sposób otrzymamy naprawdę dobra masę do świątecznych wypieków. Zapraszam na prosty i szybki makowiec na kruchym cieście. Polany moim ulubionym cytrynowym lukrem i udekorowany karmelową posypką Delecta zyskał nowy smak. Szybki makowiec na kruchym cieście Składniki na formę 22x27cm: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 250 g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka cukru(...)łyżka miękkiego masła kandyzowana skórka pomarańczowa 3 białka Dodatkowo: 100 g cukru pudru sok z cytryny Posypka Delecta karmelowa Przygotowanie: Ciasto kruche: Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 h. Przygotowujemy masę makową. Masa makowa
Mia Cucina Sofietawypiek szybki i smaczny. Wystarczy przygotować ciasto, dodać owoce, pokroić i odstawić do wyrośnięcia. Kilka min. pieczenia i gotowe. Ciasto jest delikatne, lekko słodkie, a owoce mieszają się smakami, od słodkich papai do kwaśnej żurawiny, od miękkich rodzynek do fajnie chrupiących fig. To takie mini drożdżówki, które smakować będą zarówno dorosły do kawy jak i dzieciom z ciepłym(...)łyżki cukru waniliowego,3 łyżki cukru brązowego,450 – 500 g mąki pszennej typ 500,3 łyżki rodzynek,1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy,2 łyżki żurawiny,2 łyżki kandyzowanych kostek papai,3 suszone figi,1 jajko,cukier grubo ziarnisty do posypania ciasta. Przygotowanie:Masło roztapiamy studzimy, mieszamy z mlekiem i drożdżami. Dodajemy cukier brązowy, cukier waniliowy, sól
Moniki Smakołykidrugi. A oto przepis na ciasteczka praskie. Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Kilka kropel olejku waniliowego. Składniki na bezę: 3 białka 200 g cukru pudru Dodatkowo bakalie : rodzynki, żurawina i inne. 1 -2 łyżki płatków migdałowych, mogą być tez orzechy (dobrze(...)cukru zagnieść dokładnie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię w schłodzić przez 30 minut w lodówce. Przed wyjęciem ciasta z lodówki przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na 2 – 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 2 – 3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać większymi foremkami
Na słodko lub wytrawniełatwiej byłoby upiec zwykłą chałkę i potem posmarować ją dżemem. Ale ja lubię pokombinować :) Orkiszowa chałka nadziana jest nie tylko rodzynkami, jak to bywa w wielu przepisach, ale także dżemem z owoców rokitnika i jabłek. Dzięki temu ciasto jeszcze piękniej pachnie, lepiej smakuje i jest bardziej wilgotne. Po lekkim przestudzeniu można zajadać bez dodatków, lub tak jak lubię(...)owoców Rokitnik łyżka rodzynek łyżka suszonej żurawiny łyżka suszonej miechunki jajko do posmarowania 2 łyżki płatków migdałowych do posypania Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka, odstawiamy na 10 minut. Do mąki rozczyn, resztę mleka, roztopione masło oraz jajko i sól. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie dzielimy
Mienta blogskórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki domowego cukru z wanilią 125g bakalii (u mnie po równo suszonych daktyli, moreli, kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek i płatków migdałowych) dekoracja 25g płatków migdałów 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - masło i śmietana powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść
Smakołyki Berenikirestauracji. Jak z szefami, to ciasto musi być pyszne. Polecam bardzo!! Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo Składniki: 250 g ciasta filo 700 g jabłek( na szarlotkę) Skórka i sok z cytryny(biologicznej) 50 g orzeszków pinii 100 g rodzynek 100 g owoców kandyzowanych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczówej 300 g serka ricotta 1 jajko 150 g masła/margaryny(...)zamieszać jej zawartość. W osobnej miseczce mieszamy serek ricotta z jajkiem( byle jak), dodajemy owoce kandyzowane, rodzynki i orzeszki pinii. W mikrofali rozpuszczamy masło. Teflonową tortownicę (cm 22, z otwieraną obręczą) smarujemy margaryną. Dno i boki tortownicy wykładamy płatami ciasta filo. Jeden płat, i smarujemy go obficie masłem, po przekątnej drugi i znów traktujemy go masłem. Postępujemy
Mia Cucina Sofietazmielonych migdałów i cukru, jest podkreślający słodycz cynamon oraz przełamująca ją skórka z cytryny. Często w recepturach pojawia się również anyż i niekiedy rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo. Przyznam
Chilli Czosnek i Oliwacynamonem i jabłkiem . Bardzo mi wtedy zasmakowała słodkawa wersja tego rodzaju pieczywka i postanowiłam kontynuować trend. Tym razem jako główny dodatek wystąpiły tropikalne bakalie , czyli kandyzowany ananas i papaja, rodzynki sułtańskie oraz suszone morele i kokos . Chlebek na sodzie, choć mały, wyrósł idealnie. Bakalie dodały tu ciekawej słodyczy. Pajda takiego chlebka z serkiem śmietankowym czy miodem, a nawet(...)kardamonu - można pominąć 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - można pominąć 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. tropikalnych bakalii - kandyzowany ananas i papaja, rodzynki sułtańskie oraz suszone morele i kokos Rozgrzać piekarnik do 200C stopni i w międzyczasie przygotować składniki ciasta chlebowego. Odmierzyć bakalie - ja już nie przelewałam ich wrzątkiem, bo były dość wilgotnawe. Do dużej miski przesiać
Grunt to przepis!rodzynkami a do tego kubek mleka lub kakao to już pełnia szczęścia. To kolejne "Wypiekanie na śniadanie" i tym razem piekliśmy drożdżówki, które zaproponowali Paweł i Magda . Czego chcieć więcej. Drożdżówki podane na talerzu z kolekcji Colin z Porcelana Bogucice. Składniki: Zaczyn 125 ml mleka 25 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru Ciasto 340 g mąki(...)garść rodzynek 1 łyżeczka skórki z pomarańczy (świeża) Przygotowanie: Nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem dodać jajko, cukier rodzynki i wymieszać. Zaczyn: mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Pozostawić na około 10 minut aż drożdże "ruszą". Ciasto: do misy miksera przesiać mąką, wbić jajko dodać sól, cukru, zaczyn drożdżowy i letnie rozpuszczone masło. Mikserem za pomocą
Ala piecze i gotujeskładników. Najważniejsze jest to, by płatków owsianych było dwa razy tyle co mąki. Reszta już bardziej na wyczucie. Ważna jest również konsystencja ciasta. Postaram się to dokładniej opisać już w samym przepisie. Ciasteczka owsiane z rodzynkami i suszonymi morelami Potrzebujemy: 2 kubki płatków owsianych 1 kubek mąki 2/3 kubka cukru (szklanki są trochę za małe, dlatego do odmierzenia(...)masła 100 g rodzynek 50 g pokrojonych w paseczki suszonych moreli Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, zapach, rodzynki i morele łączymy w dużej misce. Następnie dodajemy jajka, a później półmiękkie masło. (Jeśli zapomnieliśmy wcześniej wyjąć masła z lodówki, można sobie z tym łatwo poradzić. Ok. 1/3 masła topimy
Ratunku obiadklonowego, płynnego miodu, czekolady lub po prostu cukru pudru. Jednak gdy wybieramy zdecydowanie słodkie dodatki, warto zmniejszyć ilość cukru w cieście. Nasze były w sam raz. Delikatnie słodkie i bardzo dobre. Zapraszam na przepis. Owsiane placuszki z rodzynkami porcja dla dwóch głodnych osób Będziemy potrzebować: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. płatków owsianych (ja użyłam górskich) 2 łyżeczki(...)szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy wraz z rozpuszczonym masłem do mieszanki suchych składników. Mieszamy, a następnie dodajemy 3/4 szklanki mleka. Ponownie mieszamy i sprawdzamy konsystencję ciasta. Jeśli jest jeszcze bardzo gęsta dodajemy resztę mleka. Całość jeszcze raz mieszamy. Smażymy spore placki na suchej lub bardzo delikatnie natłuszczonej patelni na rumiano. Podajemy przełożone plasterkami bananów. Smacznego
Ratunku obiadimbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 kapsułki kardamonu 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 2 jaja 1 łyżka oleju Nadzienie 90 g mielonego maku niebieskiego 150 ml mleka 25 g rodzynek 1 łyżki rumu 1 jajo 20 g cukru pudru 50 g masła 1 łyżka miodu 20 g posiekanych orzechów laskowych 1/2 łyżka suszonej, posiekanej skórki pomarańczowej (może być(...)zdejmujemy z ognia, dodajemy masło z miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia 5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści
Słodki Kompromisszklanek)1 jajkoszczypta soliok. 200 ml wodyMąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto rękami do czasu aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Nadzienie makowe:150 g maku300 ml mleka2 łyżki miodu1 łyżka masła25 g rodzynek50 g orzechów laskowych lub włoskich1 łyżka cukru1 żółtkoMak płuczemy(...)orzechami przez maszynkę do mielenia mięsa.W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mak, miód, cukier, pokrojone na połówki rodzynki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Nadzienie odstawiamy do wystudzenia, a następnie mieszamy z surowym żółtkiem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka i na każde z nich nakładamy łyżką przygotowane nadzienie. Pierożki składamy na pół
Salonik smakówodcedzć, osuszyć i obtoczyć w mące.Jajko ubić se szczyptą soli, cukrem, cukrem waniliowym. Dodać kefir, rozpuszczone masło, dodać kaszę, rodzynki i sodę. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.. Formę natłuścić, posypać kaszą manną, wlać ciasto. Ciasto piec w nagrzanym do 200°C ok 45 - 50 min(dopóki ciasto nie zgęstnieje, a wierzch się zrumieni. Lekko ostudzony
kulinarnajamka.blogspot.commąki 1 op przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść orzechów włoskich [ nie dałam] garść rodzynek garść suszonej moreli, śliwek , daktyli Do pojemnika w automacie dodać płynne składniki, następnie sypkie.[Bakalie dodać po usłyszeniu sygnału dźwiękowego]. Ustawić na program pieczenia ciasta na proszku do pieczenia.W razie potrzeby dopiec w programie “pieczenie”.(Pieczenie w piekarniku -180 stopni
Moje domowe kucharzenie