ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:101/134)

Naleśniki z jabłkami 121

Kolejny klasyk, który gościł w moim domu w czasach dzieciństwa - naleśniki z jabłkami, smakują jak najlepsze ciasto z jabłkami na ciepło. Nie ma nic trudnego w tym przepisie, a wielbiciele naleśników, jeśli nie znają tego smaku, muszą koniecznie wypróbować!  Naleśniki z jabłkami zawsze jedliśmy podsmażone na maśle, chrupiące z każdej strony i posypane cukrem. Jabłka starte na tarce(...)dużych oczkach, koniecznie słodkie i czerwone, nie muszą być za to bardzo soczyste. Dobre jabłka nie wymagają już dodania cukru. Naleśniki z jabłkami / 10 sztuk Składniki: naleśniki, przepis na ciasto na naleśniki 500 g słodkich jabłek masło do smażenia naleśników cukier do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. Nakładamy jabłka na połowę naleśnika, składamy

Moja smaczna kuchnia
Makowiec zawijany wg Magdy Gessler 163

żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego Masa makowa: 50 dag maku 1 litr mleka 1/2 kostki masła 5 jajek 1 szklanka cukru lub 4-5 łyżek miodu orzechy rodzynki skórka pomarańczowa Wykonanie: Drożdże rozcieram z letnim mlekiem i trzema łyżkami cukru. Odstawiam, aż zaczną pracować.Żółtka ucieram z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.Masło rozpuszczam i studzę(...)robię wgłębienie i dodaję zaczyn z drożdży, żółtka i masło. Wszystko ucieram za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiam ręcznie przez ok 15 min. Nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość. Mekko gotuję, wsypuję mak i gotuję tak długo, aż ziarenka maku dadzą się rozetrzeć w palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Racuchowe Pączki z Kokosem i Jablkami 222

być  kokosowe, inne  roślinne  lub zwierzęce) 1 łyżka masła roślinnego 2 czubate łyżki wiórków kokosowych 1/2 średniego kwaśnego jabłka 1 łyżeczka rumu ew. 30 g rodzynek cukier puder do posypania  olej  do głębokiego smażenia Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i 1/2 szkl. mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut, by podrosło. Dodajemy bakalie(...)oraz rum (by ciastka podczas smażenia nie chłonęły nadmiernie tłuszczu ). Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W rondlu rozgrzewamy olej . Na rozgrzany tłuszcz nakładamy   łyżką   ciasto i smażymy pączki do momentu aż będą złocisto brązowe z obu stron. Po wyjęciu osączamy na ręczniku papierowym. Pączki będą nieco nieforemne, ale pyszne. Można posypać je cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka bakaliowa 139

drożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-4 łyżki cukru-2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego-4 jajka oraz jedno do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat śmietankowy-bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie,   płatki migdałowe )   Bakalie kroimy na mniejsze cząstki.Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy(...)dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.   Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy połowę stopionego masła lub margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie.Dodajemy bakalie i mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia

Maminek kulinarny
Murzynek - szybkie ciasto czekoladowe 390

Murzynek to popularne ciasto kakaowe, moje jest z dodatkiem dżemu i oleju.Wykonanie murzynka jest proste a co najważniejsze jeszcze nigdy nie zawiodlam się na tym przepisie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Chutney śliwkowy 188

Przy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do

Kulinarne przygody Gatity
BAKALIOWIEC Z KASZY MANNY (bez pieczenia) 124

SKŁADNIKI: Spód: - płatki owsiane - 2 szklanki - miód pszczeli - 2 łyżki (60 g) - mleko - 1 szklanka - olej kokosowy - (50 g) Masa: - kasza manna - 260 g - mleko - 3

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Hot Cross Buns - Angielskie bułeczki wielkanocne 225

Tradycyjne angielskie bułeczki wielkanocne z dużą ilością rodzynek, kandyzowanej skórki i aromatycznych przypraw. Malutkie i bardzo pyszne. Na Wyspach Brytyjskich tradycja nakazuje piec je w Wielki Piątek  i jeść jeszcze ciepłe z dużą ilością masła. Zabierałam się do nich już dawno. W końcu wypróbowałam kilka znanych przepisów w poszukiwaniu tego jednego najlepiej oddającego smak, który pamiętam(...)miękkie ale i zwarte, wystarczająco słodkie, z dużą ilością rodzynek, pięknie pachnące korzennymi przyprawami.  Czy zagoszczą na Waszym wielkanocnym stole? Bardzo polecam! Składniki: Na 18 szt.: 455 g mąki pszennej pełnoziarnistej  200 ml mleka 50 ml wody 50 g cukru 60 g masła 160 g drobnych rodzynek 50 g mieszanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

maniapieczenia
Ciasta bez pieczenia 2995

Trzy bit Jogurtowiec z truskawkami Łaciaty torcik z kaszy manny Śmietanowiec agrestowy Torcik tęczowy bez pieczenia Sernik na zimno z galaretką Sernik na zimno z czarną

Ala piecze i gotuje
Zaskakujący pomysł na weekendowego grilla – Ciasteczka owsiane z grilla 247

wszystkich swoich gości. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 ½ szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 100 g roztopionego masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia dwie, trzy duże garście rodzynek, posiekanych orzechów, żurawiny, (razem ok. 200 g) Gruby zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek Przygotowanie: Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy w misce, jeśli masa wyjdzie(...)parę łyżek mleka lub wody. Grilla rozgrzewamy (z kamieniem do pieczenia pizzy ) do temperatury około 160 stopni. Kamień do pizzy wykładamy papierem do pieczenia u wykładamy na niego łyżką ciasto i formujemy ciastka nadając im okrągły kształt. Każde ciastko posypać cukrem. Piec około 7-10 minut . Zaskakujący pomysł na weekendowego grilla – Ciasteczka owsiane z grilla is a post from

naRuszcie
Piernikowe muffiny ( minibabeczki ) 154

polewa: -50 gr masła - szczypta soli - 2 łyżki mleka - 3 łyżki kakao -2 łyżki cukru dodatkowo: - opakowanie miniciasteczek w czekoladzie ( można je zastąpić ulubionymi dodatkami. świetnie sprawdzą się np. rodzynki namoczone w rumie lub prażone z cynamonem orzechy ziemne lub włoskie. Mąkę, cukier, kakao, środek spulchniający, przyprawę do piernika i sól umieścić w misce. Po środku zrobić wgłębienie(...)Wymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne. Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta. W sumie nie może być nie więcej ciasta niż 3/4 wysokości foremki, gdyż podczas pieczenia może wypłynąć. Piec ok. 25 minut

kawawszklance
Łazanki z serem zapiekane 118

żółtka, 150 ml śmietany 30%, 2-3 łyżki cukru Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie(...)śmietanę wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Podawać same lub z owocami. Do środka można dodać rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową. *Lub!!! użyć 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) zastawa

królestwo garów
Babka mocno bakaliowa z prażoną pszenicą 174

jajek -szklanka cukru -1,5 szklanki mąki tortowej -1/4 szklanki oleju -aromat -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki prażonej pszenicy -10 suszonych śliwek, 10 moreli, garść rodzynek, 2 garści  żurawiny -szczypta soli -bułka tarta do posypania formy Bakalie kroimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier(...)olej i oczywiście miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach. Wsypujemy prażoną pszenicę i bakalie wymieszane z łyżeczką mąki. Dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 30-35 minut. Babki upieczone. Wystudzone możemy udekorować i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Domowa Masa Makowa 186

Chyba nie ma nic lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co powiecie na domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :)Składniki:1 kg maku250 g cukru pudru3(...)puder, cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy.Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych na drobno orzechów i skórki pomarańczowej, a także dodanie suszonej żurawiny i rodzynek. Gotową masę przechowujemy w lodówce. Przed użyciem do wszelkiego rodzaju wypieków dodajemy 1 ubite na sztywno białk0 na około 150 - 200 g masy, dzięki czemu masa będzie sztywna.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Bakaliowe pierniki 113

pół szklanki skórki pomarańczowej 100 g migdałów mielonych pół szk. rodzynek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli 1 jajo +3 łyżki mleka do smarowania pierników przed samym pieczeniem Sposób przygotowania: Rodzynki namoczyć w wodzie. Miód, cukier i tłuszcz włożyć(...)zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu, i zamieszać ponownie. Na końcu jak masa jest już jednolita dodać pozostałą mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do naczynia i przykryć bawełnianą ściereczką, żeby ciasto oddychało. Odstawić na kilka tygodni do lodówki aby dojrzewało. Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Zimne ciasto jest

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania