ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:86/134)

Ciasto jabłkowe z parowaru 316

mojego przepisu :) Niektórzy twierdzą, że do pieczonego sernika już nie wrócą :) Pomysł na zrobienie ciasta z jabłkami podsunęła mi starsza siostra :) Nie jestem, albo raczej nie byłem specjalistą od ciast :) Pomału się to zmienia. Choć ostatnio wyczytałem gdzieś, że albo ktoś jest dobrym cukiernikiem, albo kucharzem. Ja w sumie jestem dobry w daniach z parowaru, więc może taki podział mnie(...)jabłka  7 czubatych łyżek mąki amarantusowej  5 płaskich łyżek lnu mielonego odtłuszczonego  1 jajko  2 łyżki cukru trzcinowego  5 łyżek mieszanki studenckiej ( rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały) 2 łyżki żurawiny suszonej  2 łyżki otrębów owsianych  Przyprawy :  cynamon  kardamon  Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki

Parowar Faceta
Greckie ciasto figowo orzechowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.84 170

smak... Greckie ciasto figowo orzechowe 3 jajka (żółtka i białka osobno) szczypta soli 150 g drobnego cukru 175 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki (60 ml) mleka 120 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 120 g migdałów (grubo posiekanych) 120 g  fig (grubo posiekanych) 150 g rodzynek sułtanek(...)połączenia się składników. Dodajemy mieszankę mąki z cynamonem i proszkiem. Mieszamy składniki delikatnie łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Dodajemy suszone owoce, orzechy i migdały. Mieszamy delikatnie. Przelewamy ciasto do formy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, ja posypałam wiórami kokosowymi. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 1 godzinę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto makowo-jabłkowe z bakaliami ^ 183

mielonego maku* 3 łyżki miodu* 100 g margaryny* 200 g cukru* 6 łyżek kaszy manny* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 4 średniej wielkości jabłka* 1,5 szklanki bakalii ( orzechy, rodzynki, migdały, owoce kandyzowane)Sposób wykonaniaZagotować 220 ml wody, dodać miód i mak, gotować mieszając na delikatnym ogniu do spęcznienia maku, następnie odstawić do wystudzenia.Jabłka obrać, zetrzeć(...)kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, na koniec dodać jabłka i bakalie.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.Ciasto wylać do formy (24/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone

Mix smaku
B... (fit) brownie z czerwonej fasoli! 296

oszukać Naczelnego i przyrządzić jego ulubione ciasto brownie w zdrowszej wersji z... czerwonej fasoli! Ha! Plan idealny! Już raz nabrał się na ciasto marchewkowe, ciekawe co tym razem powie? ;) Ciasto dosłownie ekspresowe, nie potrzebujemy pięciu misek, garnków czy kąpieli wodnych. A do tego jeszcze jeden plus, kuchnia pozostała czyściutka, w nienaruszonym stanie! No, oprócz mojej twarzy, na której znalazła się(...)rodzynki czy suszona śliwka Przygotowanie : Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Fasolę odsączamy i płuczemy w zimnej wodzie. Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz czekolady i migdałów . Blendujemy wszystko bardzo dokładnie na jednolitą masę. Migdały i czekoladę siekamy, dodajemy do masy, mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem. (ja użyłam okrągłej formy do tarty, ale jeśli chcemy wyższe ciasto, można

Kitchens Alphabet
Szarlotka jaglana. Pokochacie ją od pierwszego kęsa! :) 136

Jesienne ciasta kojarzą nam się zazwyczaj ze śliwkami, albo z jabłkami, prawda? Ciasto ze śliwką w zdrowej wersji pojawiło się na blogu niedawno, a dziś przyszedł czas na deserową królową jesieni, czyli szarlotkę. Ale nie taką zwykłą. Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania mojej wersji tego pysznego ciasta, które zachwyci Was prostotą wykonania, walorami zdrowotnymi i smakiem. Przed Wami szarlotka jaglana(...)temat przeczytacie w tym wpisie. Zgodnie z moją filozofią ciasto jest wykonane także bez dodatku cukru i słodzików , a mimo wszystko niesamowicie słodkie za sprawą przepysznych, sezonowych jabłuszek Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu! Wygląda i smakuje wspaniale! Szarlotka jaglana – składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji ciasta): Spód: 100g kaszy jaglanej (masa suchej kaszy), 1 szklanka niesłodzonego napoju migdałowego

Natka Pietruszki
Babeczki czekoladowe cookie monster/ciasteczkowy potwór 162

masła, miękkiego 2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii niebieski barwnik: pół lub całe opakowanie barwika w żelu około 5-10 ml Oczka: Ubita śmietana 36% posiekane rodzynki- możne również użyć małych kawałeczków czekolady Ciasteczko: użyłam malutkiego kółeczka wyciętego ze zwykłego jasnego biszkoptu, może to być malutkie ciasteczko z czekoladą np z przepisu poniżej, trzeba jednak(...)foremki do babeczek papilotki łyżka do nakładania ciasta Przygotowanie: 1.Do miseczki wsypać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól 2. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem 3. Wlać masę czekoladową do miski z mąką 4.Dodać jajka i wanilię, dokładnie wymieszać 5. Wrzucić wiórki czekoladowe i wymieszaj delikatnie 6. Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami 7. Ostudzić babeczki całkowicie

KreatywnePiny
Makowiec nie tylko świąteczny 392

ciasto: ok. 3 szklanek  mąki 180 ml letniego mleka6 żółtek 6 łyżek cukru21 g suchych drożdzy150 g  masła, roztopionego, schłodzonego  pol łyzeczki soli 1,5 łyzki spirytusu ( np. wodki)1  opakowanie cukru waniliowego (16 g)1,5 łyżki oleju Składniki na masę :1,5 puszki gotowej masy makowej6 białekulubione bakalie : rodzynki, śliwki, morele(...)trochę mąki.Formujemy kulkę i odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na min 2 godziny.Masa makowa:Ubijamy białko i dodajemy do gotowej masy makowej. Mieszamy i dodajemy ulubione bakalie.Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie- dzielimy na trzy części. Wałkujemy na 3 prostokąty- jak na zdjęciu i nakładamy  masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach około 2 cm bez masy. Ciasto zwijamy

Smaki Edyty
Prosty mazurek kajmakowy 837

przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane wcześniej żółtka Do kajmaku: 250 ml mleka, 250 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g cukru 100 g miękkiego masła 1 laska wanilii Do dekoracji: dowolne bakalie, u mnie: suszone morele, suszona żurawina (ewentualnie rodzynki), płatki migdałów, orzeszki ziemne Przesianą(...)gotowane żółtka i surowe białka do dalszej obróbki.) Całość szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wielkości ok. 20 na 30 cm. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, które układamy na brzegach, tworząc podwyższony rant. Lekko dociskamy, np. widelcem

Ratunku obiad
Keks 277

Moja babcia na keks mówiła cwibak i zawsze robiła nam go na wszystkie wakacyjne wyjazdy – można było spakować go na podróż i zjeść w ciągu

Ciastkozercy
FIT batoniki owsiane z bakaliami 237

płatki owsiane- 2 szklanki* bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl.*** opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta powinna być nie za rzadka (formowane ciasteczka nie mogą się rozpływać

Kraina Miodem Płynąca
Serowy świąteczny półksiężyc 288

Cheesecake ChristmasSkładniki.50 dag twarogu4 jajka3/4 szklanki cukru pudru1 laska wanilii1 łyżeczka skórki cytrynowej1/2 szklanki rodzynek1/3 kostki masła1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki kaszy manny1/2 łyżki mąki

Kulinarny karnet Christophera
Surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami 249

Pełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych daktyli. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych

Oryginalny smak
Śniadanie u Sąsiadek. 208

Co powiecie na niedzielne śniadanie u trzech wspaniałych Sąsiadek?Trzy młode kobiety, matki i żony. Zwykłe mieszkanie w kamienicy na ul. Zacisze w Poznaniu zmieniły w

W kuchni Karmel-itki
Kruche ciasteczka owsiane. 154

rodzynek 6 dkg suszonych daktyli 1 całe jajko Sposób wykonania :   O lej kokosowy i miód rozpuść w rondelku na małym ogniu pamiętając, aby dość często zamieszać łyżką. Gdy tylko składniki się roztopią zdejmij rondelek z ognia. Do większej miski wsyp płatki owsiane, wiórki kokosowe, przesianą mąkę pszenną , mąkę migdałową , posiekane na mniejsze kawałki rodzynki, żurawinę(...)kulkę palcami lub łyżką. Dobrze jest formować kilki w lateksowych rękawiczkach. Podczas formowania masa nie przykleja się do rąk, to dlatego że w masie jest olej kokosowy. Gdy mieszasz ciasto rękami przed formowaniem umyj ręce i wysusz, wtedy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Gdyby masa była zbyt lepka odstaw ją w chłodne miejsce na 10 - 15 minut. Schłodzona

Przepisy i porady kulinarne