się skurczyć. Do malaksera wrzucamy szpinak, dodajemy żółtka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do reszty i mieszamy. Na dużą blaszce z piekarnika dajemy papier do pieczenia, przekładamy na niego masę szpinakową i równomiernie rozkładamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 20 minut. Ciasto ma się nam troszkę zarumienić
kruche babeczkisprawdza się w naleśnikowym cieście i wypiekach niż mąka żytnia a ma podobny indeks g. Udało mi się jeszcze dopracować szpinakowy farsz wzbogacając jego wartości odżywcze :) Składniki: naleśniki (proporcję ustalam "na oko" żeby uzyskać dość rzadką konsystencję) mąka orkiszowa jajka (jeśli chcecie więcej naleśników to 2 sztuki) woda mineralna sól Farsz: 450g mrożonego szpinaku 100g serka kanapkowego z Lidla
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmusieli czekać na rozmrażanie się szpinaku. Masę ziemniaczano - szpiakową przekładamy do miski, wygładzamy powierzchnię, dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedna z nich (ale nie wyrzucamy, stanowi część masy z której robimy kluseczki) i w miejsce wyjętej masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i 1 jajko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy ciasto na prószoną mąką stolnicę
MamaOskarkaDzisiaj chciałbym zaprosić Was na wpis nieco bardziej techniczny. W ostatnich tygodniach publikowałem na blogu przepisy przygotowane z użyciem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Jeśli
Pogotujmy.plPlacki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem
Korniszonkikaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek. Przygotowanie: Naleśniki (z tej porcji wychodzi ok. 6 szt.): Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody(...)odlewamy wodę i przepłukujemy ją. Kaszę wsypujemy do blendera, zalewamy ją wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron
Moniki SmakołykiO cennych właściwościach szpinaku i dobrym wpływie na nasze zdrowie chyba nie trzeba nikomu przypominać. 🙂 W chwili obecnej szpinak świeży możemy kupić przez cały rok, jednak
PysiaGotuje.plgarście młodego szpinaku – umytego garść zielonej fasolki szparagowej – umytej i z obciętymi końcami marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paski mała cukinia pokrojona obieraczką do warzyw w paski parmezan pokrojony obieraczką do warzyw w paski – kilka pasków do dekoracji Pełny przepis na makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto 10. Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem
Ugotowane pozamiatanemąką i szczypta soli. Ciasto powinno być takiej konsystencji, aby nabrane na łyżkę i wlewane z powrotem do garnka, lało się gęstym, ciągłym strumieniem. Gdy naleśniki stygną, przygotowujemy składniki, które chcemy zawinąć. Tym razem użyłam: serka feta serka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty z czarnych oliwek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej szpinaku szynki szczypiorku chorizo cienkich plastrów
Pichceniomaniapierogi z pysznym farszem. Ciasto : 350 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania ok. 3/4 szk gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju rzepakowego Farsz : 300 g dowolnego gotowanego mięsa wieprzowego ( ja użyłam karkówki z marynaty musztardowej ) podsmażonego z cebulą 150 g pieczarek 1 mała cebula 10 cm kawałek pora 1 solidna garść szpinaku 2 łyżki masła lub oleju
Ewa w kuchniszybki pomysł - ciasto francuskie dzieli na małe kwadraty, smaruje jajkiem i posypuje cukrem. Piecze kilka minut w nagrzanym piekarniku i ma szybkie słodkie ciasteczka, którymi zajada się cała rodzinka. Nieco bardziej czasochłonne propozycje, prezentujące się ciekawie wizualnie i smakowo stanowią warkocze z filetem z kurczaka i duszonymi pieczarkami jak również łosoś ze szpinakiem i fetą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaUszka są podstawą czerwonego barszczu, który stanowi jedną z 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. Mamy całą gamę farszy, którymi możemy nadziać uszka – od kapusty z grzybami
PysiaGotuje.plfaszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pasztet mięsny ze śliwkami Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem Pasztet mięsny z żurawiną Terrina z wątróbką cielęcą po wenecku Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna(...)rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami Szparagowa misa rozmaitości Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka
Kulinarne przygody GatityPrzygotowanie: 15 minut Pieczenie: 30 minut Liczba porcji : 2 Napełnianie cannelloni farszem jest zadaniem kłopotliwym i trudnym. Kiedy podgotujesz makaron, żeby po zapieczeniu był mięciutki, zawsze ryzykujesz, że delikatne ciasto będzie się rwało w trakcie faszerowania. Nie dogotujesz to wtedy bierzesz ryzyko, że makaron będzie twardawy. Sprawę ułatwia zastosowanie szprycy, ale to już zadanie z pogranicza cukiernictwa. Problem można rozwiązać(...)spróbujcie! Składniki: 200 g ricotty (standardowe opakowanie) 1 kulka mozzarelli 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki kremowego sera (np. mascarpone) 10 płatów makaronu lasagna 1 duże jajko Duża garść szpinaku 1 ząbek czosnku 1 butelka passaty pomidorowej 1 mała cebula 1 łyżka masła Liść laurowy Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła 2 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzmakaron cannelloni faszerowany serem trochę koszulę z mankietami przypomina:) Dwa są sposoby robienia manicotti: z użyciem gotowego makaronu typu rurki lub z wykorzystaniem robionych w domu naleśników z makaronowego ciasta. Dzisiaj piszemy jak robić zapiekankę z gotowego makaronu. Z naleśników jest nieco prostsza, bo proces faszerowania jest łatwiejszy – po prostu trzeba zawinąć farsz w placki. Nadziewanie rurek wymaga nieco więcej(...)czasu na smażenie. Polecamy Wam i ten przepis i danie, bo jest autentycznie pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach. Przepis wzorowany na Skinnytaste.com Składniki: 250 g ricotty 200 g szpinaku 1 duże jajko Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki parmezanu 100 g mozzarelli 2 szklanki sosu marinara (np. według przepisu, który znajdziesz tutaj ) lub sosu pomidorowego lub passaty 12 makronów rurki
Niedzielny kucharz