ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:49/134)

Makowiec 132

mega pyszny. Składniki: 500 g mąki pszennej (do ciasta drożdżowego używam mąki typ 550) 40 g drożdży 120 g cukru 160 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 5 żółtek 200 ml ciepłego mleka szczypta soli 500 g suchego maku 4 łyżki miodu 150 g cukru 150 g rodzynek 1-2 łyżek rumu 100 g kandyzowanej skórki(...)macie maszynki do mielenia, możecie dodać w tej chwili miód i zmiksować blenderem) Dodać bakalie (przy czym rodzynki najlepiej jest namoczyć w rumie) i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować podsypując obficie mąką, na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Ciasto wysmarowane grubą

Wielki apetyt
Jabłecznik z pianką 179

mieszając, smaż jabłka przez ok 10 minut. Część się rozpadnie, część zachowa kształt. Dodaj rodzynki i przemieszaj z nimi jabłka. Odłóż je na bok do ostygnięcia        PRZYGOTOWANIE CIASTA 350 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170 g masła 100 g cukru 4 żółtka 2 łyżki

w mojej kuchni
"An apple a day keeps the doctor away" 165

całe jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki, żeby po upieczeniu było kruche, a nie twarde (z tego samego powodu składniki powinny być chłodne, a samo ciasto powinno się w miarę jak najszybciej wyrobić, żeby składniki nie zagrzały się od rąk). W czasie, w którym ciasto się chłodzi, obrać jabłka i pokroić w średniej(...)większość jabłek rozpadnie się i zamieni w mus. Pod koniec, jeśli ktoś lubi, można dodać rodzynki. Istnieje kilka szkół ozdabiania szarlotek, ja preferuję wersję z bezową pianką i kruszonką. Piankę ubijamy z dwóch białek, które zostały nam w trakcie przygotowywania ciasta, żeby była grubsza można dodać jeszcze dwa białka, oraz z dwóch-trzech łyżek cukru na każde białko

Przepysznik - BLW i nie tylko
ciasto piernikowe Gargamel wg s. Anastazji 157

składniki na 1 ciasto piernikowe: (pieczemy dwa takie ciasta) 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g mąki żytniej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 65 g cukru pudru 125 g miodu płynnego 120 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 10 g przyprawy do piernika 100 g bakali (orzechy włoskie, rodzynki, żurawina) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Masło(...)żółtek) 1 łyżeczka sody 4 jabłka 250 g bakali (orzechy, rodzynki, żurawina) wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim 215

temperatury 180 stopni przez około 40 minut. [foodiepress] [hide] Kurczak ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim Składniki: filet z kurczaka - 4 pojedyncze sól, pieprz gałka muszkatołowa - szczypta czosnek - 1-2 ząbki szpinak - 1 opakowanie masło - 1 łyżka feta - ok. 100g ciasto francuskie - 2 arkusze po ok. 350g Dodatkowo: żółtko - do posmarowania Wykonanie: Szpinak podsmażamy na łyżce masła z przeciśniętym(...)charakterystyczny wzór. Filety pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut [/hide] Propozycja podania: Pęczotto z bakłażanem i rodzynkami Źródło inspiracji: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/filety-z-kurczaka-w-ciescie-francuskim Artykuł Kurczak ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Ciasto marchewkowo-korzenne z orzechami 118

wówczas śmierć głodowa. Zróbmy sobie taki dzień jutro. Ale niech to nie będzie nasz ostatni dzień w życiu – przygotujmy się wcześniej do tego lenistwa. Zróbmy sobie całą blachę ciasta marchewkowego. Będziemy je jeść i obejrzymy sobie wszystkie odcinki Gry o tron , które wyciekły do internetu. Chociaż bez Renliego i Oberyna to już nie to samo… Składniki: 1 szklanka(...)proszek do pieczenia, sól, cynamon i kardamon – wymieszajcie dokładnie, dodajcie do utartych jajek i zmiksujcie. Na koniec dodajcie marchew, orzechy, migdały i rodzynki. wymieszajcie szpatułką. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, wylejcie na nią ciasto i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 min. Sprawdźcie patyczkiem, czy się upiekło. Jeśli jest suchy, wyjmijcie. Jeśli

GRUBY WAŁEK
Szarlotka 125

rodzynki, cynamon Wykonanie: Mąkę, margarynę, cukier, sodę i sól mieszamy razem ręką lub mikserem, do momentu gdy uformują się drobne okruszki ciasta. Następnie dodajemy 4 łyżki wody i ugniatamy do momentu, aż postanie jednolite ciasto, które przekładamy do lodówki na ok 1 godzinę. W wolnym czasie przygotujemy jabłka, które obieramy, wydrążamy nasiona Kroimy w plasterki i dusimy(...)cytryny i ew. rodzynki, po czym dusimy je pod przykryciem. Gdy zmiękną, zestawiamy z gazu, ustawiamy pod kątem, by pozbyć się nadmiaru soku, który zgromadził się w naszym nadzieniu. W tzw. "między czasie" nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 - 200 stopni, przygotowujemy blachę do pieczenia, którą wykładamy papierem, po czym z lodówki wyjmujemy ciasto. Dzielimy je na części

Taste Of My Day
Makowiec świąteczny ( strucla z makiem ) 376

bakaliami. Dla mnie rewelacja !Składniki:CIASTO:* 800 g mąki pszennej*  50 g świeżych drożdży* 250 g masła * 1 szklanka mleka* 1 szklanka cukru* 4 żółtka* 1 łyżeczka soliMASA MAKOWA:* 400 g suchego maku* 50 g masła o temperaturze pokojowej* 4 białka* 3/4 szklanki cukru* 3 łyżki miodu* 100 g rodzynek* 2 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze* opcjonalnie(...)czym - odcedzić.Do zmielonego maku dodać masło ( najlepiej zetrzeć je na tarce lub drobno pokroić ), odcedzone rodzynki, cukier, miód i skórkę pomarańczową - dokładnie wyrobić masę.Na koniec do masy makowej dodać ubitą z białek pianę - delikatnie wymieszać.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części ( w zależności jak długie chcemy mieć strucle ). Ciasto rozwałkować, podsypują mąką, na cienki

kolorowotorcikowo
Wielkanocne zajączki 136

miksujemy. Kiedy ciasto będzie już gęste (będzie stawiać opór podczas miksowania), zaczynamy wyrabiać ręcznie. Wyrabiamy jak najdłużej, aż będzie gładkie i jednolite. Robimy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 15 równych części.  Formułujemy kule, które spłaszczamy dłonią. Nożyczkami (od węższej str.) nacinamy ciasto do połowy(...)oddzielone ciasto i delikatnie kiwać „uszami”. Pod wpływem ciężaru ciasta „głowy” uszy same nam się wydłużą. Kciukiem po długości dociskamy uszy, żeby powstały wgłębienia.  Zające układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Będą nam potrzebne dwie, bo na jednej się nie zmieszczą. Każdego  zająca smarujemy roztrzepanym jajkiem. W miejsce oczek i nosków wkładamy rodzynki (nosek zrobiłam

Moniki Smakołyki
Drożdżowe ślimaki z czekoladą 117

wyrośnięcia (1 -2 godz). Po tym czasie odrywamy spory kawałek ciasta i wykładamy go na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto posypujemy z wierzchu mąką i wałkujemy je na cienki placek. Smarujemy go rozpuszczoną margaryna, posypujemy posiekaną czekoladą i rodzynkami. Całość zwijamy ciasno w roladę i tniemy na plasterki o grubości ok 0,5 cm. Przekładamy je na blaszkę

charlotte gotuje
Bezglutenowe ciasteczka ryżowo-kokosowe z ananasem 182

Dodać budyń, cukier, wiórki kokosowe i jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.  Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać niewielkie porcje ciasta, zachowując odstępy. Na każdym ciasteczku docisnąć krążek ananasa. Zlepić brzegi. Dodać rodzynki (opcjonalnie).  Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić

Kuchnia Ellie
Masa makowa 121

niemielonego 1 / 2 szklanki miodu 250 g bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone, morele, ananas, papaja, migdały) 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy 3 białka rum do namaczania rodzynek kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masę makową najlepiej przygotować tuż przed wyłożeniem jej na ciasto. Mak zalać wrzątkiem, zostawić na kilka godzin lub całą

niecodziennikpary
Sernik Dekoracyjny 372

masła 6-8 jaj wielkości kl. M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki rodzynek skórka z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę, zarabiamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Twaróg i masło przekręcamy przez maszynkę

kgwjanczewo
Orkiszowe ciasto marchewkowe z nadzieniem z serka ricotta 540

jeśli chodzi o dodatki i przyprawy. W oryginalnym przepisie miał to być kandyzowany imbir, do tego kłącza imbiru w syropie oraz rodzynki... Ja postawiłam na orzechy. Aha i jeszcze zamiast mąki pszennej użyłam mąki orkiszowej. Ciasto przełożyłam serkiem ricotta i troszkę je nasączyłam. Jeśli ktoś lubi ciasta marchewkowe na pewno spodoba mu się ta niskotłuszczową wersja. Polecam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik krakowski 186

Sernik krakowski Tradycyjny sernik z kratką, typowy dla naszego kraju, zbity, na kruchym cieście. Trochę ciężki, ale każdy smakosz serników powinien go choć raz spróbować.  Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 170 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka Na masę serową(...)masła  1,5 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli (można dodatkowo dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową) Dodatkowo: Białko do posmarowania wierzchu sernika Przygotowanie: Kruche ciasto: Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około

My sweet a life

Proponowane wyszukiwania