku 2 duże kiwi 2 cm imbiru 1 łyżeczka miodu 70 g kostek lodu 120 g wody wykonanie: Szpinak płuczemy

Domowy Smak Jedzenia
Wiosenne wrapy (wersja light) 216

łyżeczki masła Dodatki: liście ulubionych rodzajów sałat liście szpinaku cebula papryka groszek pomidor ogórek seler naciowy brzoskwinia szynka szwardzwaldzka Sos:   Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki.   Przepis na sosy znajdziesz tutaj! Wszystkie składniki wrapów mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na trochę (około 20 minut) by „odpoczęło”. Warzywa

Kolizje Smaków
65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy! 241

Też tak macie? Duży przypływ energii, dobry nastrój i chęć do działania? Jeśli tak to mamy równie podobnie. Dzisiaj znajdziecie u nas propozycję na obiad, szczególnie dla fanów delikatnego ciasta pierogowego jak  i pierogów w rzeczy samej. Tym razem pierogi napełniłyśmy farszem na bazie pokrzyw. Inspiracja narodziła się podczas lektury nowego wydania "Filiżanki smaków" i artykułu o mniej znanych(...)przygoda zaczęła się od tego, iż tata przywiózł mi calusieńki worek liści pokrzyw i postanowiłam ją wypróbować na pierogach.. Sporządzając do nich farsz spodziewałam się czegoś w rodzaju szpinaku bądź lebiodki (komosy białej, której smak poznałam równie niedawno), ale okazał się on zupełnie inny, delikatniejszy i bez ciężkiego posmaku.. Pokrzywę połączyłam z czosnkiem, kozim serem sałatkowym, twarogiem

Symfonia Smaków
Filet z łososia na szpinaku w kremowym sosie 197

 Jak dobrze wiecie pochodzę z Warmii i tam się urodziłem. Dlatego ryby od zawsze były w mojej diecie i do dziś je uwielbiam. Jedną z

kulinarnyJa
Koktajl szpinakowy z ananasem i kiwi 248

W Nowym Roku zaserwuję Wam trochę zdrowia, postaram się wrzucać więcej wartościowych przepisów. Nie tylko na przekąski ale i na obiad. Będziemy lepiej jeść

Niezły Młynek
Tagliatelle szpinakowe z kurczakiem i prażonymi migdałami w kremowym sosie 284

Dziś odrobina rozpusty. Coś dla miłośników makaronów w kremowym sosie. Włoskie tagliatelle z kurczakiem i prażonymi migdałami to proste i szybkie w wykonaniu danie. Możecie

kulinarnyJa
Domowy hamburger 187

łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny sól, pieprz 1 jajko olej do smażenia pozostałe 2 pomidory 2 ogórki korniszony 1 ogórek zielony mały 1 cebula czerwona szpinak baby sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz 2 ząbki czosnku 8 plastrów sera żółtego Do miski przekładam drożdże dodaję dwie łyżki mąki, cukier, mleka tyle żeby zaczyn(...)miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut, aż zaczyn będzie pracował, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, resztę mleka, jajko i wyrabiam mikserem ciasto. Na końcu dodaję masło roztopione zimne i dalej wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam, formuję wałek

wesoła kuchnia
Ciasto z gruszkami 695

ciasto z gruszkami to świetny pomysł na deser. Ciasto szykowane na oleju jest proste do upieczenia i dłużej zachowuje świeżość, a gruszki z cynamonem i imbirem smakują i pachną cudownie.  Jeśli masz więcej gruszek, to polecam Ci zrobić placki jogurtowe z gruszkami lub coś zupełnie innego.. Sałatka ze szpinakiem i gruszką to pyszny pomysł na ciekawą i zdrową

AniaGotuje.pl
PIEROGI RUSKIE!! 172

pierogi, pierogi - barrrrdzo lubię! Ruskie, z mięsem, grzybami, kapustą, szpinakiem czy owocami. Pychota. Szaro-buro za oknem więc postanowiłam umilić sobie popołudnie smakiem - ruskich tym razem. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że nie znoszę samej czynności lepienia. Krasnoludki tego za mnie nie zrobią - a szkoda ;P, mam ciasto, mam farsz - jestem w połowie drogi. Do dzieła!! ;) Ułatwiając sobie

BezglutenowaIzabela
Tarta pomidorowa z klopsikami 249

możemy robić na słono. Bardzo popularne są te ze szpinakiem, boczkiem, grzybami. Tarty są niezwykle praktyczne, gdyż można je serwować jako danie główne, przystawkę bądź przekąskę. Można je jeść i na ciepło i na zimno. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na pyszną tartę z klopsikami. Przepis zarówno na ciasto jak i na klopskimi znajdziecie poniżej. Tarta ta jest

mecooks

Proponowane wyszukiwania