włoskich, posiekanych garść żurawiny lub rodzynek garść gorzkich groszków czekoladowych Mąkę, płatki owsiane, cynamon, sodę, sól, mąkę ziemniaczaną mieszamy razem i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy
Made By Mom And Sonwłoskich, posiekanych garść żurawiny lub rodzynek garść gorzkich groszków czekoladowych Mąkę, płatki owsiane, cynamon, sodę, sól, mąkę ziemniaczaną mieszamy razem i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy
Made By Mom And Sonzdążyłam zrobić zdjęcie przekroju ciasta :) ale zrobiłam też z tego przepisu wersję deseru w pucharkach. przepis w kolejnych postach. składniki:1 kg twarogu sernikowegomałe opakowanie margaryny1 szklanka cukru4 jajkapół szklanki mleka3 budynie waniliowe5 paczek herbatników kakaowycharomat rumowyokoło 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo rodzynek)Twaróg, margaryna, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki
Bon Appetit MałgorzatyPyszne, chrupiące, zdrowe.Mogą "długo leżeć" ale zapewniam: jeszcze nigdy im się to nie zdarzyło.Są smaczne, wspaniale pachną i co najlepsze - sycą! Bomba zdrowia!Składniki
Czarnawisienkastanie zrobić takie ciasto (przetestowałam na znajomych) ale żeby nie być taka goło słowna postanowiłam zrobić identyczny torcik sama. Oceńcie więc teraz sami jak mi poszło i czy rzeczywiście miałam rację: Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: dwie paczki herbatników 0.5 l mleka 2 budynie waniliowe 200 g rodzynek 4 łyżki rumu
ciastkarnia na kruchym spodzieowsiane ciasteczka są delikatne, lekkie i puszyste, prawie jak biszkopciki, a najważniejsze, że są smaczne. Polecam również moje przepisy na: Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą Ciasteczka owsiane z rodzynkami Ciasteczka owsiane z bakaliami 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła lub margaryny 3 łyżki miodu 1 łyżka siekanej żurawiny 4 białka 1 łyżeczka(...)mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem, miksujemy, dodajemy ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Na papier do pieczenia przekładamy łyżką stołową ciasto, staramy się nadać im równy kształt. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 15 min. Studzimy. Posypujemy ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego ! The post Ciasteczka owsiane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzarlotka na kruchym cieście, maślana z tartymi jabłkami, których nie trzeba wcześniej dusić a ciasta podpiekać. Bardzo prosty przepis na kruchą, domową, niezwykle pyszną szarlotkę. Polecam! Szarlotka na kruchym cieście SKŁADNIKI: 6 jabłek, najlepiej sprawdzą się antonówka lub szara reneta (są kwaśne i twarde, wychodzi ok. 1,5 kg) 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła pokrojonego w mniejszą kostkę(...)termoobiegu. Wracam do ciasta. Schłodzone ciasto dzielę na pół, kroję je nożem. Jedną część zawijam ponownie w folię i odkładam do zamrażarki na czas przygotowywania szarlotki. Drugą porcję ciasta kroję na kilka plastrów i wykładam nim dno formy, robię to dłońmi, wygładzam na końcu. Na ciasto wykładam odciśnięte jabłka, dobrze przyklepuje je do ciasta. Następnie ścieram na tarce o dużych
Zasmakuj Kuchniognia , do masy dodajemy rodzynki i wlewamy ją do tortownicy , uprzednio wyłożonej pokruszonymi herbatnikami , studzimy . Na bardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej wody , topimy margarynę i połamaną czekoladę , podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnuszek z ognia. Na wystudzony sernik wylewamy polewą czekoladową . Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki
Smakowite Daniakółko (ja położyłam kieliszek na środek), a następnie odwijamy każdy kawałek - raz w lewo, raz w prawo (jak na zdjęciu poniżej). Pozostałe białko mieszamy z żółtkiem i smarujemy powierzchnię ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 17-19 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)~~~Przepis na masę makową:(na 3 gwiazdy makowe(...)krople aromatu rumowego2 krople aromatu waniliowego1/2 łyżeczki cynamonu2 krople aromatu migdałowegoCZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Jeżeli zdecydujecie się samemu przygotować masę, to od niej właśnie zaczynamy przygotowania. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Do garnka wsypujemy mak i zalewamy mlekiem jedynie odrobinę ponad linię maku. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut często mieszając. Przekładamy
My Culinary Artorzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.) 1 duża puszka ananasa 500ml śmietany kremówki 2 śmietan-fixy 1 łyżeczka cukru waniliowego Polewa: 40g czekolady 25ml mleka Rodzynki i pozostałe owoce kandyzowane parzymy i wkładamy do słoika, razem z posiekanymi migdałami i innymi orzechami. Całość zalewamy alkoholem, szczelnie zakręcamy słój i pozostawiamy tak na co najmniej(...)razem z alkoholem, który ma wsiąknąć w biszkopty oraz ananasa pokrojonego w kawałki, przy czym pozostawiamy około 2 – 3 plastry na wierzch kopy, resztę kroimy i dodajemy do środka ciasta. (Jeśli biszkopty są bardzo suche, można je skropić syropem z ananasa). Całość mieszamy, a następnie wykładamy około 1/3 na talerz lub półmisek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan – fixami
Smakowy RajŚwietna alternatywa dla kremiastych ciast, biszkoptów, kruchych i innych wytworów. Na szybko, z minimalnej ilości składników - chociaż to akurat u mnie norma. Po prostu galaretki z ulubionymi dodatkami. Polubią dorośli i dzieci. Składniki: galaretka zielona galaretka żółta galaretka czerwona kilka borówek kilka winogron pół startego jabłka pół brzoskwini pokrojonej w plasterki garść rodzynek ewentualnie bita śmietana Przygotowanie
Cakes By Kejtnaszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, nie miałam w planach pieczenia jakieś blachy placka więc przygotowałam ekspresową mini porcję, w sam raz na śniadanie ;) Składniki (jedna porcja): jedno średnie jabłko jedna średnia marchewka 1 łyżka wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cynamonu 1 jajko 3-4 łyżki mielonych otrębów szczypta sody mini garść rodzynek opcjonalnie miód do dosłodzenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość200ml wody namaczamy rodzynki, słonecznik, owoce goji i daktyle, gotujemy do wrzenia, pozostawiamy na kilka minut aby owoce dobrze nasiąkły. Po chwili miksujemy blenderem nasiąknięte owoce i dodajemy 5 jaj, mieszamy. Dodajemy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na ostatek dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Gotową
upichconaPrzepis na Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą przygotowałam na potrzeby warsztatów „Super babki i fajne ciacha” , które prowadziłam z okazji Walentynek.Ciasteczka z dodatkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszczypta soli0,5 szklanki cukru1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl oleju, uzyłam oleju Rapso0,5 szkl mlekakilka kropal aromatu rumowego220 g bakalii ( rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i mieszanka keksowa)1 łyżka mąki ziemniaczanejBiałka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier(...)piana będzie lśniąca. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i olej. Na końcu dodać aromat rumowy. Bakalie wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę keksówkę (30x10) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 40 minut, do suchego patyczka, funkcja
Monia miesza i gotujecukru pudru 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka ** łyżka octu aromat waniliowy ( ja dodaję ekstrakt waniliowy) 200 g bakalii - ja użyłam orzechów laskowych, migdałów, suszonych moreli, daktyli, fig, rodzynek, suszonej żurawiny i skórki z cytryny i pomarańczy *** Wykonanie : Do miski wsypałam cukier puder, dodałam żółtka - zmiksowałam na jasną, puszystą masę. Następnie powoli dolewałam ocet ( mam mikser ręczny, więc(...)masę przełożyłam do keksówki o wymiarach 31x12x8 - wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekłam w 180 stopniach przez około godzinę. Właściwie najlepiej po 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest upieczone. * 250 g mąki to 1,5 szklanki ** Dobrze jest wyjąć jajka wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową - wtedy białka się szybciej ubijają *** skórkę kandyzowaną robię
apetytnapieczenieCIASTO OWSIANE /na 1 makowiec/:- 120 g mąki (owsiana, bezglutenowa do wypieku ciast, dostępna w sklepach internetowych),- 5 g mąki Schar bezglutenowej (do ciast lub do chleba),/Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać troszkę więcej mąki Schara. Z samej owsianej raczej się nie zagniecie/- 8 g drożdży- 1/4 szklanki szklanki mleka- 25 g cukru- 2 żółtka(...)makowce): - 500 gram maku suchego,- 4 jajka,- pół kostki masła,- 3/4 szklanki cukru,- cukier waniliowy/wanilinowy,- odrobina alkoholu - amaretto,- bakalie - do wyboru - ilość również zależy od Was! U nas:* rodzynki,* skórka pomarańczowa,* jagody goi,* morwa biała,* figi,* orzechy,* migdały,- cynamon/WSZYSTKIE BAKALIE GODNE POLECENIA - Dobre jakościowo, smakowo i w przystępnej cenie znajdziesz w: SKWORCU
Wypisz WymalujNarodzenia bez makowca pełnego bakalii, nie do końca natomiast przepadam za suchym makowym ciastem zawijanym w kruche lub drożdżowe ciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie nadaje się dobrej jakości piekarnik(...)otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru pudru Masa makowa: 2 szklanki suchego maku litr mleka 1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki Amaretto sok z połowy pomarańczy 3-4 łyżki mąki pszennej 2 jajka garść kandyzowanej
Mango Papajateż inne przepisy z tego okresu: ciasto bez pieczenia na ciastkach i sernik bez pieczenia, czyli Domek Baby Jagi . Torcik z kakaową masą z kaszy manny to deser / ciasto mojego dzieciństwa, które przypadło właśnie na lata PRL. Ten torcik potrafiła wykonać każda dziewczyna z mojej klasy w podstawówce. Polecam, zrobiłam w nim trochę modyfikacji, gdyż dodałam do masy trochę Ballantin(...)Smacznego! Składniki na foremkę 23 x 23 cm: 3/4 szklanki kaszy manny 1/4 szklanki wody 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1/2 szklanki bakalii (żurawina, posiekane rodzynki i kandyzowana skórka z owoców cytrusowych) 1 kieliszek alkoholu (u mnie Ballantin’s) herbatniki kakaowe typu petit beurre Polewa: 125 g margaryny 2 łyżeczki wody + 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię