ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:80/134)

Makowiec japoński 444

pieczenia7 łyżek kaszy manny50 g bakalii (płatki migdałowe, rodzynki)1 łyżka cukru pudu Wykonanie:Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach, łączymy z masą makową, bakaliami. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, miód i kaszę manną. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze wcześniej przygotowaną masą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki keksówki i wstawiamy

Malinowe Pocałunki
Żołądek 165

 Pyszne i efektowne ciasto o niezbyt fajnej nazwie. Nie jest drogie ani trudne, nie wymaga wyszukanych składników, a na stole bardzo fajnie się prezentuje. Polecam

Praktyczna pl
Baba Polska drożdżowa z lukrem 215

wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2  szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Do posypania: Migdały w płatkach lub słupkach 1. Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru i wodą. Odstawiamy na kilka minut aby drożdże ruszyły. 2. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe

Apetyczna babeczka
Razowe muffinki dyniowe 161

dlatego, że nie wymaga starannego mieszania ciasta. Składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi za pomocą łyżki, napełnić foremki i po około 20 minutach w piekarniku mamy piękne rumiane babeczki. Dzięki dyni zachowują wilgotną, apetyczną fakturę. Znikają tak szybko jak powstają. Taaakie dobre!Składniki na 24 sztuki:1/2 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, figi)1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych(...)odstawiamy na 10 minut, następnie odsączamy na sitku.Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy jajka, olej, dynię i miód. Mieszamy delikatnie łyżką, na koniec dodajemy bakalie. Następnie napełniamy ciastem papilotki do 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Otrębowe, cynamonowe bułeczki z jabłkiem i rodzynkami 149

spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody garść rodzynek 0,5-1 łyżeczka cynamonu 1 jabłko średniej wielkości opcjonalnie jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach mieszamy ze sobą wszystkie składniki tak przygotowane ciasto przekładamy do mini foremek na tarty (ja użyłam silikonowych) pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bożonarodzeniowe ciasteczka 300

natomiast na nadzienie na 'bazylia czy wanilia' :) Wyszło mi 27 szt :)Składniki na ciasto :240 g mąki pszennej60 g masła60 g smalcusok wyciśnięty z jednej pomarańczyszczypta soliNadzienie:25 g masła125 g śmietany kremówki50 g miodu40 g cukru pudru1,5 szkl bakalii (ja dałam sezam, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie orzechy arachidowe, wiórki kokosowe)aromat pomarańczowy (ok 5 kropelek)dodatkowo(...)gotujemy ok 3-5min do chwili zgęstnienia, na koniec dodajemy aromat .Odstawiamy do wystudzenia.Łączymy ze sobą za pomocą miksera zawartość obu misek ze składnikami na ciasto, a następnie wyrabiamy bardzo szybko ręką. Całość dzielimy na 3 części, wkładamy do foliowych woreczków i ponownie wkładamy do zamrażarki na 20 min.Wyciągamy jeden woreczek z ciastem i rozwałkowujemy

charlotte gotuje
Marchew do pieca! 227

rozwiązanie, niż zwykły dodatek do dania głównego. Nie będzie tradycyjnej surówki, ani świeżo wyciskanego soku. Udostępnię Wam dziś przepis na ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka.Zajadajcie na zdrowie!Ciasto marchewkowe z bakaliami 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej  szklanka cukru (najlepiej brązowego) pół szklanki miodu szklanka oleju 2 szklanki startej marchwi (na tarce o małych oczkach, odciśniętej(...)rodzynki, suszona żurawina, orzechy, morele lub śliwki suszone Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy olej bardzo powoli, i stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace bakalie, delikatnie mieszając łączymy z masą.Ciasto wstawiamy

Sajkofanka smaku
Rogale drożdżowe z makiem 184

świętego Marcina nie robiłam rogali Jego imienia, ale te drożdżowe też bardzo nam smakowały i przepis jest jak najbardziej godny polecenia. Zresztą Mama i ja uwielbiamy ciasto drożdżowe, a skoro to my w domu gotujemy, mamy prawo wybierać...zatem zapraszamy. Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdzy 200 g masła  150 ml kwaśnej śmietany 3 żółtka  1/3 szklanki(...)włoskich Dodatkowo: 1 zółtko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Mak zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 1 godzinę. Odsączyć z wody na sitku i przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać rodzynki,skórkę pomarańczową, pokruszone orzechy, roztopione masło, cukier, miód i aromat migdałowy. Wymieszać i  schłodzić w lodówce. Masło posiekać z mąką, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłą

Gosia gotuje
Keks 252

blaszki:3/4 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakaliiZagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć(...)fot.1). Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać. Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2). Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy

Świat Ciasta
Ciasto Gargamel 459

Gargamela :)Składniki:Ciasto miodowe:6 jajek1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej)20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej)przyprawa do piernika1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam)1 kostka margaryny 20 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i rodzynki)Wkładka bakaliowa(...)oraz rodzynki)Krem:2 budynie śmietankowe2,5 szklanki mleka3 łyżki cukru200 g masłaPolewa:3 łyżki kakao3 łyżki cukru3 łyżki wody1/4 kostki margarynyDodatkowo:1 słoik dżemu z  czarnej porzeczkipłatki migdałów Sposób przygotowania:1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy kolejne składniki. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i bakalie. Ciasto wykładamy

Kuchnia domowa Ani
KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKIEM I BAKALIAMI. 292

jabłkagarść suszonych moreligarść suszonych śliwekgarść rodzynek i żurawiny50 g kandyzowanych skórekUbijam na parze jajka z cukrem. Dodaję olej oraz mąkę, wcześniej wymieszanąz proszkiem do pieczenia i solą. Jabłka obieram, jedno ścieram na grubych oczkach, a drugie kroję w kosteczkę. Na mniejsze kawałki kroję także morele i śliwki. Owoce i bakalie łączę z ciastem. Przekładam do keksówek. Piekę

W kuchni Karmel-itki
Daktylowy chlebek 85

smakowo chyba bliżej mu do korzennego ciasta, niż chleba. Pachnie lekko piernikowo i jest bardzo syc ą ce. Idealne na ch ł odne, deszczowe popołudnie z filiżank ą   czarnej herbaty. Je ś li lubicie słodkie  ś niadania, można je wzi ą ć ze sob ą  do pracy. Szybkie, proste ciasto na każd ą  okazj ę . Daktylowy(...)stego, ci ęż kiego ciasta, ale nie mieszać za długo. 4. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko posmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy keksówki i wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 80 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Oczywiście możesz zamienić datyle na suszone morele, figi lub rodzynki. Eksperymentalnie wsypałam siemię lniane i trochę

dolcevitainmykitchen
Sernik z rodzynkami, delicjami i galaretką 101

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie gości bardzo często. Na każde święta, różne imprezy i tak bez okazji. Nie brakuje mi pomysłów na nowe wersje. Ten serniczek jest bardzo pyszny. Mnóstwo rodzynek w masie serowej, pyszne ciastka delicje i galaretka. Kto się skusi na takie cudo?   Potrzebujemy:   Na masę serową: 1 kg sera

Izabelawkuchni
Wegańskie bezglutenowe jabłkowe muffiny 202

mojprzepisna.pl | Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Bezglutenowe Bez mleka zwięrzęcego Bez jajek Bez cukru Bez kakao Bez orzechów Macie ochotę na małe co nie co na poniedziałkowe

moj przepis na
Z cyklu Fitness: babeczki owsiane 181

) mieszamy w misce. Dodajemy płynne i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Napełniamy foremki ciastem, w tym przepisie (w przeciwieństwie do np. waniliowych ) nie trzeba zostawiać babeczkom za dużo

Ciastkozercy
Racuszki z serem i rodzynkami 1598

polecam ten sprawdzony przepis. Są puszyste, smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić kawałeczek ciasta do kawy czy kakao...polecam. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml mleka 100 g białego twarogu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli 1/3 szklanki rodzynek masło klarowane do smażenia cukier do posypania Sposób przygotowania: Do miski przesiać mąkę, dodać

Gosia gotuje