cukru waniliowego 1 całe jajko i 2 żółtka 100 g masła 2 łyżki gęstej śmietany Składniki na masę makową: 300 g mielonego maku 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek 20 g płatków migdałowych 2 białka 30 g roztopionego masła 3-4 łyżki miodu 1 jabłko 1 pomarańcza + cukier puder i sok z pomarańczy na lukier Suche składniki(...)coś w rodzaju sypkiej kruszonki. Oddzielamy białka od żółtek. 2 żółtka i 1 całe jajko dodajemy do sypkich składników na spód. Pozostałe białka będą potrzebne do masy makowej. Do ciasta dodajemy też 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej plastelinę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy nieco śmietany, jeśli zbyt klejąca – trochę mąki. Ciasto
Ciastkozercycukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas Lukier: 1białko 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę śmietany, zawijam w folię i wkładam
Ciasteczkowy Potwórmałych rodzynek (nie trzeba, ale warto)Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem, syropem lub miodem, dodać jajka, wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Odstawić na ok.10 minut aż płatki napęcznieją. Następnie przy pomocy metalowych obręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką
Smaczne Zdrowechrupiących orzechów włoskich i soczystego ananasa. Wy możecie dodać do niego rodzynki, orzechy pekan, wiórki kokosowe - możliwości jest wiele, zależą one tylko od Waszych upodobań.:) Ja ograniczyłam się do orzechów i ananasa, w takiej wersji tort smakuje mi najbardziej. Tort jest przepyszny! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:375 g marchwi startej na tarce o grubych oczkach3 jaja250
Słodko-Słony Świat IlonySer wymieszać z cukrem i żółtkami, zagotować. Mieszając dodać masło, rodzynki i oejek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej się masy. Dokładnie wymieszać. Gorącą masą przełożyć placki, lekko obciążyć i pozostawić do wystygnięcia. Udekorować (koniecznie) polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin aby ciasto skruszało. Smacznego
Praktyczna plłyżka kakao 100 g orzechów (u mnie włoskie) 100 g rodzynek 100 g wiórków kokosowych 1 zapach rumowy (dałam pomarańczowy) 5 łyżek cukru lub płynnego miodu 100 g masła dżem z czarnych porzeczek lub marmolada Polewa:2 tabliczki czekolady + 50 g masła lub gotowa polewa czekoladowa Ciasto : Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Podzielić na dwie części
charlotte gotujekcal (B:4g W:32g T:2g). Smak delikatny, lekko słodki. Starałam się aby ciasto było jak najmniej kaloryczne dlatego jest ubogie w składniki. Jeśli nie zważasz na kalorie, preferujesz bardziej słodsze desery to możesz urozmaicić ten smakołyk dodając bakalie, rodzynki/ orzechy włoskie itp. Z takimi dodatkami napewno wyjdzie przepyszne. SKŁADNIKI: - mąka kukurydziana (160g) - jaja(...)stopni C około 55 min. W przypadku piekarnika elektrycznego w zupełności wystarczy piec w 180 stopniach C około 40 min. 8. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na około 20 min. całość: 1302,8 kcal (B:33,4g W:256,8g T:15,8g) 1 z 8 porcji: 163 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czassztuki: Zaczyn 32 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki mleka 1 łyżka mąki Ciasto 2 szklanki mąki (320 g) 50 g cukru trzcinowego 4 żółtka 80 g roztopionego i ostudzonego masła Masa makowa 350 g maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich rozłupanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego(...)miseczki, rozetrzeć z cukrem. Dolać letnie mleko, wymieszać z mąką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, żółtka, wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło. Z ciasta uformować kulę ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny. Mak trzykrotnie zemleć, wymieszać z rumem, cukrem
Pełny talerzowoców. Przygotowując je zainspirowałam się przepisem Nigelli Lawson. Zdecydowanie polecam nie tylko w okresie świąt wielkanocnych. Ciasto: 400 g mąki chlebowej 150 ml mleka 50 g masła Skórka z jednej pomarańczy 1 goździk Łyżeczka kardamonu Łyżeczka cynamonu 7 g drożdży Garść rodzynek i żurawiny 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 jajko(...)miski razem z drożdżami , przyprawami oraz suszonymi owocami. Kiedy mleko będzie letnie wyciąg goździk i wmieszaj jajko trzepaczką. Wlej płyn do miski ze składnikami sypkimi. Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite i elastyczne. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni
noteskulinarnyfigaFantastyczne ciasto marchewkowe, na które przepis znalazłam tutaj. Jest jednym z moich ulubionych ciast i nie będę nigdy szukała przepisu na inne, bo żadne nie może
UgotujmyTo.plKarnawałowa propozycja na drożdżowe rogale z nadzieniem makowym, bo każdy czasem lubi być domowym łasuchem.Składniki na ciasto; 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 6 dag masła 3 żółtka 3 dag drożdży skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz(...)szklanka śmietany kremówki 1 laski wanilii 3 łyżki skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki drobno posiekanych daktyli Sprawdzone bakalie www.owocowyraj.eu Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony letni tłuszcz i wyrabiamy
Apetyczna babeczkaGlögg”. Lussekatter są formowane na różne sposoby. Forma najbardziej tradycyjna i najbardziej popularna „julgalten” przypomina literę „S”. Z ciasta toczy się wałek, następnie każdy koniec zwija się w przeciwną stronę aż do środka wałka. W środek każdego zwinięcia można wcisnąć rodzynkę. Jeśli nałoży się jedno takie lussekatte na drugie powstaje „gullvagn”. Można też uformować „julkors”, „lindebarn”, „kyrkporten”, „prästens”, „hår”, „såkaka(...)dodaj resztę cukru (70 g), sól, rozdrobniony twaróg, roztarte drożdże z cukrem i odrobiną mleka oraz makę. Dokładnie wymieszaj składniki. Warto użyć mocnego miksera lub robota, aby dobrze wyrobić ciasto, a zwłaszcza dobrze roztrzeć tawróg. Ciasto należy wyrabiać dopóty, dopóki nie zacznie odklejać się od ścianek miski. Wtedy dodaj roztopione masło i kontynuuj wyrabianie dalej, do czasu całkowitego wchłonięcia się
Grahamka, weka i kajzerkaBiałka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta. Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm. Sernik
Smakowy Rajqualcosa di dolce. SKŁADNIKI 120 g miąższu z dyni 120 g m ą ki razowej 50 g m ą ki ryżowej razowej 40 g cukru trzcinowego 40 g rodzynek 8 g proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 4 łyżki oliwy extravergine d'oliva 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli **** INGREDIENTI 120 g di polpa(...)misce mieszamy mąkę razową z mąką ryżową; dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, rodzynki i startą dyni ę. Na sam koniec dodajemy olej i mleko. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 40 gram
La grande e la piccola cuocawyrośnięcia.W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w niewielką kostkę.3 szklanki mąki, roztrzepane jajko, cukier waniliowy, rodzynki, jabłka oraz wyrośnięte drożdże wrzucamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Po całkowitym połączeniu się składników, naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe, nakładamy łyżką placki na rozgrzany olej. Wystudzone placki
charlotte gotujewody. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Na rozgrzaną omletówkę (patelnia z niskim rantem ),chochelką nalać ciasto i obracając patelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 60 g orzechów włoskich 60g cukru pudru 100 ml kremówki
Kulinarny karnet Christophera