Makowiec japoński z kremem czekoladowy to mocno wilgotne ciasto, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Makowiec przygotowany jest z suchego maku, który gotuje się w mleka, następnie mieli w maszynce do mięsa. Można to również zrobić za pomocą blendera. Ten pyszny makowiec z jabłkami i kremem czekoladowy jest bardzo zbity, ciężki i treściwy. To makowiec z prawdziwego zdarzenia(...)masła 250 g cukru pudru 500 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 garści rodzynek KREM CZEKOLADOWY 150 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady mlecznej 3 łyżki masła POLEWA 100 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki Wykonanie Ciasto makowe Do garnka wlewamy mleko, przesypujemy mak i mieszamy. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając i doprowadzamy
Alle Dobre!skojarzyło mi się to zupełnie nie kulinarnie ;) Inna nazwa pod jaką możecie spotkać ten wypiek, to wiewiórka, albo salceson. Zwał jak zwał, ciasto jest pyszne. SKŁADNIKI: 5 jabłek 3/4 szkl. cukru 3 jajka 20 dkg rodzynek 3 łyżeczki kakao 20 dkg orzechów włoskich 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. oleju(...)tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na godzinę. Po godzinie ponownie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec 60 minut w 180 stopniach
Kuchnia w opałachPoprawimy sobie nastrój.Wrócimy choć na chwilę do lata i zrobimy słodkie, serowe słoneczniki.Ciasto przygotowujemy jak na sakiewki.Zagniatamy 3 szklanki mąki z 10 dkg margaryny, 2 żółtkami i 1 jajkiem, 2 łyżkami śmietany,szczyptą soli i 1 dkg drożdży wymieszanych z łyżką ciepłej wody. Masa twarogowa do wypełnienia to:-0,5 kg twarogu-0,5 szklanki cukru(...)Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Do masy twarogowej dosypujemy pokrojone rodzynki i mieszamy. Przygotowujemy foremki, garstkę wiórków kokosowych i roztrzepujemy jedno całe jajko. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.Wykrawamy kółka odpowiednio dopasowane do rozmiaru foremek.Kółka posypujemy mąką i układamy jedno na drugim( nie więcej niż
Maminek kulinarnytemp. 37 stopni C | obr. 2) . Następnie dodać pozostałe składniki z pozycji ciasto (cukier waniliowy, 500 g mąki, 1 żółtko, 60g miękkiego masła, szczyptę soli, kilka kropel olejku/aromatu pomarańczowego). Wyrobić ciasto. (3 min. | Interwał ) . Wyrobione ciasto wyjąć z naczynia miksującego i umieścić w innym naczyniu pod przykryciem na około 30min. Przygotować masę makową. Dokładnie umyć(...)miękkie masło) ( 20 sek. | obr. 4 ). M asę makową przełożyć do większej misy, dodać rodzynki (mieszać już ręcznie do połączenia składników). Dalej bardzo delikatnie dodać do masy makowej ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Odstawić masę. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Pierwszą połowę ciasta rozwałkować na grubość około pół centymetra ,rozłożyć
Moje domowe kucharzeniehakami. TM niestety poległ (robiłyśmy z koleżanką) – ciężkość ciasta i ilość go przerosła. W mikserach planetarnych też da radę. Posiadanie jakiegokolwiek urządzenia do wyrabiania nie jest warunkiem koniecznym. Można wyrabiać ręcznie i tak to się robi tradycyjnie. Robienie ciasta podzieliłam na etapy. Gotowi? To zaczynamy najdłuższe wyrabianie ciasta drożdżowego ever! Składniki (na dwie 13 cm formy do Panettone(...)Dodajemy wszystko i wyrabiamy zgodnie z opisem. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do miski i odstawiamy. Ciasto 2 całe ciasto 1 60 g mąki: 60% Manitoba lub 00, 40% mąka pszenna 20 g rozpuszczonego masła 20 g cukru 10 g miodu 2 żółtka 3 g soli 170 g rodzynek 85 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 85 g kandyzowanej skórki cytrynowej
ladykitchenweekend to i ciasto musi być..tym razem tematem akcji Ciasto na niedzielę były rabarbarowe wypieki..Dagmara miała super pomysł z tym rabarbarem, trza korzystać póki sezon trwa..Ja swoje ciasto piekłam wczoraj późnym wieczorem..no i ciut za mocno przypiekłam. Razem ze mną ciasta z rabarbarem piekły: cdn. 300 g mąki pszennej 300 g jogurtu greckiego(...)kilka łodyg rabarbaru rodzynki płatki migdałowe Masło stopić i zostawić do ostygnięcia.rabarbar obrać ze skórki, pokroić na plasterki.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Następnie połączyć razem , dodać rodzynki i troszkę pokrojonego rabarbaru .Wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu ciasta ułożyć resztę rabarbaru
Moje domowe kucharzenieIdealne ciasto na jesień! Pomaga pokonać sezonową chandrę :) Jesień szaleje za oknem. Na przemian deszcze, wichury, mgły lub mżawka. W taką pogodę nieodparcie ciągnie mnie do słodkości, aby podratować trochę humor. Wypiekając ciasta sięgam wtedy po rozgrzewające przyprawy i dodające energii owoce . Poniższy przepis kumuluje w sobie dobroczynną moc cynamonu - od wieków stosowany jako naturalny farmaceutyk na stany zapalne(...)Idealny ratunek na jesienną melancholię oraz aktualne góry i wądoły pogodowe :) Ciasto piekłam w ramach fejsbukowej akcji Ciasto na niedzielę , która to w aktualny weekend zachęcała do Jesiennych wypieków . Sezonowej chandrze czas powiedzieć dość! :D Składniki na średniej wielkości prostokątną blaszkę - o wymiarach 25x20 cm (LxW) : CIASTO: 4 dojrzałe banany - małe 2 jajka - całe 1/2 szkl. cukru
Grunt to przepis!Cały urok tego ciasta polega na tym, że nie jest to tradycyjny piernik, którego przygotowania trwają dość długo, tylko szybkie i aromatyczne ciasto przełożone masą. Można nawet powiedzieć awaryjne, kiedy nie zdążymy przed świetami przygotować innego piernika. Świetnie sprawdzi się także jako „poświąteczne wspomnienie”. Do jego dekoracji można użyć namoczonych przez całą noc w rumie rodzynek i pokrojonych(...)suszonych śliwek. Smak jest wtedy dużo lepszy! U mnie dzisiaj w wersji bezalkoholowej Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze Składniki: Ciasto: 6 jajek 250 g masła szklanka cukru pół szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki łyżka przyprawy do piernika łyżeczka proszku do pieczenia Masa jasna: 2 jajka 5 łyżek cukru 200 g masła (w temperaturze pokojowej) opcjonalnie
PatiGotujepoprosiła w duchu o nastepną wigilię. Wigilię we Dwoje. Składniki (na 2 małe wieńce) 500g maku 100g rodzynek smażona skórka z pomarańczy i cytryny 100g fig suszonych 50g suszonych moreli 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki zmielonych migdałów 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie Obieramy skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Kroimy w drobna kostkę, podlewamy wodą, zasypujemy cukrem(...)zemleć dwukrotnie. Rodzynki, morele i figi moczymy w wodzie z dodatkiem soku z pomarańczy. Po namoczeniu odsączamy na sicie i kroimi w drobną kostkę. Zmielony mak doprawiamy miodem, skórką z cytrusów, bakaliami oraz zmielonymi migdałami. Całość mieszamy. Ewentualnie próbujemy na słodkość, jeśli masa nie jest słodziutka, a taka ma byc, proponuję dodać odrobinę więcej miodu. Ciasto rozwijamy, będzie
Raj dla Podniebieniakilka rodzynek Przygotowanie: Przygotowanie jest bardzo proste. Wszystkie składniki łączymy w misce np. mieszając łyżką. Na koniec dodajemy kilka rodzynek. Przelewamy do salaterki (ewentualnie wysokiego kubka). Wkładamy do mikrofali na około 3 minuty. Moje ciasto zawsze wychodzi miękkie, lekko wilgotne. Czasem jednak słyszałam od koleżanek, że ich "wypieki" są suche. No cóż, to kwestia chyba mikrofali
Słodkie okruszkiSzybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z bananem i marchewką. Bardzo sycące, z mąką razową oraz bakaliami. Dodałam rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda, nie jest za słodkie. Będzie świetnym dodatkiem do śniadania, na piknik oraz na rower:). Proste do zrobienia i z kategorii „ bez miksera ”. Bardzo polecam… (przepis ze strony Canadian Living(...)łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli 1 szklanka startej marchewki (na drobnych oczkach) 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki naturalnego jogurtu 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki poszatkowanych orzechów (dowolnych) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1. Banana rozgnieść widelcem. Dodać do niego sodę, wymieszać i odstawić na 5 minut. 2. Wymieszać razem obie mąki
Mała Cukierenkaubijamy z resztą cukrów, dodając pod koniec ubijania po jednym żółtku i całe jajko. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży i powolne wymieszanie. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, a w tym czasie przygotowujemy masę makową.Masa:2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g)¾ szklanki cukru pudru (150 g)80 g posiekanych dużych rodzynek40 g skórki(...)ostrymi nożykami. Mielimy, a następnie dodajemy do masy miód i cukier, mielimy dalej, a pod koniec dorzucamy bakalie ( orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki ). Chwilę mielimy i odstawiamy.Dodatkowo:150 g mąkiCukier puder do posypania albo lukierżółtko do posmarowania ciastaWyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypując mąką (u mnie to aż 150 g mąki) ciasto rozwałkowujemy, a na wierzch wykładamy przygotowaną masę makową, rozsmarowując
Słodkie PrzyjemnościCiasto to zrobiłam na bazie znanej wiewiórki ( KLIK ). Dodałam więcej jabłek, orzechów i rodzynki zamieniłam na żurawinę. I upiekłam w keksówce. Składniki na 1 keksówkę: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki grubo siekanych orzechów 1/2 szklanki żurawiny 3 jabłka odmiany szara(...)reneta Sposób wykonania: 1. Margarynę roztopić, przestudzić. 2. Jajka ubić na puch z cukrem. 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do ciasto na przemian z margaryną. Na koniec dodać orzechy, pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę i wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 50-60 minut
Kuchnia domowa Aniużyto do wypieku tego keksa naszych regionalnych, wyjątkowych jabłek - renety landsberskiej, wspaniała odmiana jabłek, wspaniałe ciasto, nietypowy keks, bo z jabłkami właśnie, ale dzięki temu wilgotny, a jabłka oprócz smaku dodają mu jeszcze uroku... Składniki: 7 jabłek landsberskich 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki żurawiny 1 szklanka orzechów włoskich skórki z 1 pomarańczy 6 jajek(...)misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy olej, żółtka, jabłka, pokrojone orzechy, oraz rodzynki z żurawiną. Wszystko mieszamy ze sobą na koniec dodajemy białka oraz cynamon lub kardamon i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tartą keksówki, pieczemy ok 1 godziny. Po wystudzeniu wyciągamy z formy oraz obficie posypujemy
kgwjanczewo