ciasto z truskawkami - 12428 przepisów (strona:694/829)

Pavlova z bitą śmietaną i owocami 275

Beza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deska serów 213

osoby znam Owoce Tu pasują i zazwyczaj najczęściej podaję bezpestkowe winogrona, ciemne lub/i jasne, pasuje także posiekany melon, gruszki, śliwki – super pasują do pleśniowych serów, morele, w sezonie truskawki, maliny, agrest, porzeczki, szczególnie te czerwone i białe. Warzywa świeże Najbardziej znanym dodatkiem takich warzyw są pomidorki koktajlowe. Sprawdzą się też małe papryki posiekane w paski. Warzywa marynowane Zaostrzają smak(...)oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. Pycha! Wino Wytrawne lub półwytrawne czerwone, takie najczęściej trafia na nasz stół do deski serów. Oczywiście jeśli lubisz

Zasmakuj Kuchni
Sernik jogurtowy na zimno z owocami lata na słonym spodzie 163

jogurtu greckiego 1 szklanka cukru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) Galaretka z owocami: 350 g czereśni 100 g wiśni 100 g malin 2 galaretki malinowe (może być też wiśniowa lub truskawkowa) rozpuszczone w 800 ml wody Wykonanie: Spód: Paluszki (lub precelki) rozdrabniamy w blenderze (lub wałkiem). Mieszamy je następnie z roztopionym masłem oraz cukrem i wylepiamy nimi dno i boki formy(...)galaretki i odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą zimne dodajemy do nich owoce i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka zaczęła lekko tężeć. Następnie wykładamy ją na masę serową. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego

MyCookBook.pl
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 188

zresztą od paru dni. Gdzie jesteś, lato? Mamy czerwiec, dobiega on już końca, ale mało kto zauważył, że to właśnie ten miesiąc. Przemknął niespostrzeżenie. Chyba jedynym objawem były obfitujące truskawki i pojawiające się owoce sezonowe. Właśnie nieprzyjazna i smucąca aura - taka pogoda zdecydowanie działa na mnie przytłaczająco - sprzyja całym pochodom owych Duszków . Podłużne kolejki zataczają koła w mojej głowie, nucąc(...)budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną.  Następnie dodaję ser, aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę.  Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik.  Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Beza z mascarpone i musem owocowym 131

Pyszna beza, delikatny sos z mascarpone i owoce – cóż więcej potrzeba do szczęścia? Składniki: BEZA: 2 białka z dużych jajek 120 g drobnego cukru do

Mój pomysł na
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 155

ognia, odciskamy na sicie i przepuszczamy przez maszynkę (ja posiekałam). Przyprawiamy do smaku, dodajemy jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Pośrodku każdego układamy porcję kapuścianego farszu i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor (około(...)Wigilię, Karnawał… i nie tylko. Smacznego.   Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami na deser Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Uszka z grzybami   Wydrukuj przepis The post Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami

mojewypiekiinietylko
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 169

ognia, odciskamy na sicie i przepuszczamy przez maszynkę (ja posiekałam). Przyprawiamy do smaku, dodajemy jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Pośrodku każdego układamy porcję kapuścianego farszu i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor (około(...)Wigilię, Karnawał… i nie tylko. Smacznego.   Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami na deser Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Uszka z grzybami   Wydrukuj przepis The post Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami

mojewypiekiinietylko
Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę 197

najdelikatniejszy mus z melisy z wodą z kwiatu pomarańczy.  Mięta która tak szybko rozrasta się u mnie w ogródku i przepisy na jej wykorzystanie to Kisiel Mojito, Truskawki z Hotelu St James.  Liść laurowy który od kilku lat w PL możemy kupić w doniczce i tu przepis na ricottę z syropem laurowym i figami na cydrze, czyż(...)czarnuszką, miodem i sezamem.  Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną.  Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli z makiem, makowianki czyli czarne sezamki.  I na samym końcu rosnący w mojej doniczce rozmaryn i słodkie nerkowce w rozmarynie czy angielski curd

Kuchnia na wzgórzu
Torcik na zimno 179

Trochę ostygło to moje kuchenne okno,ale wakacyjne wyjazdy i lenistwo sprawiły,że zrobiłam sobie blogowy urlop. Wracam i solidnie zabieram się do pracy. Na początek

W kuchennym oknie Ewy
Kolorowa Babka Wielkanocna 185

Kolorowa alternatywa dla tradycyjnej babki Wielkanocnej. Babka pięknie się prezentuje, a do tego nieźle smakuje. Cztery kolory ciasta nadają babce efektowności oraz oryginalności, dzięki czemu jej wygląd zachęca do jej skosztowania. Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków . Kolorowa Babka Wielkanocna - Składniki: 250 g masła 6 jajek 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)Masę rozdzielamy na cztery równe części. Jedną pozostawiamy pustą (można do niej dodać kisiel cytrynowy), a do każdej z kolejnych porcji wsypujemy kolejno: kakao, mak, kisiel wiśniowy lub truskawkowy. Każdą z mas dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.  Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (z kominkiem) kolejno dodajemy poszczególne masy w dowolnej kolejności (konsystencja jest gęsta, więc należy posłużyć

Słodka Strona
TU I TAM po raz 12! Urodzinowo, poziomkowo! 178

bajeczne owoce, które przywodzą na myśl dziecięcą radość. Poziomki to słodycz, to delikatność, to czerwień dopieszczona słońcem, to ukryta pod liściem nagroda. Chyba niesłusznie pozostają w cieniu wciąż królujących truskawek.  Amber! Mam dla Ciebie pudełko poziomkowych czekoladek oraz serce pełne poziomek i słów " Dziękuję! ".  POZIOMKOWE TRUFLE W BIAŁEJ CZEKOLADZIE Z RÓŻOWYM PIEPRZEM /na ok. 20 sztuk(...)czemu czekolada łatwiej się topi i nabiera gładkości). Zanurzać w niej trufelki i posypać z wierzchu pozostałym pieprzem. Odstawić, by czekolada zastygła. Podawać schłodzone. Polecam! POZIOMKOWE SERCE porcja kruchego ciasta  świeże poziomki galaretka poziomkowa foremka w kształcie serca  Foremkę wylepić kruchy ciastem i upiec na złoty kolor. Wystudzić, a następnie wypełnić po brzegi dojrzałymi poziomkami. Zalać przygotowaną wcześniej

KUCHARNIA
Śnieżny puch bez chemii 75

nich na rzecz śmietany kremówki, można również użyć jogurtu greckiego lub naturalnego plus żelatyny, deser wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe(...)posypkę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać wiórki i cukier, cały cas mieszając podgrzewać wiórki do zezłocenia. Pozostawić do ostygnięcia. Na stężałą masę serową równomiernie wysypać wiórki. Można dodatkowo przystroić truskawkami. Przechowywać w lodówce. *w przypadku rzadkich serów z wiaderka do masy serowej dodaje dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku lub galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Smacznego

moj przepis na
Śnieżny puch bez chemii 73

nich na rzecz śmietany kremówki, można również użyć jogurtu greckiego lub naturalnego plus żelatyny, deser wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe(...)posypkę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać wiórki i cukier, cały cas mieszając podgrzewać wiórki do zezłocenia. Pozostawić do ostygnięcia. Na stężałą masę serową równomiernie wysypać wiórki. Można dodatkowo przystroić truskawkami. Przechowywać w lodówce. *w przypadku rzadkich serów z wiaderka do masy serowej dodaje dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku lub galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Smacznego

moj przepis na
Śnieżny puch bez chemii 110

nich na rzecz śmietany kremówki, można również użyć jogurtu greckiego lub naturalnego plus żelatyny, deser wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe(...)posypkę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać wiórki i cukier, cały cas mieszając podgrzewać wiórki do zezłocenia. Pozostawić do ostygnięcia. Na stężałą masę serową równomiernie wysypać wiórki. Można dodatkowo przystroić truskawkami. Przechowywać w lodówce. *w przypadku rzadkich serów z wiaderka do masy serowej dodaje dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku lub galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Smacznego

moj przepis na
Kuchnia kaszubska - Placki ziemniaczane, plince 161

Jabłka delikatnie łagodzą i osładzają placki, nie dominując nad ziemniakami. Szczerze polecam! Ta wersja placków ziemniaczanych w mojej ocenie wygrywa ze wszystkimi innymi. Jedliśmy je popijając domowym kompotem z truskawek kaszubskich prosto z Sierakowic! * kiedyś, będąc nad naszym pięknym Bałtykiem, w Jastrzębiej Górze (to Kaszuby Północne), zatrzymaliśmy się na tydzień u Sióstr Nazaretanek. Oczywiście gotowały genialnie! jak to tylko zakonnice(...)zetrzeć jabłko (na tarce o dużych oczkach). Dodać jajka, mąkę i sól. Wymieszać wszystko łyżką. Na patelnię wlać odrobinę oleju i rozprowadzić go po całej powierzchni. Łyżką kłaść porcje ciasta na patelnię (na jeden placek – jedna łyżka) i rozprowadzić ciasto tak, aby placki były cienkie. Smażyć z obu stron do zrumienienia na średnim ogniu. Podawać na ciepło z gęstą śmietaną

Posadzone i zjedzone