Prosty i szybki sernik bez pieczenia. Składniki spód herbatniki 180 g zimna woda 50 ml kawa rozpuszczalna 1 łyżka sernik serek śmietankowy cream cheese naturalny
Smaczne mojejuż niedługo. Wiem bowiem, że jest tu część osób która nie posiada w domu piekarnika lub osób które uwielbiają takie ciasta trzymane w lodówce, mające galaretkowatą konsystencję. To będzie przepis, który naprawdę polubicie! A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: sernik tradycyjny sernik z jagodami sernik z borówkami sernik z malinami sernik z kajmakiem(...)Sernik malinowy SERNIK TRUSKAWKOWY BEZ PIECZENIA Przygotowanie: 2 h + min 3 h w lodówce Składniki spód: – 150 g czekoladowych ciasteczek – 50 g rozpuszczonego masła Składniki sernik: – 450 g mrożonych truskawek – 700 g serka waniliowego homogenizowanego – 200 g śmietany 36% – 200 g cukru pudru – 8 listków żelatyny lub żelatyna sproszkowana, odpowiednia dla 800-900 ml płynu
nietylkopasta.pljadalnej) 180 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej jasnej) łyżeczka sody 200 g kefiru pół szklanki oleju jajko Kolorowe bezy białko 50 g drobnego cukru szczypta soli łyżeczka liofilizowanej truskawki lub buraka (opcjonalnie kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego) łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 10 łyżeczek konfitury z malin 2 łyżeczki róży w cukrze lub konfitury różanej świeże maliny odrobina waty(...)momentu, aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca. Do rękawa cukierniczego wyciskamy pasek czerwonego barwnika lub za pomocą wykałaczki smarujemy liofilizowanym burakiem (lub truskawką) wymieszanym z sokiem z cytryny. Delikatnie przekładamy do niego pianę z białek. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy bezy dowolnej wielkości. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut
Mienta blogszpinakowe naleśniki, 5-minutowa nocna owsianka malinowa, jagodowe smoothie bowl oraz sycąca owsianka pieczona z jabłkiem i rabarbarem – z tymi przepisami Wasze poranki nie będą nudne! Choć bardzo lubię truskawki, to zawsze najbardziej czekam na owoce lipcowe – maliny, borówki amerykańskie i brzoskwinie. Przemycam je wtedy do wielu posiłków, a najchętniej do potraw śniadaniowych. Dzisiejszy wpis to gratka dla łasuchów, ponieważ(...)bowl), jak i wymagające nieco więcej pracy, za to bardziej sycące i efektowne receptury na szpinakowe naleśniki, puszyste placki na maślance oraz pieczoną owsiankę, którą można jeść jak letnie ciasto. Placuszki, naleśniki, koktajle, owsianki – te wszystkie śniadaniowe pyszności nie powstałyby bez dodatku mleka, jogurtu, kefiru, czy napojów roślinnych, które możecie dostać w kartonach do płynnej żywności. Wspólnie z Fundacją ProKarton
Chilli Czosnek i Oliwawypiek\u00f3w","1\/3 szklanki oleju","1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia","szczypta soli","DO DEKORACJI","200 ml s\u0142odkiej \u015bmietanki 30 %","3 \u0142y\u017cki cukru pudru","\u015bwie\u017ce truskawki, poziomki,maliny, arbuz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Najlepiej by wszystkie sk\u0142adniki by\u0142y w temperaturze pokojowej, wyci\u0105gni\u0119te z lod\u00f3wki 3 godziny wcze\u015bniej.Bia\u0142ka ubijamy(...)nich pian\u0119 z bia\u0142ek i wymiesza\u0107 szpatu\u0142k\u0105, dzi\u0119ki temu masa b\u0119dzie napowietrzona a gofry puszyste i chrupi\u0105ce."},{"@type":"HowToStep","text":"Ciasto sma\u017cy\u0107 w rozgrzanej gofrownicy przez 3 minuty. Po usma\u017ceniu wystudzi\u0107 - najlepiej na stoj\u0105co by powierzchnia parowania by\u0142a du\u017ca. Je\u015bli u\u0142o\u017cymy gofry
ProstePesto.plKlasyczne tradycyjne tiramisu robi się z wykorzystanie żółtek. Dotychczas w przepisach wykorzystywałam gęstą wysokoprocentową śmietanę, jednak efekt wtedy jest nieco inny. Warto zrobić klasyczną wersję tego
nietylkopasta.plprostokątna forma 16/27cm. W większej blaszce owsianka wyschnie i będzie zdecydowanie za niska. Raczej nie nada się też tortownica, bo wszystko z niej po prostu wcieknie – to nie jest ciasto sensu stricto, a bardzo rzadka i na początku wodnista masa. Rozgrzewamy piekarnik do 185⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)jabłko i oba rodzaje płatków owsianych. Dokładnie mieszamy i przelewamy masę do formy. Na masie rozkładamy mrożone owoce jagodowe – u mnie to gotowa mieszanka jagód, borówek, wiśni, jeżyn, malin, truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek. Wstawiamy owsiankę do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 50 minut (czas podany jest dla wysokiej kwadratowej formy o wymiarach 24/24cm – jeśli używacie innej
Karo in the Kitchenrodzynki. Dokładnie mieszamy masę. Gotową masę równomiernie rozkładamy na cieście i zwijamy całość w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Ostrym nożem kroimy ciasto w 1-centymetrowe krążki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ślimaczki smarujemy(...)książki "Kuchnia polska według Pawła Małeckiego" - wydanej przez Lidla . Tym razem znajdziecie w niej słodkie przepisy Mistrza i jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki i rabarbar, wiśnie i śliwki, miód, śmietanę, ser, kwiaty polskie, mak, owoce leśne, bakalie i, oczywiście, przepisy świąteczne. Ja mam kilka przepisów na "już" do wypróbowania :) Jak możecie
Moje Kuchenne Rewelacjestopni i pieczemy 1,5h. Taki sposób pieczenia zapobiega rośnięciu masy i sprawia, że twarogowiec jest puszysty i równy. Dodatkowo możemy przyszykować krem na wierzch, aczkolwiek i bez niego ciasto będzie pyszne. Składniki na krem: - 3 łyżki kremu kokosowego (stała część mleczka kokosowego - najlepiej dzień wcześniej wstawić je do lodówki) - 1 łyżka mascarpone - 3 łyżki soku z cytryny - 10 listków(...)Miętę wraz z resztą składników wrzucamy do malaksera i miksujemy do czasu uzyskania zwartej konsystencji. Takim kremem możemy wyłożyć wierzch (ostudzonego!) twarogowca. U mnie dodatkowo obsypany ziarenkami granatu i truskawkami. Smacznego
Be Fit Be Strongsię zapach w całym domu kiedy pieczywo piecze się w piekarniku! Pyszny chleb! Chrupiąca skórka i mięsisty miąższ idealnie współgrały ze świeżym masłem i jeszcze ciepłą domową konfiturą truskawkową! Niebo! Idealne rozpoczęcie dnia! Przepis na chleb znaleziony na Moje Wypieki , w oryginale od Tatter . Składniki: 200 g zakwasu żytniego, 550 g mąki pszennej chlebowej(...)cukru trzcinowego), 1 płaska łyżka soli, 300 g letniej wody, opcjonalnie - 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a następnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto - wyrabialiśmy przy pomocy robota przez około 7-10 minut na średniej mocy. Kiedy ciasto jest już wyrobione przykrywamy je szczelnie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce
Plate of JoyCaprese , czyli nic innego, jak podróż do gorącej Italii w pogoni za świeżą mozzarellą i dojrzewającymi w pełnym słońcu Toskanii pomidorów. Taką
W kuchni Karmel-itkimuzykę:-) Zagotować wodę, odmierzyć 850 ml i rozpuścić w niej galaretkę (wymieszać ją łyżką delikatnie, bo inaczej powstanie piana, której się nie można pozbyć). Odstawić do ostudzenia. Z truskawek odciąć szypułki (inaczej przy myciu napompują wodę), morele wydrylować, wszystko umyć i osuszyć. Część owoców zmiksować i połączyć z jogurtem. Dodać cukier (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczałam(...)Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki. Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje - ale nie na amen..) Na zgęstniałe ciasto wyłożyć pokrojone owoce, zalać galaretką i wstawić do lodówki na noc.... Smacznego
Gaździnka warzyOd dłuższego czasu się zabierałam żeby upiec to ciasto.W końcu go zrobiłam i muszę przyznać że jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole
Ala piecze i gotujeETON MESS, czyli słodki bałagan. To w sumie tak samo, jak ze mną - z jednej strony słodka (i skromna do tego), z
W kuchni Karmel-itkiJeżeli lubisz lekkie desery, tan na pewno Tobie posmakuje. Porcja 2 desery Składniki: 1 szklanka mleka kokosowego 0,5 szklanki nasion chia 3
Niezły MłynekZa oknem słońce, lekkie i orzeźwiające. Ptasi śpiew już budzi z rana.Uwielbiam wiosnę za jej rześkość. W końcu mogę spacerować bez końca, w lekkim sweterku
W kuchni Karmel-itkiproszek do pieczenia i sodę oczyszczoną) oraz kefir lub maślankę zmiksuj do połączenia. Patelnię przesmaruj silikonowym pędzelkiem zanurzonym w tłuszczu do smażenia i rozgrzej. Na patelnię nakładaj maleńkie kleksy ciasta naleśnikowego, możesz to robić łyżeczką lub bardziej precyzyjną silikonową tubą lub rękawek cukierniczym. Kiedy miniaturowe naleśniczki zaczną się rumienić, przewróć je na drugą stronę. Przełóż do głębokich talerzyków lub misek(...)/malenkie-nalesniki-480x270.jpg"],"description":"Male\u0144kie miniaturowe nale\u015bniczki ze \u015bwie\u017cymi owocami i syropem klonowym. Rozkoszne kefirowe mini pancakes cereal z mini kiwi.","keywords":["Jajka","kiwi","m\u0105ka","syrop klonowy","truskawki"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2020-10-16T10:45:00+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT30M","recipeCategory":["Deser"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["2","2 porcje
