ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:71/134)

Ciasto drożdżowe 149

bardziej cieszy, gdy się uda, tak  jak to. Polecam. Składniki na ciasto: 800 g mąki 5 jajek 200 g masła 1 cukier waniliowy 10 dag drożdży     1/4 litra mleka,  1 1/2 szklanki cukru,  5 dkg skórki pomarańczowej 10 dkg rodzynek Składniki na kruszonkę: 60 g cukru 60 g mąki 40 g masła Przygotowanie(...)utarte z cukrem jajka. Dodać cukier waniliowy, bakalie i porządnie wyrobić ciasto.Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić  do piekarnika  z termoobiegiem nagrzanego do  180 stopni C na około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i podawać.Najlepiej z mlekiem.Smacznego

Gosia gotuje
Bułeczki cynamonowe 71

drożdżowe z cynamonem to idealny wypiek do popołudniowej kawy, kubka kakao lub aromatycznej herbaty. Ciasto wychodzi sprężyste, miękkie i puszyste. Przepis na ciasto jest bardzo uniwersalny, możesz dodać do niego dowolne owoce, najlepiej sezonowe, posmarować dżemem lub twarogiem. Takie bułeczki z dodatkiem słodkiego twarożku z rodzynkami będzie świetnym deserem dla całej rodziny. Bułeczki cynamonowe SKŁADNIKI: 4 szklanki mąki(...)mnie pojemność 250 ml. Dodaję większą szczyptę soli, wbijam 2 całe jajka, wlewam wyrośnięty rozczyn oraz wystudzone i roztopione masło. Mieszam wszystko łyżką do połączenia po czym wyrabiam ciasto dłońmi. Jeśli za bardzo się klei, podsypuję je lekko mąką. Ciasto wyrabiam rękoma przez 10 minut. Odstawiam je na pełną godzinę w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką (lub ręcznikiem papierowym

Zasmakuj Kuchni
Sernik z bakaliami 192

jakieś pół godziny, a potem przystąpić do wyrabiania ciasta. Składniki : 1 kg sera 6-8 jajek (liczba zależna od wielkości jaj) 1/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli skórka starta z limonki skórka starta z pomarańczy (ok. pół łyżeczki) bakalie (rodzynki, suszone śliwki, żurawina itp.) Ser przepuścić przez maszynkę (najlepiej(...)razy). Rodzynki zalać wrzątkiem i po minucie odsączyć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać masło i znów zmiksować. Stopniowo do masy jajecznej dodawać ser, mąkę i sól. Cały czas miksować. Dodać bakalie (nie obsypuję ich wcześniej mąką, bo ciasto jest w miarę gęste i bakalie nie opadają) i skórki z wyszorowanych wcześniej

Weekendy w domu i ogrodzie
Keks z makiem. Zdrowsza wersja 169

owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie, marcepan i z niczego nie chcą rezygnować. Harmonijne, wyrafinowane połączenie smaków. Do upieczenia keksu użyłam mąki orkiszowej, a słodycz płynie z dodatku ksylitolu zamiast białego cukru. Keks i biszkoptowy i z ciasta babkowego długo zachowuje świeżość, dlatego można przygotować go z wyprzedzeniem(...)skórki pomarańczowej (z przepisu tutaj ) 50 g rodzynek 60 g orzechów włoskich 50 g winiaku/rumu 65 g cukru pudru/ksylitolu 140 g cukru/ksylitolu 50 g marcepanu 50 g posiekanej gorzkiej czekolady 5 jajek skórka otarta z 1 cytyny dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremowki Wykonanie: skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i mak namoczyć w winiaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciacho marchewkowe :) 147

Przepyszne ciasto :) Nawet mogę powiedzieć, że jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek upiekłam. Zdrowe, bez cukru i zbędnego tłuszczu. A ponad to już mały kawałek syci na długo :) Przepis zapożyczony z blogu Feed Me Better :) Przeze mnie robione już kilka razy, zawsze z innymi proporcjami i składnikami :) Składniki: - szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella) - szklanka otrębów (mogą być jakiekolwiek, jeden rodzaj(...)serka 0% --> np. Tutti 0% - 2 saszetki waniliowej stewii No to do roboty :) Aby rodzynki zmiękły, zalewamy je zagotowaną wodą i odkładamy na około pół godzinki. Jabłuszka i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.  Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i mieszamy do idealnego połączenia. Masę wykładamy na blasze wyłożoną papierem

Zdrowie na języku :P
Ciasto makowo-serowo-orzechowo-jabłkowe 267

biszkopt upiec z 8 jaj (przepis znajdziesz tutaj ) Biszkopt pieczemy w formie 33x20cm. Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na pół na dwa blaty. Składniki na masę makową: 1,5 łyżki mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 20 g rodzynek; 2 łyżki orzechów; 150 g cukru pudru; 1,5 łyżki miodu; 4 jajka; 200g suchego maku; Żółtka(...)utrzeć z cukrem pudrem i rozpuszczonym oraz ostudzonym miodem, dodać sparzony i dwa razy przemielony mak, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rodzynki i drobno pokrojone orzechy, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać, wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, w której był pieczony biszkopt. Składniki na masę serową: 500 g sera białego; 120 g masła

In my kitchen
Słodkie przekąski na spacer 175

pudełka. Bakalie Rodzynki, daktyle i orzechy. Kinder pingui Ten przepis już pojawił się na blogu jakiś czas temu. Nie każdy czyta bloga od deski do deski, dlatego wspomnę kolejny raz o tym domowym batoniku. To jedna z ulubionych przekąsek Liliany. Ja też ją lubię za szybkość przygotowania. Czasami nawet nie przekładam kremowym nadzieniem (wtedy do ciasta dodaję syrop(...)Możliwości jest wiele. Kasza jaglana, owsianka, jogurt naturalny, owoce, nasiona chia, rodzynki, musy owocowe. Domowe batoniki Te poniżej to nasze domowe snikersy. Mnóstwo orzechów, bardzo słodkie. I nie skłamię jak napiszę, że po takim jednym mam dość słodyczy na długi czas. Wystarczy zmiksować namoczone daktyle, rodzynki, orzechy ziemne i owsiankę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Ciasto Łukasza. 4462

ulubione desery: sernik na zimno i domowe wafle, tak właśnie powstało Ciasto Łukasza. Składniki: Domowe wafle (6-8 płatów, można użyć kupowane)   500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 3 łyżki mleka 7 łyżek cukru 75 g masła 150 g jogurtu greckiego Garść rodzynek 5 łyżek alkoholu do nasączenia rodzynek np. rumu galaretka truskawkowa (opcjonalnie) Przygotowanie(...)twarogu dodajemy mleko, cukier, jogurt, roztopione masło i dokładnie miksujemy na gładką masę, dodajemy nasączone w alkoholu i scedzone rodzynki, mieszamy. Jeżeli dodajemy galaretkę, to należy ją rozpuścić w 100 ml wrzącej wody i dodać do masy serowej, po tym należy masę ostudzić, aby lekko zgęstniała, jeżeli nie dodajemy galaretki, masy nie należy studzić przed przełożeniem

Kuchnia Łukasza
Kopa Pszczyńska z bitą śmietanką i ulubionymi owocami, bez pieczenia :) 208

szczególnie dla osób które upał zniechęca do pieczenia ciast. Przepis wzięłam z głowy, a inspirację zaczerpnęłam od cioci mojego Narzeczonego, która robi świetne kopy :) Mój przepis jest bardzo elastyczny, więc można go dowolnie modyfikować :) Składniki: 200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu) 1 szklanka alkoholu (np. wódki lub owocowego likieru) ½ szklanki rodzynek 1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek(...)około centymetrowej wielkości i zalewamy alkoholem. Dodajemy rodzynki, bakalie i pokrojone w kawałeczki owoce. Następnie ubijemy śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Połowę ubitej śmietany dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek. Następnie ozdabiamy resztą śmietany, owocami, płatkami migdałowymi i kolorową posypką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny przed

Smakowy Raj
Ciastka owsiane 138

owsianych górskich 200 g mąki kukurydzianej 100 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka bakalie (rodzynki, posiekane orzechy, suszone śliwki…) Wykonanie: Suche składniki (płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i bakalie) wymieszać. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie

Mama Gotuje
Tort makowy z kremem rumowym 224

olejek rumowy. Blaty ciasta delikatnie nasączamy alkoholem lub wodą i przekładamy niewielką ilością kremu, tak by warstwy ciasta zlepiły się razem. Wierzch i boki tortu pokrywamy również niewielką ilością kremu. Boki tortu można obsypać kokosem, a wierzch udekorować rodzynkami, orzechami   i kokosem, lub obsypać kolorowymi posypkami. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Smakowy Raj
Jabłka pod kruszonką 309

Polecamy wszystkim szybki, przepyszny sposób na deser. Składniki: 1,5 kg jabłek garść rodzynek pół łyżeczki cynamonu sok z połowy limonki  Kruszonka: 2

kgwjanczewo
Ciasto makowe z kremem 744

Robimy krem. Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy.7. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę.8.Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż. Przekładamy kremem. Wierzch polewamy dowolną polewą (u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej).Smacznego!!!Źródło: Makaron i Rodzynka

Kuchnia domowa Ani
Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 157

Mazurek bezglutenowy i bezmleczny. Bez dodatku cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni.    Składniki : 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Sprawdź przepis na mazurka

w kuchni i w ogrodzie

Proponowane wyszukiwania