ciasto z truskawkami - 13428 przepisów (strona:696/896)

Pieczona owsianka z owocami 256

Owsianka w wersji pieczonej jest świetnym pomysłem na śniadanie, jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie go rano. Taką owsiankę pieczemy dzień wcześniej i rano mamy gotowe

HealthyCreations
MANTY Z SEREM – pyszna kuchnia uzbecka 346

Dziś zabieram Was na wycieczkę w kierunku Uzbekistanu. Jednym z najpopularniejszych dań oprócz Lepioszki, Lagamanu czy też Somsy – są tam Manty. Manty to pierożki gotowane

Ostra na Słodko
Sernik na zimno z jajkami ugotowanymi na twardo 170

Ostatnio natchnęłam się w starym zeszycie na przepis który mnie bardzo zdziwił. Był to sernik na zimno w którym jednym ze składnikiem były

Kulinarne życie
Jogurtowy torcik z czereśniami 158

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie lekkie jogurtowe torciki. Są idealnym, orzeźwiającym deserem na letnie popołudnie. Ten torcik robi się bardzo szybko i jest

Smakołyki Asi
Słodkie Owsiane Naleśniki 137

Składniki na naleśniki: 220 g mąki pszennej 200 ml mleka  150 ml wody gazowanej (dzieki niej neleśniki są mega puszyste) 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ClauditteMissCooking
Śniadanie z sezonowymi owocami – super prosta tarta z patelni 89

Tarta z patelni to wyjątkowo prosty przepis na pyszne, szybkie śniadanie z sezonowymi owocami albo ładnie wyglądający deser. Zrobi go nawet początkujący kucharz. Nam bardzo smakowała z truskawkami! Czas: 35 minut (większość na pieczenie) Poziom trudności: bardzo łatwe Liczba porcji: 4 Śniadanie z sezonowymi owocami Jeśli brakuje Wam pomysłu na śniadanie, a macie pod ręką jajka, mąkę i mleko(...)sporo pracy. W naszym przepisie praca ograniczona jest do minimum. Wystarczy zmiksować składniki, dodać owoce i pół godziny później danie jest gotowe. Do tarty można dodać dowolne sezonowe owoce: truskawki, maliny, borówki. Obniżona zawartość cukru W oryginalnym przepisie ilość cukru to 1/4 szklanki. My dajemy mniej. W zależności od tego jak słodkie są owoce dodajemy 2-3 łyżki miodu. Przed

Niedzielny kucharz
Red velvet cake 186

dodaje uroku, a jeśli chodzi o smak to krem się obronił. Słodko, słony, waniliowy to dla mnie idealne połączenie.  Prosty do wykonania.  Ozdobiłam go czekoladowym dripem i truskawkami.  Pobawiłam się też czekoladą, z której robiłam dekoracje. Wdzięczny do dekoracji. Polecam gorąco! Przepis.  Będziecie potrzebować trzech tortownic, lub tej samej wielkości okrągłych foremek- średnica(...)wanilie i barwnik. Do masy jajecznej wsypcie sypkie produkty i zamieszajcie do połączenia (użyłam rózgi ) W małej miseczce wymieszajcie ocet i sodę oczyszczoną - będzie się pienić- szybko połączcie z ciastem. Szybko wymieszać i rozłożyć do przygotowanych form.  Pieczcie w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić.  Wystudzone biszkopty zetnijcie z wierzchu (jeśli urosły

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
“Fotografia smaku” – recenzja 139

inna wymaga wprawy i dobrej organizacji, a nienawidzi pośpiechu. Stół jest obrazem, a estetyka wpływa przecież na smak potraw. Najważniejsze składniki jednak to szczypta magii i odrobina szaleństwa typu truskawki w grudniu. Teksty Majewskiego to wspomnienia z wakacji, wspomnienia o sławnych przyjaciołach – artystach i smakoszach. Przecież nic nie zarekomenduje przepisu lepiej, niż fakt, że danie smakowało samej Kalinie Jędrusik(...)zamienia się w serowiec, a vitello tonato w cielęcinę w sosie tuńczykowym.   Co miałabym ochotę ugotować z tej książki? Na pewno zrazy a la Radziwiłł, kwiaty bzu w cieście, zupę koperkową i deser Celiny, który przypomina nieco PRLowską białą galaretkę. Na pewno ugotuję jednak coś więcej, a to przez wygodę z gotowymi zestawami, gdzie poszczególne dania będą na pewno

Ugotowane pozamiatane
Kokosowo-migdałowy tort z truskawkowym dżemem Chia 184

Dzisiaj przedstawiam przepis na znakomity tort bez pieczenia, które jest świetną alternatywą dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Do wykonania go nie użyłam żadnych produktów zawierających gluten, dlatego osoby cierpiące na jego nietolerancję nie muszą odmawiać sobie kawałka :). Tort nadaje się także dla wegetarian i wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Do wykonania go użyła jedynie(...)młynku do kawy) puszka organicznego mleka kokosowego (400ml) 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)  6 dużych łyżek syropu klonowego (lub innego słodzika) 2 limonki (sok) Dżem wiśniowy: 1 szklanka truskawek (świeże lub mrożone) 2 łyżki syropu klonowego 2/3 szklanki- ok 130 gram nasion Chia Dodatkowo (opcjonalnie): 1 garść orzechów nerkowca Przygotowanie: Migdały rozdrobnij w robocie kuchennym na drobne cząstki. Dodaj

Smiling Shrimp
Racuchy z jabłkami 197

wieczorową porą. Jest to o tyle wygodne, że po definitywnym odstawieniu auta na parking lub do garażu, możemy racuchy podać z lekkim, półsłodkim winem o nutach takich owoców jak truskawki czy maliny, do czego bardzo zachęcam. Racuchy z jabłkami 2014-12-11 13:01:35 Racuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie na słodko z banalnych(...)Jabłka kroimy na plastry o grubości ok. 15 mm. Pozostawiamy skórkę, natomiast wycinamy z plastrów gniazda nasienne. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Jabłka obtaczamy bardzo dokładnie w cieście i kładziemy na gorący już olej. Jeśli plaster jabłka pochodzi ze skrajnej części owocu i ma przez to nieco stożkowaty kształt, kładziemy go na patelni stroną o większej powierzchni

Kulinarna Pokusa
Samotność, dzieci i ślimaki. 184

stołu chłopcy palcami rezerwują kolejne ślimaki, a te znikają z koszyka w tempie wprost przeciwnym do nazwy. Najlepsze z masłem i domowym dżemem. Słoik za słoikiem znikają zapasy truskawek z białym bzem.  A ja gromadzę w sercu kolejne zapasy tych cudownych, beztroskich chwil dzieciństwa, w których wciąż jest mi dane uczestniczyć i które tak bardzo kocham wspominać w moich(...)minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką). W większej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać roztrzepane jajko, mleko z drożdżami i masło, wyrobić.  Ciasto powinno być miękkie i gładkie; uformować je w kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około 60 - 75 minut). Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić

KUCHARNIA
Owocowe szaleństwo 80

Owocowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach to idealna propozycja na słodki deser – niezależnie od okazji. Składniki oraz sposób przygotowania Spód: 300g herbatników czekolada mleczna 100g masło 125g 300g pokruszonych herbatników mieszamy z rozpuszczoną czekoladą mleczną (100g) i rozpuszczonym masłem (125g). Następnie wykładamy mieszanką dną tortownicy lekko ugniatając – wstawiamy do lodówki na ok. 20 min. Masa: 600 ml śmietanki(...)Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Na koniec ubijania dodajemy masę czekoladową i wykładamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Dekorujemy wg uznania maliny, borówki ja wykorzystałam truskawki. Autor przepisu: Małgorzata Anna Artykuł Owocowe szaleństwo pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Sernik na zimno na spodzie michałkowym 173

 Sernik na zimno, zrobiony przez moją córkę wg tego przepisu.U nas sernik bez polewy i bez odżywki. Spód-foremka średnica 16 cm 2 łyżki masła

Moje domowe kucharzenie
Puszysty omlet miodowy z malinami / Fluffy honey pancake with raspberries 241

mnie zdarza się nadzwyczaj często Maliny możesz swobodnie zamienić na inne owoce jagodowe, na przykład truskawki, jagody itp. Jeżeli lubisz tego typu omlety, polecam także ten z rabarbarem i truskawkami lub z jabłkami i gruszkami . Jeśli posiadasz zdolność bezszkodowego przewracania omleta na patelni, możesz zrobić go od początku do końca właśnie na niej. Ja wolę jednak dopiekać w piekarniku, wtedy(...)miodem, a następnie wymieszaj ciepłe mleko. Następnie delikatnie wmieszaj ubite białko. Rozgrzej patelnię o średnicy ok 15 cm (dostosowaną do zapiekania w piekarniku), rozpuść masło, po czym wlej ciasto i smaż przez chwilę na średnim ogniu aż zacznie się ścinać na brzegach. Posyp malinami i włóż do piekarnika i piecz przez około 7 minut do zarumienienia. Polej miodem i ewentualnie

karmelowy
Knedle ze śliwkami 158

ugotowaniu przepuściłam przez praskę. Wystudziłam. Na deskę wyłożyłam zimne ziemniaki. Wsypałam obie mąki, wbiłam jajko olej. Wyrobiłam ciasto na zwartą kulę. Śliwki umyłam, osuszyłam i usunęłam z nich pestki. Ciasto na knedle kroiłam na kawałki, z których z kolei toczyłam wałeczki i kroiłam na placuszki.     Na środek każdego układałam śliwki i zlepiałam tworząc kulki.   Wodę zagotowałam(...)przyrumienioną bułeczką. A Wy lubicie knedle? Jak podajecie? Zróbcie knedle, póki jest sezon na śliwki i rozkoszujcie się tymi smacznymi owocami.... Życzę SMACZNEGO! Krys Polecam również: Knedle z truskawkami Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Drożdżowe rogale na śniadanie 187

roztopionej margaryny Palma u mnie lub masła 170-190 ml ciepłego mleka (w zależności od tego jak sucha jest mąka) 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego, ja musiałam zastąpić go truskawkowym 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli A dodatkowo jedno rozbełtane jajo do posmarowania rogali i sezam do posypania Ja posmarowałam rozcięte rogaliki dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym(...)lśniąca kulę około 10 minut. Przełożyłam na stolnicę i dalej wyrabiałam rękami. Oprószyłam miske mąką i przęłożyłam kulkę, przykryłam ściereczka i odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 równych części.  Zrobiłam wałek i pokroiłam na 12 równych plasterków. Uformowałam kulki. Każdą kulkę rozwałkowałam na owalne, podłużne placuszki i z każdego uformowałam rogalik. Cytuję Margarytkę

Z Kuchni Do Kuchni