ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:60/134)

Placuszki z kaszy manny - bez mąki! 374

(użyłam Kresto),łyżeczka cynamonu.   Przygotowanie Kaszę dodać do mleka, wymieszać. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i miód. Wymieszać. Wbić jajka, dodać serek wiejski, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić na 15minut, by kasza napęczniała.  Następnie wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody. Kłaść łyżką porcje ciasta

Z miłości do słodkości
Ciasteczka chałwowe (z tahini) 194

mowy o dodatkach typu orzechy ziemne czy gorzka czekolada. Myślę, że świetnie by tu się sprawdziły różnego rodzaju bakalie, może rodzynki moczone w rumie...? Tahiny jeszcze mi trochę zostało, teraz poszukuję dobrego przepisu na ciasto. :) A ciasteczka póki co bardzo polecam! :) Ciasteczka chałwowe (z tahini)  PRZEPIS{wg receptury Davida Lebovitz'a}temperatura pieczenia: 175ºC | czas pieczenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Migdałowy makowiec 182

makowiec.    Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej- 250g cukru pudru- 250g miękkiej margaryny (lub masła)- 4 żółtka surowe- 2 żółtka gotowane- 2 łyżeczki proszku do pieczenia       Masa makowo migdałowa: - 500g suchego maku- 1/2 litra mleka- 200g mielonych migdałów- 6 białek- 200ml słodkiej śmietanki- ok. 50g migdałów w płatkach- 4 łyżki miodu- rodzynki- suszona żurawina- skórka pomarańczowa(...)drobnym sitkiem. Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek

mojewypiekiinietylko
pieguski, czyli ciastka w kropki 141

Są takie dni, że zima wydaje nam się bardziej zimna. Faceci wydają się być bardziej z Marsa niż zwykle, a kobiety mogłyby wrócić na Wenus! To

zabawa smakiem
Owsianka - wegańskie słodkie śniadanie #3 159

mocno uzależniona od mleka ale takiego UHT, z kartonika, którego się nie gotuje i takie piłam hektolitrami, rano z płatkami różnego rodzaju, z kawą i w formie przetworzonej, w ciastach, naleśnikach, gofrach, sosach, wszędzie. I przez myśl mi nie przeszło, że można przyrządzić owsiankę na wodzie , eureka! Bez problemu można kupić płatki owsiane z certyfikowanym znakiem przekreślonego kłosa i wtedy(...)pysznej i zdrowej owsianki :-) * * * Składniki (proporcja dla jednej osoby): 4 łyżki stołowe płatków owsianych trochę wody 1 łyżeczka wiórków kokosowych szczypta nasion chia 1 łyżka stołowa płatków migdałowych garść rodzynków 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (tak, jem miód na weganizmie, kupuję od lokalnych pszczelarzy) 1 jabłko dużo ziaren słonecznika cynamon Wykonanie: 1. Teraz mój dzień zaczyna się

Kawa z mlekiem
Sernik w czekoladowym cieście 244

sera białego półtłustego; 30 dkg cukru pudru; 12 dkg masła; 10 żółtek; 10 białek +2 co pozostały od ciasta; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy albo Sernix; olejek pomarańczowy lub skórka otarta z pomarańczy; bakalie: sparzone wrzątkiem rodzynki (około 5 łyżek) i skórka pomarańczowa pokrojona w kosteczkę (około 5 łyżek); Wykonanie: Ser zemleć w maszynce. Masło z cukrem pudrem(...)zbrylenia. Na końcu dodać kilka kropli olejku, budyń i bakalie, wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.  Masę serową przełożyć do formy wyłożonej ciastem, wyrównać powierzchnię. Na masę zetrzeć na tarce na grubych oczkach zamrożone ciasto. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika ( 175 o C ). Piec około 1 godzinę i 15 minut. Sernik jest dosyć

In my kitchen
Piernik Dominy 155

przyjedzie w Arabii Saudyjskiej będzie już środek wiosny i zrobi się jeszcze cieplej, a ja nie mam zamiaru  upiec się razem z tym piernikiem, bo wtedy byłyby dwa ciasta - jeden świeży i jeden bardzo stary piernik w kształcie Wielbłąda :P - muszę dbać o linię Małżonki Mej Aleksandry, żeby nie nabrała nadmiernych krągłości,  jak większość tutejszych expatów Ponieważ jednak(...)dokładamy powidła śliwkowe. Wlewając powoli chłodną rozpuszczoną margarynę miksujemy delikatnie mikserem na najniższych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Wsypujemy rodzynki mieszamy lekko. Tak przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C przez 1 godzinę Przygotowanie polewy Wszystkie składniki wsypać do niewielkiego garnka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Biszkopt z masą śmietanową z dodatkami ..i 5 lat blogowania 100

Upiekłam biszkopt kakaowy i zrobiłam takie oto ciasto przekładane masą śmietanową..do masy śmietanowej dodałam oczywiście żelatynę , zastygnięte i pokrojone galaretki oraz rodzynki i kiwi, które pysznie chrupało podczas jedzenia.Żelatyna, rodzynki , kiwi oraz mąka orkiszowa i kakao pochodzi ze sklepu Skworcu ..polecam.. Na końcu postu ,po zdjęciach jest kilka słów o blogu... 7 dużych(...)połowę. Masa śmietanowa: 2 różne galaretki  2 duże kubki śmietany [800 g] 5 łyżek cukru pudru (można mniej lub więcej) 2 łyżki żelatyny spożywczej 1 opakowanie cukru waniliowego rodzynki Jumbo Skworcu kiwi kandyzowane Skworcu Galaretki [osobno]rozpuścić w 1,5 szkl.wody..Przelać do pojemnika i odstawić do zastygnięcia.Następnie pokroić w kostkę .Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach

Moje domowe kucharzenie
łatwa,szybka,smaczna babka kokosowa ucierana z rodzynkami... 186

jajka, cukier, aromat utrzeć w robocie do białości wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać, wsypać wiórki kokosowe i sparzone rodzynki posypane maką, wymieszać w trakcie mieszania wlewać pomału rozpuszczoną gorącą palmę i krótko wymieszać forma silikonowa 22cm - przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta makowa 262

brzegów i stężenia masy. Następnie na wierzch tarty wykładamy ciasteczka z resztek z kruchego ciasta i dopiekamy jeszcze kolejne 10 minut. Upieczoną tartę studzimy w formie na kratce. Smacznego :)  * U mnie gotowa  masa makowa ** Orzechy włoskie, siekane migdały, morele, daktyle i rodzynki

Plate of Joy
KEKS 93

kuchenny tapet” idzie keks. Mięciuchne ciasto z dużą ilością wszystkiego W keksie uwielbiam to, że mogę dodawać do niego to, co lubię. Przyjmie wszystkie warianty Składniki są następujące: 1 masło 1 szklanka cukru 6 jajek cukier wanilinowy 2 ¾ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki spirytusu lub wódki bakalie Ciasto należy wyczarować w następujący sposób: Mało, cukier(...)najbardziej lubimy. Tutaj panuje całkowita dowolność uwarunkowana naszymi smakami (ja wybrałam płatki migdałów, prażone orzechy i czekoladę, ponieważ rodzynki i inne “miękkie” dodatki nie należą o moich ulubionych :)) Bakalie mieszamy z pozostałą pianą i dodajemy do ciasta. Teraz mieszamy ciasto delikatnie szpatułką, nie mikserem, żeby nie “zmasakrować” bakalii. Ciasto pieczemy w 180 stopniach

Słodki sentyment
Cygańskie ścieżki po mojemu -biszkopt z olejem rzepakowym 224

Ciasto:  9 białek 4 żółtka 1 ,5 szkl. cukru  1 cukier waniliowy 1,5 szkl.mąki + 2 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl.oleju rzepakowego 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego Masa z galaretek i jabłek 2 galaretki 3 szkl.wody 5-6 jabłek 5 dkg rodzynek Masa ze śnieżki(...)kostki margaryny Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:I - 4 żółtka i 2 łyżki mąkiII - 1 łyżkę kakaoIII - kisiel wiśniowyIV - 3 łyżki suchego makuBlaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowa strucla z makiem 252

Święta Bożego Narodzenia, tak więc i u mnie nie mogło go zabraknąć. Jeszcze ciepły.... Składniki na ciasto na 2 strucle: 1/2 kg mąki pszennej  3 żółtka 1/2 szklanki oleju 5 dag drożdży 200-250 ml mleka 3 łyżki cukru rodzynki  szczypta soli  cytryna  Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zrobić rozczyn, odstawić(...)wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić, na końcu zetrzeć skórkę z całej cytryny . Gdy ciasto widocznie zwiększy objętość ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Wałkować ciasto w formie prostokąta, nakładać mak i ciasno zwijać. Uformowaną struclę wkładamy do foremki, smarujemy rozmąconym białkiem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piec

Apetyczna babeczka
Prosta szarlotka na biszkopcie 245

będzie świetnie smakował z dodatkiem rodzynków czy orzechów – u mnie najczęściej jest jednak bez dodatków. Prosta szarlotka na biszkopcie: 5 średnich jabłek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 duże jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki oleju opcjonalnie: garść rodzynków lub orzechów cukier puder(...)puszystą masę. Zmniejszamy obroty na mniejsze i stopniowo dodajemy mąkę. Wlewamy cienką strużką olej i jeśli używamy – wrzucamy rodzynki lub orzechy. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciut więcej niż połowę ciasta i rozsmarowujemy po dnie. Do pozostałego ciasta dodajemy jabłka, cynamon i mieszamy. Równomiernie układamy na wierzchu ciasta w tortownicy. Wkładamy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania