pieczenia Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy otręby, rodzynki, mak, orzechy, proszek do p., i mieszamy w oddzielnej misce mieszamy: miód, jajka, maślankę, olejek do suchych składników dodajemy mokre i wszystko mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy w temp. 170 stopni przez około 25 minut (pilnujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćopcjonalnie : wiórki kokosowe, łyżka kakao, suszone owoce, rodzynki - co mamy pod ręką Sposób przyrządzenia: W dużej misce jaja ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę mieszamy. Następnie startą na tarce o dużych oczkach marchew, mąkę, proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Na końcu dodatki w takich proporcjach, żeby ciasto nie stało się za gęste. Rozsądnie.Pieczemy
pieprzny smaczekrzecz masła, żeby rogaliki były bardziej kruche, choć może skruszeją po nocy w szczelnym pojemniku. ;) Ciasto za to jest fantastyczne w obróbce - miękkie, elastyczne i bardzo plastyczne, szybko się wyrabia i ładnie piecze. A rogaliki wyszły bardzo smaczne i nie bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 500 g mąki 1 szklanka oliwy z oliwek do smażenia/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego(...)utartych jabłek!) 3 duże łyżki mielonego gęstego serka śmietankowego 3 łyżki rodzynek namoczonych w rumie 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki pokruszonych biszkoptów lub herbatników kilka zmielonych goździków 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 1. Piekarnik nagrzać na 200°C. Zagnieść elastyczne ciasto z podanych składników - powinno odstawać od ręki, być miękkie i elastyczne
Kuchnia Prezydentowejbananie to i musiało powstać ciasto bananowe. Najlepsze jest w tym wszystkim to, że sposób przygotowania jest dość banalny. Nie potrzebny mikser, wystarczy ręka, chęci, miska i łopatka ! tylko tyle, mało prawda? Za to zapach roznoszący się po kuchni w czasie wypieku jest obłędny ;) . Składniki : 2 jajka 4 banany 200g rodzynek 150g masła/margaryny 1/2 szkl cukru około(...)odstawić do ostygnięcia, w tym czasie namoczyć rodzynki i odsączyć. Banany rozgnieść widelcem, Jajko rozmącić. Kawę ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce wraz z ostudzonym masłem i kawą. Dobrze wymieszać, Formę ( u mnie forma na babkę) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą do oblepienia boków.Wymieszane ciasto wlać do formy. Piec około 60 minut w 160stC
Garnkowe fanaberiemoim blogu "pysznego ciasta z dynią" Składniki : szklanka startej dyni szklanka jabłek pokrojonych w kostkę - u mnie wystarczyło jedno jabłko 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki 1 niepełna szklanka oleju 1 i 1/2 łyżeczki sodki i tyle proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao i tyle cynamonu garść rodzynek i 2 garści drobnych czekoladowych(...)jabłko - utarłam ponownie Wlałam olej, dodałam czekoladę, kakao, cynamon, rodzynki - dobrze utarłam Już na koniec dosypałam sodkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie utarłam Przelałam masę do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem foremki o średnicy 25 cm, piekłam przez 45 min w temp. 180 stopni C, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Po wierzchu
Proste Potrawywiem, dlaczego do tej pory nie podzieliłam się z wami przepisem — do nadrobienia czym prędzej. Gdyby ktoś szukał czegoś podobnego, odrobinę bardziej wymagającego, ale równie smacznego, polecam przepis na Ciasto bananowo-czekoladowe . Dziś jednak chciałabym wam zaprezentować przepis, który otrzymałam od koleżanki — dość mocno zmodyfikowany przeze mnie. Jak sami zapewne się zdążyliście przekonać, szalejący koronawirus, jakkolwiek to zabrzmi, sprzyja gotowaniu(...)drobny śmietniczek z pozostałości domowych wypieków z całego tygodnia. Stare banany, odrobina czekolady, orzechów, rodzynek, żurawiny — wszystkiego, co wam przyjdzie do głowy. Jednak należy pamiętać, aby nie przesadzić z ilością dodatków i że banany w nim powinny być najważniejszym składnikiem. Course Desery Cuisine ciasto Keyword bananowe ciasto, bananowy chleb, chleb bananowy, chlebek, chlebek bananowy, chlebek bananowy z czekoladą
Zufi.plzagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę twarogową [ twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodając na koniec rodzynki].Bułeczki
Moje domowe kucharzeniezaskakuje swoim smakiem. Zapytacie - cóż może być zaskakującego w drożdżowym cieście? Otóż dodatek cynamonu uczynił ją takim :). Przyznaję, że pierwszy raz jadłam ciasto drożdżowe z dodatkiem tej przyprawy - dzięki niej zwykła drożdżówka nabrała innego charakteru :). Babkę wzbogaciłam suszonymi wiśniami, które wspaniale komponują się z cynamonem. Można zamienić je na rodzynki, też bardzo pasują, jednak to już nie będzie(...)wlać odrobinę mleka i wymieszać ( rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany ). Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cynamonem oraz ze szczyptą soli. Do mąki dodać żółtka, całe jajko, wlać mleko oraz wyrośnięty rozczyn
Opowieści z piekarnikazakupów z 2kg bananów. Wspólnym wysiłkiem moim i Pana Męża, pożarliśmy niemal wszystkie, ostały się jedynie 3 smętne sztuki. Z racji dojrzałości idealnie nadawały się do zutylizowania w postaci ciasta bananowego.Ciasto te jest banalnie proste w wykonaniu i całkiem ekonomiczne pod względem składników.Składniki na 1 keksówkę - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH): 2 jajka (całe) 1/2 szkl. cukru(...)Stopniowo dosypywać wymieszaną mąkę, nadal miksując. Na końcu dodać rozgniecione banany oraz rodzynki i zmiksować do połączenia składników.Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciasto ma tendencję do przypiekania się, stąd trzeba wnikliwie pilnować czasu pieczenia
Grunt to przepis!cukru 500 ml mleka 3 jajka sól 10 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag masła kilka rurek waflowych dżem truskawkowy lub konfitura morelowa Wykonanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić na 15 minut. Przygotować budyń z budyniu w proszku, mleka (5 łyżek odlać) i połowy cukru. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt: Jajka zmiksować ze szczyptą(...)usunąć ostrożnie papier do pieczenia i od razu zrolować ciepłe ciasto razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na krem, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu aż du uzyskania gładkiej masy. Następnie rozwinąć biszkopt, posmarować go kremem, ułożyć na nim rurki waflowe (3-4 sztuki) i posypać rodzynkami. Roladę zwinąć i odstawić do lodówki. Po zastygnięciu masy wyjąć
Pasja Smakuciasto:500 g mąki pszennej250 g masła lub margaryny1 szklanka cukru4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mleka1 łyżeczka aromatu rumowego1/2 szklanki rodzynek1/2 szklanki suszonych moreli1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy1 łyżka kandyzowanej skórki cedratuSKŁADNIKI na polewę:3/4 tabliczki białej czekolady6 łyżek mlekaposypka dekoracyjnaPRZYGOTOWANIE:Suszone morela kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy rodzynki, kandyzowaną skórkę(...)masę. Dorzucamy wcześniej przygotowane bakalie i mieszamy.Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170' C na 75 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE polewy:W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z palnika i dodajemy kawałki białej czekolady i roztapiamy mieszając trzepaczką. Wstawiamy do gotowania na małym ogniu, cały czas mieszając
kulinarnyJapoczątkami i nadchodzącą wiosną. Propozycja na szybkie Wielkanocne ciasto jest bardzo prosta i mam nadzieję efektowna. Składniki: 750 g mąki 59 g świeżych drożdży 375 ml ciepłego mleka skórka z 1 pomarańczy 120 g cukru 120 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli 100 g rodzynek 100 g płatków migdałów do dekoracji 1 rozbełtane jajko(...)szklankę mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 10 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i z każdej roluj wałek o długości
Niezły Młynekwiele więcej witaminy C niż cytryny i dużo żelaza! No i przede wszystkim są pyszneeee – nie za słodkie, lekko kwaskowate, orzeźwiające… Przepis na placuszki tutaj (w tej wersji zamiast rodzynek i wiórek kokosowych dodałam trochę zmielonego maku, można kupić np. w Lidlu, i suszone daktyle). Propozycja podania wg Rafała: powidło śliwkowe + truskawki. Smacznego! Na moim blogu raczej(...)doprawione nadzienie, zaczynam lubić smak kapusty kiszonej na ciepło:). Po lewej gryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego ). Pierogi z pokrzywą - byłyby lepsze, gdyby sos czosnkowy nie zabił całkowicie pozostałych smaków. Na deser - drożdżowy zawijaniec z jabłkami, cynamonem i rodzynkami - jedno z moich ulubionych połączeń. Oat fritters Let’s eat strawberries! They’re much richer
Qlinarnie i Qlinarnieszczypta soli 1/3 łyżeczki sody 45g rodzynek BIO 30g żurawiny dojrzały banan (około 115g) 0,5-1 łyżeczka cynamonu ubite na sztywno białko jajka opcjonalnie dla zwiększenia zawartości białka z 2 łyżki odżywki białkowej KULTURYSTA.COM 85% Whey Protein Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozsmarowujemy równomiernie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjednak spokoju - więc postanowiłam połączyć dwa w jednym. Mam więc figi, mocno rumowe rodzynki (nie mam w domu brandy, nie lubię), są też chrupiące płatki migdałowe. Zamiast jednak semifreddo, mam tradycyjne lody na żółtkach, na kremie angielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne(...)zaraz, natychmiast, więc... Są bez śmietany. I tak wyszły genialne.Jeśli nie macie lub nie lubicie fig, po prostu je pomińcie. Lody i tak wyjdą wspaniałe (ach, te rumowe rodzynki...).Lody waniliowo-rumowe ze świeżymi figamiSkładniki:(na około 1 l lodów)500 ml mleka6 żółtek100 g cukruziarenka z 1/2 laski wanilii70 ml rumu50 g płatków migdałowych50 g rodzynek4
Pożeraczka, czyli raz adobrze