ProstePesto.plponiższe danie polecam każdemu, kto lubi delikatne, puszyste kluski. Przygotowałam je na bazie gęstych jogurtów greckich, dojrzałego banana oraz kaszy manny. Kluski podałam z domowym sosem truskawkowym (ugotowane mrożone truskawki). Składniki na porcję dla 2 dorosłych osób: 2 opakowania gęstego jogurtu greckiego (razem 300 g) 1 średniej wielkości, dojrzały banan 1 jajko 6 łyżek kaszy manny (co najmniej(...)niego jogurt grecki, wbić jajko i wsypać surową kaszę manną. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Po upływie czasu zagotować wodę w dużym, szerokim garnku. Ciasto na kluski przemieszać. Musi mieć konsystencję gęstej śmietany i powinno bardzo powoli spływać z łyżki. Za pomocą łyżki formować kluski (1 kluska = 1/3 lub 1/2 łyżki ciasta) i przekładać
Ugotowaćpianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości(...)drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty. Każdy ponczować leciuteńko osłodzoną wodą z dodatkiem aromatu cytrynowego lub ekstraktu waniliowego. Składniki na krem: • 1 kg truskawek • 2 łyżki soku z cytryny • 10-12 łyżek cukru pudru • 2 łyżki cukru z wanilią • 2 kopiate łyżki stołowe żelatyny • 900 ml śmietany kremówki 36% ponadto: • płatki białej czekolady
KUCHNIA POLSKAwłasnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier(...)KREM BUDYNIOWY: * mleko – 450 ml * budyń śmietankowy – 1 op * cukier – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier pduer – 2 łyżki MASA TRUSKAWKOWA: * truskawki ( mogą być mrożone ) – ok. 400 g * cukier – 5 łyżek * galaretka truskawkowa – szt * budyń śmietankowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem
Ostra na SłodkoNajlepsze ciasto na słodkie weekendy, dwie warstwy masy serowej z galaretkami , dowolne owoce lata zatopione w krystalicznej bezbarwnej galaretce, na spodzie z biszkoptowych języczków, efektowne i bardzo pyszne. Przepis autorski. Galaretki krystaliczne to nowość Dr.Oetker dostępne w sklepie online w dwóch smakach, są mega! Składniki: Forma 24/24 14 podłużnych biszkoptów Masa serowa: 330 ml śmietanki 30% ½ kg twarogu(...)mielonego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa 50 g startej gorzkiej czekolady ½ szklanki cukru pudru Wierzch: Dowolne owoce lata (czereśnie, winogrona, banany, truskawki) 2 galaretki krystaliczne Dr.Oetker Sposób przygotowania: Biszkopciki układamy na dnie kwadratowej tortownicy. Galaretki -truskawkową i agrestowa, rozpuszczamy osobno w szklance gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę, prosto z lodówki ubijamy na puszystą masę
Wanilia i Kardamonbudyniu. Ostudzić. Wodę, sok z cytryny i cukier zagotować. Dodać pokrojony w plasterki rabarbar, gotować 2-3 minuty, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Odcedzić, przestudzić. Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze, podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie(...)maliny. Odstawić na 15 minut. Brzegi bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Smacznego! Ja tymczasem piekę już kolejne, tym razem z truskawkami. W całym domu pachnie obłędnie! A już za kilka godzin jedziemy do Varde na Sommerspil , czyli coroczny musical pod gołym niebem. W tym roku wystawiają Shreka - ogromnie jestem podekscytowana
Pożeraczka, czyli raz adobrześniadanie i na kolację. Moja wersja jest zachcianką kolacyjną o 22 :P Najlepiej smakują kiedy się je poczęstuje jakimiś słodkościami :) U mnie w towarzystwie dżemy rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowego i bitej śmietany :) MNIAM :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Przygotowanie: Mąkę, mleko, proszek do pieczenia(...)białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Składniki z miski również miksujemy na gładką masę. Łyżką delikatnie przekładamy pianę z białek do masy i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto małymi porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju (dosłownie kropelka) i smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie dżem i bita śmietana) Smacznego
ChilliJemyZapraszam na niebiański deser, który zachwyci Was swoją elegancją i wyjątkowym połączeniem smaków, dzisiejszy przepis będzie prawdziwą gratką dla miłośników słodkości. Deser z mascarpone, galaretką, owocami
Smakowite DaniaCzy mówiłam Wam już, że kocham sernik! Od dzieciństwa uwielbiam się nim wręcz obżerać, a wszyscy w rodzinie wiedzą, że jak mam przyjechać w odwiedziny to
Pink EnvelopeSernik na zimno idealny na lato i nie tylko :) szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny :) Polecam! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku
Kulinarne przygodyDziś taki mój autorski wariacki przepis na wykorzystanie rabarbaru... Są takie dni, że nachodzi mnie smak na kwaśne i orzeźwiające owoce. Mamy sezon na rabarbar
vaniliowoczekoladowaSmaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;) Masy szybciutko tężeją , można dodać
Takie tam pichcenie