ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:68/134)

makowiec z jabłkami 122

jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć.  *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g maku 4-5  łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut w 180*C. Wystudzić.  Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Polać ciasto i dowolnie udekorować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi 420

najprostsze a zarazem najpyszniejsze ciasto: SZARLOTKĘ.  Jesień w pełni, a cóż może bardziej kojarzyć się z jesienią niż zapach jabłek z cynamonem? Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto, szczególnie w wykonaniu babci, która jest niekwestionowaną królową przyrządzania wszelkich kulinarnych pyszności. Nie sposób się im oprzeć i często nawet moja silna wola, o której mam bardzo dobre zdanie, okazuj się(...)pochodzące z ziaren słonecznika, sezamu i orzechów arachidowych oraz wyłącznie naturalne cukry z rodzynek. I naprawdę niczego więcej nie trzeba do pełni szczęścia i smaku! Na dodatek ta wersja nie wymaga pieczenia, a przyrządzenie jej to zaledwie kilka prostych kroków. Do wykonania spodu ciasta użyłam niezwykle aromatycznej mieszanki od firmy Ziarenkowo. Skład pasuje idealnie do całości, jeśli jednak

peanutbuttermonster
Makowiec 661

tłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym ręczniczkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: 500 g maku 170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynków lub sułtanków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu(...)odciskamy z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, całość wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce

Pudełko rozmaitości
bułeczki megamaślane 108

takie "cudo kuchenne" ale na razie będę musiała wyrabiać sobie bicepsy razem z ciastem. Poza inspiracją do przyszłych zakupów postanowiłam skorzystać z przepisu na bułeczki maślane. Rewelacja! bułeczki zdominowały moją kuchnie totalnie. Zdarzyłam je zrobić już w kilku wersjach, z rodzynkami, z nadzieniem owocowym,  na mące pszennej i razowej. Zdjęcia na dole są z wersji(...)szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego szklanka mleka2 jajka70 g masła600 g mąki pszennejszczypta soli Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać wszystkie składniki a na końcu mąkę. Wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od garnka.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. Z gotowego ciasta ulepić kulki i ułożyć je na formie. Ja skorzystałam z formy do chlebków

ciastkarnia na kruchym spodzie
Makowiec Japoński z jabłkami 162

Wyśmienite ciasto na każdą okazjęSkładniki: 30 dag maku 1 kostka margaryny 45 dag cukru pudru 60 dag jabłek 9 jaj 9 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka orzechów włoskich krojonych 10 dag rodzynek Wykonanie:Na grubej tarce zetrzeć jabłka, mak sparzyć i zemleć (lub kupić gotową masę makową). Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka(...)utarte na grubej tarce jabłka.Ubić pianę (bardzo dobrze na twardo, bo inaczej zamoknie spód ciasta!), dodać kasze mannę i pozostałe składniki, lekko przemieszać. Piec w nagrzanym piekarniku w tem 180 c przez 50 min. Po upieczeniu można polać polewą.źródło „Ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Przysmak Magdy 42774

biszkopty na wysmarowanej tłuszczem pergaminie. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka orzechów 1 łyżka rodzynek 1 łyżka mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Mak parzymy w 1 szklance wody, gotujemy(...)minut, odsączamy na sitku, skręcamy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Ucieramy masło z cukrem, żółtakami i miodem. Dodajemy orzechy rodzynki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy odrobinę olejku migdałowego. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą.  Blaszkę wykładamy pergaminem, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut. Masa

kgwjanczewo
Próżniak 474

To jedno z najprostszych ciast i błyskawiczne w przygotowaniu. W sam raz dla niespodziewanych gości…Składniki:5 dużych jabłek (słodko-kwaśnych)4 jajka1 szklanka cukru2

Oryginalny smak
Ciastka orkiszowe z suszoną żurawiną 213

ochotę upiec coś z żurawiną. W głowie pojawiły się pomysły na chleb lub ciasto z żurawiną jednak ostatecznie zmobilizowałam się do upieczenia ciastek. Lekko kwaskowate ze względu na obecność żurawiny i sycące.  Powstały w dwóch wersjach : orkiszowe z żurawiną i owsiane z rodzynkami ( przepis pojawi się niebawem). Długo zbierałam się do pieczenia, gdyż piekarnik gazowy nadal stanowi(...)przekonana do pieczenia drobnych wypieków. Obawiałam się, że będą spalone od spodu i blade z wierzchu. Ale nie ma tego złego jak to mówią. Wizyta u rodziców zrodziła pomysł – ciasto przygotuję u siebie, a upiekę u rodziców w piekarniku elektrycznym. Mój przepis powstał tak : Pół szklanki mąki pszennej typ 550  Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 3 łyżki

apetytnapieczenie
Keks świąteczny,biszkoptowy -najlepszy 154

zaklinowaly sie przyciski i ruszyl wreszczie nasz piekarnik do boju.Jak widzicie na zdjeciach,tak wyglada moj biedny,uratowany keks.Pyszny jest jak zawsze,tylko od czekania troche bakalie opadly.Wsrod ciast przygotowanych na swieta keks goscil u nas od zawsze.I zawsze byl wyjatkowy,bo z ogromna iloscia bakalii.I tak naprawde pieczony tylko i wylacznie z okazji swiat.Dlatego tez smakuje zawsze wyjatkowo(...)kandyzowanych owocow: daktyle,papaja,ananas,arcydziegielWykonanie:Rodzynki namoczyc w goracej wodzie .Sparzyc migdaly i obrac ze skorki.Wszystkie bakalie pokroic-dowolnie.Ja kroje w kostke.Dodac osaczone i osuszone rodzynki.Jajka ubic z cukrem na puszysta mase.Dodac rum i wmieszac make.Wszystkie bakalie wymieszac z 3 lyzkami maka i dodac do ciasta. Ciasto wylozyc do keksowek wyscielonych papierem do pieczenia.Piec okolo 50 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BABKA CZEKOLADOWA 155

ucierając dodajemy po żółtku. Następnie dodajemy ser, potem mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy, następnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę drobno posiekaną. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy 50 minut. Gotową babkę polewamy lukrem, obsypujemy rodzynkami

Z Majeczką w kuchni
Świąteczna nalewka 142

internecie zamierzam wypróbować i mam nadzieję, że będzie super w przedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki

Kuchnia Beaty
Bułki pszenne z makiem. Crusty Hard Rolls. Wypiekanie na śniadanie. 233

Na śniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania

Smaczna Pyza
Granola owocowa 162

owocową, bardzo zdrowy, pełny witamin i składników odżywczych posiłek. Granolę możemy używać jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów, ciast czy jako bazy do wypieku ciastek. Szczerze polecam! składniki: - płatki owsiane - opakowanie - płatki jęczmienne - opakowanie -  po 3 garście rodzynek, suszonych śliwek, moreli, daktyli (pokroić na małe kawałki) - 4 łyżki pestek z dyni - 4 łyżki pestek słonecznika - 3/4 szklanki

SMYKWKUCHNI
Wielkanocna Babka drożdżowa z pomarańczą 230

drożdży szklanka mleka500 g mąki 3/4 szklanki cukru 60 g masła 3 jajka szczypta soli garść rodzynek sok z jednej pomarańczy i starta skórka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy.  Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto jak na drożdżowe.  Gdy ciasto jest  elastyczne i odchodzi od brzegów miski przekładamy do formy i pieczemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Omlet cesarski - Kaiserschmarrn 98

dodać mleko, a następnie mąkę. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pianę z białek dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być płynne, ale gęste. Na patelni z grubym dnem rozgrzać masło. Ciasto wylać na patelnię. Gdy ciasto z wierzchu się lekko zetnie, zsunąć omleta na duży płaski talerz. Patelnię posmarować tłuszczem. Omlet przerzuć na patelnię wierzchem(...)się przyrumieni, pokroić go na kawałki i ułożyć w naczyniu do zapieknia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 2 – 3 minuty. Przed podaniem na omlecie ułożyć rodzynki i obficie posypać cukrem  pudrem

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania