kilka podejść i jakoś tak zawsze pojawiało się coś innego... Obiecuję poprawę, bo ten przepis jest tego wart, nawet baaardzo. A tymczasem polecam przygotowanie kompotu, który wykorzystamy później do ciasta. Składniki: - świeży, obrany agrest (na duży słoik po ok.600g, na mniejszy 300g) - ksylitol (na 8 ok.litrowych słoików potrzebujemy 1kg) - gorąca woda Obrany agrest wkładamy do wymytych, wysuszonych słoików. U mnie(...)dekielki, powinny być płaskie. Jeszcze nigdy żaden kompot przygotowywany w ten sposób nie popsuł mi się, a kiedyś przygotowywałam tego dużo. Zawsze największą popularnością cieszył się u nas kompot truskawkowy i jabłkowy. Wszystkie kompoty przygotowuję w ten sam sposób, tzn. takie same ilości ksylitolu (lub cukru) na taką samą ilość słoików. Zawsze przyjmuję zasadę 1kg słodyczy na 8 ok.litrowych słoików
Smaczne Zdrowełyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki ulubionego mleka Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce (ma powstać gęste ciasto). Rozgrzej olej. Smaż placuszki z obu stron za złoto (1 łyżka ciasta na 1 sztukę). Podawaj np. z ulubionym dżemem. Nicole, dziękuję za pyszny dżem truskawkowo-bananowy -:). Smakował wyśmienicie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} I jeszcze przepis na to cudo od Nicole: Składniki: 1kg truskawek 2 dojrzałe banany 500g cukru żelującego 2:1 (np. Dr. Oetker, zawierają pektynę) Umyj truskawki, pokrój na drobne kawałki i rozdrobnij. Również pokrój banany na małe kawałki. Wymieszaj truskawki z cukrem żelującym
Qlinarnie i QlinarnieDodaj do koszyka Polecam Ci także moje przepisy na inne desery: – kokosanki – najlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy CIASTKA OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM Przygotowanie : 30 minut Ilość: 13-15 ciastek Składniki: – 220 g płatków owsianych górskich – 1 czubata łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej (możesz(...)ubitej masy dosyp mieszaninę z płatkami i wymieszaj już dużą silikonową lub drewnianą łyżką. Przygotuj 2 arkusze papieru do pieczenia i pierwszy z nich połóż na blasze. Nakładaj porcje ciasta dużą łyżką i rozpłaszczaj je lekko. Układaj ciastka w ostępach, urosną jeszcze i rozpłaszczą się. Piecz ciastka na dwa razy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez
nietylkopasta.plCiasto które zrobisz w 10 minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy smak będzie dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się(...)prostocie bardzo, bardzo smaczny! Składniki na blaszkę 20x30: paczka okrągłych biszkoptów 180-200 g 3 opakowania galaretki truskawkowej kubek 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % 500 g słodkich truskawek opcjonalnie cukier puder do masy Wykonanie: Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w 1000 ml gorącej wody. Zostawić do wystygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś ostatnia niedziela wakacji, jeszcze lato, jeszcze cieplutko, choć noce do ciepłych już nie należą, dojrzewają jeżyny a one kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią dlatego
Wanilia i Kardamonczerwone serca i pluszaki patrzące na mnie z każdej witryny sklepowej raczej mnie bawią niż drażnią. Kiedy słyszę, że ja nie obchodzę Walentynek, to głupota, ale zobacz, jakie fajne ciasto w kształcie serca z różowym lukrem upiekłam , to śmiać mi się chce. Bo, jeśli przygotowujesz się do tego dnia, to znaczy, że go obchodzisz i nie pozostajesz obojętnym na jego(...)ruszać się dzisiaj z kanapy. Zawinięta w kołdrę pałaszuję przygotowany wcześniej deser, uśmiechając się do mojej drugiej połówki... Jabłka ? A może raczej kiwi ...? Choć dzisiaj najlepsza byłaby przecież truskawka . Nie przepadam za panną cottą, ale muszę przyznać, że ta udała się znakomicie. Dałam nieco więcej żelatyny, żeby mi bez problemu wyskoczyła z foremki, jeżeli planujecie przygotować deser w szklankach, wystarczą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżadnych dodatków, a ja muffinki uwielbiam z polewą miodową, która nadaje całości pysznego posmaku i dodatkowej słodyczy. Muffinki możecie przygotować z różnymi owocami. U nas gościły już z malinami, truskawkami i nawet z jabłkiem. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis na zdrowe słodkości! Zdrowe muffinki bez cukru z borówkami i polewą miodową - składniki (około 8 sztuk(...)mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu delikatnie wmieszać borówki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i każdą z nich wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Polewa. Roztopione masło
Di gotujeBył u mnie już przepis na knedle z truskawkami i śliwkami. Dzisiaj zaproponuję knedle z brzoskwiniami. Do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników jak ziemniaki, mąka, jajka i brzoskwinie z puszki. Przy robieniu knedli, bardzo ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków. Najlepiej nadają się ziemniaki mączyste, zawierające więcej skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Zaliczają(...)połówkę pokroić na 4 części. Jedną połówkę odłożyć na później, do ułożenia na wierzchu ugotowanych knedli. Do dużej miski przełożyć ziemniaki, wsypać mąkę, dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto bardzo nam się klei, można dodać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle są delikatniejsze, bardziej miękkie. Z przygotowanego ciasta formować kulki wielkości
Świat Domowej Kuchnisupermarketowym koszyku, a potem w lodówce, pojawia sie 'MLEKO SMAKOWE'. I o ile 'czekoladowe' i 'biało-czekoladowe' było jeszcze zjadliwe, to już 'blueberry muffin' znacznie mniej. A przy 'truskawce' wszyscy odmówili współpracy... Dlatego muffiny. Lekko mechaniczne, przyznaję, ale o dziwo bardzo smaczne i nawet apetycznie aromatyczne. Byle nie za często... :) P.S. Reszta pozostała w 1 litrowej butelce zamieszkała tymczasowo(...)papierowymi papilotkami. W sporej misce wymieszaj suche składniki, a w dzbanku, lub osobnej misce mokre. Wlej mokra mieszankę do suchej i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Rozdziel pomiędzy przygotowane papilotki i piecz około 15-20 minut - trzeba sprawdzać! Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia
Lejdi of the housePieczone w kąpieli wodnej mini serniki z makiem podane z jeżynami Mini serniczki z makiem na spodzie ze słodkiej owsianki pieczone w słoikach. Desery w słoikach
Tajemnice SmakuSernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy
Poezja smakumieszkaliśmy w bloku) zyskałam nie tylko więcej przestrzeni, większy pokój, miejsce do zabaw z psami, do jazdy na rowerze, czy też rolkach, zyskałam także ogród pełen drzewek owocowych, krzaków truskawek, agrestu i … porzeczek: czarnych, białych i czerwonych. Jak uwielbiam wszystkie owoce, tak porzeczki zdecydowanie nie należą do moich ulubionych, nie wiem dlaczego, chyba są po prostu za mało słodkie(...)zdążyłam wrócić do domu na czas. Obowiązki przejęła moja mama, która przejęła porzeczkowe przetwórstwo. Z porzeczek co roku robimy soki i dżemy, które akurat bardzo lubię Pieczemy także ciasta , czasem robimy lody i koktajle . Dziś wpadłam na nowy pomysł, choć trzeba przyznać, że nie jest to wielkie odkrycie – domowy kisiel porzeczkowy . Prostota, smak, którego nie da się opisać
365 dni dookoła kuchnizapachom jaśminu... Wstęgi zapachu snują się wszędzie wokół i tylko czekam, aby wplątały się we włosy, wpełzły pod ubranie i zostały na skórze... A taki zapach babcinego drożdżowego ciasta ? Gdyby można go było uchwycić i podawać w chwilach największej tęsknoty? Albo zapach ciepłych od snu mięciutkich policzków mojego synka, gdy był jeszcze malutki? Ileż bym dała za ogromną porcję(...)Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe swe dobro i pozwalają uchwycić ten cudowny aromat. Zamykam go w butelkach z syropem, przechowuję w gąsiorach z nalewką, trzymam w słoikach z truskawkową konfiturą, a od tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak! I to prostsze niż może się wydawać. Granita z dzikiego bzu smakuje
KUCHARNIAWilgotne biszkoptowe blaty nasączone ponczem cytrynowym, przełożone klasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do
Wanilia i Kardamonchilli czy kumin. W oryginale występuje świeża kolendra, ale testowałam wersję zarówno z miętą jak i bazylią i obie były równie rewelacyjne. Polecam również wersje z owocami – ananasem, truskawkami, grantem czy brzoskwiniami. Jedną z najważniejszych rzeczy przy guacamole, jest pamiętanie o skropieniu sokiem z limonki lub cytryny naszego awokado, gdyż szybko czernieje, a ciemne guacamole nie będzie niczym apetycznym(...)widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną cebulkę, przyprawy i świeżą kolendrę. Mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/guacamole/ BosowKuchni Artykuł Guacamole pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku