mojego bloga :) Dziękuję Wam za to, że jesteście ze mną, że korzystacie z moich przepisów i dzielicie się ze mną różnymi informacjami :) Składniki: ciasto - 100 g posiekanych orzechów włoskich - 100 g zmielonych orzechów włoskich - 100 g rodzynek - 100 g wiórków kokosowych - 1/2 szklanki cukru - 8 jajek - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 1 puszka(...)stopniowo dodając cukier. Do masy białkowej dodajemy 4 żółtka, cały czas mieszając. Dosypujemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Masę mieszamy łyżką, dosypując wiórki kokosowe, rodzynki oraz posiekane orzechy. Masę dzielimy na pół i pieczemy w tortownicy dwa placki w 180 C przez około 30 minut. Gdy placki stygną możemy zabrać się
Zainspirowana w kuchniciasto krąży wśród moich znajomych, odkąd pamiętam:) Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie, lekkie i gdyby nie parzenie i mielenie maku, to piekło by się je szybko:) Składniki: 40 dkg maku; 20 dkg masła; 20 dkg cukru pudru; 20 dkg kaszy manny; 80 dkg jabłek; 10-15 dkg rodzynek (sparzonych); 8 jajek; kilka kropli olejku migdałowego; 1 łyżka proszku(...)następnie dodać mak, obrane i starte na tarce na grubych oczkach jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać do masy ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia ( 20cm x 30 cm). Piec w temperaturze 180 o C przez około
In my kitchenProsty przepis na chlebek bananowy Na blogu jeszcze nie było podstawowego przepisu, na to ciasto bananowe , tak więc postanowiłem nadrobić zaległości. Jest już bezglutenowy chlebek bananowy z mąki gryczanej, bezglutenowe ciasto bananowe z truskawkami. Przyszedł czas na coś z glutenem 😅 Chlebek bananowy , to klasyka znana i lubiana chyba przez każdego. Jakiej mąki użyć, żeby wyszedł chlebek bananowy? U mnie było(...)pełnoziarnistej. Na pewno możesz zrobić również z samej jasnej mąki pszennej lub orkiszowej. Jakie dodatki do chlebka? U mnie były to rodzynki i orzechy włoskie. Świetnie sprawdzą się też inne suszone owoce, orzechy i czekolada. Do ciasta bananowego bardzo fajnie pasują również wiórki kokosowe z suszonym ananasem, czy kandyzowana skórka z pomarańczy w towarzystwie czekolady. Nie ma oczywiście
BlendmanLekkie, z niewielką ilością cukru ale za to z bakaliami. Składniki: 3/4 szkl mąki 1/2 szkl śmietanki 12% 2 łyżki rodzynek 2 łyżki płatków migdałów 3 jajka 2 płaskie łyżki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji:1 łyżka cukru pudru i garść płatków migdałowych Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywno(...)pory ubijamy na najmniejszych obrotach miksera.Po kolei dodajemy cały czas mieszając:żółtka,mąkę,proszek do pieczenia,śmietankę,olej a na końcu rodzynki i płatki migdałowe.Mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto(jest płynne),następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godz do "suchego patyczka".Upieczone ciasto studzimy
słodkie i nie tylko historie kulinarneubić na sztywno i stopniowo delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 65 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową i ozdobić rodzynkami
Camilla w kuchnicukru 60 g masła 80 g świeżych drożdży Masa makowa: 5 łyżki miodu 100 g cukru bakalie( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, migdały) ilość według upodobania 50 g masła 300 g maku zmielonego 1/2 szklanki mleka Sposób wykonania ciasta: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzać tak aby było letnie. Drożdże i 2 łyżeczkę cukru
kgwjanczewoJedno z moich ulubionych drożdżowych ciast, robię je z pamięci i jak zwykle na oko. Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu
bistro mamaWpis pochodzi z www.mgotuje.plPyszny, zawijany makowiec, który tradycyjne gości na moim stole w Święta Bożego Narodzenia. Piekę go już od kilku lat
Marta Gotujepotem cieszymy się wyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie Składniki:40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki kakao 4 łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g 1 szklanka mleka pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka sody pół szklanki wiórków kokosowych(...)studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy ciasto. Na jeszcze ciepły lukier posypujemy wiórki kokosowe, tworząc niby snieg
Z Majeczką w kuchnibiałego 12 dkg margaryny 20 dkg cukru pudru 3 jajka 2 łyżki rodzynek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa orzechowa: 10 dkg orzechów włoskich 4 jajka 10 dkg cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia(...)zmiksowanego sera, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki i ubite białka, delikatnie mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy. 4. Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy. 5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy
Kuchnia u Bietkiszklanek + 2 łyżki mąki pszennej tortowej500ml mleka6 żółtek220g cukru + 2 łyżki200g masłaMasa makowa:500g maku200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów i rodzynek)6 białek140g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 16g2 większe łyżki miodu100g masła1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Ciasto:1. Podgrzać 1/2 szklanki mleka. Wlać je do miski, dodać świeże, rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki, dwie łyżki cukru i wymieszać
Mała Cukierenkakwintesencja Świąt Bożego Narodzenia...mak, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa,daktyle.Ten zapach roznosi się po całym domu, nadając mu niepowtarzalny zapach.W towarzystwie aromatycznej kawy przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki na biszkopt makowy(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 20 g czystej wódki 150 g cukru pudru 50 g wiórków kokosowych pół szklanki rodzynek garść pokruszonych orzechów włoskich 5-6 drobniutko posiekanych daktyli sok z połowy pomarańczy Składniki na poncz: 1/2 szklanki ostudzonej przegotowanej wody sok z jednej pomarańczy Dekoracja: brzoskwinie
Gosia gotujemielonego kardamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka zmielonych goździków 740 g mąki pszennej chlebowej 280 g mąki żytniej 100 g rodzynków Wykonanie: na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieść ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać sól i miękkie masło. Ciasto będzie dość klejące, ale takie ma być. Przykryć folią
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo łatwy przepis.Podchodziłam do niego z rezerwą ,szczególnie jeżeli chodzi o złożenie tej chatki.Ale nie bójcie się bo to bardzo łatwo i prosto się składa.Jednym z ciast , które robię na wielkanocne święta to sernik na zimno lub pieczony,ale ten z pewnością zagości na moim stole i Wam też polecam. Składniki: margaryna100 g twaróg półtłusty(...)waniliowy 3 łyżeczki żółtka 2 szt kakao ciemne 1 łyżka Polewa margaryna 100 g cukier puder 2 łyżki mleko 3 łyżki kakao 2 łyżki herbatniki petitki 36 szt rodzynki 20 g Przygotowanie:Twaróg trzy krotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodawać
Ala piecze i gotujekaszy manny1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)1 szklanka śmietany kremówki (30%)ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego rodzynki lub/i kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklankiKażdy z nas na pewno ma swój ulubiony rodzaj ciast. Jednym z moich jest - sernik. Bardzo chętnie wypróbowuje nowe przepisy, żeby znaleźć ten jeden jedyny. Muszę przyznać, że właśnie
Świat Ciasta