ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:157/245)

Pizza z cukinią 198

oliwę. Wyrabiamy ciasto dodaj równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami na kształt prostokąta. Przygotowujemy sos.  Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy wystarczy przelać je do garnka )  dodajemy czosnek, odrobinę(...)garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Szpinak płukamy, skrapiamy cytryną i smażymy na oleju aż liście zwiędną. Cukinię myjemy, kroimy na cienkie paski i grillujemy z obustronnie. Pizzę smarujemy sosem, układamy cukinię, suszone pomidory oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut.  Ciasto powinno być lekko zarumienione. Dekorujemy

I LOVE LIFE
Lekcja języka duńskiego dla początkujących. I wiosenna tarta 135

szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka ricotta 2 jajka sól pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 100 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka pesto dodatkowo: 10 g płatków orzechów laskowych Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować(...)godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim formę, formując przy tym brzeg. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. przez kolejne 10 minut. Przestudzić. Na maśle podsmażyć szpinak z czosnkiem, odparować wodę, ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
zupa krem szpinakowy z grzankami 141

składniki: 300 g świeżych liści szpinaku 1000 ml wody (lub 500 ml wody + 500 ml bulionu) 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1-2 łyżki mąki

Domowy Smak Jedzenia
zupa szpinakowa z fetą 130

składniki: 600 g liści szpinaku 1000 ml bulionu 100 g sera feta 100 g śmietany kremówki 1-2 ząbki czosnku 3 dymki 1 łyżeczka mąki 2

Domowy Smak Jedzenia
Placki ziemniaczane (z pomidorami/szpinakiem) babci Zosi - SyS 143

pomidorami: 100g/ 315 kcal, tłuszcz – 0,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,1g, węglowodany – 71,2g w tym cukry – 2g, białko – 6,2g, sól – 1,2g Ze szpinakiem: 100g/ 331 kcal, tłuszcz – 0,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – <0,1g, węglowodany – 73,4g w tym cukry – 2,8g, białko – 7,2g, sól – 1,3g Informacje dodatkowe(...)kliknij aby powiększyć Nasza opinia Wygląd: Kartoniki mają swój typowy kształt jak u SySów bywa :P Wewnątrz znajdują się dwa woreczki z gotową mieszanką. Jest to wygodne, ponieważ ciasto można rozrobić w dwóch pojemnikach i wrzucić różne dodatki lub po prostu jedną torebkę zostawić na później. Smak: Przede wszystkim musimy zaznaczyć, że placki ziemniaczane jadłyśmy ostatni raz gdy miałyśmy

Candy Pandas
pyszne naleśniki z warzywami, szpinakiem... 167

mały, liście szpinaku 1 pęczek, warzywa mrożone 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko, olej i wodę, dobrze zmiksować - sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc

W Mojej Kuchni Lubię
Soczysty vege burger z halloumi na przedwiośnie i domowe bułki 124

halloumi 1 słoiczek zielonego pesto kiełki rzodkiewki biała część dymki świeży szpinak baby Sposób przyrządzenia: Bułki: 1. Drożdże i cukier rozpuść w letnim mleku - odstaw mieszaninę na 10min. 2. Do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę, sól i żółtka - zagnieć na jednolitą masę. 3. Rozpuść masło, dodaj do ciasta i ponownie zagnieć na jednolitą masę. 4. Przełóż ciasto do wysokiej miski, przykryj(...)ściereczką i odstaw na 40 min do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć, podziel na 10 równych części i z każdej uformuj kulkę. 6. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj je białkiem i posyp sezamem - odstaw do wyrośnięcia na 15min. 7. Piecz w 170*C przez 15-18min. Czosnkowe pieczarki w occie: 1. Pieczarki umyj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Markizy z płatkami owsianymi i marchewką 196

Ciasto na niedzielę  musi być.Tym razem w sumie są to ciasteczka..każdy piecze jakie chce...ja szukałam inspiracji w necie i tak jakoś wpadłam na pomysł -wyzwanie kulinarne..Zobaczymy jak to będzie ,czy się uda..ale mam zamiar pokazać Wam i mojej rodzince też , że warzywa nadają się też do słodkich wypieków..Prawdę mówiąc na blogu jest kilka(...)wpisów  np.ze szpinakiem, kukurydzą, cukinią, ziemniakami, rabarbarem...ale jest jeszcze kilka warzyw , których do tej pory nie wykorzystałam do słodkich wypieków..Zaplanowałam taki jakby maraton słodkich wypieków z dodatkiem warzyw i postaram się przez tydzień [ chociaż nie wiem, czy mi się uda] coś upichić ..Na początek marchewka..pyszna do schrupania ,ale także w cieście lub ciasteczkach..ja upiekłam ciasteczka

Moje domowe kucharzenie
Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem 249

cytryny ok. 200 g wędzonego łososia (u mnie z koperkiem) sól, świeżo mielony pieprz Naleśniki: Szpinak rozdrabniamy za pomocą blendera wraz z mlekiem (najlepiej użyć ręcznego blendera). Dodajemy jajka, mąkę, olej, szczyptę soli i blendujemy ponownie. Odstawiamy masę na ok. 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie dodajemy wodę gazowaną, mieszamy łyżką i smażymy naleśniki na lekko posmarowanej olejem

Poezja smaku
Klasyczne, cienkie naleśniki 191

pękają przy zwijaniu w krokiety.  Ten przepis wykorzystujemy zawsze gdy robimy naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem, dżemem lub właśnie klasyczne krokiety. Naleśniki są również dobre na drugi dzień - nie wysychają i nie twardnieją. Wystarczy je jedynie przykryć i wstawić do lodówki. Powstałe ciasto jest dość rzadkie, jednak kiedy odstoi gęstnieje. Dlatego, gdy chcemy je zagęszczać lub rozrzedzać należy

Kuchnia od dwojga
Łosoś w cieście francuskim 130

minut. W tym czasie nagrzać piekarnik (u mnie góra-dół) do 200 stopni. Ciasto francuskie pokroić w prostokąty lub kwadraty. Na każdym ułożyć rybę, zakleić, posmarować żółtkiem. Piec ok 20-25 minut do zarumienienia. Podawać z rukolą, mieszanką sałat lub świeżym szpinakiem. Pysznie komponują się też z frytkami. Smacznego

Trufelkowo
Naleśniki kukurydziano-tapiokowe ze szpinakiem, fetą i jajkiem 136

olejem patelnię wylewać porcje ciasta, dokładnie rozprowadzając je na dnie. Jest to bardzo łatwe, ponieważ ciasto jest wyjątkowo rzadkie. Kiedy brzeg zaczyna się wywijać, odwracać naleśniki na drugą stronę i krótko dosmażać. Usmażone układać jeden na drugim na płaskim talerzu. FARSZ: 20 dag szpinaku baby 2 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego ( promocja klik  i klik ) 15 dag sera typu

Kuchenne zapiski Edyty
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym i kremowym serkiem 300

Jajka podziel na białka i żółtka. Z białek ubij pianę. Dodaj żółtka do szpinaku, następnie pianę i mąkę (nie jest konieczna). Wylej powstałą masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 min. w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu ciasta szpinakowego posmarój je serkiem śmietankowym wymieszanym z czosnkiem (lub serkiem ziołowym). Następnie rozłóż plastry wędzonego łososia. Całość zwiń

Smiling Shrimp
Ziemniaczane kluski ze szpinakiem 119

masła Dodatkowo: boczek, cebula Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Szpinak podsmażamy na patelni na łyżeczce masła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy od momentu

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania