Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czarny Mięso: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki ostrej musztardy czosnek granulowany pieprz 1-2 łyżki oleju Dodatki: 6-7 plasterków żółtego sera kilka małych pomidorków młode liście szpinaku (lub innej małej sałaty) 2-3 małe ogórki kiszone Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy Rozpoczynamy od przygotowania bułeczek. Na początku drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie(...)Dodajemy do nich dwie łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy roztopione masło, jajko, sól i rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy stopniowo dodając resztę ciepłego mleka, powinno ono mieć gładką konsystencję (ja użyłam do tego robota i wyrabiałam ciasto około 5 minut). Gotowe przekładamy do miski, oprószamy mąką, przykrywamy
PatiGotujeNie lubiany w dzieciństwie, kojarzony tylko i wyłącznie z lekiem na anemię szpinak wraca do łask niczym bumerang. Obecnie świeże liście szpinaku są dostępne w wielu
Kuchnia PROzdrowotnaWspaniałe danie jarskie, nadaje się na obiad, jak również na ciepłą kolację Składniki: 1 opakowanie makaronu świderek 400 g szpinaku mrożonego 1 serek topiony
kgwjanczewołyżeczki soli pieprz 1 jajko 15 dkg mąki + 4 łyżki mąki do podsypania 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżka oliwy Szpinak: 20 dkg szpinaku mrożonego 2 łyżki masła bez laktozy (bądź zwykłego jeśli nie mamy nietolerancji) 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku szczypta białego pieprzu 3 łyżki orzeszków piniowych 1/4 łyżeczki soli Gotujemy ziemniaki w lekko(...)studzimy po czym przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy pieprz czarny, kumin, chili, 1/2 łyżeczkę soli, mąke oraz jako. Całość dokładnie wyrabiamy. Po wyrobieniu ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy dwa wałki o grubości trzech centymetrów każdy. Nożem kroimy koptka o szerokości jednego centymetra. Każde kopytko rolujemy delikatnie w dłoniach. W garnku nastawiamy wodę
mecookszawijane bułeczki drożdżowe to właściwie połączenie pizzy z muffinkami. Drożdżowe ciasto posmarowane koncentratem, posypane fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami oraz oregano, zawinięte w rulon, pocięte na kawałki i upieczone w formie na muffinki. Oczywiście można by było z tych proporcji zrobić jedną dużą pizzę ale takie bułeczki- muffinki lepiej się transportują i przechwytują więc są idealne do wzięcia gdzieś(...)szpinak- więc mam nadzieję ogródek mnie natchnie do gotowania i ekseprymentowania. Przepis ten wymyśliłam na konkurs Apetiny i przyniósł mi szczęście a konkretnie drugą nagrodę, więc jest to dla mnie szczęśliwy przepis. Mam nadzieję, że Wam posmakuje. Uwaga- w przepisie jest czas przygotowania 30 minut ale to jest czynny czas. Jak chcecie oszacować całość to trzeba doliczyć czas wyrastania ciasta
Cooking for Emilytego zrobię obiad, poza tym w weekend zawsze jest jakieś ciasto i ciasteczka. Przewrotnie moje curry nie zawiera curry, bo dodałam kurkumę do ryżu, w tym daniu sos jest delikatny, słodkawy i kremowy a ryż pikantny. Składniki na 4 porcje: 1 kg marchwi 1 cebula 100 g świeżego szpinaku 1 cukinia łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka cukru trzcinowego łyżeczka soli puszka
greenscarfsztywną pianę, następnie na małych obrotach dodawać pojedynczo żółtka. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać całość do masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórkę z cytryny razem
Swojskie jedzonkoparmeńska, parmezan, świeża bazylia, sól, pieprz dodatkowo : śmietanka kremówka, ew. szpinak, cukinia, mięta, czosnek czy bazyliowe pesto Ziemniaki oczyścić pod bieżącą wodą i włożyć w łupinkach do garnka - ugotować. Jeszcze mocno ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę, dodać żółtko, sól oraz mąkę i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na blat i podsypując delikatnie mąką zrobić
Plate of Joyprzepadamy za tym typem sera) sól, pieprz, masło, tarty parmezan Szpinak udusić na masełku, doprawić czosnkiem, solę i pieprzem. Po ostudzeniu dodać rozdrobnione serki. Farsz pozostawić w lodówce na 20 minut, by doszedł :D Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody
MarciochaKucharzymuszkatołowej pieprz Suche składniki mieszamy razem w misce. Do rozmrożonego szpinaku (lub przesmażonego jeśli decydujemy się na świeży) dodajemy mleko, olej, jajko i przeciśnięty ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Orzeszki kroimy na drobniejsze kawałki. Łączymy suche i mokre składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone orzeszki i mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierkami na muffinki (można zrobić je samemu
CiastkozercyWróciłam do domu, zagniotłam ciasto, pozwoliłam mu urosnąć, uformowałam bułki - i już, gotowe. Wyszły pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie, zniewalająco pachnące cebulką. Cudnie przypieczone, idealnie nadawały się do piętrowych kanapek. Moje bułki w zasadzie są bułami - jedna starcza za śniadanie lub obiad czy też kolację. Odpowiednio nafaszerowana dodatkami - pomidorkiem, ogórkiem, świeżymi liśćmi szpinaku i remoladą (tak, zaczęłam(...)soli 20 g ziaren dyni Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać mleko, połączyć składniki. Dodać masło, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Dymkę pokroić razem ze szczypiorem, dodać do ciasto. Wyrobić, żeby równomiernie rozprowadzić cebulę w cieście. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzepatelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy do niej pokrojona w drobna kostkę cebulkę. Ścieramy czosnek i dodajemy do cebuli. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy zblanszowane i posiekane liście szpinaku. Mieszamy, chwilę dusimy pod przykryciem a następnie dodajemy serek mascarpone i znów całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem po czym odstawimy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko(...)ciasto wówczas nie lepi się do rąk. Pyzy delikatnie wyjmujemy z wody i układamy na talerzu. Dekorujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami i podsmażoną na oliwie cebulką. Pyzy te stanowią doskonałą alternatywę dla pyz ziemniaczanych warto wprowadzić je do swojego jadłospisu z uwagi na zastosowaną kaszę jaglaną i jej niski indeks glikemiczny. Polecam. Smacznego. Artykuł Pyzy z kaszy jaglanej ze szpinakiem pochodzi
Markowy smakpatelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy do niej pokrojona w drobna kostkę cebulkę. Ścieramy czosnek i dodajemy do cebuli. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy zblanszowane i posiekane liście szpinaku. Mieszamy, chwilę dusimy pod przykryciem a następnie dodajemy serek mascarpone i znów całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem po czym odstawimy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko(...)ciasto wówczas nie lepi się do rąk. Pyzy delikatnie wyjmujemy z wody i układamy na talerzu. Dekorujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami i podsmażoną na oliwie cebulką. Pyzy te stanowią doskonałą alternatywę dla pyz ziemniaczanych warto wprowadzić je do swojego jadłospisu z uwagi na zastosowaną kaszę jaglaną i jej niski indeks glikemiczny. Polecam. Smacznego. Artykuł Pyzy z kaszy jaglanej ze szpinakiem pochodzi
Markowy smakskładniki: (2 porcje) 500 g arbuza, bez skórki 100 g sera feta ok.14 szt. czarnych oliwek 2 garście świeżych liści szpinaku wykonanie: Arbuza i ser feta
Domowy Smak Jedzenia