Sorbet owocowy – deser lodowy praktycznie bez nakładu pracy, bardzo łatwy do przygotowania, wegański, bez laktozy i bez kazeiny, bez tłuszczu, można powiedzieć że sorbet owocowy
Dorota SmakujeJest pyszny, kremowy i wprost nie można mu się oprzeć. Pięknie się prezentuje i szybko się go robi, ale jeszcze szybciej znika. Dzięki
Rozpustne gotowanieDziś płacze niebo. Gniewne, chmurne, niebezpieczniegranatowe. Równymi strumieniami spadają krople na ziemię.Próbuję je złapać, wyciągając język.Zawsze tak robiłam, kiedy byłam mała. Dziś poczuwam się
W kuchni Karmel-itkiczekam. Za chwilę wpada jak burza, ciągnie ma za rękaw i jak najęta tłumaczy, że muszę zajrzeć w listę zamówień. Zupełnie nie rozumiem tego nadzwyczajnego poruszenia z powodu jakiegoś ciasta, wchodzę do piekarni nieco zdezorientowana, a tam moje szalone koleżanki stoją z wielkim, błyszczącym od brokatu transparentem Wieczór panieński Anny. Jesteś gotowa? Nie byłam. Ale tym akurat nikt się(...)wychodzi dwa razy więcej ciasteczek, niż potrzeba. W poniższym przepisie odpowiednio dopasowałam proporcje, ale i tak uważam, że powinniście przygotować więcej ciasteczek. Wtedy będziecie mogli zrobić też lody... Zamiast truskawek użyłam malin, zmniejszyłam też nieco ilość cukru. Cobbler smakuje genialnie podany na ciepło z lodami waniliowymi. Takie proste, a tak zaskakująco pyszne. Po prostu nie można się oprzeć. Cobbler
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinnym wybranym słodzikiem. Kawa mrożona (iced latte) z truskawkami i lodami waniliowymi Składniki: 150 ml mleka (użyłam mleka sojowego) 25-30 ml espresso (z 7 g kawy) 40 g truskawek 50 g lodów waniliowych lód (4 duże kostki) Przygotowanie: Truskawki zblenduj z mlekiem. Do szklanki wrzuć kostki lodu i zalej je truskawkami zblendowanymi z mlekiem. Następnie dodaj espresso przygotowane(...)mozzarellą – szybka przekąska na imprezę i grilla Łom czekoladowy jak dawniej! Przepis na blok czekoladowy bez mleka w proszku Pieczone pieczarki w marynacie – pieczarki do obiadu Ciasto Pani Walewska – ciasto Pychotka z kremem czekoladowym Wpis sponsorowany
Via GustoSezon na letnie warzywa i owoce w końcu zaczyna się rozkręcać - w sklepach możemy już kupić polskie truskawki, botwinkę, szparagi czy rabarbar. Ja dziś skusiłam się właśnie na rabarbar. Często jest on wykorzystywany do przygotowywania kompotów, ja jednak tym razem postawiłam na słodkości - konkretnie muffinki. Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem - przepis Do przygotowania muffinek będziesz potrzebować: szklankę mąki owsianej, szklankę mąki(...)drugiej misce wymieszaj mokre składniki - olej, mleko, syrop klonowy i jajka. 4. Mieszankę mąk wsypuj stopniowo do miski z mokrymi składnikami jednocześnie miksując. 5. 3/4 rabarbaru dodaj do ciasta i wymieszaj. 6. Gotowe ciasto przelej do foremek na muffinki i udekoruj resztą rabarbaru, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut
Z notatnika dietetykaDzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, to polecam Wam placuszki jogurtowe z bananem. Podobne robiłam kiedyś z truskawkami. Placuszki są pyszne, posłodzone miodem nektarowym lipowym u mnie Huzar . Moje dzieciaki były zachwycone :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 330 g jogurtu naturalnego gęstego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i miksujemy do połączenia się składników. 3. Banany obieramy i kroimy w plasterki. 4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju łyżką nabieramy porcje ciasta,przelewamy na patelnie i formujemy placuszki. 5. Teraz bierzemy 3 plasterki banana i układamy na wierzchu, troszkę wciskając w ciasto. Placuszki przewracamy na drugą stronę i smażymy. Mają być ładnie
kruche babeczkiwarstwę owoców. Przyjmuje się, że dajemy ok 500 g cukru na 1 kg owoców. Jeśli lubicie mniej słodkie nalewki, dajcie 400 g. Jako pierwsze idą zwykle już w czerwcu, truskawki. W miarę pojawiania się kolejnych owoców, uzupełniamy nimi słój i ponownie zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Słój odstawiamy w ciepłe, najlepiej nasłonecznione miejsce. Co jakiś czas naszym magicznym słojem potrząsamy(...)nawet grudnia i potem dopiero przecedzić i rozlać do butelek. Najlepsza będzie dopiero po roku Artykuł Ratafia – nalewka owocowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuKnedle można przyrządzić o każdej porze roku, latem ze świeżyć truskawek, jesienią ze świeżych węgierek, a zimą ze śliwek mrożonych. Wszyscy się nimi zajadamy, a już najbardziej zajada się nimi moja córka. Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 2 jajka śliwki węgierki sól Sposób przyrządzenia: Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki studzimy, a następnie przepuszczamy przez praskę(...)mąkę ziemniaczaną). Tą wyjętą 1/4 część ziemniaków z powrotem wrzucamy do miski, dodajemy 2 jajka i całość wyrabiamy. Ja akurat miałam śliwki zamrożone już rozpołowione i wypestkowane. Urywam kawałek ciasta, spłaszczam, umieszczam połówkę śliwki, dodaję pół łyżeczki cukru i zlepiam brzegi. W dłoniach formuję z ciasta kulki. Knedle gotuję w osolonej wodzie około 8 minut (na średnim ogniu) od wypłynięcia
upichcicLubicie proste desery? Bo ja bardzo. Takie właśnie są dzisiejsze babeczki – zamiast ciasta używamy placków do tortilli (zamiast sklepowych można przygotować własne na zapas i zamrozić). Do tego nadzienie z budyniu, świeże owoce i polewa z gorzkiej czekolady. Nic trudnego, a wychodzi pyszne W kwestii budyniu panuje dowolność – wybierzcie swój ulubiony smak, najlepiej bez cukru, dosłodzicie ksylitolem(...)Delecty cynamon 3 łyżeczki oleju 3 łyżki ksylitolu (lub inny słodzik) 500 ml mleka (2 szklanki) – może być roślinne 200-300 g owoców – np. borówek, malin, truskawek, jagód 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Każdy placek do tortilli posmaruj łyżeczką oleju i posyp cynamonem w ilości wg uznania. Pokrój każdy placek na 4 trójkąty, jak pizzę. Złóż 2 trójkąty
Powiedz dietom nieTruskawkowa babka na zimno jest banalna w przygotowaniu, choć pracę trzeba rozłożyć na kilka etapów ze względu na konieczność studzenia galaretki i czekania aż stężeją kolejne
Szefowa kuchniplacuszki serowo-jogurtowe ,które najbardziej smakują mi z dodatkiem sezonowych owoców. Zanim na naszych stołach na dobre zagoszczą truskawki, maliny czy jagody możemy wykorzystać ostatnie , wciąż jeszcze smaczne ,choć mniej wartościowe jabłka. Odrobina jagodowej konfitury nadaje całości smacznego(...)czasu do czasu poruszać by jabłka nie przywierały do dna. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Jabłka powinny być miękkie ,ale jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/. -Składniki ciasta starannie wymieszać w misce. -Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ . -Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor. -Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami. -Wierzch posypać cynamonem
Zakamarki mojej kuchniBardzo często wykonuję dania z kaszą jaglaną. Wiadomo, że kasza jest lekkostrawna i zasadotwórcza, więc można ją śmiało jeść. Kolejnym moim ulubionym surowcem jest dynia. Można
Truskawkowa Fiestapoprawia humoru jak czekolada, prawda? Uwielbiam ten czas, kiedy świeże owoce są na wyciągnięcie ręki. W deserach smakują mi ogromnie i już wiem, że w tym roku prócz truskawek muszę zamrozić także maliny. Częstujcie się, zapraszam ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)jednym jajku. Do masy dodajemy podwójnie zmielony twaróg, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Miksujemy i przekładamy na brownie. Widelcem mieszamy na kształt ósemki i posypujemy malinami, delikatnie je dociskając. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika na ok 45 minut. Przestudzone polewamy białą czekoladą
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, jagody… są nie tylko pyszne, ale tak pięknie prezentują się na każdym deserze :) Dzisiaj mam dla Was kruche czekoladowe tarteletki z malinami wypełnione nadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki na spód(...)śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Jak zrobić czekoladowe tarteletki z malinami? Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby
Ciastkozercyirlandzku, w której przygotowaniu C. osiągnął mistrzostwo. Na średniowiecznym festiwalu zdarza nam się kupić miód pitny, i... To by było na tyle. Pamiętam też, że moim ulubionym drinkiem było truskawkowe mojito, ale nie mogę sobie przypomnieć, kiedy piłam je po raz ostatni. Z sześć lat temu...? Jakoś tak. Dlatego właśnie postronnego obserwatora zdziwiłaby ilość alkoholu w naszym domu. Gdzieś koło(...)więc ich liczba na stojaku stale rośnie. Sporą część kolekcji otrzymaliśmy przy mniej i bardziej oficjalnych okazjach, a niektóre z trunków kupiłam ja. Żeby pić...? Ale gdzie tam! Do ciast! Szczególną słabość mam do ajerkoniaku. Ten gęsty likier kojarzy mi się głównie z Wielkanocą, pewnie przez swój uroczo kurczaczkowy kolor. Skąd wzięło mi się połączenie z czaną porzeczką...? Nie wiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZdrowo i pysznie – budyń szejkowy z chia. Deser bez wyrzutów sumienia ? Składniki: 400 ml zimnej wody 1 ½ miarki szejka waniliowego (użyłam JuicePlus+ , więcej info znajdziesz tutaj
Słodki sentymentZdrowo i pysznie – budyń szejkowy z chia. Deser bez wyrzutów sumienia Składniki: 400 ml zimnej wody 1 ½ miarki szejka waniliowego (użyłam JuicePlus+ , więcej info znajdziesz tutaj
Słodki sentymentOd chrztu już sporo czasu minęło, a przepis nabrał mocy urzędowej więc publikuję :) Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, szczypta proszku do
Państwo Wojtczuk gotująTruskawkowe szaleństwo trwa więc szaleję i ja. Stworzyłam kolejny truskawkowy serniczek. Do masy serowej dodałam białą czekoladę, która ją osłodziła i nadała kremowej konsystencji. To zdecydowanie
Monia miesza i gotujeNie ukrywam - uwielbiam desery. Zresztą nie tylko ja, Karmele-on mógłby jeść praktycznie wszystko na słodko, co i tak w niczym by
W kuchni Karmel-itki