paćkę, reszta ciasta wylądowała na patelni i dobrze, że wylądowała! :) Nie powiem ile ich wyszło bo ponad połowa rozpłynęła się wcześniej w garnku :p Składniki (całość około 845 kcal): 250g chudego sera białego 150g kaszy jaglanej firmy Kupiec zmielonej na mąkę (aby pozbyć się goryczki polecam uprażyć ją wcześniej na suchej patelni) 200g świeżego szpinaku jajko sól, pieprz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkrokietów (np. ze szpinakiem i serem ). Polecam! 'naleśniki pełnoziarniste' Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 0,5 szklanki zimnego mleka - 0,5 szklanki zimnej wody - 3 jajka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki
CookYourselfczerwoną fasolą, szpinakiem, a nawet figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową marmoladę. Skorzystałam również z mojego sprawdzonego przepisu na kruche ciasteczka z m&m`sami. I tak powstały moje kruche ciasteczka - kwiatki. Składniki: 250 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Z powstałego
Salonik smakówpotrawę, która zostanie w pamięci na długo. W taki sposób powstały te nietypowe naleśniki, wypełnione wędzonym łososiem i kremowym farszem, bogatym w białko. Dodatkiem jest orzeźwiająca sałatka na bazie szpinaku, ogórka i koperku, która idealnie komponuje się z czarnymi naleśnikami *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Wsyp do miski mąkę, sól, dodaj(...)odstaw na blacie kuchennym na pół godziny. Rozgrzej patelnię teflonową i smaż na niej naleśniki. Powinny wyjść świetnie bez dodawania oleju na patelnię, bo został wcześniej dodany do ciasta. Gdyby jednak przywierały na twojej patelni, możesz wlać na patelnię odrobinę oleju. Składniki 100 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka w rozmiarze L szczypta soli 2 łyżki oleju czarny
Eat me! Fit me!Ci którzy do mnie zaglądają wiedzą, że czasami ciężko jest mi się oprzeć ciężkim potrawom. Kocham pieczywo. Różne jego odmiany. Lubie jak nie jest bardzo skomplikowanie
Polska Zupaproszku do pieczenia -> szczypta soli -> kilka kropli esencji waniliowej Polewa : [Domowa czekolada] - przepis na blogu :) Maliny Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C. W tym czasie myjemy oraz osuszamy szpinak, który następnie przekładamy do misy blendera. Zalewamy oliwą, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy jajka, miód oraz esencję waniliową, ciągle mieszając ze sobą. Następnie wsypujemy mąkę, sól oraz proszek(...)czasu, aż się ze sobą połączą. Wylewamy do formy i pieczemy około 40-45 min. ( do suchego patyka). *opcjonalnie można również dodać 1-2 łyżeczki soku z cytryny. Ostudzone ciasto dekorujemy domową czekoladą oraz malinami. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!roku plony tychże były pokaźne. Składniki : - mąka - drożdże - olej - cebula czerwona - rukola - koncentrat pomidorowy - oregano Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy jednolite ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Formujemy OKRĄGŁY placek. Do koncentratu dodajemy trochę wody oraz oregano i tak przygotowanym sosem smarujemy spód(...)jest dlatego, że jak się go potnie w wycinki to wraz z ziarnami kukurydzy wygląda jak choinka z bombkami. Kryterium zbożowe również spełnione. Składniki: - opakowanie mrożonego szpinaku - 2 szklanki mąki - szklanka wody - puszka kukurydzy - 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wkładamy do tortownicy a ją samą do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Kryzysowa Książka Kucharskaprzeciwnie - jeszcze bardziej doprawioną, niż ja. Ok, teraz naleśniki. Mój podstawowy przepis na wegańskie naleśniki znajdziecie tutaj . Do tego dania użyłam naleśników z mąki pszennej razowej, dlatego do ciasta dodałam zdecydowanie więcej wody. Ile dokładnie? Nie wiem, na oko :) Tak, żeby naleśnik dobrze rozprowadzał się na patelni. Przyznaję się bez bicia, że każdy smażyłam na odrobinie oleju. Wyszły boskie(...)kilka zżarłam od razu, na sucho :D Teraz zaczynamy zmierzać do wyprodukowania tytułowego dania. Każdy naleśnik smarujemy hummusem - gruuuuubo :) Następnie na połowę układamy SUROWY, porządnie umyty wcześniej szpinak (całe liście, tylko łodygi odcięłam). Składamy na pół i ściskamy brzegi jak w pierogach. Mając gotowe 2 sztuki układamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i rumienimy chwileczkę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEalternatywa do ciast ze względu na niedobory składników cukierniczych w wyniku racjonowania. Dość o historii. Nasze crumble z rabarbaru i truskawek możecie przyrządzać w kokilkach (takich jak tutaj), albo w szkle żaroodpornym o pojemności 1-1,2 l – tutaj są do dostania. Bierzemy się zatem do pracy. Z truskawek możecie też wyczarować pyszną sałatkę ze szpinakiem i truskawkami. Spróbujcie
Kuchennyviral.plszpinakiem. Na formie do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy go delikatnie olejem. Wylewamy na formę naszą masę szpinakową i delikatnie za pomocą szpatułki wyrównujemy, aby wszędzie była jednakowej grubości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 C. Uwaga ! nie należy piec dłużej, bo rolada może zacząć się kruszyć przy zwijaniu. Upieczone ciasto szpinakowe
Kuchnia na wzgórzunagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około 12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem. Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem. Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy. Ubiłam i wyszedł pyszny krem. Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód(...)wystarczy już ułożyć nasze kolorowe owoce na kremie. Można posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać. Smacznego! Polecam również przepisy na: tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem
potrawyregionalnewymieszać, jeśli ciasto będzie za gęste dodać wody, jeśli za rzadkie mąki. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Naleśniki są bardzo elastyczne i nie wysychają, dzięki czemu można je przygotować także na później. Doskonale pasuje do nich zarówno farsz słodki (musy owocowe, dżemy, domowa nutella z daktyli), jak i farsze wytrawne (brokuł z fetą, szpinak czy soczewica
Przepysznik - BLW i nie tylko