misce, i przełożyć do foremek,tak aby ciasta było do około połowy, lub minimalnie więcej. U mnie zwykle są dwie sylikonowe keksówki, jeżeli jednak macie metalowe formy, to pamiętajcie, że trzeba je wysmarować olejem, albo masłem za pomocą kawałka ręcznika papierowego. Następnie przykryć folią, i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, posmarować wierzch żółtkiem, jednak sama o tym czasem(...)ostygnięcia. Chlebek dla mnie idealny ze względu na sporą ilość chrupiących dodatków, takich jak orzechy. Jednak fani słodkiego pieczywa mogą zamienić orzechy, siemię lniane i słonecznik suszoną żurawiną, rodzynkami czy nawet daktylami, jest równie smaczny! Do takiego chleba polecam własnoręcznie ubić masło - radość z jedzenia samego chleba z masłem jest ogromna
Pora na porawiaderka 2 jajka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 kostka (250) masła, lub ewentualnie margaryny 3 budynie (2 czekoladowe, 1 śmietankowy lub waniliowy) 1 szklanka mleka kilka rodzynek Pół tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej Opakowanie orzechów włoskich Puszka kajmaku lub skondensowanego słodzonego mleka w puszcze Jeżeli nie masz gotowego kajmaku należy gotować mleko w puszcze w kąpieli(...)partiami cały czas mieszając i nie wyłączając palnika. Musimy uzyskać idealnie gładką masę, którą ciągle mieszamy. Jak już jest gładka jak aksamit wyłączamy na chwilkę kuchenkę i dodajemy garść rodzynek. Do miseczki wsypujemy 3 proszki budyniowe, dolewamy mleko i mieszamy do momentu uzyskania idealnie gładkiej masy. Wlewamy budyń do masy serowej. Dokładnie mieszamy oraz włączamy kuchenkę. Ciągle mieszając
Kocham Czekoladęskładniki mieszać energicznie przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 2h w ciepłe miejsce. Następnie podzielić ciasto na 2 części, ponownie wyrobić, przełożyć do keksówek, lub uformować bochenki, oprószyć mąką i odstawić do wyrastania (najlepiej w koszykach) na 1 godzinę. Bochenki wstawić do nagrzanego(...)piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i dopiekać przez 20-30minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. *tym razem dodałam mieszankę orzechów laskowych i rodzynek, ale najbardziej lubię chleb z orzechami włoskimi. ** na dno piekarnika należy wstawić pojemnik z gorącą wodą, aby zapewnić odpowiednią wilgotność w czasie pieczenia chleba
Zapiski Młodej ŻonyDzisiaj coś dla miłośników domowych słodyczy typu blok czekoladowy, ale o smaku kawowym. Przepis mam od cioci.Składniki:1 kostka masła1/2 szklanki wody2 szklanki cukru3 łyżki
Kuchnia domowa Aniłyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/5 szklanki cukru jajko 3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego 100 ml oleju słonecznikowego 2 duże lub 3 średniej wielkości jabłka garść rodzynek Wykonanie:Jajko rozmącamy przy użyciu widelca. Suche składniki wraz ze śmietaną i jajkiem wkładamy do miski. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do pozostałych składników(...)użyciu łyżki (lub ręki jeśli wolicie :)) łączymy wszystkie składniki. Ponieważ nie mam formy do pieczenia muffinek i babeczek, papilotki włożyłam do filiżanek i dopiero w tak przygotowane foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy stopień upieczenia przy pomocy patyka (może być patyk do szaszłyków), który po wyjęciu z ciastka
Taste Of My Daysycące (dzięki dużej zawartości błonnika), to dodatkowo znajdziemy w nich witaminy i składniki mineralne (witaminy B1, B6, E, cynk, żelazo, wapń z płatków; czy magnez witaminę C z rodzynek), ale też poprawimy wygląd skóry. Spróbujcie sami :) Składniki: szklanka płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów pszennych 2 dojrzałe banany po garści: pestek dyni, siemienia lnianego, rodzinek i żurawiny jajko(...)mąki łyżka miodu Wykonanie: Suche składniki wsypujemy do miski, banany ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy miód oraz jajko i ręką łączymy je w jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temp 180 stopni przez 40 minut. Ciasteczka zawierają tylko naturalne składniki, dużo błonnika, przez co są zdrową słodką przekąską również
Taste Of My DayStrukturalnie wszystko się odliczyło. Mąka. Jajka. Mleko. Oryginalnie. Winny być rodzynki. Jest żurawina. Bo ich nie lubię. No, może nie przepadam. Pewnie i tak bym je wydłubała. I piana. Sztywna. Lśniąca. Delikatna. Wmieszana. Dla odmiany od tej sączącej się przez niewidzialne zęby. W której wszystko jest utytłane. Łącznie ze mną. W całym szaleństwie (tygo)dnia powszedniego śniadanie(...)wydaje się być arcyproste. Banalne. I takie oczywiste. "Piątnica" cesarza Lucusia. Bez ciasta. Bo Stwórca znowu ma fazę na głodzenie. Sensor grubości mu się odezwał ;) To ja sobie chociaż dogodziłam. I słodkie śniadanie zjadłam. Bo słodko na talerzu, póki co. Wyrżnąć się cholery nie chcą! Swędzą. Gizmo ze śliny potokiem jak sokiem lepkim szaleje. To piąstka
bastalenaCzas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 40 minut Ilość porcji: ok. 1.5l Drukuj Domowa granola z suszonymi owocami i orzechami By Piotr 3 grudnia 2018
Pogotujmy.plcałe jajka 2 białka 5 łyżek otrębów owsianych 7 łyżek otrębów pszennych 1 mała marchewka 3 łyżki ksylitolu firmy Oleofarm 20g przyprawy do piernika garść suszonej żurawiny (bądź rodzynek) dostępnych w sklepie BadaPak.pl 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki twarogu mielonego (użyłam Emilki 0%) Sposób przygotowania: Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach dodajemy wszystkie pozostałe składniki(...)białek), mieszamy a następnie odkładamy na chwilę żeby otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka z ksylitolem na sztywną pianę delikatnie miksując dodajemy białka do otrębowej masy przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka, jeśli góra zacznie się przypalać przykrywamy ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJakiś czas temu robiłam barmbrack cake z rodzynkami..a teraz jest bez rodzynek,ale z kruszonką na wierzchu.. 500 g mąki 350 g tłustego mleka 1 małe jajko, ubite 50 g masła 90 g cukru opakowanie (7 g) suszonych drożdży kilka kropli olejku cytrynowego Mąkę(...)wymieszać z drożdżami i cukrem. Mleko podgrzać z masłem (nie gotować, ma być w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Stopniowo dodawać do mąki, jednocześnie zagniatając ciasto. Dodać ubite jajko i olejek. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min.Ciasto będzie mokre i kleiste - takie ma być. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min. Przełożyć do miski wysypanej mąką
Moje domowe kucharzenieZachęcam Was serdecznie do przygotowywania surówek samodzielnie, nie zajmuje to wiele czasu a zyskujemy świeżość i pewność że nie spożywamy środków konserwujących. Polecam mało docenianą białą
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki na masę serową:1 kg sera twarogowego (3-krotnie mielonego)6 sztuk jajek1 i 1/2 szklanki cukru6 łyżek mąki100 g śmietanki kremówki 36%Składniki na
Emcia PichciKupiłam sobie w końcu formę z kominkiem do babki. Nie była to rzecz taka prosta, bo w UK można kupić tysiące foremek do.... muffinek... do tart
Walijskie Pichceniesumie to nie wiem, czy dam. Ale się postaram. Bo pasch się u nas nie jadało, tak samo jak mazurków zresztą. Były babki wszelakie i serniki pieczone, z rodzynkami. Później Mama robiła boski sernik na zimno - najlepszy, jaki w życiu jadłam. Będę się musiała uśmiechnąć o przepis - sernik był pełen bakalii, z polewą czekoladową... Czysta rozkosz. Na samą(...)Mniam!Co do mazurków, to jeszcze się nie zdecydowałam. Jakoś nie do końca mnie do siebie przekonują - jadłam pyszne, ale też przesłodzone i mdłe, na twardym, a nie kruchym cieście... Robiłam raz czy dwa, wyszły niezłe, ale strasznie słodkie, i niby chciałam spróbować znowu, ale jakoś tak... Nie wyszło... Widziałam jednak mnóstwo przepisów na niestandardowe czy też nietradycyjne mazurki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemigdałowy)1 duże jabłko (starte lub pokrojone w kosteczkę)2 łyżki zmielonego siemienia lnianego5 łyżek ksylitolu50g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)50g żurawiny, rodzynek, owoców gojiolejek migdałowy lub pomarańczowy garść płatków migdałowych Sposób przygotowania Krok 1Mak zalać wodą i mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać ksylitol, połowę daktyli i siemię lniane. Wszystko(...)posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę makową, posypać migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna
CoolinarniePLjednak bardzo jesteście przywiązani do smaku cukru, to może warto zastąpić zwykły cukier, cukrem kokosowym lub słodzikiem? A może jednak przekonacie się do wersji z daktylami i żurawiną lub rodzynkami? Mój tata, który dość lubi słodki smak stwierdził, że ciastka są doskonałe i wprost rozpływają się w ustach. Można bez cukru? Można! A ciastka wychodzą naprawdę pyszne(...)jeszcze namiastki słodyczy, możecie dodać posiekaną drobno dobrej jakości czekoladę. W przepisie liczą się proporcje, jednak jeśli czegoś nie macie, to nie panikujcie. Dążcie po prostu do odpowiedniej konsystencji ciasta. Nie macie orzechów włoskich? Nic strasznego, dodajcie więcej innych bakalii lub dosypcie trochę mąki. Możecie użyć dowolnych bakalii, byle pi razy drzwi, mieściły się one w tych
Mieszam w GarnkuKolejny klasyk, który gościł w moim domu w czasach dzieciństwa - naleśniki z jabłkami, smakują jak najlepsze ciasto z jabłkami na ciepło. Nie ma nic trudnego w tym przepisie, a wielbiciele naleśników, jeśli nie znają tego smaku, muszą koniecznie wypróbować! Naleśniki z jabłkami zawsze jedliśmy podsmażone na maśle, chrupiące z każdej strony i posypane cukrem. Jabłka starte na tarce(...)dużych oczkach, koniecznie słodkie i czerwone, nie muszą być za to bardzo soczyste. Dobre jabłka nie wymagają już dodania cukru. Naleśniki z jabłkami / 10 sztuk Składniki: naleśniki, przepis na ciasto na naleśniki 500 g słodkich jabłek masło do smażenia naleśników cukier do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. Nakładamy jabłka na połowę naleśnika, składamy
Moja smaczna kuchniażółtka 1 opakowanie cukru waniliowego Masa makowa: 50 dag maku 1 litr mleka 1/2 kostki masła 5 jajek 1 szklanka cukru lub 4-5 łyżek miodu orzechy rodzynki skórka pomarańczowa Wykonanie: Drożdże rozcieram z letnim mlekiem i trzema łyżkami cukru. Odstawiam, aż zaczną pracować.Żółtka ucieram z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.Masło rozpuszczam i studzę(...)robię wgłębienie i dodaję zaczyn z drożdży, żółtka i masło. Wszystko ucieram za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiam ręcznie przez ok 15 min. Nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość. Mekko gotuję, wsypuję mak i gotuję tak długo, aż ziarenka maku dadzą się rozetrzeć w palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam
Ciasteczkowy Potwórbyć kokosowe, inne roślinne lub zwierzęce) 1 łyżka masła roślinnego 2 czubate łyżki wiórków kokosowych 1/2 średniego kwaśnego jabłka 1 łyżeczka rumu ew. 30 g rodzynek cukier puder do posypania olej do głębokiego smażenia Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i 1/2 szkl. mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut, by podrosło. Dodajemy bakalie(...)oraz rum (by ciastka podczas smażenia nie chłonęły nadmiernie tłuszczu ). Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W rondlu rozgrzewamy olej . Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką ciasto i smażymy pączki do momentu aż będą złocisto brązowe z obu stron. Po wyjęciu osączamy na ręczniku papierowym. Pączki będą nieco nieforemne, ale pyszne. Można posypać je cukrem pudrem
Dzieje kuchennej Wiewiórydrożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-4 łyżki cukru-2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego-4 jajka oraz jedno do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat śmietankowy-bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie, płatki migdałowe ) Bakalie kroimy na mniejsze cząstki.Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy(...)dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto. Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy połowę stopionego masła lub margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie.Dodajemy bakalie i mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia
Maminek kulinarnyMurzynek to popularne ciasto kakaowe, moje jest z dodatkiem dżemu i oleju.Wykonanie murzynka jest proste a co najważniejsze jeszcze nigdy nie zawiodlam się na tym przepisie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do
Kulinarne przygody Gatity