ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:71/134)

Ciasto z dynią i jabłkami - pyszne 171

moim blogu "pysznego ciasta z dynią" Składniki : szklanka startej dyni szklanka jabłek pokrojonych w kostkę - u mnie wystarczyło jedno jabłko 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki 1 niepełna szklanka oleju  1 i 1/2 łyżeczki sodki i tyle proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao i tyle cynamonu garść rodzynek i 2 garści drobnych czekoladowych(...)jabłko - utarłam ponownie Wlałam olej, dodałam czekoladę, kakao, cynamon, rodzynki - dobrze utarłam  Już na koniec dosypałam sodkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie utarłam Przelałam masę do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem foremki o średnicy 25 cm, piekłam przez 45 min w temp. 180 stopni C, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.         Po wierzchu

Proste Potrawy
Szybki przepis na chlebek bananowy 124

wiem, dlaczego do tej pory nie podzieliłam się z wami przepisem — do nadrobienia czym prędzej. Gdyby ktoś szukał czegoś podobnego, odrobinę bardziej wymagającego, ale równie smacznego, polecam przepis na Ciasto bananowo-czekoladowe . Dziś jednak chciałabym wam zaprezentować przepis, który otrzymałam od koleżanki — dość mocno zmodyfikowany przeze mnie. Jak sami zapewne się zdążyliście przekonać, szalejący koronawirus, jakkolwiek to zabrzmi, sprzyja gotowaniu(...)drobny śmietniczek z pozostałości domowych wypieków z całego tygodnia. Stare banany, odrobina czekolady, orzechów, rodzynek, żurawiny — wszystkiego, co wam przyjdzie do głowy. Jednak należy pamiętać, aby nie przesadzić z ilością dodatków i że banany w nim powinny być najważniejszym składnikiem. Course Desery Cuisine ciasto Keyword bananowe ciasto, bananowy chleb, chleb bananowy, chlebek, chlebek bananowy, chlebek bananowy z czekoladą

Zufi.pl
Drożdżówki z twarogiem i rodzynkami 180

zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę  zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę twarogową [ twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodając na koniec rodzynki].Bułeczki

Moje domowe kucharzenie
Cynamonowa babka drożdżowa z suszonymi wiśniami 180

zaskakuje swoim smakiem. Zapytacie - cóż może być zaskakującego w drożdżowym cieście? Otóż dodatek cynamonu uczynił ją takim :). Przyznaję, że pierwszy raz jadłam ciasto drożdżowe z dodatkiem tej przyprawy - dzięki niej zwykła drożdżówka nabrała innego charakteru :). Babkę wzbogaciłam suszonymi wiśniami, które wspaniale komponują się z cynamonem. Można zamienić je na rodzynki, też bardzo pasują, jednak to już nie będzie(...)wlać odrobinę mleka i wymieszać ( rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany ). Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cynamonem oraz ze szczyptą soli. Do mąki dodać żółtka, całe jajko, wlać mleko oraz wyrośnięty rozczyn

Opowieści z piekarnika
Ciasto bananowe w polewie czekoladowej 395

zakupów z 2kg bananów. Wspólnym wysiłkiem moim i Pana Męża, pożarliśmy niemal wszystkie, ostały się jedynie 3 smętne sztuki. Z racji dojrzałości idealnie nadawały się do zutylizowania w postaci ciasta bananowego.Ciasto te jest banalnie proste w wykonaniu i całkiem ekonomiczne pod względem składników.Składniki na 1 keksówkę - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH): 2 jajka (całe) 1/2 szkl. cukru(...)Stopniowo dosypywać wymieszaną mąkę, nadal miksując. Na końcu dodać rozgniecione banany oraz rodzynki i zmiksować do połączenia składników.Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciasto ma tendencję do przypiekania się, stąd trzeba wnikliwie pilnować czasu pieczenia

Grunt to przepis!
Rolada Malaga 170

cukru 500 ml mleka 3 jajka sól 10 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag masła kilka rurek waflowych dżem truskawkowy lub konfitura morelowa Wykonanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić na 15 minut. Przygotować budyń z budyniu w proszku, mleka (5 łyżek odlać) i połowy cukru. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt: Jajka zmiksować ze szczyptą(...)usunąć ostrożnie papier do pieczenia i od razu zrolować ciepłe ciasto razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na krem, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu aż du uzyskania gładkiej masy. Następnie rozwinąć biszkopt, posmarować go kremem, ułożyć na nim rurki waflowe (3-4 sztuki) i posypać rodzynkami. Roladę zwinąć i odstawić do lodówki. Po zastygnięciu masy wyjąć

Pasja Smaku
Keks z bakaliami w polewie z białej czekolady 229

ciasto:500 g mąki pszennej250 g masła lub margaryny1 szklanka cukru4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mleka1 łyżeczka aromatu rumowego1/2 szklanki rodzynek1/2 szklanki suszonych moreli1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy1 łyżka kandyzowanej skórki cedratuSKŁADNIKI na polewę:3/4 tabliczki białej czekolady6 łyżek mlekaposypka dekoracyjnaPRZYGOTOWANIE:Suszone morela kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy rodzynki, kandyzowaną skórkę(...)masę. Dorzucamy wcześniej przygotowane bakalie i mieszamy.Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170' C na 75 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE polewy:W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z palnika i dodajemy kawałki białej czekolady i roztapiamy mieszając trzepaczką. Wstawiamy do gotowania na małym ogniu, cały czas mieszając

kulinarnyJa
Drożdżowy wieniec Wielkanocny 160

początkami i nadchodzącą wiosną. Propozycja na szybkie Wielkanocne ciasto jest bardzo prosta i mam nadzieję efektowna. Składniki: 750 g mąki 59 g świeżych drożdży 375 ml ciepłego mleka skórka z 1 pomarańczy 120 g cukru 120 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli 100 g rodzynek 100 g płatków migdałów do dekoracji 1 rozbełtane jajko(...)szklankę mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 10 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i z każdej roluj wałek o długości

Niezły Młynek
Placuszki owsiane z truskawkami, Włościańskie Jadło 176

wiele więcej witaminy C niż cytryny i dużo żelaza! No i przede wszystkim są pyszneeee – nie za słodkie, lekko kwaskowate, orzeźwiające… Przepis na placuszki tutaj (w tej wersji zamiast rodzynek i wiórek kokosowych dodałam trochę zmielonego maku, można kupić np. w Lidlu, i suszone daktyle). Propozycja podania wg Rafała: powidło śliwkowe + truskawki. Smacznego! Na moim blogu raczej(...)doprawione nadzienie, zaczynam lubić smak kapusty kiszonej na ciepło:). Po lewej gryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego ).  Pierogi z pokrzywą - byłyby lepsze, gdyby sos czosnkowy nie zabił całkowicie pozostałych smaków.  Na deser - drożdżowy zawijaniec z jabłkami, cynamonem i rodzynkami - jedno z moich ulubionych połączeń. Oat fritters Let’s eat strawberries! They’re much richer

Qlinarnie i Qlinarnie
Batoniki musli 145

szczypta soli 1/3 łyżeczki sody 45g  rodzynek BIO 30g żurawiny dojrzały banan (około 115g) 0,5-1 łyżeczka cynamonu ubite na sztywno białko jajka opcjonalnie dla zwiększenia zawartości białka z 2 łyżki   odżywki białkowej  KULTURYSTA.COM 85% Whey Protein Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozsmarowujemy równomiernie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jesienne lody - dlaczego by nie...? 155

jednak spokoju - więc postanowiłam połączyć dwa w jednym. Mam więc figi, mocno rumowe rodzynki (nie mam w domu brandy, nie lubię), są też chrupiące płatki migdałowe. Zamiast jednak semifreddo, mam tradycyjne lody na żółtkach, na kremie angielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne(...)zaraz, natychmiast, więc... Są bez śmietany. I tak wyszły genialne.Jeśli nie macie lub nie lubicie fig, po prostu je pomińcie. Lody i tak wyjdą wspaniałe (ach, te rumowe rodzynki...).Lody waniliowo-rumowe ze świeżymi figamiSkładniki:(na około 1 l lodów)500 ml mleka6 żółtek100 g cukruziarenka z 1/2 laski wanilii70 ml rumu50 g płatków migdałowych50 g rodzynek4

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Strucla makowa 145

mocno wyczuwalna w strucli. Z podanych składników upiekłam dwie strucle. Ciasto 50 dag mąki 12 dag cukru 10 dag masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 4 dag drożdży szczypta soli Masa makowa (użyłam gotowej masy makowej) 25 dag maku 15 dag cukru pudru 2 żółtka migdały, rodzynki, orzechy olejek migdałowy Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn (drożdże rozetrzeć(...)gęstość dobrej śmietany), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, włożyć do miski z mąką, wlać rozczyn, resztę mleka i dodać szczyptę soli. Wyrabiać ciasto dokładnie, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto powinno być dość gęste. Gotowe ciasto przykryci zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy

Kuchenne aromaty
Urywki historii i kawałki ciasta. Maczane w oliwie. Focaccia. 210

zapobiec nadmiernemu wyrastaniu w trakcie pieczenia. Popularne jest także  smarowanie jej oliwą, by ciasto było z wierzchy chrupiące, a wewnątrz wilgotne.  Najpopularniejsza z rozmarynem, oliwkami, solą morską, szałwią i oliwą, przygotowywana jest także w wersji na słodko z miodem, rodzynkami czy skórką pomarańczową. Receptura, choć czasami lekko modyfikowana, doczekała się uznania w wielu częściach świata(...)dodatki i nie mający sobie równych klimat wspólnego, rodzinnego biesiadowania na długo pozostanie w naszej pamięci. Spróbujcie koniecznie!  FOCACCIA Z CUKINIĄ, ROZMARYNEM I SOLĄ MORSKĄ SKŁADNIKI ( przepis na ciasto cytuję za Asią z Kwestii Smaku )  20g świeżych drożdży 300  ml ciepłej wody 500 g mąki 2 łyżeczki soli oliwa z oliwek 1 mała cukinia 3 łyżeczki gruboziarnistej

KUCHARNIA
Sernik 384

Składniki: (waga ciasta ok. 2 kg) Ciasto:250 g (2 szklanki) mąki pszennej100 g masła100 g (3/4 szklanki, 10 łyżek) cukru pudru1/2 łyżki smalcu1 żółtko2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)2 łyżki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg twarogu (zmielony 2 razy lub twaróg z wiaderka)- ja użyłam twarogu sernikowego mielonego, firmy Piątnica(...)jajek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego2 łyżki budyniu śmietankowego100 g rodzynek sułtańskich100 g skórki pomarańczowej (lub inne bakalie - według uznania)Przygotowanie:1. Mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia posiekać z masłem i smalcem. Dodać śmietanę i żółtko. Wyrobić ciasto.2. Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do zamrażalki na 2 godziny. Bakalie zalać

Malowane smakiem
Wielkanocny keks z Hortexu 243

Wami bo pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g  miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich(...)masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy

Mia Cucina Sofieta