część ciasta, składniki na masę serową ucieram, wykładam na ciasto i składam tak jak poprzednio. Kroję, przekręcam, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym białkiem i piekę do zrumienienia w 200'C. Wyjmuję, smaruję polewą i odstawiam by wystygły. Tu w komplecie z bułeczkami z rodzynkami
Ciasteczkowy PotwórDzisiaj prezentuję przepis na szybkie ciasto bez pieczenia. Wafle ze słodką masą kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem a teraz idealnie pasuj ą do kawy. Mam nadzieję, że pischinger Wam posmakuje, spróbujcie koniecznie ! Snikers pischinger Składniki: opakowanie wafli, 1/2 szklanki mleka, margaryna, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, 2 łyżki kakao, 1 szklanka cukru ( dla lubiących
paapilotkaaMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać rodzynki, wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut
Ze smakiem i z pasjąogóle:) Tak w ramach nostalgicznych wspomnień postanowiłam zrobić ciasta, które kiedyś bardzo mi smakowały, ziemniaczki. Nie mówcie tylko, że nie jedliście ich nigdy. jeśli nie to polecam do zrobienia, łatwe do zrobienia i smaczne:) Składniki na 30 ciasteczek: 250 g herbatników 5 dag orzechów 5 dag rodzynek 150 g masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao
ciastkarnia na kruchym spodziejest w ogóle możliwe :)Sernik to jedno z tych ciast, dla których potrafię zgrzeszyć ... i nikt, ani nic mnie nie powstrzyma przed zjedzeniem choćby kawałeczka !Sernik ma też to do siebie, że nie musi być jednorodny i monotonny. Minęły już te czasy, kiedy jeśli sernik to z rodzynkami lub brzoskwiniami. Ja dziś proponuję sernik kokosowy - pyszny ! Spód
kolorowotorcikowoPrzepis na ciasto dostałam od mojej znajomej , a ta znajoma tez pewnie dostała go od swojej znajomej...:)Sprawdziłam , ciasto dobre , więc polecamSkładniki : 1 szklanka oleju ( ja dałam taką niepełną , dobre 3/4 szklanki ) 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni ( może być też marchew lub pół(...)więcej ! ) 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie bakalie : orzechy , rodzynki Przygotowanie : Do miski wlać odmierzony olej , wsypać cukier - ucierać , idzie ciężko , ale się nie zrażać ( tak do końca się go nie utrze i tak ma być ) Wbijać po jednym
Proste Potrawytaki scenariusz. Jednak ten długo wyczekiwany dzień nadszedł. No, może nie jest tak idealnie jak w mojej głowie, ale sam smak bułeczki pozwala zapomnieć o wszystkim... ;)Pamiętajcie, by ciasto zagnieść wieczorem. To naprawdę tylko chwila, a jaka nagroda! Rano możesz wstać wcześniej, uformować kuleczki i położyć się spać na 3 godzinki potrzebne do wyrastania:)Składniki : 20 g świeżych drożdży(...)tortowej ( 2 szklanki i trochę)50 g cukru pudru1 łyżeczka soli morskiej3 jajka w temperaturze pokojowej175 g miękkiego masła (w temp.pokojowej)niecałe opakowanie żurawiny suszonej ( możesz użyć zamiast niej rodzynek)+ jedno roztrzepane jajko do posmarowania po wierzchu i ociupinka oleju do wysmarowania formyPrzepis: Apricot brioche, Magazyn Good Food, Październik 2005 r.Przygotowanie:Drożdże porwij, wrzuć do miseczki
Gotowanie to kochanieMam problem. Poważny. Ostatnio skala problemu rośnie dramatycznie, żeby nie rzec - wręcz drastycznie... Otóż, jestem postawiona pod ścianą, i mam dwie opcje - żyć, czy spać...? Oto
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego.Ciasta chlebowego nie trzeba było wyrabiać, wystarczyło jedynie dobrze wymieszać składniki. Chleb nie wyrósł również aż tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong, ale za to mieszanka mąk dała bardzo ciekawy smak, wzbogacony orzechową nutą i kwaskowatością, którą nadała odrobina zakwasu. Dodatek rodzynek dopełnił reszty i powstał smak tyle(...)równomiernego połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej, i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozrób drożdże z cukrem.Dodaj do ciasta rozrobione z cukrem drożdże. Ponieważ skład mąk i wilgotność masy nie zachęcają do ręcznego wyrabiania ciasta, najlepiej użyj miksera; i wyrabiaj mikserem kilka minut, aż do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze
Grahamka, weka i kajzerkamnie rodzynki i nerkowce) Banany i awokado obieramy, a nastęnie rozgniatamy widelcem na papkę i łączymy z miodem i mlekiem (łyżką, nie mikserem). W drugim naczyniu mieszamy razem mąkę, kakao, ziarenka wyjęte z laski wanilii, proszek i sodę. Do suchych składników przekładamy mokre, dodajemy bakalie i mieszamy łyżką aż się połączą. Nastęnie ciasto przekłądamy do keksówki wyłożonej
Czary - gary w kuchnirodzynki, czy orzechy. Pysznie i dietetycznie! Składniki: - puszka czerwonej fasoli; - 3 jajka; - 3 łyżki otrębów owsianych; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 łyżka kakao odtłuszczonego bez cukru; - ksylitol (cukier z brzozy) do smaku; - 1/3 gorzkiej czekolady i 1/3 mlecznej czekolady Wykonanie: Fasolę odsączyć i wypłukać dokładnie. Za pomocą blendera zmiksować na puree. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą
dom-agi.plpiernika po 30 g 1 łyżka kakao 2 łyżeczki sody 4 całe jajka 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju do smaku rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa Dodałam 5 łyżek pokruszonych orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek i 3 łyżki płatków migdałowych. Ale można więcej. Przygotowanie: Zagotować masło z cukrem, mlekiem, miodem, przyprawami do piernika oraz(...)dobrze wymieszać z masą Po ostygnięciu masy dodać 4 całe jajka i utrzeć Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać Na koniec dodać dwie łyżki oleju i bakalie Lejące ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną formę lub wyłożoną papierem do pieczenia Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 160*C. Smakosze mogą ciasto polać polewą czekoladową
Proste Potrawystworzył niebiańskie połączeni e palacsinta (od łacińskiego placenta, czyli cienkie ciasto), orzechów i czekolady. Przepis jest prosty i zdecydowanie wart wypróbowania, szczególnie dla każdego kto lubuje się w naleśnikach i/lub deserach. Gundel palacsinta (porcja dla 2 osób) 4 naleśniki (np. z TEGO przepisu) Farsz: 100g orzechów włoskich 5 łyżek rodzynek skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżka soku
Przepysznik - BLW i nie tylkoCiasto idealne do przygotowania dla niezapowiedzianych gości, samo przyrządzenie zajmuje nie przesadzając 20 minut, dodatkowo jest bardzo tanie. Masa: 1 litr mleka 2 łyżki masła (włożyc do mleka) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1,5 szkl kaszki manny rodzynki Dodatkowo: 6 paczek dużych herbatników typu Petit Beurre Sposób Na spód blachy układamy duże herbatniki
Kuchenne aromatyKolejne wspólne weekendowe pieczenie Ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto..tym razem szybka do zrobienia rolada jabłkowa i jeszcze szybsza do zjedzenia...polecam...taką roladę można polać polewą lub tylko posypać cukrem pudrem..u mnie ze względu na brak czasu [ piekłam ją przed wyjściem do pracy] posypana tylko cukrem pudrem..Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Zapiski Edyty , chociaż(...)gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę [ starłam na tarce] . Rozłożyć je równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć cynamonem i kardamonem, posypać cukrem wanilinowym i rodzynkami. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania
Moje domowe kucharzenieZachęcam Was do spróbowania oryginalnej i smacznej pizzy ze szpinakiem, orzeszkami piniowymi, rodzynkami i bazyliowym pesto. Myślę, że nawet wielbiciele klasycznej pizzy również ją polubią. A do jej przygotowania koniecznie użyjcie, tak jak ja, mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle. Warto wiedzieć, że wszystkie warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy(...)jedną pizzę): ● 1 świeży cienki spód do pizzy* ● 500 g mrożonego Szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle** ● 60 g orzeszków piniowych ● 1 pęczek bazylii ● 40 g tartego sera parmezan*** ● 40 g rodzynek jasnych ● 2 ząbki czosnku ● ok.6 łyżek oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie: Liście szpinaku wcześniej rozmroź i odciśnij z wody. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Liście
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska