Ciasto to zrobiłam na bazie znanej wiewiórki ( KLIK ). Dodałam więcej jabłek, orzechów i rodzynki zamieniłam na żurawinę. I upiekłam w keksówce. Składniki na 1 keksówkę: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki grubo siekanych orzechów 1/2 szklanki żurawiny 3 jabłka odmiany szara(...)reneta Sposób wykonania: 1. Margarynę roztopić, przestudzić. 2. Jajka ubić na puch z cukrem. 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do ciasto na przemian z margaryną. Na koniec dodać orzechy, pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę i wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 50-60 minut
Kuchnia domowa Aniużyto do wypieku tego keksa naszych regionalnych, wyjątkowych jabłek - renety landsberskiej, wspaniała odmiana jabłek, wspaniałe ciasto, nietypowy keks, bo z jabłkami właśnie, ale dzięki temu wilgotny, a jabłka oprócz smaku dodają mu jeszcze uroku... Składniki: 7 jabłek landsberskich 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki żurawiny 1 szklanka orzechów włoskich skórki z 1 pomarańczy 6 jajek(...)misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy olej, żółtka, jabłka, pokrojone orzechy, oraz rodzynki z żurawiną. Wszystko mieszamy ze sobą na koniec dodajemy białka oraz cynamon lub kardamon i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tartą keksówki, pieczemy ok 1 godziny. Po wystudzeniu wyciągamy z formy oraz obficie posypujemy
kgwjanczewocukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło, mleko oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 40 min. Cukier na karmel wsypuję do rondelka z grubym dnem, wlewam dwie
Ciasteczkowy Potwórłyżka odtłuszczonego mleka w proszku * 1 płaska łyżka słodziku w proszku * 1 1/2 łyżki mleka * 10 kropelek soku z cytryny Dodatkowo żurawina lub rodzynki :P Składniki na ciasteczka ze sobą wymieszać i zagnieść. Rozwałkować ciasto na ok. 1 cm grubość. Wycinać ciasteczka foremkami. Ułożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minutek
Zdrowie na języku :Pdrożdże i skórkę z cytryny.Maszynę do wypieku chleba nastawić na program 'szybki', stopień zrumienienia średni, kategoria wagowa I.Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego wsypać rodzynki , posiekane daktyle i orzechy.15 minut przed końcem programu posmarować ciasto rozmąconym żółtkiem z mlekiem
Moje domowe kucharzenieczasie utrzeć miękkie masło z ksylitolem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać szczyptę soli, pokrojone na małe kawałki rodzynki i czekoladę, wystudzone ziarna słonecznika , płatki owsiane oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same
Smaczne Zdroweciasto zapewne każdy z Was zna :) Zarówno wygląd jak i smak wbija się w pamięć. Zazwyczaj robiłam wersję kokosową, tym razem jednak zdecydowałam się na krem i ciasto bananowe. Zdecydowanie wolę tą wersję :) Składniki: 20 dag margaryny 2 szklanki cukru pudru 3 jaja 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka musli 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika(...)dobrze wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Pozostałe składniki: 1 opakowanie biszkoptów 50 ml wódki rodzynki Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku, następnie kolejno resztę składników. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut
Tradycyjna KuchniaOstatnio przygotowałam Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami w zastępstwie rogali marcińskich, przy okazji upiekłam też pyszne kruche ciasteczka z tym samym farszem, dodatkowo obsypane zostały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępłatków migdałowych do posypania. Polewa czekoladowa:100g gorzkiej czekolady;100ml mleka;15g cukru;15g margaryny. Sposób przygotowania:W rondelku podgrzać mleko. Rozpuścić w nim margarynę. Dodać cukier, rodzynki, żurawinę, kakao i aromat migdałowy. Dobrze wymieszać.Ciastka rozkruszyć na miał. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.W międzyczasie przygtować polewę. Do rondelka wlać mleko(...)wsypać połamaną na kostki czekoladę. Gotować, aż do całkowitego ropuszczenia się czekolady. Zestawić z ognia dodać cukier i margarynę. Mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników.Z wystudzonego ciasta formułować kule. Każdą kulę wkładać do papilotki, polewać polewą czekoladową i posypywać płatkami migdałowymi.Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam ciastek zbożowych Benitki dostępne
Gospodyni Miejskaformie do 5- 7minut dłużej. Gotowe :) Oczywiście jeśli ktoś nie przepada za imbirem, może zastąpić go rodzynkami, żurawiną lub po prostu zrobić "czyste" serniczki. Formę podania też można modyfikować wedle uznania. Pyszne smaczne i stosunkowo zdrowe ciasto. Polecam
FarmażonyKora orzechowa, to wyśmienite delikatne ciasto z mnóstwem bakalii, przełożone kremem budyniowo-brzoskwiniowym. Można je serwować z okazji świąt lub innych spotkań rodzinnych w większym gronie
Świat Ciastacukru - odstawić.Napój czekoladowy podgrzać - nie gotować - ma być tylko ciepły.Bułki połamać - zalać ciepłym mlekiem.Dodać 2 żółtka, rodzynki, śmietanę - wymieszać.Białka ubić z 2 łyżkami cukru - dodać do masy. Wsypać maliny - delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blachę, piec w 200 stopniach przez 20 minut.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Jeśli nie używanie w swojej kuchni produktów
kolorowotorcikowoubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i powstało bardzo smaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie Składniki na ciasto: 110g mąki migdałowej ok 80 g – 4 łyżki roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy(...)czasie do masy makowej dodać resztę składników tj. namoczone wcześniej w wodzie a nstepnie odsączone i posiekane orzechy, i rodzynki. Białko ubić na sztywną pianę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć na blaszkę zawijając końcówkę pod spód i piec przez
Ola la LCHFChociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować.I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia